Nature Today Go: Natuurinformatie Platform Met Alle Data Over Nederlandse Natuur
Geschreven op 20-1-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurUpdate 26 maart 2020: Alle beschikbare data van de natuur in Nederland is inmiddels gebundeld op het platform Nature Today.
Hier kunnen mensen bekijken welke dieren en planten er in hun directe omgeving leven.
Op het platform is op basis van de gebruikerslocatie te zien welke planten en dieren in de buurt aanwezig zijn. Dat gebeurt op basis van flora en fauna die door “tienduizenden natuurliefhebbers” zijn doorgegeven, aldus Nature Today. Elke plant en dier is voorzien van een foto en begeleidende tekst, zodat de gebruiker ze kan herkennen.
“Je hoeft niet naar drukke natuurgebieden om van de natuur te genieten, want overal zijn veel verschillende dieren en planten te ontdekken”, zeggen de makers. “Ook midden in de stad, bij jou in de straat en in je tuin.”
Het zoeken van dieren en planten op basis van locatie is de eerste maand gratis te gebruiken, daarna moet er betaald worden. Een abonnement kost 2 euro per maand.
20 januari 2019: Er komt een nieuw platform waarop alle beschikbare data van de natuur in Nederland gebundeld worden, meldt Nature Today. Het is de bedoeling dat het platform, dat wordt ontwikkeld door de initiatiefnemers, begin 2020 in gebruik wordt genomen. Als het platform Nature Today Go klaar is, kan de gebruiker op elke locatie in Nederland zien wat de natuur op die plek te bieden heeft.
Nederlanders realiseren zich niet welke schat aan natuurinformatie beschikbaar is voor elke locatie. Nature Today Go gaat deze rijkdom zo beschikbaar maken dat je altijd en overal ziet wat er in de natuur om je heen gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en welke natuuractiviteiten je kunt doen. Iedereen kan zijn/haar favoriete informatie aangeven.
“We verwachten dat mensen veel meer interesse hebben in de natuur als ze ontdekken welke dieren en planten direct om hen heen leven”, vertelt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University en een van de makers van Nature Today Go.
“Als je in het centrum van Amsterdam bent, is het bijvoorbeeld mogelijk om te kijken welke vogels je daar tegenkomt, of van welke insecten onlangs melding is gemaakt”, vertelt Van Vliet.
In totaal zijn er volgens Van Vliet meer dan veertig “lagen” met informatie over de natuur in Nederland. Die lagen zijn nu al vrijwel allemaal openbaar, maar worden op verschillende manieren aangeboden, waardoor het voor gebruikers lastig is om ze te vinden. “Met Nature Today Go willen we al die gegevens op één plek en op een interessante manier aanbieden”, aldus Van Vliet.
Het platform wordt gefinancierd met onder meer subsidie van de provincies Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daarnaast hopen de initiatiefnemers met een crowdfundingsactie 25.000 euro op te halen. In april wordt gestart met de bouw van het platform, waarna het testen in het najaar start. Uiteindelijk kan iedereen begin 2020 Nature Today Go gebruiken.
Er is geen ander land in de wereld waar de natuur zo gedetailleerd en frequent in beeld is gebracht dan in ons land. Vele organisaties zijn samen met honderdduizenden natuurliefhebbers dag in dag uit bezig met het monitoren en analyseren van de natuur. Voor letterlijk elke locatie is bekend welke vogels, vlinders en zoogdieren je wanneer tegen kunt komen, welke dieren en planten gezien zijn, welke bodem er onder je voeten ligt, wat het risico op tekenbeten is en ga zo maar door. De meeste informatie is moeilijk of niet te verkrijgen.
Nature Today, het natuurinformatieplatform waar meer dan 20 natuurorganisaties, kennisinstellingen en overheden dagelijks actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren, gaat deze rijkdom toegankelijk maken via Nature Today Go. Waarom? Omdat natuur onder zeer grote druk staat. Met Nature Today Go willen we nog veel meer mensen activeren om de natuur te steunen door ze te laten zien hoe mooi, interessant, divers en belangrijk onze directe omgeving eigenlijk is.
Zodra Nature Today Go beschikbaar is, kun je altijd eenvoudig zien welke (bijzondere en minder bijzondere) dieren en planten je tegen kunt komen, welke gezien zijn en welke de komende dagen te zien zijn. Nature Today Go zal niet alleen interessant zijn in natuurgebieden, maar ook in stad en dorp of in het agrarisch gebied. Mensen zullen verrast zijn op hoeveel plaatsen hard gewerkt wordt aan het versterken, beheren en monitoren van natuur. Ook maken we het veel makkelijker om hieraan zelf bij te dragen door middel van overzichten van natuuractiviteiten of (vrijwilligers)projecten die bij jou in de buurt uitgevoerd worden en hoe je mee kunt doen.
Zie ook: Global Biodiversity Information Facility (GBIF): Een Wereldwijde Natuur Databank - AskNature: World’s Most Comprehensive and Accessible Online Catalog of Nature’s Solutions - Ecologische Verbindingszone Op Golfterrein Langs De Bleekloop In Noord-Brabant
Erik van Erne zegt:
23 juni 2019 om 14:54 | Permalink
Nederlands-Duitse Natuuralliantie Voor De Rijn Genomineerd Voor EU-prijs
De Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. In de GBRA werken Nederlandse en Duitse organisaties samen op het gebied van water en natuur langs de Rijn. Bijvoorbeeld door het realiseren van grensoverschrijdende ecologische verbindingen voor otters en trekvissen. De innovatieve aanpak is nu door de EU opgemerkt.
Met een lengte van ruim 1200 kilometer is de Rijn al eeuwenlang een belangrijke verbindende Europese rivier. De Rijn is niet alleen een van de grootste logistieke aderen in Europa, maar ook een essentiële ecologische verbindingszone. In het grensgebied van Duitsland en Nederland verbindt de Rijn ook belangrijke natuurgebieden met elkaar. De samenwerking tussen Nederlandse en Duitse overheden en (natuur)organisaties die aan bescherming en verbetering van deze natuurgebieden werken, was altijd beperkt. Hierdoor functioneerde het landschap niet als een geheel. Er is veel te winnen als de verschillende natuurgebieden met elkaar verbonden kunnen worden tot een krachtig, ecologisch goed functionerend netwerk.
Precies de reden waarom het project Groen Blauwe Rijn Alliantie is opgestart. In de GBRA werken Duitse en Nederlandse organisaties (waaronder ARK Natuurontwikkeling) samen op het gebied van water en natuur in de Rijnvallei tussen Nijmegen en Düsseldorf. Hierbij wordt gewerkt aan kennisontwikkeling op het gebied van inrichting van de uiterwaarden, ontwikkeling van ecologische verbindingen voor otter en trekvissen, versterking van de professionele netwerken, communicatie en educatie. “We zijn er trots op dat we in dit project kennis over en weer delen met onze partners aan de andere kant van de grens. Doordat we in Nederland en Duitsland projecten anders aanpakken kunnen we veel van elkaar leren, dat is fantastisch!” aldus Frank Zanderink, projectleider vanuit ARK Natuurontwikkeling.
De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve. Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.
De GBRA is genomineerd voor de RegioStars Public Choice Award van de Europese commissie. Deze award wordt toegekend aan het innovatieve regionale project met de meeste stemmen van het publiek. Help de GBRA naar de volgende ronde door je stem uit te brengen en steun de versterking van de Rijnnatuur.