google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Koning Willem-Alexander Opent De Groene Loper in Maastricht: De Nieuwe Engel van Maastricht

Geschreven op 4-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

5 april 2018: De nieuwe Engel van Maastricht is een bijzondere eer te beurt gevallen. Het markante en bevallige beeld op de rotonde Scharnerweg is op 29 maart 2018 onthuld door Koning Willem-Alexander.

Het symboliseert de eenwording van de rondom de A2-zone gelegen wijken. Een eenwording die mogelijk is gemaakt doordat alle snelverkeer sinds eind 2016 ondergronds rijdt en bovengronds de Groene Loper aangelegd kan worden.

De engel staat in het centrum van de Groene Loper, een nieuw en gezond verblijfsgebied voor bewoners, wandelaars en fietsers. Het gebied is al ingrijpend veranderd en ondergaat de komende jaren nog een volledige metamorfose, waarbij ruim 1000 woningen een nieuwe impuls geven aan dit stadsdeel.

De nieuwe Engel van Maastricht is gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan. Sokkel en beeld samen zijn ongeveer 7 meter hoog. Het beeld zelf is 2,9 meter hoog, waarbij de engel een maat heeft van 2,3 meter en verrijst uit een 60 centimeter hoge ‘kolkende Maas’. Het beeld is uit brons gegoten en zwart/bruin gepatineerd.

“De engel verwelkomt de mensen in het gebied ‘de Groene Loper’ evenals de mensen die richting binnenstad gaan. Zij brengt door haar vormgeving de herrijzenis tot uitdrukking  van de openbare ruimte zoals deze ooit is geweest. Bovendien koestert vrijwel elke inwoner de Maastrichtse Engel in welke gedaante dan ook, omdat zij veel gebeurtenissen in de stad markeert. De engel staat op een hoge sokkel om zo boven de verkeers- en verblijfswereld uit te stijgen en meer contrast te maken met de lucht. Door de combinatie van beplanting en het kunstwerk vormt de rotonde straks een eenheid over het gehele plein”, aldus kunstenaar en landschapsarchitecten.

4 maart 2018: Koning Willem-Alexander woont donderdagochtend 29 maart 2018 in Maastricht een bijeenkomst bij ter markering van het gereedkomen van A2 Maastricht en de realisatie van de Groene Loper. Hij verricht de officiële opening van de Groene Loper.

De aanpassingen aan de A2, het nieuwe verkeerssysteem voor stad en regio en de bovengrondse herinrichting zijn als één totaalplan voor mobiliteit en leefbaarheid aangepakt door bewoners, weggebruikers en overheid. Door de aanleg van de dubbellaags Willem-Alexander tunnel voor personenauto’s en vrachtverkeer rijdt 80% van het verkeer voortaan een afstand van 2,5 kilometer onder Maastricht in plaats van dwars door de stad.

Daardoor is midden in de stad een nieuw gebied ontstaan, dat nu wordt ontwikkeld voor wonen, werken en recreatie. De zogenoemde Groene Loper is een langgerekte bomenlaan voor voetgangers en fietsers met aan weerszijden rijstroken voor bestemmingsverkeer. Ook ontstaat er ruimte voor de bouw van nieuwe stadswoningen en appartementen. Van de wijken, die tientallen jaren werden gescheiden door de rijksweg, wordt op deze manier weer één geheel gemaakt.

De werkzaamheden voor A2 Maastricht startten in 2010. Tussen 2011 en 2016 werd de tunnel gerealiseerd. Er is uiteindelijk een nieuw verkeerssysteem aangelegd over een lengte van 6 km dat naast de tunnel bestaat uit 21 kunstwerken, zoals bruggen, ecoducten en fly-overs. De doorontwikkeling van de Groene Loper duurt nog tot 2026.

De realisatie van de Willem-Alexander tunnel in de A2 in Maastricht verbetert de doorstroming over de A2 en het stedelijke verkeersysteem, ontlast de stad van geluid, stank en verkeershinder. Door deze ingreep kunnen de gebieden aan de oostzijde van Maastricht weer geheeld worden zodat het oostelijk stadsdeel tot bloei komt. De verbinding met de binnenstad wordt sterk verbeterd. Bovengronds wordt daarom De Groene Loper gerealiseerd: een stadslaan van noord naar zuid met centraal in de ruimte een bomenallee en daaronder een recreatieve wandel- en fietsesplanade.

De Groene Loper verbindt de stad met de landgoederenzone aan de noordzijde van Maastricht en met het Mecc en de Céramique-terreinen aan de zuidoost-zijde van de stad. Door het groene profiel te verbinden met het bestaande groen in de stad, zoals het Koningspark en de vele boomgroepen in het gebied, ontstaat opgeteld een majestueuze groene long in de stad. Het groene en verkeersluwe karakter van de openbare ruimte maakt De Groene Loper een verbindende openbare ruimte voor mensen die zich van oost naar west door de stad bewegen.

De Groene Loper wordt zo een nieuwe verbindende structuur tussen west- en oost-Maastricht en tussen stad en land. De Groene Loper is de hedendaagse stadslaan, duurzaam, tijdloos, gewoon en monumentaal. Als zodanig sluit ze aan bij een lange traditie van negentiende-eeuwse lanen in Nederlandse steden, waarvan de Maliebaan in Utrecht, Laan van Meerdervoort in Den Haag, de Mathenesserlaan in Rotterdam, de historische opzet van de Statensingel en de Hertogsingel in Maastricht sprekende voorbeelden zijn.

Waar vroeger het verkeer raasde, wordt het gebied tussen Europaplein en Geusselt nu stap voor stap teruggegeven aan bewoners en bezoekers. Maastricht-Oost is volop in verandering. We staan te trappelen om de Groene Loper in gebruik te nemen. In symbolische zin gaan we dat doen op (paas)zondag 1 april met de eerste Groene Loper Run, een mooie 5 én 10 kilometer lange hardloopwedstrijd waar iedereen aan kan meedoen.

De Groene Loper Run is een mooie manier om kennis te maken met het nieuwe gebied boven op de Koning Willem-Alexandertunnel. Het parcours gaat voor het groot­ste gedeelte over de Groene Loper. De hardlopers rennen tussen het Europaplein en het MVV-stadion (de Geusselt). De precieze route wordt nog bekend gemaakt. Start en finish zijn naast de Lourdeskerk. Volgens de Maastrichtse toploper Ricardo Floris zou dit wel eens het snelste par­cours van Limburg kunnen worden. “Veel rechte stukken, weinig bochten en weinig hoogteverschillen is de perfecte combinatie voor een prettig en snel parcours.”

Een deel van de opbrengst van de Groene Loper Run wordt gedoneerd aan een goed doel: het Toon Hermans Huis Maastricht. Melanie Frederiks, directeur van het Toon Hermans Huis Maastricht: “Elke stap die u tijdens de Groene Loper Run zet, is ook een stap voor het Toon Hermans Huis Maastricht. Een gastvrij inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten, naasten en nabestaanden. Met de opbrengst van onder andere de Groene Loper Run willen we een eigen hard­loopclub opstarten onder begeleiding van hardloopprofessionals. Hardlopen kan namelijk bijdragen aan het verbeteren van zorg en welzijn van mensen die te maken krijgen met kanker.”

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  29 mei 2018 om 14:43 | Permalink

  Stedelijke Ontwikkeling Maastricht

  Samen met gemeenten werkt de Provincie Limburg aan steden en centra waar mensen nu en in de toekomst graag wonen, werken, leren en verblijven. Bekijk de wat er allemaal gebeurd in Maastricht en hoe de nieuwe initiatieven tot stand komen.

 2. Erik van Erne zegt:

  30 augustus 2018 om 16:18 | Permalink

  Het 22e Maastrichts Energie Akkoord Groene Loper

  Woningen die niet alleen energieneutraal zijn, maar zelfs energie teruggeven aan de omgeving. De mogelijkheid om een auto te delen met je buren. En extra grote voortuinen en bergingen, zodat je gemakkelijker de fiets pakt. Bij de bebouwing op de Groene Loper staat duurzaamheid in de ruimste zin van het woord voorop. Daarom is 29 augustus het 22e Maastrichts Energie Akkoord getekend.

  De duurzame ambities van de stedelijke ontwikkeling in Maastricht-Oost worden vastgelegd in het Maastrichts Energie Akkoord. Naast de Gemeente Maastricht en Ballast Nedam, zetten ook LAUDY Bouw & Ontwikkeling en Projectbureau A2 Maastricht hun handtekening. “We laten hiermee zien dat publiek en privaat prima kunnen samenwerken. We zijn ware metgezellen, waarbij Projectbureau A2 Maastricht niet alleen aanjager is, maar soms ook als bezemwagen zorgt dat iedereen betrokken blijft”, zegt Dwars van Ballast Nedam.

 3. Erik van Erne zegt:

  29 november 2019 om 13:26 | Permalink

  Geluid- En Luchtkwaliteit In Maastricht Sterk Verbeterd Na Inrichting Groene Loper

  Met de Groene Loper, het totaalplan voor infrastructuur en stadsontwikkeling, verbeterde de bereikbaarheid van de stad, maar ook de doorstroming van het verkeer en de leefbaarheid van Maastricht Oost. Er werd een compleet nieuw verkeerssysteem ontworpen over een lengte van zes kilometer. Een belangrijk onderdeel daarvan was de eerste dubbellaagse tunnel van Nederland: de Koning Willem-Alexandertunnel.

  De A2 kwam daarbij onder de grond te liggen. Het project startte in 2011; in december 2016 werd de tunnel geopend. De tweeënhalve kilometer lange tunnel bestaat uit twee lagen. De onderste laag is bedoeld voor doorgaand verkeer richting Eindhoven of Luik. De bovenste laag is voor het lokale verkeer met een bestemming in Maastricht. Dankzij de tunnel rijdt 80 procent van het verkeer nu ondergronds en niet meer dwars door Maastricht.

  Bovenop de tunnel ontstond ruimte voor een parkachtige leefomgeving. In 2017 en 2018 is bovengronds gewerkt aan de Groene Loper op het dak van de tunnel. Deze Groene Loper volgt niet het ondergrondse tracé van de ene tot de andere tunnelmond. De ontwerpers wilden het bovengrondse tracé namelijk onderdeel laten zijn van de leefomgeving. Zo verbindt het ontwerp de wijken ten oosten en westen van de A2, maar ook de stad met de even ten noorden van Maastricht gelegen landgoederenzone. Deze is van grote ecologische, historische en recreatieve waarde.

  De Groene Loper strekt zich uit tot een lengte van 2,3 kilometer. De langgerekte bomenlaan voor voetgangers en fietsers heeft aan beide kanten een groene zone en daarnaast rijstroken voor bestemmingsverkeer. De komende jaren wordt ook gebouwd aan 1000 woningen. Deze Groene Loper biedt mooie kansen voor recreatie, natuur, gezonde verstedelijking en verduurzaming. Bron: Atlas leefomgeving

 4. Erik van Erne zegt:

  22 augustus 2020 om 17:30 | Permalink

  Ode To Maastricht by André Rieu & Benny Neyman

 5. Erik van Erne zegt:

  1 januari 2021 om 09:38 | Permalink

  Mestreechs Volksleed en Mestreech is neet breid by André Rieu & Johan Strauss Orchester

 6. Erik van Erne zegt:

  1 januari 2021 om 09:40 | Permalink

  Maastricht Anthem & Maastricht, City Of Jolly Singers by André Rieu & Johan Strauss Orchester

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..