Binnen 3 jaar 10.000 Oplaadpunten (ePoints) voor Elektrisch Vervoer in Nederland
Geschreven op 3-6-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVDe Nederlandse netbeheerders steken de komende drie jaar 15 miljoen euro in het opzetten van een landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s. In 2012 moeten op zeker tienduizend openbare plaatsen zuilen staan waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. De beheerders van elektriciteitsnetten hebben hierover een akkoord bereikt, zo maken Enexis, Liander, DELTA Netwerkbedrijf, Westland Infra, NRE Netwerk, RENDO, Cogas en TenneT bekend.
Vanuit een gezamenlijk op te richten stichting willen de deelnemende netbeheerders de komende jaren tienduizend oplaadpunten op openbaar terrein realiseren. Dit is nodig om elektrisch vervoer in Nederland een belangrijke impuls te geven in die gebieden waar nu nog geen initiatieven lopen. Dit jaar worden de eerste oplaadpunten opgeleverd.
De netbeheerders willen met dit plan tegemoet komen aan de wens van veel gemeenten om elektrisch vervoer te stimuleren. Daarnaast is het voor netbeheerders van belang om in een vroeg stadium een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, omdat dit van grote invloed kan zijn op de toekomstige ontwikkeling van elektriciteitsnetwerken. Ook willen de netbeheerders ervaring opdoen met de wijze waarop de administratieve afhandeling gaat plaatsvinden.
De deelnemende netbeheerders zullen de oplaadpunten uitvoeren volgens de Europese standaarden die nu worden ontwikkeld. Dit waarborgt veiligheid en betrouwbaarheid, en voorkomt een rommelig straatbeeld met verschillende typen oplaadpunten. Ook gaan de netbeheerders in de stichting werken aan de ontwikkeling van een open platform, waarop ook derden, zoals energieleveranciers, diensten kunnen aanbieden die betrekking hebben op elektrisch vervoer.
Initiatiefnemer van het project is Enexis, het netwerkbedrijf van energiebedrijf Essent. Dit bedrijf doet veel onderzoek naar de toekomst van elektrisch vervoer. ‘Wij willen dat elektrisch rijden gecontroleerd wordt ingevoerd. Anders komen we voor problemen te staan’, zegt André Postma van Enexis in de Volkskrant.
Het Nederlandse elektriciteitsnet en de productiecapaciteit van energiebedrijven zijn niet toereikend om grootschalig elektrisch vervoer te faciliteren. Om een autoaccu op te laden is zeer veel stroom nodig, evenveel als een huishouden voor vijf dagen nodig heeft. ‘Als 5 procent van de Nederlanders elektrisch rijdt wordt het risicovol. Bij 20 procent slaan de stoppen door’, aldus Postma. Gemeenten (en andere organisaties) die een oplaadpunt willen, kunnen zich nu aanmelden. Bron: Energy Valley
Zie ook: Project ZER-X van Essent: elektrisch rijden krijgt impuls – De NRGSPOT voor opladen van elektrische voertuigen in Rotterdam
Platform Elektrisch Vervoer zegt:
14 oktober 2009 om 17:44 | Permalink
Alle oplaadpunten die tot nu toe zijn geplaatst in Nederland staan overzichtelijk op 1 kaart op de website van Platform Elektrisch Vervoer.
http://www.elektrischvervoer.nl/epoints.php
Erik van Erne zegt:
10 april 2010 om 12:01 | Permalink
BMW voert sinds 2009 in Amerika, Duitsland en Engeland onderzoek uit bij de gebruikers van 550 elektrische Mini’s, de Mini E. Daarmee is dit een van de eerste grote praktijkonderzoeken naar het gebruik van elektrische auto’s.
Het onderzoek levert verrassende resultaten op:
Er is nauwelijks behoefte aan oplaadpunten onderweg wel bij parkeerplekken, parkeergarages, winkelcentrum. Opladen doet men thuis of op het werk. Een actieradius van 200 kilometer is ok en 250 km is prima.