google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Anders Reizen Coalitie: Bedrijven Willen in 2030 Helft Minder CO2-Uitstoot Door Zakelijke Reizen

Geschreven op 1-6-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 2 februari 2021: Alle provincies sluiten zich aan bij de coalitie Anders Reizen.

 De coalitie Anders Reizen is een netwerk van werkgevers en vervoerders dat ernaar streeft de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (t.o.v. 2016).

Zakelijk reizen omvat zowel het woon-werkverkeer als dienstreizen.

De provincies willen zelf het goede voorbeeld geven en samen met ondernemers dit doel bereiken via de zogenaamde werkgeversaanpak: hoe verduurzamen we samen onze mobiliteit?

Zie ook: De Vliegwijzer: Een Duurzaam Vliegbeleid In Vijf Concrete Stappen by Anders Reizen En N&M

1 augustus 2020: Uit onderzoek van de coalitie Anders Reizen en Royal HaskoningDHV (RHDHV) blijkt dat de beste kans op behoud van thuis- en flexibel werken een mix is van de juiste spelregels, faciliteiten, organisatiecultuur en motivatie.

Door deze af te stemmen op de verschillende rollen en verantwoordelijkheden in een organisatie, vergroot de kans op succesvolle gedragsverandering.

De coalitie Anders Reizen van ruim 50 grote bedrijven die streeft naar halvering van haar CO2-uitstoot door het zakelijke verkeer in 2030, wil tijd- en plaatsonafhankelijk werken borgen in de manier van werken binnen organisaties De adviezen uit het onderzoek zijn verwerkt in een infographic.

Heel veel Nederlanders hebben de afgelopen maanden thuisgewerkt en online vergaderd. De resultaten werden direct zichtbaar: nauwelijks files, schonere lucht, kostenbesparing en efficiency. Goed voor de werkgever, de werknemer en het milieu. “Om deze manier van werken vast te houden moet er iets gebeuren in de interne werkstructuren bij organisaties”, zegt Hugo Houppermans, directeur van de coalitie. “Denk aan het maken van afspraken over activiteiten die thuis en op kantoor plaatsvinden, zoals werken doe je thuis, ontmoeten op kantoor, en sturen op resultaten in plaats van aanwezigheid. Ook het herzien van financiële vergoedingen voor reis- en werkkosten horen daarbij.”

De werkstructuur moet ondersteunend zijn aan ander reis- en werkgedrag. Bijvoorbeeld in aangepast beleid voor parkeerplaatsen, werk- en vergaderplekken, deelauto’s en het OV. Op die manier kan het reisgedrag blijvend veranderen. Om tijd- en plaatsonafhankelijk werken écht te laten werken, is het belangrijk inzicht te krijgen waarom medewerkers voor de crisis bepaald gedrag vertoonden. “Veel medewerkers reizen in de spits omdat ze het gevoel hebben op een bepaalde tijd fysiek aanwezig te moeten zijn op kantoor, bijvoorbeeld voor een vergadering omdat er anders geen werkplekken meer vrij zijn of omdat hun leidinggevende dat verwacht”, zegt Anne Marthe Jalvingh, werkzaam als Adviseur Mobiliteit en Gedrag bij adviesbureau Royal HaskoningDHV en betrokken bij het onderzoek. “Dat was heel gebruikelijk, maar verandering hierin is essentieel om CO2-uitstoot te verminderen en de bereikbaarheid te verbeteren. Daarnaast hebben mensen tijdens de crisis persoonlijke voordelen ervaren door thuiswerken: we weten dat het anders kan”.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken houdt ook de herinrichting van de kantooromgeving in. Veel bedrijven binnen Anders Reizen willen hun kantoren inrichten op ontmoeten en activiteitgericht werken. Zij kiezen voor werkplekken die ingericht zijn op samenwerken in plaats van ouderwetse werkplekken die langduriger bezet worden en onnodig verblijf op kantoor uitlokken. Een ander belangrijk onderdeel voor gedragsverandering is de organisatiecultuur. Bij meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken verandert de sociale norm. Bij VodafoneZiggo maken teams bijvoorbeeld gezamenlijk afspraken in relatie tot resultaat, werkproces en de samenwerking daaromheen. Leidinggevenden moeten het vertrouwen hebben dat er ook buiten kantoor goed gepresteerd wordt.

22 november 2019: De Anders Reizen Coalitie heeft concrete maatregelen geformuleerd om de impact van het eigen zakelijk vliegverkeer te verminderen.

Tijdens het halfjaarlijkse CEO-event van deze grote Nederlandse werkgevers, zetten 24 organisaties hun handtekening onder de plannen.

Zo moet de ambitie van de coalitie, halvering van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit in 2030, dichterbij komen.

Op de bijeenkomst op 18 november sloegen 24 organisaties de handen ineen om beleid door te voeren op het verduurzamen van het eigen zakelijke vliegverkeer. Daarbij tekenden de partijen ook voor de doelstelling om  daarvoor ontwikkelde best practices te implementeren vóór 2022. Daaronder vallen onder andere: Alleen vliegen op afstanden boven 700km (bijvoorbeeld met de trein naar Frankfurt, Londen en Parijs). Volledig afschaffen van creative ticketing (laagste prijs is in dit geval niet meer leidend). Investeren in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen of synthetische brandstoffen. Aanschaf van biofuels voor het zakelijk vliegverkeer (lagere CO2-uitstoot per kilometer).

Met het implementeren van deze maatregelen zetten de bedrijven proactief stappen om de milieu-impact zoals CO2 en stikstof als gevolg van hun zakelijke vliegreizen in te perken. Verduurzaming van het vliegverkeer is onderdeel van de koplopermaatregelen van Anders Reizen. Tegelijk doet de coalitie een oproep aan de spoorwegbedrijven om de frequentie van de internationale verbindingen te verhogen en reistijd te verkorten naar nieuwe bestemmingen.

De maatregelen zijn omarmd door: ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, a.s.r., Capgemini, CGI, Deloitte, Eneco, Leaseplan, NS, Philips, PGGM, ProRail, PwC, Renewi, Rijksoverheid, Royal HaskoningDHV, Schiphol Group, Stedin, Strukton, Tauw, Tennet en Vattenfall.

3 oktober 2019: Op 1 oktober ondertekenden drie secretarissen-generaal namens alle ministeries de Dutch sustainable mobility pledge van Anders Reizen.

Hiermee verbindt de rijksoverheid zich met de ambitie om het zakelijke verkeer van alle ambtenaren te verduurzamen, zodat in 2030 de CO2-uitstoot daarvan met 50%* is teruggebracht.

Anders Reizen is een coalitie van werkgevers die willen versnellen in duurzame zakelijke mobiliteit.

Lidewijde Ongering, secretaris generaal ministerie Infrastructuur en Waterstaat: “IenW is al sinds de oprichting van Anders Reizen in 2015 betrokken vanwege onze doelen het verkeer in Nederland schoner en efficiënter in te richten. Ik ben blij dat nu ook de andere departementen tot de coalitie toetreden. De hele rijksoverheid vertegenwoordigt meer dan 110.000 ambtenaren, zo gaan we nog meer impact maken. Daarbij is dit een mooi voorbeeld van de uitvoering van het klimaatakkoord.”

Met meer dan 50 grote werkgevers, vertegenwoordigt de coalitie Anders Reizen inmiddels al zo’n 325.000 werknemers. Via 10 succesvolle maatregelen voeren zij een duurzaam mobiliteitsbeleid door in hun organisatie. Hugo Houppermans, directeur coalitie Anders Reizen: “Ik ben erg blij met de komst van de grootste werkgever van Nederland en complimenteer het Rijk met deze voorbeeldfunctie. De kracht van dit netwerk is de bereidheid van de werkgevers hun kennis te delen en te ontwikkelen, en afwisselend het voortouw te nemen. Met maatregelen als het elektrificeren van het wagenpark, een strenger parkeerbeleid, een nieuwe fietsregeling en niet meer vliegen onder de 700km, versnellen deze koploperbedrijven de daling van de CO2-uitstoot van hun zakelijke mobiliteit.”

1 juni 2018: Meer dan veertig grote Nederlandse bedrijven, waaronder Philips, Unilever en KPN, hebben met elkaar afgesproken om de uitstoot door hun zakelijke reizen in 2030 met de helft terug te brengen. De bedrijven, met gezamenlijk bijna 300.000 werknemers, hebben zich verenigd in de coalitie Anders Reizen.

Daarin delen ze kennis en ervaring over het verlagen van de CO2-uitstoot door zakelijk verkeer. Die is nu ruim 13 megaton per jaar, evenveel als de CO2-uitstoot door aardgas van meer dan 4,5 miljoen huishoudens.

De bedrijven hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met het stimuleren van duurzamer reizen. ABN AMRO geeft nieuwe medewerkers bijvoorbeeld standaard een OV-jaarkaart en PwC vervangt vliegreizen onder de 500 kilometer zo veel mogelijk door treinreizen. Verder gaat Eneco geheel over op elektrische leaseauto’s en Arcadis verhuisde naar een locatie met goede OV-verbindingen, iets wat VodafoneZiggo ook gaat doen.

Maatregelen die bedrijven hebben ingevoerd of willen invoeren, zijn door onderzoeks- en adviesbureau CE Delft getoetst op CO2-reductie en impact. De studie laat zien dat de ambitie om de CO2-uitstoot door zakelijke mobiliteit in 2030 te halveren haalbaar is. De hulp van de overheid is daarbij wel nodig. De maatregelen vereisen grote capaciteitsverhoging in het openbaar vervoer en uitbreiding van fietsinfrastructuur.

De meest effectieve maatregelen zijn volgens het onderzoek het overstappen naar elektrische leaseauto’s, het stimuleren van OV-gebruik en het beperken van vliegverkeer. De effecten van de maatregelen kunnen volgens de onderzoekers versterkt worden door ze slim te combineren, door het inzetten van gedragsveranderingscampagnes en door duurzaamheid voortdurend onder de aandacht te brengen.

Natuur & Milieu, VNO-NCW, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en NS namen in 2015 het initiatief voor de Anders Reizen-coalitie. Dat gebeurde in aanloop naar de Klimaattop van Parijs. Inmiddels hebben zich meer dan veertig grote bedrijven aangesloten. De bedrijven willen ervoor zorgen dat duurzaam reizen steeds gewoner en makkelijker wordt in Nederland.

Dit zijn de bedrijven van de Anders Reizen Coalitie: ABN AMRO, Accenture, Achmea, Alliander, ANWB, Arcadis, Asito, ASR, Cap Gemini, Conclusion, DB Schenker, Deloitte, de Volksbank, Eneco, Enexis, Essent, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam, Ministerie van I&W, ING, KNMI, KPN, NN, NS, NUON, Philips, PGGM, ProRail, PWC, Rabobank, Renewi, Royal Haskoning/DHV, Shell, Schiphol, Strukton, Tauw, Triodos, Unilever, Vebego, Vivat en Vodafone/Ziggo.

Zie ook: Hogere CO2-Uitstoot in Nederland in Eerste Kwartaal 2018: Plus 2,5 procent by CBS – Zicht op de Klimaatopgave: CO2-Uitstoot in Nederland Sinds 1990 Sterker Toegenomen dan in VS en in Europa by ING – Eerste Van Zeventien Elektrische Renault Master Z.E. Bestelauto’s in Europa voor PostNL – Royal HaskoningDHV Kiest Voor 500 100% Elektrische Leaseauto’s in Nederland by 2021 – ABN AMRO Gaat Elektrische Mini Inzetten Als Deelauto Voor Personeel – Low Car Diet 2018: Doe Mee en Kies voor Duurzaam Vervoer – LeasePlan Car Cost Index: Maandelijkse Kosten Elektrische Auto’s Dalen Heel Hard – Steeds Meer Volledig Elektrische Auto’s in Nederland by CBS – Steeds Meer Duurzame Auto’s Op De Markt: Hybride en Elektrische Auto’s Leasen – Mountox: Hét Grootste Online Platform Voor Elektrische Auto’s in Nederland – NewMotion: Elektrisch Rijden in Nederland en Europa tot in de Puntjes Geregeld – Ik Wil Elektrisch Rijden: Elektrisch Rijden Overstapservices by NL Mobility – Buurauto: De Elektrische Auto Die Je Deelt Met Je Buren – Elektrische Deelauto’s Voor Dienstreizen Provincie Noord-Brabant by Amber Mobility – Elektrisch Rijden in Nederland: Mooie Voorbeelden van Elektrisch Transport

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  21 september 2021 om 23:24 | Permalink

  Anders werken reizen en ontmoeten by Provincie Noord-Brabant

  En ook bezoekers zijn weer welkom voor een gastvrij ontvangst. Vooruit reserveren doe je via Facilitor. Zo werken we veilig samen op het provinciehuis. Twan Burgers, Brenda Westerveld en Sasja van de Grint vertellen je er in deze video graag meer over.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..