Natuurprijs Groene Kroon 2019 Provincie Utrecht: De Utrechtse Steen En Groene Werkplekken 2.0
Geschreven op 6-6-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur
19 september 2019: Het kleine initiatief De Utrechtse Steen en het grote initiatief Groene Werkplekken 2.0 zijn de winnaars van de Groene Kroon 2019.
Tijdens De Groene Kroonrede, een inspiratiebijeenkomst over biodiversiteit in bebouwd gebied, ontvingen zij uit handen van gedeputeerde Hanke Bruins Slot de natuurprijs ter waarde van 6.000 euro.
Naar oordeel van de jury is de positieve impact van de winnende initiatieven het grootst.
De Utrechtste Steen is een initatief van Jacques Vink en Roberto Wijntje Santa Maria van Studio Natuurinclusief. Het initiatief gaat over het vergroenen van kademuren langs de Utrechtste grachten door gebruik te maken van een specifieke steen waarop varens, mosselen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten. De jury koos De Utrechtse Steen als winnaar omdat het een voorbeeld is van een bottom-up initiatief met brede toepassingsmogelijkheden. De initatiefnemers hebben hun krachten en kennis weten te bundelen tot een mooie innovatie die zowel technisch als ecologisch onderbouwd is. De Utrechtse Steen liet in de finale de initiatieven ‘Buurnatuurtuin Hoogland’ en ‘Zeg ken jij de MOSSELMAND’ achter zich.
Groene Werkplekken 2.0. is een initiatief van Charlotte en Bianca Ernst van Het Hof van Cartesius. Het initiatief richt zich op realiseren van een groene buitenwerkplek in Utrecht. De jury wees Groene Werkplekken 2.0 als winnaar aan omdat de verschillende typen tuinen zorgen voor een divers aanbod aan voedsel en nestelmogelijkheden waardoor veel verschillende stedelijke diersoorten zich thuis voelen. Bovendien heeft werken in het groen een goede uitwerking op zowel de mens als de natuur. Dit vindt een mooie aansluiting bij de provinciale beleidsdoelen. Groene Werkplekken 2.0 won in de finale van de overige twee initiatieven ‘Honey Highway’ en ‘Industriële bloemenweide’.
4 september 2019: De zes finalisten van natuurprijs de Groene Kroon zijn bekend. Met deze natuurprijs stimuleert de provincie Utrecht inwoners om te helpen onze bijzondere Utrechtse natuur te beschermen. Uit de twaalf genomineerde initiatieven selecteerde de jury de zes meest kansrijke initiatieven.
In de categorie ‘kleine initiatieven’ zijn genomineerd: Buurnatuurtuin (Hoogland, Amersfoort), De Utrechtse Steen (Utrecht) en Zeg ken jij de MOSSELMAND (Woerden/Nieuwegein/Utrecht).
De genomineerden in de categorie ‘grote initiatieven’ zijn: Industriële bloemenweide (Houten), Honey Highway (N237) en Groene Werkplekken 2.0 (Utrecht).
Op woensdag 18 september 2019 maakt gedeputeerde Hanke Bruins Slot de winnaars bekend tijdens inspiratiebijeenkomst De Groene Kroonrede.
Het thema van 2019 is Natuur in en rondom de bebouwde omgeving. De provincie ontving dit jaar 55 inzendingen. De jury, bestaande uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl) beoordeelden de inzendingen op basis van vier criteria: impact op de biodiversiteit, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. Daarbij weegt de positieve impact op de biodiversiteit het zwaarst.
In juni koos de jury twaalf genomineerden. Zij verbeterden naar aanleiding van feedback van de jury deze zomer hun inzending. Op basis van het eindresultaat heeft de jury nu zes finalisten aangewezen.
6 juni 2019: De provincie Utrecht heeft 55 inzendingen ontvangen voor de natuurprijs Groene Kroon 2019. Van bouwbedrijven tot particulieren, van architecten tot gemeenten: een verscheidenheid aan inzenders stuurde initiatieven in die de biodiversiteit in en rondom bebouwd gebied versterken.
De jury buigt zich de komende maanden over alle inzendingen waarna ze op 18 september de winnaars aanwijst.
Van 20 februari tot en met 1 juni konden initiatieven worden ingestuurd, in 2 categorieën: Kleine initiatieven van bijvoorbeeld particulieren, buurtinitiatieven, stichtingen, onderwijsinstellingen en midden- en kleinbedrijf. Grote initiatieven van bijvoorbeeld woningcorporaties, gemeenten en bouw- en aannemersbedrijven.
Van de 55 inzendingen valt tweederde in de categorie kleine initiatieven. Een derde van de inzending zijn grote initiatieven.
De jury bestaat uit Robbert Snep van Wageningen University & Research, Fiona van ’t Hullenaar van de Universiteit Utrecht en Mathias Lehner van nextcity.nl. In juni komen zij bijeen om per categorie 6 genomineerden aan te wijzen. De genomineerden ontvangen van de jury feedback op het ingezonden initiatief waarna zij enkele weken de gelegenheid krijgen om de inzending te verbeteren of aan te vullen.
In augustus kiest de jury vervolgens per categorie 3 finalisten. Op woensdag 18 september wordt duidelijk welke initiatieven daadwerkelijk beslag leggen op de natuurprijs Groene Kroon 2019.
Zie ook: Natuurherstel Op De Noordzee: Oesterbank De Borkumse Stenen Winnaar NGB-Natuurprijs 2018 - Staatsbosbeheer Doet Natuurgebieden Gedwongen In De Uitverkoop: De Staat Heeft Geld Nodig - Nature Today Go: Natuurinformatie Platform Met Alle Data Over Nederlandse Natuur - Onze Natuur: Website en Lesmateriaal voor het Basisonderwijs - De Natuur Educatie Gids: Voor Echt en Verfrissend Natuur- en MilieuEducatie - De Natuur Educatie Gids - IVN: 50 jaar Natuur- en MilieuEducatie die Mensen Raakt - Groene Kansen voor de Jeugd: De Gezondheidsfunctie van Natuur voor de Jeugd - Nederlandse Natuur by BNNVARA Vroege Vogels - Scharrelkids: De Natuur is van Vitaal Belang voor alle Kinderen! - De Film De Nieuwe Wildernis: Grote Natuur in een Klein Land - De Film HOLLAND, Natuur in de Delta in Nederlandse Bioscopen – Delta in de Klas: Doe Mee met de Delta Challenge en Maak Jouw Eigen Natuurfilm – Conservation Specials by Discovery: Racing Extinction – Conservation Specials by Discovery: Ivory Wars – Conservation Specials by Discovery: Whale Wars – Conservation Specials by Discovery: Years of Living Dangerously – De Terugkeer Van: De Nieuwe Drie-Delige Natuurserie by Cees van Kempen bij de VARA – Levende Rivier bij VARA Vroege Vogels: Een Natuurdocumentaire by Ruben Smit - De Nederlandse Living Planet Index: Living Planet Report Natuur in Nederland
-