20.000 Laadpunten Voor Elektrische Auto’s In Noord-Holland, Flevoland En Utrecht by Pitpoint
Geschreven op 21-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Vervoer en OVEr komen 20.000 nieuwe publieke laadpunten voor elektrische auto’s in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
De drie provincies hebben de laadpunten gezamenlijk aanbesteed, en zetten hiermee een mooie stap om de verwachte sterke groei van het aantal elektrische auto’s te faciliteren. De komende jaren worden er veel laadpalen geplaatst in Nederland.
Nederland loopt wereldwijd voorop het gebied van laadpunten voor elektrische auto’s. “Een goede publieke laadinfrastructuur is cruciaal, want ongeveer 70% van de elektrisch rijders in Nederland zal op straat moeten opladen. Wij zorgen dat die laadpalen er komen en maken het elektrisch rijden mogelijk”, aldus gedeputeerde Edward Stigter van de provincie Noord-Holland namens de samenwerkende partijen.
Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven: “Dit is een mooie stap en een goed voorbeeld. Ik vind het heel belangrijk dat er genoeg goede laadpunten zijn en dat de tarieven duidelijk zijn. Door samen aan te besteden worden laadpalen goedkoper en zijn ze er sneller. Ik ben het ook met andere regio’s aan de slag voor meer laadpunten. Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal, en dat betekent ook dat je je auto net zo makkelijk op moet kunnen laden als je mobiele telefoon”.
In het klimaatakkoord, dat begin van deze zomer werd gesloten, staan diverse maatregelen om te zorgen voor goede laadinfrastructuur. Waterstoftankstations, slimme laadpalen die meedenken met het energienetwerk en vooral meer laadpunten. De verwachting is dat er in 2030 circa 2 miljoen laadpunten nodig zijn, waarvan ongeveer een kwart in de publieke ruimte. In Utrecht, Flevoland en Noord-Holland zijn momenteel zo’n 5000 publieke laadpunten operationeel.
De 20.000 nieuwe laadpunten worden geplaatst waar ze nodig zijn; mensen die een elektrische auto gaan rijden kunnen er eentje aanvragen bij hun gemeente. PitPoint, onderdeel van Total, heeft de aanbesteding voor het realiseren, exploiteren en beheren van de laadpunten gewonnen. De stroom komt uit 134.000 nog te plaatsen zonnepanelen.
Zie ook: Vijf Miljoen Euro Voor Laadpleinen Met 472 Slimme Laadpalen In 21 Gemeenten – Regio Utrecht Krijgt Netwerk met 1000 Slimme Laadpalen voor Elektrische Auto’s – Provincies Gelderland en Overijssel: 2.250 Laadpalen met 4.500 Laadpunten by Ecotap en Allegro – Provincies en Gemeenten in Provincies Groningen en Drenthe Bestellen 1000 Laadpalen by Allegro – Bedrijven Zijn Vanaf 2020 Verplicht Een Laadpaal Voor Elektrische Auto’s Te Installeren – IKEA Installeert Lolo Pro Laadpunten voor Elektrische Auto’s bij Alle Vestigingen in Nederland – McDonalds Plaatst Laadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij 168 McDonald McDrive’s by Vattenfall – Investeren in Een Laadpaal voor Consumenten en Bedrijven. Is Het De Moeite Waard? – Green Zone Van der Valk Hotel Eindhoven: 50 Laadpunten Voor Elektrische Auto’s – EVData.nl Gelanceerd: Actuele Info Over Elektrisch Laden In Nederland by Gr4 + MRA_Elektrisch – Amsterdam Zet In Op Elektrisch Vervoer: De Kaart met alle Oplaadpunten – NewMotion: Elektrisch Rijden in Nederland en Europa Tot In De Puntjes Geregeld
Erik van Erne zegt:
11 februari 2020 om 11:41 | Permalink
Plannen Voor 2100 Extra Laadpalen Voor Elektrische Auto’s In Utrecht
Er zijn prognoses opgesteld voor het aantal laadpunten per buurt in Utrecht tot 2025. Daaruit blijkt dat er zo’n 2100 laadpalen bij moeten komen. Het aantal is per wijk wel verschillend. Zo moeten er in de wijk Oost 433 nieuwe laadpalen komen en in de wijk West maar 203, de binnenstad heeft met 71 het laagste aantal.
De aantallen zijn gebaseerd op een rekensom waarbij gekeken is hoeveel vervoerskilometers per buurt gemaakt worden en het verwachte percentage elektrische auto’s.
Of er uiteindelijk zoveel laadpalen geplaatst worden is afhankelijk van de daadwerkelijke groei van de vraag naar publiek laden. Als automobilisten uiteindelijk meer op het werk, buiten de openbare ruimte of op snelladers gaan laden dan zijn er minder publieke laadpalen nodig.
De gemeente laat weten dat de bezettingsgraad van de bestaande laadpalen leidend is voor uitbereiding van het netwerk. Volgens het plan moet een automobilist in elke subbuurt van Utrecht een vrije laadpaal kunnen vinden.