Eerste Eiland Marker Wadden Officieel Geopend Voor Publiek Vanaf 8 September 2018
Geschreven op 22-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurOp zaterdag 8 september vindt om 11.15 uur de officiële opening van Marker Wadden plaats bij uitkijktoren Steltloper door bestuurders en projectpartners.
Het publiek is vanaf dan welkom in dit nieuwste stukje Nederland, waar een nieuw natuurgebied in ontwikkeling is.
Alleen de ruim 250 hectare van het eerste eiland van Marker Wadden zijn toegankelijk voor het publiek. De ander vier eilanden van de eerste fase Marker Wadden zijn nog in aanleg.
Er er zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd en een recreatiestrand. Er kunnen wandelingen gemaakt worden van de 2,5 tot 6 kilometer, want er zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd en een recreatiestrand. Langs de paden staan verschillende vogelkijkhutten en de Steltloper, een spectaculaire uitkijktoren van twaalf meter hoog.
Tijdens het weekend van 8 en 9 september vaart een speciale veerdienst vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar dit nieuwste stukje Nederland. Bezoekers met een eigen boot kunnen aanleggen bij de nieuwe steigers in de haven van Marker Wadden.
Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Dit grote project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Op deze nieuwe groep eilanden met natuurlijke oevers komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.
Zie ook: Marker Wadden Congres by KIMA: Kennis en Innovatieprogramma Marker Wadden – Marker Wadden: Van Droom Naar Werkelijkheid – Marker Wadden by Boskalis Nederland – Extra Stroomgeul bij Marker Wadden by Van Oord
De Agenda IJsselmeergebied 2050: Versterking IJsselmeergebied Klaar Voor de Toekomst –De Afsluitdijk van de Toekomst: De Nieuwe Afsluitdijk – Het Afsluitdijk Wadden Center: Het Verhaal van de Afsluitdijk, Vismigratierivier en IJsselmeer – Vismigratierivier De Nieuwe Afsluitdijk: Permanente Opening voor Trekvissen in de Afsluitdijk – Gaat De Nieuwe Afsluitdijk Blue Energy Leveren? Duurzame Energie uit Zout en Zoet Water – De Vergeten Kracht van Nederland: Waterkracht – Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog: Wadden Sea World Heritage Centre by Dorte Mandrup
Erik van Erne zegt:
7 november 2018 om 19:58 | Permalink
Programma Markermeer-IJmeer by Provincie Flevoland
Provincie Flevoland werkt samen met het Rijk, andere overheden en maatschappelijke organisaties rond het meer aan het versterken van de natuur in het Markermeer-IJmeer. Het gebied moet robuuster en toekomstbestendig worden zodat het van grote waarde blijft voor mens en natuur.
Erik van Erne zegt:
5 maart 2019 om 16:25 | Permalink
Houtribdijk Reinforcement: Building with Nature
We are reinforcing the Houtribdijk with sand that comes from nearby the levee. The transition between water and sand will also benefit natural diversity. This type of reinforcement in a freshwater environment is a world first. Scientists are monitoring how sand and waves affect each other. This increases our knowledge of innovative, nature-based reinforcement.
Erik van Erne zegt:
19 juli 2019 om 16:53 | Permalink
Timelapse Over De Veranderingen In De Marker Wadden
Natuurmonumenten heeft op 5 verschillende plaatsen fotopalen geïnstalleerd waar bezoekers met hun eigen telefoon op exact dezelfde plek foto’s kunnen maken. Deelnemers kunnen ter plekke hun foto’s plaatsen in het beeldverhaal van Marker Wadden. Na het uploaden van de foto, krijgen deelnemers gelijk de fotofilm van het uitzichtpunt te zien, samengesteld uit foto’s van de voorafgaande weken.
Timelapse-fotografie is een techniek die een versnelde film oplevert. Op deze manier kunnen veranderingen in het landschap die normaal te traag verlopen om ze direct te kunnen zien, toch in beeld worden gebracht. Op de website van Marker Wadden kunnen ook mensen die niet op Marker Wadden zijn geweest de timelapse van de 5 locaties bekijken.
Natuurmonumenten hoopt dat op deze manier veel mensen de snelle ontwikkeling van het nieuwste stukje Nederland kunnen volgen. Ook geeft het beeldmateriaal waardevolle informatie voor bijvoorbeeld vogel- of insectenonderzoekers. Ze kunnen hun gegevens aan het beeldverhaal koppelen om zo het natuurontwikkelingsproces op Marker Wadden nog beter te kunnen volgen.