Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw: Noord-Nederland Koploper Duurzaam Platteland
Geschreven op 17-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur2 oktober 2019: De uitvoering van de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw kan nu echt van start.
Op de Natuurtop zetten de gedeputeerden van de drie Noordelijke provincies en de DG van het ministerie van LNV vanmiddag hun handtekening onder de Deal.
De provincies investeren samen 10 miljoen euro. Het Rijk stelt eveneens 10 miljoen beschikbaar.
Doel van deze Regio Deal is een economisch sterke landbouwsector, die bijdraagt aan de biodiversiteit, een gezonde bodem en een gevarieerd en (be)leefbaar platteland. De drie noordelijke provincies en het rijk gaan zich daar de komende vier jaar extra voor inzetten. Samen met de agrariërs, landbouwpartners, grondeigenaren, natuurorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.
Dit doen zij door met alle betrokken partijen in acht gebieden streefbeelden en actieplannen op te stellen en vervolgens in de praktijk instrumenten en werkwijzen te ontwikkelen die natuurinclusief boeren aantrekkelijk en rendabel maken. De acht gebieden verschillen sterk van elkaar en zijn representatief voor bodemsoort, waterhuishouding en grondgebruik in Nederland. Zo kan de opgedane kennis ook in andere provincies benut worden.
In het Noorden lopen al initiatieven waar we van kunnen leren. Daarom ondersteunt de Regio Deal vooruitlopend op het opstellen van de streefbeelden en actieplannen zeven voorbeeldprojecten. Een greep uit de voorbeeldprojecten: BO Akkerbouw, Wereld Natuur Fonds, provincie Groningen en Rabobank ontwikkelen samen een zogenaamde biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw. Dit instrument gaat de mate van biodiversiteit in kaart brengen. Als stimulans, maar ook als verdienmodel voor de boer.
Verduurzamen melkveehouderij. De provincie Drenthe, boeren en natuurorganisaties en het agrarisch bedrijfsleven werken samen aan het verduurzamen van de Drentse melkveehouderij. De aanpak bestaat uit concrete maatregelen om melkveehouders te ondersteunen hun bedrijf te verduurzamen. Ze krijgen een bedrijfseigen duurzaamheidsplan en een financiële beloning voor daadwerkelijke stappen. Ook kennisuitwisseling is een belangrijk speerpunt. Gezamenlijke ambitie is een gesloten kringloop in 2025.
Scenario en kringloopwijzer voor circulaire landbouw. Staatsbosbeheer, de provincie Fryslân, gemeente Heerenveen, Wetterskip Fryslân, Universiteit Wageningen en de Gebiedscommissie Aldeboarn-De Deelen ontwikkelen samen een scenario en kringloopwijzer voor circulaire landbouw in het kwetsbare Friese veenweidegebied.
17 juli 2018: De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe willen graag dat Noord-Nederland koploper wordt voor een duurzaam platteland. De drie provincies hebben daarvoor samen met natuur- en landbouworganisaties een voorstel ontwikkeld voor een zogenaamde Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.
Op 16 juli presenteerden de samenwerkende partijen het voorstel. Binnenkort wordt het officieel aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hiermee doet het Noorden een beroep op het Rijk om samen op te trekken bij de transitie naar een duurzame landbouw.
Noord-Nederland maakt zich sterk voor een duurzaam, natuurinclusief platteland: een economisch sterke landbouw die in evenwicht is met haar omgeving. Dit wordt gedaan vanuit het besef dat structurele verandering noodzakelijk is om de sector op de lange termijn gezond, levensvatbaar, concurrerend en rendabel te laten zijn. De grootste opgave daarbij is om een goede balans tussen landbouw, natuur- en landschapskwaliteit te vinden. De agrarische sector, natuursector, kennisinstellingen en overheden in het Noorden bundelen de krachten om als voorbeeld te dienen – en koploper te zijn – voor toekomstige (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw.
Er lopen al verschillende natuurinclusieve initiatieven in Noord-Nederland. Zo worden er bijvoorbeeld vanuit het Living Lab Natuurinclusieve Landbouw Fryslân natuurinclusieve masterclasses en projecten georganiseerd, heeft Oost-Groningen een natuurinclusief akkerbouwplan, heeft Drenthe een consulent duurzame landbouw die melkveehouders ondersteunt bij duurzaamheidsinitiatieven en zijn er collectieven en gebiedscoöperaties die al langer actief zijn op het gebied van duurzaamheid en (agrarisch) natuurbeheer.
De drie noordelijke provincies hopen dat het voorstel voor de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw (PDF) door het kabinet wordt omarmd en dat het Rijk binnenkort groen licht geeft om samen met de Regio op te trekken bij de verdere uitvoering.
In de provincie Gelderland kan van maandag 24 september tot en met maandag 26 november 2018 subsidie worden aangevraagd voor (door)ontwikkelijking van natuurinclusieve landbouw. De subsidie is gericht op kennisoverdracht en ondernemers-coaching voor duurzame grondgebonden landbouw. Het subsidieplafond bedraagt 600.000 euro. Hiervan komt 300.000 euro uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en 300.000 euro uit provinciale middelen. Organisaties die kennisoverdracht en ondernemers-coaching leveren en over de gevraagde ervaring en bekwaamheid beschikken kunnen subsidie aanvragen.
De subsidieverlening verloopt via een tendersysteem. Dit betekent dat een adviescommissie de aanvragen beoordeeld op kosteneffectiviteit, kans op succes en mate van effectiviteit.
Zie ook: Green Deal Natuurinclusieve Landbouw In Groen Onderwijs – Natuurinclusief Bouwen: Vijf Korte Filmpjes by Provincie Overijssel – Kringlooplandbouw: Een Nieuw Perspectief Voor De Nederlandse Landbouw by WUR