Europese Commissie Lanceert Bewustwordingscampagne: Biodiversity We are all in This Together
Geschreven op 21-3-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Communicatie, Europa, NatuurUpdate 31 maart 2010: De campagne, met als slogan Biodiversiteit: verbonden door leven, moet het alarmerende verlies aan biodiversiteit in de EU een halt toeroepen. Ondanks wereldwijde inspanningen tonen studies aan dat de biodiversiteit - de rijke variëteit aan leven op aarde - in een duizelingwekkend tempo afneemt.
Juist in het jaar 2010, door de VN uitgeroepen tot ‘Jaar van de Biodiversiteit’, moet de campagne Europeanen bewuster maken van het probleem. Uit de Eurobarometer over biodiversiteit blijkt dat een derde (34%) van de Europeanen heeft nog nooit gehoord van de term biodiversiteit. 28% heeft het woord weliswaar voorbij heeft horen komen, maar kent de betekenis niet. Het hoofddoel van de campagne is daarom om mensen vertrouwd te maken met de term biodiversiteit en met de potentiële gevolgen van het verlies ervan. Ook worden tips gegeven om zelf de achteruitgang tegen te gaan, zoals het eten van seizoensgroenten en -fruit. Janez Poto?nik, Europees Commissaris voor Milieu: “Biodiversiteit is de natuurlijke motor van onze toekomst. Ik hoop dat deze campagne de mensen bewuster maakt van de noodzaak om beter met de natuur om te gaan. We zijn daar immers allemaal afhankelijk van.”
De campagne bestaat uit de website Verbonden door het Leven, een internetfilm, pr-acties, straatkunst, advertenties en toepassingen op sociale media. Deze middelen worden ingezet in de eerste fase. Doel van de eerste fase is mensen licht te shockeren met beelden van dode dier- en plantsoorten, te zien binnen de context van een soort “plaats delict”. De tweede fase, die half mei van start gaat, is erop gericht burgers te bewegen om zelf een rol te spelen in het behoud van biodiversiteit. Het thema dat steeds terugkomt, is het idee van onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid. De pan-Europese campagne kost rond de 5 miljoen euro en zal tot eind 2010 worden gevoerd. De focuslanden zijn: Nederland, Spanje, Bulgarije, Roemenië, Polen en Italië.
Uit de speciale Eurobarometer Attitudes of Europeans towards the issue of biodiversity, die vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat de meeste Europeanen weinig weten over biodiversiteit. Slechts 38% van de Europeanen kent de betekenis van dit woord. Van de ondervraagden heeft 28% ervan gehoord, maar weet niet wat ermee bedoeld wordt. Een meerderheid van de Europeanen vindt het verlies aan biodiversiteit een ernstige zaak, maar denkt dat ze er niet persoonlijk door getroffen worden. Slechts 17% van de respondenten gelooft dat dit verschijnsel hen nu al raakt. Lucht- en watervervuiling zijn volgens burgers de grootste boosdoeners. Een kwart van de ondervraagden ziet de oorzaak van het verdwijnen van biodiversiteit in menselijk handelen, zoals rampen met olie in de zee en industriële ongevallen. Als belangrijkste reden voor hun gebrek aan acties tegen het verlies aan biodiversiteit, gaven burgers hun onwetendheid over de mogelijkheden.
Zie ook: 2010: UN International Year of Biodiversity – Jaar van de Biodiversiteit - European Youth Perspective Conference on Biodiversity: YouPec 2010 - WNF: Yellow Sea Ecoregion Support project Second Fase
30 maart 2010: Geweldig, de spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd. Zaterdag 27 maart is er in Amsterdam gestart met een teasercampagne voorafgaand aan de officiele kick-off op 31 maart van de campagne biodiversiteit van de Europese Commissie. Hiervoor is Green Graffity ingezet. Sjablonen met outlines van bedreigde diersoorten en planten worden op een vervuilde ondergrond geplaatst en met een hogedrukspuit schoongespoten. Zodoende ontstaat er een crime scene.
Ook gaat de website Verbonden door het Leven met de nieuwe campagne online. Op die website kwamen we nog een mooie slogan tegen, die mij zeer bekend voorkwam: Biodiversity: we are all in this together.
Wij zijn afhankelijk van alles wat leeft om ons heen. Die oneindige variëteit aan dier- en plantsoorten staat bekend als biodiversiteit. Helaas valt dat natuurlijke netwerk steeds meer uit elkaar.
Bijen bijvoorbeeld, die ontelbare planten bestuiven, verdwijnen in een angstaanjagend tempo.
Wanneer één soort van de kaart verdwijnt, kan dat zorgen voor een dodelijk domino-effect. Het verdwijnen van soorten kan ook dramatische gevolgen hebben voor onze welvaart, de landbouw en voor nog veel meer aspecten van ons leven. Daar staan we vaak niet bij stil. Uiteindelijk zijn wij zelf ook dominostenen.
In het kader van het internationale jaar van de biodiversiteit presenteert de Europese Commissie op 31 maart 2010 haar bewustwordingscampagne in Amsterdam. Ondanks wereldwijde inspanningen neemt de biodiversiteit in een schrikbarend tempo af. 2010 is daarom uitgeroepen tot het jaar van de Biodiversiteit, waarmee het onderwerp hoog op de politieke agenda is gekomen. Op 15 maart 2010 besloten de Europese Ministers van Milieu het verlies van de biodiversiteit in Europa tegen te gaan, nog vóór het jaar 2020.
Uit onderzoek blijkt dat het vergroten van de kennis bij het publiek en individuele acties een grote rol kunnen spelen voor het behoud van biodiversiteit. Daarom heeft de Europese Commissie een campagne ontwikkeld om de bewustwording van biodiversiteit te vergroten, de betrokkenheid te stimuleren en mensen te bewegen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de biodiversiteit.
Erik van Erne zegt:
22 maart 2010 om 19:58 | Permalink
The EU is committed to halting biodiversity loss in Europe and significantly reducing the rate of loss worldwide
A contraction of biological diversity, biodiversity reflects the number, variety and variability of living organisms, including mankind. The world is faced with an unprecedented loss of biodiversity, which threatens to undermine environmental, economic and social goals. The framework for worldwide action is the United Nations Convention on Biological Diversity of 1992. At the UN World Summit on Sustainable Development, at Johannesburg in 2002, governments committed themselves to significantly reducing the rate of biodiversity loss by 2010. The European Union has been legislating and taking action since the 1970s to safeguard biodiversity, and has also taken an active role on the international scene. The EU has also set itself the objective of halting the loss of biodiversity on its own territory by 2010.
The United Nations define biodiversity as the variability among living organisms from all sources, including terrestrial, marine, and other aquatic ecosystems and the ecological complexes of which they are part. It includes diversity within species (genetic diversity), between species (species diversity), and between ecosystems (ecosystem diversity). It provides mankind with a wide range of benefits, such as important goods (like timber and medicinal products) and essential services (like carbon cycling and storage, clean water, climate and natural hazards mitigation).
Human activity has caused between 50 and 1000 times more extinctions in the last 100 years than would have happened due to natural processes. Read more at European Commission
Erik van Erne zegt:
9 september 2010 om 12:45 | Permalink
Biodiversiteitsconferentie gaat van start in Gent
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege gaf woensdag het startschot van de Europese Conferentie over ‘Biodiversiteit in een veranderende wereld’ in Gent. Doel van de bijeenkomst is een duidelijke ‘Message from Ghent’ formuleren met concrete Europese beleidsaanbevelingen voor de internationale top rond biodiversiteit volgende maand in Nagoya (Japan).
“De afgelopen maanden hebben verschillende natuurrampen ons weer met onze neus op de feiten gedrukt: wij zijn afhankelijk van biodiversiteit en ecosystemen en het is hoog tijd dat we er beter zorg voor dragen”, verklaart Schauvliege bij de opening van de Conferentie in Gent. De Europese Unie is er echter niet in geslaagd zijn doelstellingen om de achteruitgang van biodiversiteit en ecosystemen tegen 2010 onder controle te krijgen. Lees verder bij Vilt
Erik van Erne zegt:
12 mei 2011 om 03:06 | Permalink
Nieuwe EU-strategie voor tegengaan biodiversiteitsverlies
De Europese Commissie heeft vorige week een nieuwe strategie gepresenteerd om de Europese biodiversiteit de komende tien jaar te beschermen en te verbeteren. De strategie richt zich op het aanpakken van de belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies.
De EU zal zich voornamelijk richten op de volledige handhaving van bestaande natuurwetgeving en het beschermen van bestaande natuurgebieden. Ook zal zij inzetten op een toename van groene infrastructuur, om zo ecosystemen te herstellen. Bron: IUCN