Future Green City 2015: Een Groene, Duurzame en Leefbare Stad is de Toekomst
Geschreven op 11-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurDe leefbare stad van de toekomst is een groene en duurzame stad. Maar hoe realiseer je dat? Die vraag staat centraal tijdens Future Green City, een inspirerend en informatief vakevent, dat plaatsvindt op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 november 2015 in de Brabanthallen in Den Bosch.
Future Green City richt zich op iedereen die vakmatig betrokken is bij de ontwikkeling en inrichting van de stad. Belangrijke doelgroepen zijn opdrachtgevers, financiers, beheerders, ontwerpers en uitvoerende bedrijven. Met een uitgebreid programma van voordrachten, kennis delen en ontmoetingen, specifieke exposanten en inspirerende exposities geeft het vakevent een blik in de toekomst en biedt het ook concrete oplossingen.
In feite is het dé ‘one stop shop’ voor groen, grijs, blauw en rood. Van solitaire bomen tot nieuwe beplantingsconcepten. Van groene geluidsschermen tot energieopwekkende wegen. Van hergebruik van regenwater tot recycling. En van dak- en gevelbegroeiing tot passief bouwen.
Future Green City 2015 maakt deel uit van het Jaar van de Ruimte programma. Dit programma richt zich op de ruimtelijke toekomst van Nederland. Gebruikers, beheerders en exploitanten gaan met elkaar de dialoog aan over de opgaven en perspectieven. U kunt zich hier registreren.
Zie ook: Let’s Gro: De Toekomst van de Stad Groningen Verpakt in een Festival – Haagse Krach 1000: Grootste Participatiebijeenkomst over Duurzaamheid Ooit Gehouden – Samen Bouwen We aan de Stad van de Toekomst by VolkerWessels – Smart Grids in de Energievoorziening van de Toekomst – De Circulaire Stad: Nederland Kringloopland
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
30 november 2015 om 11:58 | Permalink
De Green Deal 1000 hectare nieuwe stedelijke natuur
Het doel is minimaal 1000 natuurvriendelijk beheerde hectares erbij in stad en dorp. Goed voor biodiversiteit en zeker ook voor vlinders. Uit het ‘Living Planet Report’, dat het WNF een paar weken geleden uitbracht blijkt dat dieren in het stedelijk gebied nog steeds achteruitgaan, maar ook dat er volop mogelijkheden zijn om hier verbetering in te brengen. Zo staat er onder andere: “Met wat creativiteit kunnen gemeenten, stadsecologen, bedrijven en burgers verrassende resultaten halen, zoals uit een aantal voorbeelden blijkt.”
En voorbeelden zijn er te over. Zo zijn er braakliggende percelen van gemeenten waar men tijdelijke natuur aanlegt en worden gebieden voor waterberging zo vormgegeven dat er een forse meerwaarde ontstaat voor wilde planten en dieren. Strakke gazons veranderen in bloemrijk grasland. Kortom: in veel gevallen zorgt men al vanaf de eerste planningsfase dat in nieuwbouwwijken het natuurlijk groen geen sluitpost is, maar volwaardig meetelt.
Voor een belangrijk deel zijn deze ontwikkelingen in gang gezet door bewoners. Steeds meer zien we burgerinitiatieven die zorgen voor meer, beter en natuurlijker groen in de woonomgeving. Dit bevordert niet alleen biodiversiteit, maar heeft ook positieve gevolgen voor het (stads)klimaat, de gezondheid en het welbevinden van de mensen die er leven en werken.