De Kwaliteitsatlas Groene Hart
Geschreven op 30-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurHet Groene Hart is het grootste nationale landschap van Nederland. Het Groene Hart is een prachtig maar kwetsbaar gebied, midden in de drukke Randstad.
Het is van groot belang om de kernkwaliteiten van het Groene Hart (landschappelijke diversiteit, openheid, rust en stilte, veenweidekarakter) te beschermen en te ontwikkelen, en ‘verrommeling’ tegen te gaan. De Kwaliteitsatlas Groene Hart biedt daarvoor houvast en inspiratie.
De atlas geeft inzicht in de bestaande kaders en regelgeving (beleid). Daarnaast beschrijft de atlas de specifieke kwaliteiten van het landschap in de deelgebieden van het Groene Hart, en de opgaven per deelgebied (gebiedsprofielen). Ook biedt de Kwaliteitsatlas voorbeelden van projecten en plannen die een inspiratiebron kunnen zijn voor gebiedsontwikkeling met Groene Hartkwaliteit (praktijk).
De Kwaliteitsatlas Groene Hart biedt inspiratie, en voedt en structureert het debat over Groene Hartkwaliteit. Doel is sturen op ruimtelijke kwaliteit. De gebiedsprofielen zijn daarvoor het handvat, de projecten en concepten uit de praktijk de concrete vertaalslag, én voedingsbodem voor het debat.
Dat debat over kwaliteit is dus gekoppeld aan de Kwaliteitsatlas. Dit debat vindt plaats in Kwaliteitsateliers, die door de betrokken overheden in het Groene Hart worden georganiseerd. In de ateliers staan thema’s centraal, die we formuleren met behulp van de Kwaliteitsatlas. In de ateliers brengen we deze thema’s gezamenlijk een aantal stappen verder. De oogst van de ateliers (bijvoorbeeld nieuwe, of meer concreet gemaakte richtinggevende inrichtingsprincipes, maar ook inspirerende voorbeelden en projecten) krijgt een plaats in de Kwaliteitsatlas. Zo blijft de atlas continu gevuld en gevoed.
De Kwaliteitsatlas Groene Hart is geen juridisch instrument. Het is een inspiratiebron, bijvoorbeeld voor de beeldkwaliteitsplannen. Wat echt belangrijk is, wordt op termijn geborgd in het juridisch instrumentarium: de structuurvisies en bestemmingsplannen. Naarmate de Kwaliteitsatlas beter gevuld raakt zal hij steeds meer richting kunnen geven aan het beleid in het Groene Hart. De Kwaliteits Atlas is het podium voor debat over ruimtelijke ontwikkelingen in het Nationaal Landschap Groene Hart. De kwaliteitsatlas geeft informatie over de staat van de kernkwaliteiten van het Groene Hart en de discussie over de ontwikkelingen.