De Ampere: ‘s Werelds Eerste Elektrische Veerboot in Gebruik Genomen in Noorwegen
Geschreven op 2-6-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVIn Noorwegen is ‘s werelds eerste elektrische auto- en passagiersveerboot op accu’s in de vaart genomen. Het verbruik per trip bedraagt slechts 150 kWh, ongeveer hetzelfde als een standaard huishouden in Noorwegen in drie dagen verbruikt.
Siemens heeft samen met de Noorse scheepswerf Fjellstrand het volledige elektrische voortstuwingssysteem en de oplaadstations met lithiumionen accu’s geleverd. De accu’s worden opgeladen met stroom die wordt gewonnen uit waterkracht.
Door de overstap naar elektrische voortstuwing kan de eigenaar Norled de exploitatiekosten tot 60% verlagen. De Norled-veerboot wordt gezien als een mijlpaal op weg naar gebruik van volledig emissieloze veerboten lang de Noorse kust. Het 80 meter lange veer Ampere heeft capaciteit voor 120 auto’s en 360 passagiers. Vanaf begin 2015 zal het veer de verbinding tussen Lavik en Oppdal onderhouden, via het Sognefjord.
Vanwege het relatief zwakke elektriciteitsnet in de regio hebben Siemens en Norled besloten gebruik te maken van drie accupakketten: één aan boord en één als tussenopslag in elk van beide havens. Deze eenheden van 260 kWh voorzien de veerboot tijdens de wachttijd van elektriciteit. Vervolgens wordt de afgegeven energie langzaam vanuit het elektriciteitsnet aangevuld totdat het schip terugkomt om passagiers af te zetten en opnieuw in te laden. De oplaadstations bevinden zich in kleine gebouwtjes, ongeveer zo groot als een krantenkiosk. Gedurende de nacht, wanneer de veerboot niet in gebruik is, worden de accu’s op het schip direct vanuit het elektriciteitsnet weer opgeladen. Het vermogen van elk accupakket komt overeen met de energie van 1600 normale autoaccu’s.
Het verbruik van de Norled-veerboot bedraagt circa twee miljoen kWh per jaar. Een conventioneel dieselveer heeft een verbruik van minimaal een miljoen liter dieselbrandstof per jaar, met een kooldioxide-uitstoot van 570 ton en een stikoxide-uitstoot van 15 ton.
Siemens heeft op het schip de elektrische voortstuwing BlueDrive PlusC geïnstalleerd. Het systeem bestaat onder andere uit een accu- en besturingssysteem, straalroer- en schroefbesturingen, een energiebeheersysteem en een geïntegreerd waarschuwingssysteem. De geïntegreerde automatiseringssystemen, die via Profibus met alle andere subsystemen zijn verbonden, dienen voor de besturing en bewaking van de machines en de hulpsystemen aan boord.
Langs de Noorse kust bestaan honderden veerverbindingen met eilanden en fjorden. Met de huidige accu- en oplaadtechnologie zouden alle routes met veerdiensten van een half uur of korter met elektrische voortstuwing kunnen worden gerealiseerd. Bron: Siemens
Zie ook: De Elfrida: ‘s Werelds Eerste Elektrich Aangedreven Werkschip voor Visteelt in Noorwegen – De Green Building Monitor by Siemens – The European Green City Index by Siemens – Energiebesparing: The Money is in The Building by Siemens – Superstar: De Grootste Draaiende Christmas Star ter Wereld by Siemens – The Green Electric Chopper Machine by Paul Teutul for Siemens – Tot Ziens in De Toekomst: Mobility Visie 2039 by Siemens – Future of The Fjords: A Ground Breaking Zero Emission Electric Passenger Vessel – De Tycho Brahe en de Aurora: Twee Volledig Elektrisch Veerponten by HH Ferries Group – Vijf Elektrische Ro-Ro Veerponten Voor GVB Amsterdam by C-Job Naval Architects – Seven Battery-Powered Electric Ferries for Fjord1 in Norway by Havyard Shipyard – Converting The Stena Jutlandica to Battery-Powered Electric Ferrie by Stena Line
Erik van Erne zegt:
1 maart 2017 om 12:01 | Permalink
Battery Powered Ferry M/F Ampere in Norway
This battery powered ferry runs between Oppedal and Lavik in Norway. It uses a 1040 kWh battery pack and recharges on each side of the shore for 10 minutes at 1200 kW.
Erik van Erne zegt:
9 februari 2018 om 12:14 | Permalink
Elektrische Veerpont Ampere Reduceert CO2-Uitstoot met 95 Procent
De eerste resultaten van de Ampere zijn tijdens de Nordic EV summit in Oslo bekend gemaakt: een CO2-reductie van 95 procent en een reductie in operationele kosten van 80 procent, in vergelijking met vergelijkbare veerponten die varen op fossiele brandstof.