Flora Panels: Een Mini Ecosysteem Voor Kantoor Of In Het Ziekenhuis
Geschreven op 22-10-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurZonlicht, water en planten vormen de basis van het unieke ecosysteem van onze Aarde. In de ruimtevaartwetenschap is er veel onderzoek gedaan naar gesloten micro-ecosystemen.
Dit om lange verblijven van astronauten in de ruimte mogelijk te maken. Uit dit fundamenteel wetenschappelijke onderzoek zijn Florapanels voortgekomen.
Planten groeien en leven uitstekend in een gesloten micro-ecosysteem en voeden zichzelf met CO2 o.a. van afgebroken blaadjes. Ze moeten uiteraard wel genoeg licht krijgen voor hun fotosynthese. De geproduceerde zuurstof gebruikt de plant in het donker zelf.
Het overschot is voor de bacteriën, die de dode blaadjes afbreken. Het water heeft zijn eigen kringloop; wordt opgenomen, verdampt en druppelt weer op de wortels.
Het is een totaal zelfstandig klein (parallel) wereldje binnen een blok, dat gasdicht is gescheiden van de buitenwereld.
Saly Rey houdt zich al sinds de jaren negentig bezig met interieurs van onder meer kantoren. Maar vaak vond hij de plekken wat saai. “Ik probeerde met glazen wanden ruimte te creëren, maar ik vond het vaak koude en levenloze plekken. Met planten erbij zou het een mooiere plek worden.”
Met zijn mini-ecosystemen wil hij planten terugbrengen in kantoren en ziekenhuizen. Zijn florapanels kunnen in muren worden verwerkt. “Meer groen heeft een positief effect op onze gezondheid.
Er zijn vaak volop bezwaren om planten neer te zetten, aldus Rey. “Ze zijn moeilijk te verzorgen, of mensen vergaten ze water te geven. Ik wilde de warmte terugbrengen in de interieurs en besloot me in planten te verdiepen.”
Planten op kantoor zorgen ervoor dat de gemoedstoestand van werknemers positiever is en zij hun werkplek ook aantrekkelijker vinden, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Ook het ziekteverzuim is lager als er planten op kantoor staan.
Samen met plantenteler en zakenpartner Eric Ibes verdiepte Rey zich in zogenoemde gastplanten. Deze leven in de natuur op de takken van bomen of cactussen in Zuid- en Centraal-Amerika. “Ze zijn heel sterk, beschadigen andere planten niet en krijgen water uit de lucht. Om te groeien hebben ze ook geen grond nodig.”
Dus besloten Rey en Ibes zelf deze planten te gaan kweken. Het volgende doel was om deze planten in interieurdesign te verwerken. “Er is weinig vocht op kantoren. We hebben het idee dat de luchtvochtigheid in Nederland hoog is, maar het is niet hoog genoeg.”
Zo ontstond Florapanels, een soort terrarium zonder reptielen noemt de interieurontwerper ze, ook wel florarium genoemd. “De planten plaatsen we in een glazen box van panelen, die kunnen van veiligheidsglas zijn of acrylplaat, dat is een goedkopere versie. In die box kan de plant zichzelf in leven houden, mits de plant genoeg licht krijgt uiteraard.”
Wat Florapanels bijzonder maakt is dat de box ook een bouwelement is, dat bijvoorbeeld in een muur of tussenmuur kan worden geplaatst. “Zo wordt de plant echt een onderdeel van het interieur.”