Tiny Forest: Vijftien Nieuwe Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN
Geschreven op 16-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Natuur24 mei 2019: Uit de 37 aanmeldingen voor 2019 zijn door IVN 15 partnergemeenten geselecteerd die in totaal 45 tiny forests gaan realiseren.
Het zijn de gemeenten Alkmaar, De Ronde Venen, Den Helder, Dordrecht, Ede, Eijsden-Margraten, Hoogeveen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Smallingerland, Tilburg, Tynaarlo, Weert en Zaanstad.
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. De organisatie wil vóór 2021 minimaal 100 tiny forests te realiseren. Deze minibossen zorgen voor verkoeling, meer biodiversiteit en de opname van water bij zware regenval.
Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van 100 Tiny Forests. Deze wil IVN realiseren samen met geselecteerde partnergemeenten. Vorig jaar zijn er al 12 gemeenten geselecteerd die in totaal 56 tiny forests gaan aanleggen. Dit jaar zijn dat er onder andere door een donatie van de Fred Foundation 15.
In het najaar van 2019 planten de 15 gemeenten hun eerste Tiny Forest.
16 augustus 2018: De eerste twaalf gemeenten die een tiny forest, oftewel minibos, aan gaan planten zijn bekend. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden, meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit er nu twaalf zijn geselecteerd.
De twaalf partnergemeenten zijn: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 tiny forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.
Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.
De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests planten. Om dit doel te bereiken zoekt IVN in totaal 24 gemeenten die allen minimaal vier Tiny Forests aan willen leggen. Gemeenten die nu buiten de boot zijn gevallen hebben nog een kans. In het voorjaar van 2019 kunnen alle gemeenten zich (opnieuw) aanmelden voor een plek bij de laatste twaalf partnergemeenten.
Daan Bleichrodt, productontwikkelaar bij IVN Natuureducatie: ‘Tiny forest werkt aan biodiversiteit en betrekt mensen op een laagdrempelige manier bij de natuur. Het past bij de opgaven van gemeenten om klimaatbestendig te worden.’
Alphen aan den Rijn is een van de geselecteerde gemeenten. Hier wordt in november dit jaar al een minibos aangeplant. Niek van ’t Wout, beleidsmedewerker Groen en Recreatie bij de gemeente: ‘Het nieuwe bomenbeleid van Alphen aan den Rijn hebben we samen met 1100 bewoners opgesteld. Tiny forest past heel goed binnen dit beleid. We willen graag samen met onze inwoners de stad groener maken en jonge boompjes de kans geven om echt oud te worden. Met tiny forest werken we aan beide doelen.’
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.
Erik van Erne zegt:
16 januari 2019 om 17:50 | Permalink
Tiny Forests in Almere
Bekijk de sfeerreportage van het planten van maar liefst 4 minibossen in heel Almere. Tiny Forest is een project van IVN Nederland, in samenwerking uitgevoerd met Groenblauw en Growing Green Cities van gemeente Almere.
Growing Green Cities is het thema van de Floriade, die we in 2022 in Almere gaan beleven. Met Growing Green Cities (GGC) laat onze mooie stad oplossingen zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding. En waar we de oplossing nog niet hebben, gaan we op zoek naar inspiratie en groene voorbeelden. Zo bereikt de Floriade de hele stad.
Erik van Erne zegt:
1 februari 2019 om 18:44 | Permalink
Utrecht krijgt 4 ‘tiny forests’
De gemeente Utrecht gaat binnen 3 jaar 4 ‘Tiny Forests’ aanleggen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het college wil de minibossen bij voorkeur realiseren in wijken waar nu nog weinig groen is. Utrecht telt al twee Tiny Forests in de wijken Terwijde en Lombok.
Een Tiny Forest is een prettige plek voor mensen en dieren zoals vlinders, vogels en kleinere zoogdieren. Kinderen kunnen in het bos leren over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Bewoners en scholen kunnen het initiatief nemen voor een Tiny Forest in hun buurt.
IVN wil samen met 24 Nederlandse steden honderd minibossen aanleggen tot 2021. Utrecht werd in augustus uit 55 inschrijvingen gekozen als één van de partnergemeenten. Het streven is het eerste bos dit voorjaar aan te planten.
Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest – Tiny Forest in Majellapark Utrecht
Erik van Erne zegt:
27 februari 2019 om 14:36 | Permalink
Kortgene Krijgt Eerste Tiny Forest Van Zeeland
Kortgene krijgt het eerste Tiny Forest van Zeeland. Het kleine bos wordt onderhouden door de basisschoolleerlingen uit het dorp.
Erik van Erne zegt:
15 november 2019 om 12:43 | Permalink
Utrecht Science Park krijgt een Tiny Forest
Op donderdag 21 november worden 500 inheemse bomen en planten geplant. Het moet een thuis worden voor lokale insect-, vogel- en andere diersoorten en is daarnaast een mooie plek voor onderzoek.
Erik van Erne zegt:
27 januari 2020 om 18:57 | Permalink
Eerste Tiny Forest Aangelegd In Roosendaal
Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt, voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van ruim 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. Samen met vrijwilligers zetten zij de negenendertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. In totaal zo’n 600 boompjes. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden. Een van de leerlingen: ‘Dit is echt heel leuk, ik kan niet wachten tot de bomen groot zijn!’.
Erik van Erne zegt:
28 maart 2020 om 11:09 | Permalink
Tiny Forest in Majellapark Utrecht
In het Majellapark in de Utrechtse wijk Nieuw Engeland is vorige week een tiny forest aangelegd. Een tiny forest is ongeveer zo groot als een tennisveld en bestaat uit veel verschillende soorten bomen en planten. Mensen kunnen er genieten van het groen maar het minibos heeft ook een educatieve functie. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen uit de buurt er gebruik van maken om onderwijs te geven over de natuur.
Er zijn in het verleden meerdere tiny forests aangelegd in Utrecht. Zo zijn in november vorig jaar ongeveer 500 bomen geplant op het Utrecht Science Park. Omdat de bodem is bewerkt en de bomen op een bepaalde manier zijn neergezet kan het bos heel snel groeien. In het tiny forest op het Utrecht Science Park wordt ook onderzoek gedaan door studenten.
Erik van Erne zegt:
10 februari 2021 om 19:17 | Permalink
Het Onderwaterbos: Tiny Sea Forest In De Grevelingen Bij De Brouwersdam
‘Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen!’ vertelt Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta, een van de trekkers van het project.
‘Het is de bedoeling dat het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Zuid-Holland, in juni 2021 gereed is. Niet alleen het doel van het project is educatief, ook de uitwerking. Zo komen in dit ‘tiny’ project heel veel onderwerpen samen.’
Op een locatie dicht bij de Brouwersdam zal in de zomer van 2021 het Tiny Sea Forest (onderwaterbos) worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Zij hebben hier drie basisscholen bij betrokken door een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zou willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest.
De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Zo wordt er nagedacht over de soorten welke in een onderwaterbos thuis horen, structuren welke onderwater geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen en er wordt nagedacht over vormen van beleving.
Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet er een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt er gekeken naar mogelijkheid om ook zonder begeleiding van gidsen of docenten zelf op pad te kunnen in of bij dit bos.
De komende periode zullen de initiatiefnemers gebruiken om ook deze plannen verder uit te werken. Zo wordt er gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Voor alles geldt dat er goed gekeken moet worden naar de veiligheid, het toekomstig beheer en de financiële middelen.
Bij de realisatie kijken de initiatiefnemers ook naar innovatieve technieken om het onderwaterleven te stimuleren. ‘In de Grevelingen doen we al een tijdje onderzoek naar het herstel van zeegras. Dat kwam oorspronkelijk veel voor in het meer en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem. Zeegras willen we dus zeker in het Tiny Sea Forest laten terugkomen. Ook willen we experimenteren met het gebruik van oude bomen. Door die op de bodem te leggen, creëer je extra structuur onder water. Dat kan een bijdrage leveren aan natuurherstel’, licht Thijs toe. ‘En dat is ook weer een interessant onderzoeksproject voor de HZ, samen met het NIOZ.’
IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 t/m 27 juni 2021 te kunnen openen.