Groene Daken In Nieuwe Wijk Enkalaan In Ede by Op Enka
Geschreven op 10-12-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurSinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving.
De bewonerscommissie van de nieuwe wijk Enkalaan in Ede probeert op allerlei manieren om hun buurt mooier te maken. Zij organiseerde 2 jaar geleden een avond met bewoners uit de wijk om te praten over leefbaarheid, mobiliteit, duurzaamheid en meer.
De bewoners praatten in werkgroepen over de kansen voor hun buurt. De werkgroep natuur en duurzaamheid kwam met het idee voor groene daken.
Arjon Buijert van de bewonerscommissie: “Tijdens de ontmoetingsavond riep iemand: ‘Ik wil een groen dak en ik ben benieuwd of meer mensen dat willen of me daarbij kunnen helpen.’ Deze oproep viel in goede aarde. En zo ontstond het initiatief voor groene daken in de Enkalaan. Ze waren overtuigd dat een groen dak zorgt voor waterretentie, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de buurt. Daarnaast hadden ze ook het besef dat het makkelijker en goedkoper zou zijn om het samen te doen zorgde voor veel enthousiasme. Het trok zelfs mensen die twijfelden over de streep.”
De bewonerscommissie maakte een projectplan en de website Op Enka om elkaar te informeren. Een expert rekende de kosten door. Er werd een nieuwe bewonersavond georganiseerd. En er werd in kaart gebracht hoeveel bewoners interesse hadden. Met die informatie vond de commissie de weg naar de provincie: door de subsidie ‘burgerbetrokkenheid bij groen, natuur en landschap’ konden ze dit idee ook echt uitvoeren.
Arjon Buijert : “Er zijn inmiddels 90 groene daken aangelegd. Dat is meer dan 20% van de wijk. Daar ben ik heel trots op. Bovendien was het heel leuk om te zien hoe bereid en betrokken de mensen waren en hoe ze bij elkaar kwamen en samenwerkten tijdens de volgende stappen van het project.”
Arjon Buijert: “Er komen nog veel nieuwe woningen in de buurt en we hopen dat nieuwe bewoners ook groene daken willen. Dan gaan we een tweede ronde doen.” De werkgroep natuur en duurzaamheid wil daarnaast een terugkomdag organiseren om te kijken naar nog meer mogelijkheden om de wijk zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te maken. Er is ook een plan voor de toekomst om met kinderen en hun ouders insectenhotels te maken en in hun achtertuin te plaatsen.