Ruim 2,4 Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Het Groene Strand: Natuur Terug Op Stranden
Geschreven op 23-10-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurUpdate 2 februari 2022: Op 23 en 26 februari zijn er digitale startbijeenkomsten gepland voor het project Groene Strand Zandmotor.
De organisatie Natuurlijk Delfland is gevraagd om het project te leiden. Het project Het Groene Strand richt zich op het versterken van de natuur op de Nederlandse stranden.
Op diverse plekken langs de kust zijn soortelijk projecten gestart. Het initiatief komt van de Provinciale Landschappen, Stichting Duinbehoud, IVN, Vogelbescherming Nederland, Stichting Anemoon en de Nationale Postcodeloterij.
5 januari 2022: Het project Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON.
Vanuit Het Groene Strand gaan zij bestaande initiatieven verbinden en daar waar nodig ondersteunen om zo de natuur op de stranden van te versterken. Nadat in september de eerste drie Groene Strand-wimpels werden uitgereikt in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland richten de organisaties zich vanaf nu ook op de Waddeneilanden.
Afgelopen zomer is gestart met een uitgebreide inventarisatie op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Verschillende belanghebbenden, waaronder gemeenten, Rijkswaterstaat, beheerders en vrijwilligersgroepen, zijn bevraagd: Wat zijn de huidige natuurwaarden op de stranden, wie zijn potentiële partners voor bescherming van de natuur, welke activiteiten zijn er, wat gebeurt er al op het vlak van natuurrijke stranden en waar liggen nog kansen?
Op de Waddeneilanden zijn prachtige natuurrijke stranden te vinden, waar al veel gebeurt op het gebied van natuurbeheer, strandschoonmaak, monitoring en educatieve activiteiten. Het beheer van de stranden is vastgelegd in de Natura 2000-beheerplannen. Een van de maatregelen uit die plannen is bijvoorbeeld het beschermen van strandbroeders op de eilanden. De brede stranden, schelpenbanken en embryonale duinvorming op de Wadden bieden mogelijkheden voor verschillende strandbroeders.
Vanuit de eerste inventarisatie blijkt dat er ook al veel gedaan wordt, bijvoorbeeld op het vlak van handmatige strandschoonmaak. Op de eilanden wordt maatwerk geleverd bij de bescherming van de strandbroeders. Op Ameland bijvoorbeeld worden kooitjes geplaatst over verschillende nesten en werden ze afgezet met palen en bebording. Waar oonder andere nog kansen liggen is de bewustwording bij de strandbezoeker rondom strandbroeders.
De partijen achter het project ‘Het groene strand’ willen lokale initiatieven, opgedane kennis en ervaringen aan elkaar verbinden. Via cursussen met een speciale module gericht op natuur op de stranden gaan ze lokale ondernemers betrekken bij bescherming en educatie. Ze zetten samen met lokale groepen stukken strand af als er groepen broedvogels zitten. Strandondernemers worden gestimuleerd om te werken met plasticvrije terrassen.
15 september 2021: Een primeur voor Nederland: drie stranden in Nederland ontvangen binnenkort voor het eerst een Groene Strand Wimpel. De stranden ontvangen dit keurmerk met dank aan actieve strandvrijwilligers, gemeenten en ondernemers die gezamenlijk meer ruimte voor natuur hebben gecreëerd op deze stranden. Een belangrijke stap in de goede richting, want de natuur op het strand kan in ons land alle hulp gebruiken.
Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden veel soorten broedvogels een plek om te broeden. Helaas is er op de stranden door intensief beheer en menselijke activiteiten de laatste jaren weinig plek meer voor de natuur.
Het Groene Strand wil daarom de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Verschillende natuurorganisaties hebben de handen ineengeslagen in het project om dit samen met vrijwilligers, ondernemers en gemeenten te realiseren.
Op 29 september is het dan zover, met een overhandiging van de eerste Groene Strand Wimpels. Stranden die dit keurmerk mogen voeren, hebben kunnen aantonen dat de natuurwaarden op het strand erkend worden, dat afspraken over beheer en gebruik deze waarden respecteren, dat een actieve, betrokken community zich er structureel voor inzet en dat mensen er weer van kunnen genieten.
Het gaat om het strand van Goeree Overflakkee in Zuid-Holland, strand van Camperduin in Noord-Holland en Oranjezon in Zeeland. De missie van Het Groene Strand is om naast deze stranden nog veel meer stranden in Nederland te vergroenen. Dit gaan we doen door in gesprek te gaan over het huidige strandbeheer, rustplekken in te stellen voor broedvogels en nog meer strandcommunities op te richten.
Project Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, de samenwerkende provinciale Landschapsorganisaties en Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting ANEMOON. De Postcode Loterij ondersteunt het Groene Strand met een bijdrage van ruim 2,4 miljoen euro.
23 oktober 2019: De natuur op de Nederlandse stranden krijgt de komende jaren extra aandacht. De natuur is daar de afgelopen decennia sluipenderwijs van de stranden verdwenen door intensief beheer.
De Postcode Loterij stelt aan LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN en Stichting Anemoon een bedrag van ruim 2,4 miljoen euro beschikbaar voor het project Het Groene Strand.
Het Nederlandse strand veranderde de laatste decennia van een bijzonder natuurgebied in een ecologische woestijn. Sluipenderwijs en ongemerkt is een fraai landschap en wonderlijke natuur de afgelopen jaren verloren gegaan. Ook stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven bijzondere plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer krijgt strandleven geen kans om zich te ontwikkelen. Met het project Het Groene Strand moet hier verandering in gaan komen.
LandschappenNL en de samenwerkende provinciale Landschapsorganisaties gaan samen met Stichting Duinbehoud, IVN en Stichting Anemoon aan de slag om het huidige strandbeheer te veranderen en bewustzijn voor natuur op het strand te vergroten door onder andere het opzetten van strandcommunities met bewoners, gemeenten en ondernemers. Het Groene Strand komt met oplossingen voor problemen als grootschalig beheer, vervuiling en verstoring die de natuurontwikkeling op de Nederlandse stranden belemmeren.
Om de natuur de kans te geven zich te ontwikkelen, worden gemeenten, Rijkswaterstaat, ondernemers en belanghebbenden door de strandcommunities gestimuleerd om samen te werken aan passend beheer. Er wordt gewerkt aan een vrijwilligersnetwerk van mensen die afval opruimen, aan voorlichting en preventie doen, gegevens verzamelen voor onderzoek naar het aanwezige strandleven en met belanghebbenden in overleg gaan.
De ambitie is om 20 strandcommunities op te richten en 200 kilometer strand te beheren als Groen Strand. Een ander aandachtspunt betreft het creëren van rustplekken waar de natuur zich weer ongehinderd kan ontwikkelen. Hierbij wordt ruimte gegeven aan broedplekken om zwaar bedreigde strandbroedvogels zoals Strandplevier en Dwergstern nieuwe kansen te geven. Vrijwilligers verzorgen bij broedstranden voorlichting over de broedvogels en monitoren de kolonies.
Zie ook: Ruim 2 Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Plan Bomen: 10 Miljoen Extra Bomen In Nederland - Johan Cruyff Foundation En Movement on the Ground Ontvangen 1 Miljoen Euro Van Postcode Loterij - Postcode Loterij Goed Geld Gala 2019: Ruim 370 Miljoen Euro Voor 117 Goede Doelen - Ruim 2,8 Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Onder Het Maaiveld by IUCN NL - Impuls Biodiversiteit: 1,5 Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Deltaplan Biodiversiteitsherstel - Één Miljoen Euro Van Postcode Loterij Voor Soorten NL: Impuls Voor Biodiversiteit In Nederland