LEADER-Festival Fort Vechten In Bunnik: Van Dromen Naar Doen by Provincie Utrecht
Geschreven op 4-2-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurHeb jij een vernieuwend idee voor het platteland van de provincie Utrecht?
Een idee dat ook nog eens gaat over bijvoorbeeld het verbinden van stad en platteland, voedsel van dichtbij of duurzame energie?
Of een idee dat bijdraagt aan de verbetering van sociale contacten en de zorg voor elkaar?
Meld je aan voor het LEADER-festival op 9 maart en kom dichterbij het waarmaken van je droom.
Het wordt een avond vol informatie, inspiratie, netwerken en tips. Ook als je nieuwsgierig bent wat er bruist en borrelt in de provincie, of als je het leuk vindt om mee te denken met anderen, ben je van harte welkom. Het wordt een interactieve avond met inspirerende sprekers en veel gelegenheid om tips uit te wisselen, kennis te delen en contacten te leggen.
Het festival wordt gehouden in Fort Vechten, Achterdijk 12 in Bunnik van 19:30 tot 22:30 uur. Je kunt je aanmelden via het aanmeldingsformulier. Na je aanmelding ontvang je het definitieve programma.
LEADER is een Europees programma dat initiatieven ondersteunt die bijdragen aan een vitaal en levendig platteland. Het draait om ideeën van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied. Grijp nu je kans want de subsidie kan nog worden aangevraagd tot november 2020.
De provincie Utrecht kent drie LEADER-gebieden: Weidse Veenweiden (Utrecht-West), Utrecht-Oost en Polders met Waarden (Vijfheerenlanden). Lokale Actiegroepen (LAG’s) hebben voor deze gebieden in een Lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) beschreven aan welke doelen uw project moet bijdragen om in aanmerking te komen voor een LEADER-subsidie.
In Nederland zijn twintig LEADER-gebieden. Op de website van het Netwerk Platteland (de organisatie die de LEADER-gebieden in Nederland ondersteunt) is een overzicht te zien. Om voor een LEADER-bijdrage in aanmerking te komen, moet een project fysiek of sociaal zijn gebonden aan het platteland of het buitengebied van Utrecht-Oost. Dit betreft de volgende gemeenten: Bunnik, De Bilt, Houten, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist, Amersfoort, Leusden, Renswoude, Soest, Veenendaal, Woudenberg.
LEADER Polders met Waarden is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling in de regio’s Alblasserwaard, Gouwe-Wiericke en Krimpenerwaard. Innovatieve projecten die passen binnen het thema duurzaamheid of het thema relatie stad en land kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Van 2016 tot 2020 wordt er 6 miljoen euro geïnvesteerd in een duurzame economische ontwikkeling van het platteland. Die investering wordt gezamenlijk gedaan door EU, provincie, gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties.
Leader staat voor plattelandsontwikkeling “van onderop”. Een Aanjaaggroep die een ontwikkelingsstrategie maakt voor haar eigen gebied: dat is de LEADER-aanpak! Samenwerking en innovatie staan daarbij centraal. De Aanjaaggroep doet dat samen met iedereen die een goed idee heeft dat bijdraagt aan de strategie. Haak aan!
De nieuwe Lokale Ontwikkelingsstrategie 2016 - 2020 (LOS) heet “Vernieuwend samenwerken”. Hoofdthema is het verbeteren van de links tussen stad, dorp en land, daarbinnen zijn de thema’s het realiseren van broedplaatsen, het stimuleren van circulaire economie en werken aan voedsel van dichtbij. Door netwerken en ideeën met elkaar te verbinden, vernieuwing aan te jagen en goede projectideeën te steunen, wil de Aanjaaggroep Weidse Veenweiden het gebied sociaal en economisch vitaal houden. Dat is de kern van onze Lokale Ontwikkelingsstrategie!
Erik van Erne zegt:
4 februari 2020 om 20:57 | Permalink
Provincie Utrecht Investeert 28 Miljoen Euro In Landelijk Gebied
De provincie Utrecht trekt in 2020 ongeveer 28 miljoen euro uit voor het verder verbeteren van het landelijk gebied. Met het geld zet de provincie onder meer in op betere leefbaarheid van dorpen, natuurontwikkeling, nieuwe recreatiemogelijkheden en doorontwikkeling van duurzame landbouw.
De provincie Utrecht trekt in 2020 ongeveer 28 miljoen euro uit voor het verder verbeteren van het landelijk gebied. Met het geld zet de provincie onder meer in op betere leefbaarheid van dorpen, natuurontwikkeling, nieuwe recreatiemogelijkheden en doorontwikkeling van duurzame landbouw.
Het geld is bedoeld voor het toekomstbestendig maken van het landelijk gebied. De provincie stelt subsidies beschikbaar voor extra investeringen en nieuwe ontwikkelingen. Het stimuleren van de energietransitie in de sector is daar een onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook het aanstellen van zogenoemde landbouwcoaches die voor agrariërs een aanspreekpunt vormen. Zo blijft het ook in de toekomst voor iedereen mogelijk om te genieten van het buitengebied in de provincie Utrecht.
Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Het landelijk gebied is belangrijk voor de productie van ons voedsel, herbergt waardevolle natuurgebieden en kent verschillende recreatiemogelijkheden. We staan wel voor een aantal grote uitdagingen, zoals bodemdaling, de leefbaarheid van kleine kernen en de verandering naar een duurzamere vorm van landbouw. Met het beschikbare geld kunnen we samen met direct betrokkenen in het gebied verder werken aan oplossingen voor die uitdagingen en maken we het landelijk gebied toekomstbestendig.”
De circa 28 miljoen euro is specifiek bedoeld voor het landelijk gebied en valt onder het provinciale programma ‘Agenda Vitaal Platteland’ (AVP). Het provinciebestuur heeft besloten het programma nu te verlengen en door te werken aan een toekomstbestendig landelijk gebied. Vanuit dit programma is in voorgaande jaren onder andere natuurinrichting in Natura2000-gebieden uitgevoerd, zoals in de Oostelijke Binnenpolder Tienhoven. Ook is het wandelroutenetwerk in het westen van provincie voltooid met ruim 1.100 km wandelroutes. Daarnaast zijn innovatieve projecten gesubsidieerd die bijdragen aan het afremmen van bodemdaling en het realiseren van een duurzaam watersysteem. Het stimuleren van energieneutrale melkveehouderijen is ook onderdeel van het programma en draagt bij aan duurzamere landbouw.