google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Nationale Groendag 2022 En Steenbeektrofee 2022: Thema Samen Verantwoordelijk

Geschreven op 19-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 21 februari 2022: De Nationale Groendag 2022 wordt dit jaar gehouden in Oss. Deze dag van stichting Steenbreek, gemeente Oss, provincie Noord-Brabant en Waterschap Aa en Maas, vindt plaats op maandag 4 april in Theater De Lievekamp en staat in het teken van het thema Samen verantwoordelijk.

Het thema dat Stichting Steenbreek heeft gekozen, komt voort uit de overtuiging dat het niet alleen de overheid is die die zich over thema’s als biodiversiteit, klimaatadaptatie, sociale cohesie en gezondheid met betrekking tot groen moet bekommeren. Ook inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties hebben een rol. Zeker omdat een groot gedeelte van de oppervlakten in gemeenten particulier bezit is.

In het ochtendgedeelte van de interactieve Groendag komen diverse sprekers aan het woord die vanuit hun expertise vertellen welke verantwoordelijkheid zij nemen met betrekking tot het thema en de onderwerpen, en met praktische voorbeelden laten zien dat dat succesvol is. De sprekers zijn: Erwin Van Laethem, voormalig directeur van Essent en tegenwoordig partner bij Scone; Jack van Lieshout, centrummanager Oss; Rob Bogaarts, expert duurzaam wonen; Sjerp de Vries, onderzoeker en omgevingspsycholoog bij de WUR. Dagvoorzitter is Elisabeth van den Hoogen.

Bij het middaggedeelte gaan de deelnemers aan de Nationale Groendag naar buiten om enkele groene initiatieven in en om het centrum van Oss te bekijken. Wie ervoor kiest om binnen te blijven, kan deelnemen aan deelsessies om met anderen te sparren over de praktijk.

Onderwerpen overstijgen het groene domein. De onderwerpen die deze dag aan bod komen, overstijgen het groene domein en zijn ook interessant voor diegenen die in andere domeinen werkzaam of geïnteresseerd zijn, zoals sociaal, gezond, wijkbeheer, stedenbouw en klimaat.

De Nationale Groendag 2022 begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voor deelnemers aan Steenbreek is de Groendag gratis te bezoeken. Belangstellenden van organisaties die geen deelnemer van Steenbreek zijn, betalen 100 euro (exclusief btw) voor deelname.

28 september 2021: Steenbreekvirus Harderwijk (categorie Burgerinitiatieven) en ikgroenhet Parkstad Limburg (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars geworden van de Steenbreektrofee.

Bij de uitreiking woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd aan De Laarhorst Vergroend Arnhem de aanmoedigingsprijs toegekend.

Het is de vijfde keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt. De beoordeling van de 29 inzendingen werd vorig jaar in verband met de coronapandemie uitgesteld naar dit jaar. Omdat het lang niet mogelijk was om als jury bij elkaar te komen en het land in te gaan om de projecten te bezoeken, is besloten de beoordeling dit keer digitaal te doen.

Van de 29 inzendingen werden 7 projecten genomineerd. De inzendingen waren zo uiteenlopend dat is gekozen voor een beoordeling in twee categorieën: Burgerinitiatieven en Professionals. Volgens juryvoorzitter Margot Ribberink hebben alle projecten gemeenschappelijk dat wordt samengewerkt met andere partijen en dat alle initiatieven een bijdrage leveren aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid.

‘Het aantal inzendingen heeft ons enorm verrast. Je ziet dat men zich in heel Nederland ervan bewust is dat groen niet alleen goed is voor het klimaat en de biodiversiteit, maar dat het ook fijn is om in een groene omgeving te verblijven. Overal zijn mensen bezig zijn met vergroenen en anderen te inspireren en enthousiast te maken. En juist die mensen zijn in het zonnetje gezet door Ingrid Klooster van het winnende project; zij heeft met heel veel enthousiasme mensen warm gemaakt voor groen. Dat is volgens ons ook de manier om daarmee verder te gaan. Iedereen denkt bij virus aan corona, maar het Steenbreekvirus is heel positief en het is heel goed als dat zich verder uitbreidt.’

Het winnende project Steenbreekvirus Harderwijk werd in gang gezet door een bewoner. Aanleiding was eerder een succesvol bomenproject van de gemeente en een geveltuintjesproject in het centrum. De aanleg van een geveltuin bracht tijdens de coronacrisis weer een beetje positiviteit en bewoners spraken elkaar op straat weer uitgebreider. Dat bracht Ingrid Klooster ertoe mensen in haar straat te helpen hun tuin te vergroenen; dit breidde zich ‘als een virus’ uit naar omliggende straten en de hele buurt.

Ikgroenhet Parkstad Limburg is een meerjarenproject dat buurtgewijs wordt uitgevoerd. Per buurt worden bewoners uitgedaagd om met voorstellen te komen voor vergroening van de eigen voortuin of delen van de openbare ruimte. Met de deelnemende bewoners wordt daarna een groenontwerp op maat gemaakt dat tijdens een tuinfestivaldag wordt uitgevoerd. Het project is gericht op het stimuleren van samenwerking en contact tussen bewoners, maar ook tussen professionals en bewoners.

De aanmoedigingsprijs is voor De Laarhorst Vergroend Arnhem; basisschool De Laarhorst is in de afgelopen jaren vergroend door middel van korte acties en een klusdag. Tegels zijn verwijderd en vervangen door groen en bij de entree zijn vogelhuisjes, plantenbakken en zitstammen geplaatst. Natuureducatie heeft inmiddels ook een plaats gekregen in het onderwijs op de school.

Stichting Steenbreek organiseert jaarlijks deze prijsvraag om innovatieve voorbeelden te laten zien waarbij groen en water op een praktische manier worden benut, en die illustreren waar Steenbreek voor staat. Dit zijn initiatieven met betrekking op onder meer bevordering van biodiversiteit, gezondheid, sociale cohesie en klimaatadaptatie. Deze projecten dienen weer als inspiratie en voorbeeld voor anderen. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee.

15 november 2019: Stichting Actief Spijk heeft tijdens de Nationale Groendag in Wageningen op 14 november de Steenbreektrofee 2019 in ontvangst mogen nemen voor de realisatie van het dorpshart in Spijk.

Robert Graat, programmasecretaris Groene Metropool en tevens jurylid van de Steenbreektrofee, overhandigde de prijs.

Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen nam met het Jan-Hendrik Smit Hofje in Den Helder de aanmoedigingsprijs in ontvangst.

De Nationale Groendag stond dit jaar in het teken van ‘Samen werken aan biodiversiteit’. De rode draad in alle vier de projecten, zei Graat, is dat het niet alleen gaat over biodiversiteit, klimaatbestendigheid en gezondheid, maar dat bij alle vier het sociale en gezondheid een belangrijke rol speelt.

Stichting Actief Spijk maakte samen met bewoners een centrumplan van onderaf. Het project werd door de jury vooral geroemd om de compleetheid van de aanpak en de tomeloze inzet van de dorpsgemeenschap, die verantwoordelijk neemt van haar eigen leefomgeving en van bedreigingen van de krimp een kans maakt.

‘De jury is onder indruk van de omvang van het project en de wijze waarop zowel bewoners als bedrijfsleven zicht betrokken tonen bij hun dorp. In de loop der jaren zijn meerdere projecten uitgevoerd waarmee vergroening, zowel op de schaal van de straat als het dorp en de streek zijn gerealiseerd. Juist in deze samenhang is de leefbaarheid verbeterd, heeft biodiversiteit een waardevolle impuls gekregen en zijn kansen om de klimaatbestendigheid te vergroten benut. De  jury constateert dat de integrale benadering voor de Stichting Actief Spijk, maar ook voor andere betrokken organisaties en instantie een vanzelfsprekendheid is. Dit heeft geleid tot een boeiende aanpak en goede oplossing’, zo klinkt het juryrapport.

Bij het Jan-Hendrik Smit Hofje in Den Helder uitte de jury grote waardering voor de manier waarop vergroening hand-in-hand gaat met sociale activiteiten in de wijk. ‘Het is te zien dat de “steenbreekgedachte” in alle activiteiten wordt meegenomen, gekoppeld aan het energieke initiatief Uiterwijk is ook de wijze waarop zowel de gemeente, de woningstichting en belangenvereniging samenwerken en ondersteunen en ook de manier waarop dit gebeurt is vernieuwend’, aldus de jury.

19 september 2019: Op donderdag 14 november organiseren de gemeente Wageningen, Stichting Steenbreek, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe de Nationale Groendag in De Wageningsche Berg in Wageningen

Het thema van dit jaar is ‘Samen werken aan biodiversiteit’. De Nationale Groendag is bedoeld voor professionals die in de publieke en private ruimte werkzaam zijn.

Het evenement is gratis voor leden van Stichting Steenbreek (aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies, bedrijven – maximaal 5 per organisatie – en bestuursleden), groene organisaties uit Wageningen en medewerkers van de gemeente Wageningen.

Een regulier ticket kost 50 euro en voor studenten 25 euro (exclusief BTW). U kunt zich hier aanmelden.

De opening wordt verzorgd door Louise vet. Louise Vet is betrokken bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel als voorzitter van het voorbereidende
Deltaplan-team met “kwartiermakers” namens natuur- en milieuorganisaties, de wetenschap en de agro-keten. Louise Vet, directeur NIOO-KNAW, voorzitter Deltaplan Biodiversiteitherstel. Een van de dreigingen voor de financiele instellingen die DNB constateert is het biodiversiteitsverlies zowel in landelijk als in stedelijk gebied.

Tijdens de Nationale Groendag op 14 november in Wageningen wordt de Steenbreektrofee 2019 uitgereikt. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee. De grootte van het project/initiatief is niet relevant voor deze prijs. Zowel initiatieven die spelen op het niveau van de straat of de wijk, als initiatieven op niveau van dorp en stad zijn welkom.

De winnaar van de Steenbreektrofee ontvangt naast deze wisseltrofee ook de nodige media-aandacht met onder andere een uitgebreid artikel in de Steenbreekspecial van Vakblad Groen en krijgt tevens een boom en vaste planten aangeboden.

8 juli 2018: Op donderdag 20 september 2018 organiseren de gemeente Den Haag, Entente Florale en Operatie Steenbreek de Nationale Groendag 2018.

Het thema van dit jaar is Veerkrachtige Groene Stad: verduurzamen, verdichten en vergroenen.

De Nationale Groendag in het NH Hotel in het World Trade Center in Den Haag is bedoeld voor professionals die in de openbare ruimte werkzaam zijn.

U kunt zich hier aanmelden voor de Nationale Groendag 2018. Het programma bestaat uit 3 blokken. Blok 1 (plenair): De veerkrachtige Groene stad: Van Ambitie naar realisatie. Blok 2 (plenair): Van ambitie naar realisatie: de veerkrachtige groene stad in de praktijk. Na de lunch is het tijd voor Blok3 (deelsessies): Van ambitie naar realisatie: meer voorbeelden uit de praktijk.

Zie ook: Entente Florale Europe: Beek en Donk Groen, Groener, Groenst – European Green Capital 2018: Nijmegen Eerste Nederlandse Green Capital

Op woensdag 20 september 2017 organiseren de gemeente Krimpen aan den IJssel, Entente Florale en Operatie Steenbreek de Nationale Groendag. Het thema van dit jaar is Met groen en blauw naar klimaatbestendige steden.

Deze kennis- en inspiratiedag is bedoeld voor professionals die in de openbare ruimte werkzaam zijn. De gemeente Krimpen aan den IJssel werd in september 2016 uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Dit jaar vindt in Krimpen de Nationale Groendag plaats. Tijdens de Nationale Groendag in de De Tuyter – Hart van Krimpen in Krimpen aan de IJssel worden de winnaars van de Nationale Groencompetitie Entente Florale 2017 bekendgemaakt.

Andries Heidema, burgemeester van Deventer en vicevoorzitter van Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, licht het landelijke beleid rondom klimaatadaptatie toe. Mario Jacobs, wethouder van gemeente Tilburg, geeft aan hoe zijn gemeente omgaat met klimaatverandering. ‘s-Middags zijn er workshops: waaronder een toelichting van wethouder Marco Oosterwijk (Krimpen aan den IJssel) over het grote bestuurlijke draagvlak voor participatie.

Isabelle Diks reikt de Nationale Groencompetitie prijs uit. De gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Purmerend en Waalwijk strijden in de categorie  ‘Stad’ om de titel. In de categorie ‘Dorpen en kleine steden’ doen  Geertruidenberg, Lisse en Voerendaal mee aan de verkiezing.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..