Het Bijenpaviljoen op de Floriade 2012 met een Hoog Cradle to Cradle Gehalte
Geschreven op 3-2-2012 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurHet Bijenpaviljoen op de Floriade 2012 is een uitnodigende, spraakmakende blikvanger. Het biedt een belevenis voor het hele gezin, waarin de relatie tussen de bij en de mens centraal staat. In het paviljoen ontmoeten cultuur en natuur elkaar.
Het Bijenpaviljoen kenmerkt zich door een hoog Cradle to Cradle gehalte. Alle materiaal toegepast op de stand worden na afloop van de Floriade hergebruik. Het paviljoen wordt gedemonteerd en krijgt een nieuwe plek. De bijenstand keert terug naar de bijenhouder. De bomen en planten uit de tuin krijgen een nieuwe plek .
Wie het Bijenpaviljoen op de Floriade van 5 april tot en met 7 oktober 2012 bezoekt, komt via het paviljoen in de tuin en vanuit de tuin kan men onze stand uiteindelijk weer verlaten via het paviljoen. De intensieve samenwerking tussen de architecten Meier + Moor te Maastricht en de tuinontwerpers Jacobs, Smeets en Swart werpt hier zijn vruchten af. Jos Swart, secretaris van Imkervereniging Roer- en Leudal en tevens bestuurslid van stichting Bijenpaviljoen Venlo 2012, is natuur- en landschapsingenieur. Samen met twee van zijn studievrienden, Herman Jacobs en Rob Smeets, is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de tuin. Hun visie op de tuin is gebaseerd op de relatie tussen mens en natuur. De honingbij is de metafoor voor deze relatie. Dit alles onder het motto: Planten voor bestuivers (natuur), Bestuivers voor planten (economie) en Biodiversiteit.
De indeling van de tuin in de vorm van een gestileerd bloemmotief vormt een frivole aanvulling op de strakke, rechte padenstructuur. De ‘bloemen’ vormen de onderlegger voor de beplantingstypen (vaste planten, cultuurgewassen, kruiden). Beleving van de tuin, ook van boven: zicht op bloemvormen vanaf het bomenpad, paviljoen en uitzichtpunt op talud. Beleef de tuin als een bij: ‘Be a bee’ en neem de route door de tuin van bloem naar bloem. Om de beleving als bij te optimaliseren gaan bezoekers met behulp van een scan-apparaat te tuin in en verzamelen zo nectar en stuifmeel. Een aantal planten is daartoe voorzien van een barcode. De ‘bezige bij’ levert de scanner bij het verlaten van de kast in en kan zien hoeveel hij of zij heeft verzameld.
Het Jaar van de Bij 2012: Help de Bij te (Over)Leven - Trailer Bee Movie - It’s Official- Cell Phones are Killing Bees - Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us?
Pascal zegt:
26 juli 2012 om 19:33 | Permalink
Wat een bijen. Dan vraag ik me toch af hoe je er weer vanaf kom of hoe je adem gaat halen met al die bijen op je.