De Regeling Groenprojecten 2010: Goedkoop Lenen voor Natuur en Milieu
Geschreven op 4-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, NatuurUpdate 29 maart 2010: Zo, daar is ie dan. De nieuwe Regeling Groenprojecten 2010, die de oude regeling uit 2005 vervangt.
De nieuwe, demissionaire ministers Tineke Huizinga van VROM en Jan Kees de Jager van Financiën hebben vandaag de nieuwe Regeling groenprojecten 2010 gepubliceerd, die met ingang van 30 maart 2010 wordt opengesteld.
Dit is een goedkope leenfaciliteit voor projecten die goed zijn voor natuur en milieu. Via de regeling kunnen projecten een groenverklaring krijgen, waarmee ze in aanmerking komen voor een lening met een lage rente.
Het gaat om projecten die uiteenlopen van behoud van natuur, bos en landschap tot duurzame energieopwekking, schone binnenvaartschepen, herstructurering van bedrijventerreinen, viskwekerijen en duurzame utiliteits- en woningbouw. Ook particuliere woningbezitters die hun huis verbeteren of duurzame energiebronnen gebruiken, kunnen gemakkelijker een groene lening of hypotheek krijgen.
De Regeling groenprojecten 2010 sluit aan op de fiscale regeling voor maatschappelijke beleggingen, die particulieren een belastingvoordeel biedt als zij “Groen Beleggen” via een groenfonds of groenbank. Sinds 1995 hebben ruim 235.000 beleggers op deze manier 7 miljard euro in groene projecten geïnvesteerd. De nieuwe regeling speelt in op de laatste ontwikkelingen op milieugebied. Zo vallen nu ook projecten die schone technologie in de transportsector stimuleren onder de regeling, zoals duurzame en energiezuinige binnenvaartschepen. Daarnaast zijn de eisen voor duurzaam bouwen en verbouwen vereenvoudigd. Hiermee wil het kabinet energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen in de bouw stimuleren.
De Regeling groenprojecten 2010 is een gezamenlijke regeling van de ministeries van Financiën en VROM in samenwerking met de ministeries van LNV en V&W. Deze regeling vervangt de Regeling groenprojecten 2005. Bron: VROM
4 januari 2010: Van duurzame binnenvaartschepen tot paddentunnels en van woningrenovatie tot hoogwaardige fietspaden: de lijst met onderwerpen die in aanmerking komen voor fiscale vrijstelling op grond van de Regeling groenprojecten 2010 is bijna eindeloos. Zelfs de ondergrondse opslag van CO2 valt eronder.
Sinds 1994 is er een vrijstelling voor inkomsten uit groene beleggingen. Daarvoor is de Regeling groenprojecten ingevoerd, die sindsdien een aantal keren is aangepast. Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft de huidige regeling uit 2005 op de schop genomen en gemoderniseerd tot de Regeling groenprojecten 2010. De regeling (Word-doc) treedt in februari in werking.
De regeling stimuleert projecten die positief zijn voor natuur en milieu met een lening met een lagere rente bij een groenbank. De gewijzigde regeling biedt nieuwe projecten een kans. Die lopen uiteen van behoud van natuur, bos en landschap tot duurzame aquacultuur, energieopwekking, binnenvaart, ruimtelijke herstructurering van bijvoorbeeld bedrijventerreinen en duurzame utiliteit- en woningbouw. Daarmee is de regeling aangepast op de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieutechnologie en de huidige speerpunten van milieubeleid. De systematiek is onveranderd gebleven, zoals de vereiste samenwerking tussen beleggers, banken en groenprojecten.
Zie ook: Eerste European Investment Bank lening voor duurzame energie en energiebesparing - Kabinet komt met anti-crisispakket van 5,5 miljard euro - Kabinet – Dé Groene Hypotheek voor verbetering Eigen Huis ! - Garantiefonds provincie Utrecht voor investeren in Groene Energie
Tags: Milieu