IPBES Van De VN: Miljoen Plant- En Diersoorten Bedreigt Met Uitsterving Door Toedoen Mens
Geschreven op 6-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurDe biodiversiteit verkeert door toedoen van de mens in crisis, net zo ernstig als het klimaat. Zonder snelle, ingrijpende maatregelen zullen honderdduizenden soorten uitsterven en onmisbare ecosystemen verarmen. De leefbaarheid van de planeet komt in gevaar. Dat concludeert de VN in een groot nieuw rapport.
Van de naar schatting acht miljoen plant- en diersoorten op aarde, worden er ongeveer een miljoen bedreigd met uitsterven. Dat kan in veel gevallen al binnen enkele tientallen jaren gebeuren, concluderen internationale experts uit vijftig landen in een gezaghebbend rapport.
De onderzoekers luiden de noodklok over de staat van de biodiversiteit. Het tempo waarin unieke soorten verdwijnen, ligt tegenwoordig tientallen tot honderden keren hoger dan gemiddeld was tijdens de afgelopen eeuwen. De huidige pogingen om de teloorgang van de natuur een halt toe te roepen, zouden onvoldoende zijn.
Voorzitter Robert Watson van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), dat 132 lidstaten telt, spreekt over een ,,onheilspellend beeld”. Hij waarschuwt dat de mensheid het roer ingrijpend moet omgooien om het tij te keren.
,,Uit het First Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services blijkt dat het nog niet te laat is om het verschil te maken”, zegt Watson in een verklaring. ,,Maar alleen als we nu beginnen op ieder niveau: van lokaal tot wereldwijd”, vervolgt hij. ,,Door middel van ‘transformatieve veranderingen’ kan de natuur worden behouden, hersteld en op duurzame wijze worden gebruikt.” Het rapport is de gezaghebbende, wetenschappelijke basis voor een nieuw biodiversiteitsverdrag dat volgend jaar moet worden afgesloten door de 132 lidstaten van de VN-Conventie over Biodiversiteit (CBD) uit 1992, de tegenhanger van het VN-klimaatverdrag uit datzelfde jaar.
De onderzoekers wijzen onder meer grootschalige landbouw en visserij aan als boosdoeners. Ze stellen dat de wereldbevolking sinds 1970 meer dan verdubbeld is: van 3,7 naar 7,6 miljard mensen. Daardoor groeide het aantal stedelijke gebieden en de mate waarin we beslag legden op natuurlijke hulpbronnen. Een van de voorbeelden is het verlies van 100 miljoen hectaren tropisch bos tussen 1980 en 2000. Dat komt vooral door veeteelt in Latijns-Amerika en de aanleg van plantages in Zuidoost-Azië. Sinds 1980 zou ook de plasticvervuiling zijn vertienvoudigd.
Voor meer dan twee miljard mensen is hout bijvoorbeeld nog steeds hun belangrijkste energiebron. Daarnaast is de helft van alle geneesmiddelen afkomstig van planten en dieren. Bovendien absorberen de oceanen en bossen meer dan de helft van onze CO2-uitstoot, die nog altijd jaarlijks toeneemt.
In het rapport, dat is gebaseerd op ruim vijftienduizend wetenschappelijke publicaties, wordt geschat dat 75 procent van het land ernstig is aangetast als gevolg van menselijk handelen. Dit geldt ook voor 40 procent van de oceanen en 50 procent van de rivieren. De industriële visserij is funest voor de oceanen. Volgens het rapport zijn zeventigduizend vissersboten operatief op ten minste 55 procent van de wereldzeeën.
Bijna drie kwart van de belangrijkste visstanden is bijna tot volledig uitgeput, ondanks inspanningen van de visserij om nieuwe quota’s in te voeren om overbevissing te voorkomen.
Op het land is de situatie nog somberder. Een derde van al het land bestaat uit landbouwgrond en 75 procent van het zoetwaterbestand is bestemd voor de voedselproductie. In totaal is ten minste een kwart van alle broeikasgassen afkomstig van landbouw. De groei van de landbouwindustrie heeft ook geleid tot het verdwijnen van grote delen van CO2-absorberende bossen. Sinds 1990 heeft de aarde 290 miljoen hectare aan bos verloren. Dat komt neer op een afname van ongeveer 6 procent.
Het rapport schetst ook een beeld van ernstige ongelijkheid in de wereld. Rijke landen consumeren aanzienlijk meer per hoofd van de bevolking dan armere landen, die tegelijkertijd strijden om hun natuurlijke hulpbronnen te behouden. De enorme ongelijkheidskloof is bovendien aan het groeien. Het bruto binnenlands product (bbp) is in rijke landen nu al vijftig keer groter dan in arme landen. Europeanen en Noord-Amerikanen consumeren meer vlees, suiker en vet dan gezond is, terwijl 40 procent van de wereldbevolking geen toegang tot schoon drinkwater heeft.
Zie ook: International Day for Biological Diversity: Biodiversity, Development and Poverty Alleviation - 2010: UN International Year of Biodiversity – Jaar van de Biodiversiteit – European Youth Perspective Conference on Biodiversity: YouPec 2010 – WNF: Yellow Sea Ecoregion Support project Second Fase – Jaar van de Biodiversiteit 2010: De Natuurwidget met de mooiste natuurplaatjes – Jaar van de Biodiversiteit 2010: Gratis 366 tips voor de biodiversiteit – Europese Commissie lanceert Bewustwordingscampagne Biodiversiteit - Biodiversity We are all in This Together – EEA Signals 2010: Biodiversity, Climate Change and You – Back Biodiversity 100: Save our Wildlife – EEA Signals 2010: Biodiversity, Climate Change and You – Back Biodiversity 100: Save our Wildlife – The Rio Conventions’ Ecosystems and Climate Change Pavilion debuts the COP10 Aichi Nagoya Biodiversity Summit – The Aichi Nagoya Summit on Biodiversity: a new Biodiversity Strategy for the twenty-first century – TEEB Report puts economic value of nature on the global political radar – Interactive ProtectedPlanet Uses ‘Citizen Science’ to Discover 150,000 Spectacular Nature Sites – Spain-UNEP Partnership for Protected Areas in support of LifeWeb –WWF’s 2010 Living Planet Report: Not Another Nature Film – Gisele Bündchen: International Year of Biodiversity – IUCN Red List: Nature’s Backbone at Risk – SOS-SOS-SOS: Save Our Species – Save Our Selves – Save OurSelves Species - Global Biodiversity Information Facility (GBIF): Een Wereldwijde Natuur Databank
Erik van Erne zegt:
11 juni 2019 om 17:54 | Permalink
Honderden Plantensoorten Uitgestorven Door Toedoen Van de Mens
Maar liefst 571 plantensoorten in het wild zijn in de afgelopen 250 jaar uitgestorven door toedoen van de mens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Royal Botanic Gardens en de universiteit van Stockholm.
Dit betekent dat het uitsterven van planten in deze periode vijfhonderd keer sneller verliep dan het geval zou zijn zonder toedoen van de mens. Deze trend werd nooit eerder zo uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd.
Van enkele honderden plantensoorten komen nog zo weinig exemplaren in het wild voor dat de kans klein is dat deze soorten zullen overleven.
De wetenschappers waarschuwen dat het uitsterven van planten en de gevolgen daarvan ernstig worden onderschat. Als bepaalde planten uitsterven, kan dat verregaande consequenties hebben voor de organismen die van deze planten afhankelijk zijn. Bron: BBC
Erik van Erne zegt:
12 juni 2019 om 13:57 | Permalink
Een Zesde Van Zeeleven Is Binnen Tachtig Jaar Verdwenen
Een zesde van al het leven in de zeeën en oceanen is binnen tachtig jaar verdwenen als de opwarming van de aarde doorzet in het huidige tempo. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, uitgevoerd door een internationaal team van mariene biologen.
Bij elke extra graad die het zeewater opwarmt, wordt gemiddeld 5 procent van al het zeeleven gedood. Als er geen concrete maatregelen tegen de CO2-uitstoot worden genomen, zal de gemiddelde temperatuur op aarde in het jaar 2100 ruim 3 graden zijn gestegen, met sterfte van 17 procent van het zeeleven als gevolg.
Door de opwarming van het water neemt de kwaliteit van het zeewater af. De oceanen zullen zuurder worden en minder zuurstof bevatten, wat het voor sommige dieren moeilijker of onmogelijk maakt om te overleven.
Een groot deel van de wereldbevolking is voor voedsel en levensonderhoud afhankelijk van het zeeleven. De gevolgen voor het leven in de zeeën zal enorm zijn, maar ook voor de mens zullen de gevolgen van enorme omvang zijn. Op langere termijn zullen de gevolgen leiden tot nieuwe conflicten over de verdeling van vruchtbare zeeën en de verdeling van voedsel in de wereld.
Climate change can affect the distribution and abundance of marine life, with consequences for goods and services provided to people. Because different models can lead to divergent conclusions about marine futures, we present an integrated global ocean assessment of climate change impacts using an ensemble of multiple climate and ecosystem models. It reveals that global marine animal biomass will decline under all emission scenarios, driven by increasing temperature and decreasing primary production. Notably, climate change impacts are amplified at higher food web levels compared with phytoplankton. Our ensemble projections provide the most comprehensive outlook on potential climate-driven ecological changes in the global ocean to date and can inform adaptive management and conservation of marine resources under climate change.