De Natuurwerkdag 2022: De Grootste en Gezelligste Vrijwilligersactie in Het Groen
Geschreven op 9-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur11 november 2021: Op 5 & 6 november 2021 deden 14.470 deelnemers mee met de 21ste editie van de Natuurwerkdag! Jong en oud hebben zich samen ingezet voor de leefomgeving van planten en dieren.
In heel Nederland deden de 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten.
Ook stond de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jeugd, voor hen worden er aparte klussen georganiseerd op vrijdag 5 november. Bijna 1800 leerlingen van bassischolen in heel Nederland deden mee.
Op 119 locaties is er gewerkt aan de leefomgeving van insecten, zo zijn er bollen en bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Op 159 plekken in Nederland gingen deelnemers aan de slag voor zoogdieren, op 141 plekken voor reptielen en amfibieën en op 159 plekken voor de leefomgeving van vogels.
23 oktober 2019: Samen buiten aan de slag voor de wilde bij, vlinder, zandhagedis of de ijsvogel op de Natuurwerkdag!
Maak zaterdag 2 november tijdens de Natuurwerkdag 2019 broeihopen voor de ringslangen, vogelwanden voor de ijsvogels of plant bloembollen voor de bijen. Het is leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen!
23 juli 2018: Samen buiten aan de slag, dat kan op zaterdag 3 november 2018 op de Natuurwerkdag 2018. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen. Kom zagen, snoeien en meer.
5 november 2017: De Natuurwerkdag 2017, de grootste vrijwilligersdag in het groen, zit er weer op. Gisteren hebben 14.259 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 573 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2016, is gezaagd, gesnoeid en opgeruimd.
De zonnige start van de dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt. Daarnaast was er op drie locaties in Nederland een programma voor singles.
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.
LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.
21 oktober 2017: Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. Op zaterdag 4 november 2017 wordt voor de 17e keer op ruim 520 locaties door heel Nederland de grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen georganiseerd. Vrijwilligers geven het landschap dan een onderhoudsbeurt. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL.
Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer. Jong en oud dragen, tijdens de Natuurwerkdag, bij aan de bescherming van natuur en landschap in hun eigen omgeving.
Iedereen kan aan de slag voor bijvoorbeeld de oeverzwaluw, de rugstreeppad, de ringslang, de ijsvogel, voor behoud van karakteristieke houtwal of ander bijzonder landschapselement. De provinciale Landschapsbeheerorganisaties Landschapsbeheer Friesland - Landschapsbeheer Groningen - Landschapsbeheer Drenthe - Landschap Overijssel - Landschapsbeheer Gelderland - Landschap Erfgoed Utrecht - Landschap Noord-Holland - De Groene Motor Zuid-Holland - Landschapsbeheer Zeeland - Brabants Landschap -IKL-Limburg en Landschapsbeheer Flevoland ondersteunen en organiseren in iedere provincie vele Natuurwerkdag-activiteiten in samenwerking met andere landelijke partners.
Ook dit jaar doet Scouting Nederland mee op ruim 30 locaties om de jongste generatie te betrekken bij natuur en landschap. Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen.
Door heel Nederland worden weer speciale single-locaties georganiseerd. Samen buiten aan de slag blijkt bij uitstek dé manier om elkaar op een ontspannen manier te leren kennen.
9 september 2010: Op zaterdag 6 november organiseert Landschapsbeheer Nederland alweer de tiende editie van de jaarlijkse Natuurwerkdag. Vorig jaar meldden al ruim 10.000 vrijwilligers zich aan voor dit dagje uitleven op de ruim driehonderd locaties in het Nederlandse landschap.
Toepasselijk genoeg valt dit tiende jubileumjaar samen met het internationale Jaar van de Biodiversiteit, op de Natuurwerkdag 2010 wordt dan ook stevig bijgedragen aan de doelstellingen hiervan. Onder het motto ‘Leef je uit’ vinden uiteenlopende activiteiten plaats die al fris in de ochtend beginnen en per locatie verschillen: van poelen schoonmaken tot bomen knotten, fruitbomen snoeien, grienden afzetten etc. Als je dit jaar naast jezelf ook vrienden of familieleden opgeeft voor wat misschien wel het ‘zwaarste zaterdagmiddaguitje’ van het jaar is, maak je bovendien kans op een geheel verzorgd, ontspannend natuur-uitje in eigen provincie.
De Natuurwerkdag combineert kennis en beleving. Dat deze combinatie enthousiasmerend werkt, blijkt ieder jaar opnieuw: veel deelnemers melden zich na deze dag aan bij lokale groepen voor natuur- en landschapsbeheer. De beste ambassadeurs die het landschap zich kan wensen.
2010: UN International Year of Biodiversity – Jaar van de Biodiversiteit - Europese Commissie Lanceert Bewustwordingscampagne: Biodiversity We are all in This Together - Jaar van de Biodiversiteit 2010: De Natuurwidget met de mooiste natuurplaatjes - Jaar van de Biodiversiteit 2010: Gratis 366 tips voor de biodiversiteit
Erik van Erne zegt:
5 november 2017 om 14:04 | Permalink
Ruim 1.400 Drentse vrijwilligers steken handen uit de mouwen op Natuurwerkdag 2017
Tientallen handschoenen, zagen en snoeischaren kwamen er vandaag in de Drentse natuur aan te pas tijdens de Natuurwerkdag.
Tijdens de achttiende editie van de landelijke dag, werd er op 58 plaatsen in Drenthe hard gewerkt. Hooghalen deed voor de eerste keer mee en tientallen vrijwilligers van alle leeftijden verzamelden zich vanochtend op de zandverstuiving in het bos.
Na een toespraak van gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Gert Jan Bent trokken de vrijwilligers de bossen in. “We gaan hier de paden vrijmaken”, zegt vrijwilliger Henk Oldenkamp uit Hooghalen. “Het is niet alleen het opruimen, ook het sociale gedeelte.”
“We zijn met een mooi stel”, zegt een vrijwilliger, die de paden van takken en kleine bomen vrijmaakt. “Dus het schiet mooi op, we krijgen het er lekker warm van. Vele handen maken licht werk.”
“Aan de ene kant onderhouden we de natuur ermee, aan de andere kant gaat het ook om betrokkenheid bij het landschap en de natuur”, legt directeur van Landschapsbeheer Drenthe, Erik de Gruijter, uit. “Mensen denken dat natuur er gewoon is en dat het vanzelfsprekend is. Dat is niet zo, je moet er echt iets voor doen.”
En dat lijken steeds meer mensen te beseffen, want de Natuurwerkdag kent een groei. Achttien jaar geleden waren er een paar honderd vrijwilligers op 22 locaties aan het werk. Vandaag zijn dat er bijna 1.500, op bijna zestig locaties door de hele provincie. “Het zou mooi zijn, als er zoveel mogelijk mensen in heel Nederland mee zouden doen”, eindigt De Gruijter.
Erik van Erne zegt:
21 november 2017 om 10:05 | Permalink
Twaalf Provinciale Landschappen