google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Floriade Expo 2022: Wereld Tuinbouw Expo Almere – Growing Green Cities

Geschreven op 17-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 13 april 2022: Koning Willem-Alexander heeft de Floriade Expo 2022 in Almere officieel geopend.

Hij plantte samen met drie jongeren een ‘cress’ waarmee de levende afbeelding van Floriade 2022 volledig werd gevuld.

Eerder op de middag kreeg de koning een rondleiding op het terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Daarbij bezocht hij onder meer de paviljoens van de Dutch Innovation Experience en Suriname.

Daarvoor heetten onder meer de interim-burgemeester en de oud-burgemeester van Almere Ank Bijleveld en Annemarie Jorritsma de koning welkom.

12 maart 2022: Koning Willem-Alexander opent op woensdagmiddag 13 april de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere.

Met het thema Growing Green Cities richt de Floriade zich op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden. De Nederlandse tuinbouwsector presenteert, samen met vierhonderd (inter)nationale deelnemers, hiervoor haar innovatieve ideeën en oplossingen.

De basis van het Floriadepark is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar ontwerp van landschapsarchitect Winy Maas, waar bezoekers letterlijk doorheen lopen. In de grote kas, The Green House, zien bezoekers wat bloemen, planten, groenten en fruit betekenen voor consument en samenleving. Zo wordt onder andere het telen van gewassen getoond met toepassingen van innovaties zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren.

In het paviljoen ‘The Voice of Urban Nature’ laten Amsterdam en Almere zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Het Dutch Innovation Experience, het Rijkspaviljoen, laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten. Het paviljoen is gerealiseerd met honderd biobased materialen. Verder zijn er siertuinen en landenpaviljoens uit Afrika en Amerika, Azië en Europa te zien. Bezoekers kunnen zich met een kabelbaan over het terrein verplaatsen.

De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt eenmaal in de tien jaar in Nederland plaats. De Almeerse editie is de 7e Floriade en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR), de Rijksoverheid, de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Na de sluiting van Floriade Expo 2022 wordt het terrein een groene autoluwe stadswijk.

De Floriade Expo 2022 is geopend voor bezoekers van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

10 januari 2022: Het verkeersplan van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 is ontoereikend. Dat concludeert adviesbureau HIRS in een onderzoeksrapport.

Sinds 1851 vinden er wereldtentoonstellingen plaats. Dat zijn exposities waarmee landen willen laten zien hoe ze er op verschillende vlakken voor staan. Zo organiseerde Frankrijk in 1889 – honderd jaar na de bestorming van de Bastille – een wereldtentoonstelling, ter gelegenheid waarvan de Eiffeltoren werd gebouwd.

In ons land vindt ieder decennium ook een wereldtentoonstelling plaats. De eerste versie van de Floriade werd georganiseerd in Rotterdam in 1960, gevolgd door twee edities in Amsterdam (1972 en 1982). Hierna streek de wereldtuinbouwtentoonstelling neer in Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002) en Venlo (2012).

Dit jaar (van 14 april tot en met 22 oktober) wordt de zevende editie van de Floriade georganiseerd in Almere. Begin 2019 werd begonnen met de aanleg van het terrein, dat een oppervlakte zal hebben van 60 hectare. Ter vergelijking: anderhalf keer zo groot als het nabijgelegen attractiepark Walibi Holland – best omvangrijk dus.

De Floriade van 2012 werd bezochten door meer dan 2 miljoen mensen. Omgerekend zijn dat gemiddeld genomen een half jaar lang ruim 11.000 bezoekers per dag. Voor de aankomende editie van het evenement verwacht de organisatie een vergelijkbare hoeveelheid bezoekers te mogen ontvangen.

En dat vraagt logischerwijs om een gedegen verkeersplan. Want zonder zo’n plan kan het flink misgaan. Denk aan overvolle treinen en een ontregelde spoordienstregeling tussen Almere en de rest van Nederland. Of aan vele kilometers file op de wegen in het zuidoosten van Flevoland omdat er te weinig parkeerplekken zijn.

Toch is zo’n essentieel verkeersplan er nog niet, stelt adviesbureau HIRS in een onlangs verschenen onderzoeksrapport. “Wij bevelen de gemeente Almere op basis van de huidige planvorming aan géén vergunning te verlenen aan de organisator van het evenement.” Voor hun studie analyseerden de onderzoekers van HIRS – in opdracht van de gemeente Almere – het mobiliteitsplan van het evenement. Maar dat is volgens het adviesbureau in veel te grote mate gebaseerd op de Floriade van 2012.

Daarnaast rekent de organisator erop dat er deze editie meer bezoekers met het openbaar vervoer naar het evenement zullen reizen, terwijl daar geen aannemelijke argumenten tegenover staan, laten de experts van adviesbureau HIRS weten in hun rapport. “De onderbouwing voor het openbaar vervoer als alternatief voor de auto wordt niet gegeven. Hoe verhouden de reistijd van het openbaar vervoer en de reistijd per auto zich tot elkaar? Ontstaat er op deze wijze wel een serieus alternatief?”

Verder ontbreekt in de plannen nog andere informatie die bezoekers nodig hebben om een beslissing te kunnen maken over hun heen- en terugreis naar de Floriade. Zo zijn de prijzen van een parkeerticket niet bekend, net zoals het niet duidelijk is hoeveelheid een kaartje voor de pendelboot zal kosten.

1 november 2021: De komende tijd gaan 30.000 biologische tulpenbollen de grond in op het Floriade-terrein in Almere. Dat gebeurt in het Ecodistrict aan de zuidkant van het terrein, waar een van de ingangen van de Expo komt.

De bollen zijn afkomstig van verschillende telers. Alle bollen worden met de hand geplant door medewerkers en studenten van verschillende groenopleidingen. Het planten zal tot het einde van dit jaar duren.

In de afgelopen twee jaar zijn al duizenden bomen, planten en heesters aangeplant op het 60 hectare grote Floriade-terrein. Om een grote diversiteit te waarborgen, ontwikkelde de Floriade landschapsarchitect Niek Roozen in samenwerking met beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet het masterplan bloembollen. Daarmee moet Floriade Expo 2022 een visitekaartje voor de bloembollensector worden.

29 oktober 2021: De tuin van het Flevolandse paviljoen Food Forum op de Floriade 2022 is klaar. De bezoekers worden volgend jaar tijdens Floriade Expo 2022 in Almere verwelkomd door een zee van onder andere wuivende grassen en luchtige gipsbloemen: beplanting die verwijst naar het zeeschuim en het wonen onder de zeespiegel.

De tuin en de beplanting op, rond en in het pand zijn aangelegd door leden van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en is hun inzending voor de Floriade 2022.

Op, rond en in Food Forum is door groenondernemers en hoveniers gevarieerde beplanting aangebracht. Het vele binnengroen zuivert de lucht en geeft een natuurlijke sfeer. In de ruimtes op de bovenverdieping zorgen de 44 verschillende planten ook voor een natuurlijke afscheiding. Hier kan de bezoeker zijn plantenkennis bijspijkeren, want de plantennamen zijn op de glazen wanden gezet. Op het dak is windbestendige beplanting aangebracht die aansluit bij de tuin en het beeld van het opgetilde land van Food Forum benadrukt.

Food Forum is de vaste plek waar provincie Flevoland en VHG zich zullen presenteren op Floriade Expo 2022. Hiervoor hebben de twee organisaties een samenwerkingsovereenkomst getekend. “Samen realiseerden een aantal VHG-ondernemers het duurzaam groen in, op en om het paviljoen Food Forum.

De bomentuin vormt de groenstructuur van de Expo. Rondom alle kavels worden op alfabet bomen en planten geplaatst die bijdragen aan een gezonde, groene stad. Rondom Food Forum is de vier meter brede rand aangeplant met bomen en planten met de letter G. De Gleditsia is een prachtige stadsboom die mooi gefilterd licht doorlaat en zo een goede bijdrage levert aan het verlagen van de temperatuur in de stad, terwijl doorstroming van frisse lucht mogelijk is. De Geum en Geraniums zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Het Chinees zoethout (Glycyrrhiza) is een eetbare medicinale plant. Het Arboretum draagt bij aan het thema Groene stad van de Expo: Growing Green Cities.

Het ontwerp van het Food Forum laat zien en voelen hoe we in Flevoland leven: onder zeeniveau. De opvallende gevel staat symbool voor de vruchtbare Flevolandse bodem. Het paviljoen is nu al open voor zakelijke bijeenkomsten en om te lunchen. Tijdens Floriade Expo 2022 gaan bezoekers kennismaken met voedselinnovaties in Flevoland.

25 oktober 2021: De Floriade die volgend jaar in Almere wordt gehouden is mogelijk de laatste editie van het evenement. Normaal gesproken wordt de wereldtuinbouwtentoonstelling eens per tien jaar georganiseerd. Dat gebeurt in opdracht van de Nederlandse Tuinbouwraad.

Of er ook in 2032 een Floriade plaatsvindt is nog niet duidelijk, vertelt de Tuinbouwraad als gevraagd wordt naar de plannen. “Een besluit hierover zal mede afhangen van het succes van Almere.” Na afloop van de Floriade in Almere zal een evaluatie plaatsvinden, waarna besloten wordt wat er in 2032 gaat gebeuren.

Koning Willem-Alexander gaat de Floriade in 2022 openen op 13 april. Op 14 april gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling open voor het publiek.

Zie ook: Youth Future Conference (YFC) 2021: Creating Sustainable Solutions For Greening The City – Dutch Water Week Watersport Event: Allianz Regatta Vanuit Almere

29 september 2021: Koning Willem-Alexander gaat de Floriade in 2022 openen op 13 april. Op 14 april gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling open voor het publiek.

17 juni 2017: De gemeente Almere organiseert in samenwerking met de Floriade, de provincie Flevoland, de Nederlandse Tuinbouwraad en andere partners de Floriade Almere 2022.

Deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van Growing Green Cities.

Centraal staan urgente vraagstukken die samenhangen met de mondiale verstedelijking, zoals voedselvoorziening, klimaatverandering en energiewinning.

De Floriade is een ‘living lab’; een proeftuin voor onderzoek naar de innovatieve systemen op het gebied van reststromen, waterzuivering, water, mobiliteit, maar bovenal voedselproductie.

De Floriade 2022, in het hart van Almere, combineert het beste van twee werelden. Zie ook: Ligging Floriadeterrein in Almere

Enerzijds de vernieuwingsdrang in de Nederlandse tuinbouwsector op het gebied van voedselproductie, duurzaamheid en gezondheid. Anderzijds het streven van Almere om een ‘groene’ stad te zijn: aangenaam, gezond en zelfvoorzienend.

Zie ook: Floriade Expo 2022: Wereld Tuinbouw Expo Almere – Growing Green Cities – Het Innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland op de Floriade 2022 in Almere – Ligging Floriadeterrein in Almere – Op Weg Naar De Floriade 2022: Zes Groene Etalages Langs Verbrede Waterlandseweg (N305) – Op weg naar Floriade in Almere in 2022 – Zonnepanelendak Boven A6 Bij Floride Almere by 70F En MVRDVStation Almere Centrum: Zonnepanelen Als Entree Voor Floriade 2022– Op weg naar Floriade in Almere in 2022 – Floriade 2022: Twee Circulaire Bruggen Op Floriadeterrein In Almere by Reimert – De Boei-Bomen In Drijvende Dobberend Bos in Weerwater bij Floriade Expo 2022 by MothershipKabelbaan Floriade Expo 2022: Een Ritje Naar De Toekomst In Almere – Flores: Woontoren Van De Toekomst En Blikvanger Floriade 2022 Wereld Tuinbouw Expo Almere – Groene Nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere: Entreegebouw Voor Floriade Expo 2022Floriade Expo 2022 In Almere: Het verhaal van Food Forum by Provincie Flevoland

Zie ook: Floriade 2012: Wereld Tuinbouw Expo Venlo – Theater van de Natuur op het Floriadepark – Floriade 2012: Het groenste Cradle to Cradle kantoor van Nederland Villa FloraCradle to Cradle Brug over A73 voor Floriade 2012 en Venlo Greenpark by Movares – Groene Natuurorganisaties Exposant op Floriade 2012: Through Animal Eyes – Het Bijenpaviljoen op de Floriade 2012 met een Hoog Cradle to Cradle Gehalte

The World Expo Floriade Amsterdam Almere will open it’s doors in the spring of 2022. In this summery you can find information about this world horticultural exhibition.

What can green thinking do for you and for the world? Floriade Almere 2022 aims to answer that question! For six months during the World Expo the impact flowers and plants, healthy food, green innovations and groundbreaking architecture will be central to your life in the city. You will learn, experience and contribute to what is destined to be the greenest and most innovative city in the Netherlands.

The impact will be international, as the whole planet wants to understand how we can live together in the greenest, healthiest way. The impact of flowers and plants, healthy food, green innovations and groundbreaking architecture will be central to your life in the city.

Met Growing Green Cities draagt Almere bij aan oplossingen voor vraagstukken rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Internationaal, als we in gesprek zijn met andere steden, praten we over Feeding, Greening, Energizing and Healthying the City. Zo bereikt de Floriade de stad.

Growing Green Cities gaat dus over meer dan alleen het groen. Het gaat om het groeien naar een groene, gezonde stad met ruimte voor nieuwe en innovatieve ideeën en kansen voor iedereen. Samen maken we de stad!

Twee maal per jaar worden Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. Kent u een initiatief dat een nominatie verdient? Stuur dan even een e-mail met uw motivatie en nominatie.

51 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  26 juli 2018 om 18:49 | Permalink

  Floriade Festival 2018

  De belangstelling voor het Floriade Festival dat op 16 en 17 juni plaatsvond was groot. Het tweedaagse festival combineerde een bezoek aan het toekomstige Floriadeterrein en de laatste stand van zaken rondom de expo met informatie over stadslandbouw, gezond eten en streekproducten. Meer dan 5.000 bezoekers hebben met de gratis pendelboot de oversteek gemaakt tussen het Floriadeterrein en de Esplanade. Veel van hen hebben een Knakwortel geproefd bij de Snackbar van de Toekomst en bijna 900 bezoekers woonden een van de presentaties over de expo bij in het Floriadepaviljoen.

  In het centrum kon het publiek via een groene loper naar de verschillende onderdelen van het programma lopen, waaronder een streekmarkt, kookworkshops, de mooiste bloemen en bloemcreaties en de Floriade Food Experience. Mede dankzij de geweldige inzet van onze vrijwilligers kunnen we terugblikken op een geslaagd festival, waardoor veel mensen kennis konden maken met de Floriade. Ook hebben onze vrijwilligers, van filmclub Filmere, een mooie compilatie gemaakt van het Floriade Festival; bekijk de video voor een terugblik.

  Zie ook: Groene loper voor Gouden Glasbak op Floriade Festival Almere

 2. Erik van Erne zegt:

  7 november 2018 om 21:00 | Permalink

  Floriade Valt Tientallen Miljoenen Euro’s Duurder Uit Voor Almere

  De organisatie van de Floriade in 2022 dreigt de gemeente Almere op te zadelen met een miljoenentegenvaller.

  De kosten van de tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen volgens het college oplopen tot €28 mln, veel meer dan de €10 mln die is begroot. Een raadscommissie schat in dat de kosten wel eens kunnen oplopen tot €35 mln. De raad komt donderdag bijeen om het onderwerp te bespreken, maar liet al vorige maand unaniem weten niet zonder slag of stoot een nieuwe tegenvaller te accepteren.

  De hogere kosten hangen samen met de gekozen ambitieuze opzet. In tegenstelling tot eerdere Floriades kiest Almere voor een wereldtuinbouwtentoonstelling gecombineerd met een bouwexpo. Onderdeel hiervan is de aanleg van een ‘groene’ stadswijk met 600 woningen en 60 waterwoningen. De beoogde projectontwikkelaar Amvest moet volgens afspraak nog voor de opening in 2022 ongeveer twee derde van de woningen hebben neergezet, zodat ‘de stad van de toekomst’ daadwerkelijk kan worden getoond.

 3. Erik van Erne zegt:

  9 november 2018 om 16:37 | Permalink

  Rijk draagt 5 tot 10 miljoen euro bij aan Floriade 2022

  Het Rijk is bereid om, zoals bij eerdere Floriades het geval was, 5 à 10 miljoen euro bij te dragen voor de Floriade in Almere in 2022. Met het opstarten van innovatieve projecten zijn voorbereidingskosten gemoeid. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt hiervoor in 2018 eenmalig aan de gemeente Almere een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar. Schouten schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

  Tijdens de Floriade wereldtentoonstelling zal veel ruimte zijn voor het demonstreren van innovatieve projecten die bijdragen aan het behalen van de rijksdoelen op het gebied van klimaat en energie, landbouw, voeding, gezondheid, circulariteit en mobiliteit. Dit zal onder meer plaatsvinden in wat iStreets wordt genoemd. iStreets toont op straat, in en rondom gebouwen visionaire oplossingen voor duurzame stedelijke ontwikkeling die thematisch volledig aansluiten bij de maatschappelijke doelen van het Rijk.

  Voor de concrete invulling van de overige rijksbijdrage van 2,5 tot 7,5 miljoen euro voor innovatieve projecten op de iStreets en aan het aanjagen van innovaties, inclusief de voorbereidingskosten, zal de komende tijd samen met de gemeente Almere en alle inhoudelijk betrokken ministeries en eventueel andere betrokken derden, gewerkt worden aan de totstandkoming van een convenant tussen de betrokken partijen. In dit convenant wordt aandacht besteed aan het door het Rijk te faciliteren internationale aspecten van de wereldtentoonstelling.

 4. Erik van Erne zegt:

  16 januari 2019 om 17:48 | Permalink

  Tiny Forests in Almere

  Bekijk de sfeerreportage van het planten van maar liefst 4 minibossen in heel Almere. Tiny Forest is een project van IVN Nederland, in samenwerking uitgevoerd met Groenblauw en Growing Green Cities van gemeente Almere.

  Growing Green Cities is het thema van de Floriade, die we in 2022 in Almere gaan beleven. Met Growing Green Cities (GGC) laat onze mooie stad oplossingen zien voor uitdagingen en vragen rondom natuur in de stad, groene energie, gezondheid en (lokale) voeding. En waar we de oplossing nog niet hebben, gaan we op zoek naar inspiratie en groene voorbeelden. Zo bereikt de Floriade de hele stad.

  Zie ook: Tiny Forest: Vijftien Nieuwe Gemeenten Geselecteerd Om Een Minibos Aan Te Leggen by IVN

 5. Erik van Erne zegt:

  6 februari 2019 om 17:39 | Permalink

  Eerste Drie Deelnemende Landen Floriade 2022 Bekend: Qatar, Indonesië En Thailand

  Na Qatar hebben ook Indonesië en Thailand hun deelname bevestigd aan de Floriade 2022 in Almere. Deze landen gaan een eigen paviljoen inrichten op de wereldtuinbouwtentoonstelling die eens per 10 jaar in Nederland wordt gehouden. De Floriade 2022 vindt plaats van 28 april tot en met 23 oktober 2022 in Almere op de zuidelijke oever van het Weerwater, in het hart van Almere Stad en Almere Haven. De organisatie verwacht 2 miljoen bezoekers.

  De Floriade heeft 30 kavels op het terrein beschikbaar voor landen die een eigen paviljoen en/of tuin willen inrichten. Over de Nederlandse inbreng van de land- en tuinbouwsector is nog niets concreets te melden. Behalve dat kwekers bomen kunnen aanmelden voor het alfabetische arboretum dat op het terrein wordt aangeplant.

  Op de Floriade Expo kun je meer dan 40 landenpaviljoens bezoeken waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden.

  Duitsland: Het Duitse paviljoen is een goed voorbeeld van moderne tuinbouw die de stad en natuur samenbrengt. De tuin staat symbool voor steden die constant groeien en veranderen.

  Frankrijk: Kennis en moderne innovaties gaan hand in hand op het Franse paviljoen. Maak hier kennis met de stad van morgen.

  India: India neemt je mee op het spirituele pad in deze tuin. Verbondenheid met de natuur staat centraal hier. Ervaar zelf dat de natuur je goed laat voelen en ontdek hoe India omgaat met klimaatverandering.

  Indonesië: Waan je een moment op de prachtige archipel Indonesië bij dit paviljoen. Ontdek de gevarieerde natuur en cultuur van Indonesië met duurzaamheid als rode draad.

  Japan: Maak kennis met Japan en haar bijzondere bloemenpracht, cultuur, kunst en technologieën.

  Nepal: Maak kennis met de Newari-cultuur en hun ideeën en gebruiken op het gebied van voedsel en gezondheid.

  Qatar: Bewonder de vier torens op het paviljoen van Qatar en leer meer over duurzaam leven in de woestijn.

 6. Erik van Erne zegt:

  10 augustus 2019 om 18:14 | Permalink

  Station Almere Centrum: Zonnepanelen Als Entree Voor Floriade 2022

  Station Almere Centrum vormt over drie jaar de entree voor de Floriade 2022. Daarom investeren ProRail, NS en Almere 45 miljoen euro in de modernisering van het station en het stationskwartier met onder meer zonnepanelen.

  De komst van Floriade Almere 2022 is aanleiding om de noodzakelijke aanpassingen nu al te doen. Het station is dan klaar om de bezoekers aan de expo Floriade te ontvangen. Bestuurders van ProRail, NS en de gemeente hebben het startsein voor de aanbesteding gegeven.

  De aard van de werkzaamheden vraagt om verschillende expertises en daardoor gaat het om meerdere contracten. Enerzijds een contract voor het stationscomplex met de hal, de fietsenstallingen, plafonds en verlichting van het busstation en de perrons. En anderzijds een contract voor alle activiteiten aan de overkapping, zoals schilderwerk en glasvervanging. De aanbestedingsprocedure voor beide contracten loopt tot januari 2020. Daarna beginnen de voorbereidende werkzaamheden en de uitvoering van de daadwerkelijke aanpassingen.

  De vernieuwing van de pleinen rond het station wordt door de gemeente in een afzonderlijk project gerealiseerd. De aanbesteding voor de stationsomgeving (openbare ruimte) start zodra het definitieve ontwerp van de openbare ruimte klaar is. De omgeving zal, net als het station, voor aanvang van de Floriade in 2022 gereed zijn.

 7. Erik van Erne zegt:

  23 september 2019 om 23:15 | Permalink

  Floriade Flevocampus by Provincie Flevoland

  Het Innovatiepaviljoen wordt een gebouw met uitstraling en verhalen: het verhaal van Flevoland en het verhaal van duurzaamheid.

  Al voor de Floriade expo 2022 kunnen bedrijven en studenten het pand gebruiken om te werken aan innovaties op het gebied van duurzame voedselvoorziening. Na de expo is het pand onderdeel van de Flevocampus.

  In dit interview vertelt directeur van Aeres Almere, Wil Bekkering over Flevocampus. Samen met partners (onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijfsleven) wordt gewerkt aan onderzoek en innovaties in de stedelijke voedselvoorziening. Met een kennis- en innovatieagenda werken we aan een internationaal netwerk dat het ook mogelijk maakt om Europese subsidies binnen te halen.

 8. Erik van Erne zegt:

  14 februari 2020 om 17:50 | Permalink

  Nog Groter Tekort Bij Floriade 2022 Voor Gemeente Almere

  De gemeente Almere komt nog meer miljoenen tekort voor de organisatie van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade, die in april 2022 van start moet gaan.

  Er zijn nog geen grote sponsoren, de bijdrage uit subsidies valt tegen en er is onenigheid over de bouw van het vastgoed. Almere moet daarom miljoenen euro’s extra vrijmaken. Dat staat in een tussentijds akkoord dat de coalitiepartijen in Almere hebben gesloten.

  Sinds Almere in 2012 de tentoonstelling kreeg toegewezen, moest er diverse keren extra geld voor worden gereserveerd. Eerst bleken de aanloopkosten hoger dan begroot. Daarna kostte het uitkopen van een jachthaven, een wokrestaurant en een camping extra geld. De verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer leverde in 2018 minder op dan gedacht. Bij elkaar bedroegen die tegenvallers zeker 18 miljoen euro.

  De problemen hebben zich daarna opgestapeld, blijkt uit de rapportage van organisator Floriade bv. Het Rijk draagt slechts 5 miljoen euro bij aan subsidies, in plaats van de mogelijk geachte 10 miljoen. Er is 2,5 miljoen euro aan Europese subsidies onzeker. Tot nu toe is er nog geen enkel contract met sponsoren getekend. Gehoopt werd op het aantrekken van enkele grote bedrijven, maar dat is niet gelukt. Er wordt nu ingezet op vele kleinere sponsoren. In totaal moeten die een bedrag van circa 10 miljoen bijeen brengen. Ook loopt het lokale bedrijfsleven niet warm voor de Floriade Business Club, die 2022 euro per lid moest opleveren. Tegelijkertijd stijgen de uitgaven. Voor de marketing en verkoop van tickets is extra personeel nodig. Ook kost het meer moeite en mankracht om Europese landen tot deelname te bewegen.

  Floriade bv keurde in december de plannen af van Amvest en Dura Vermeer voor de bouw van 16 voorbeeldwoningen en 5 landenpaviljoens. Floriade bv vindt het ontwerp niet bijzonder genoeg. Er is alleen amper tijd om zelf iets te ontwerpen en een andere partij moet die nieuwe paviljoens dan bouwen. Dat betekent extra kosten. In totaal kost de Floriade bijna 100 miljoen euro. De gemeente Almere draagt 20 miljoen euro bij en het Rijk en de provincie Flevoland samen 10 miljoen euro. Floriade bv leent nog eens 30 miljoen euro van de gemeente.

 9. Erik van Erne zegt:

  27 januari 2021 om 12:57 | Permalink

  Kabelbaan Floriade Expo 2022: Een Ritje Naar De Toekomst In Almere

  Op een hoogte van 35 meter ervaren bezoekers straks ruim 5 minuten Floriade van bovenaf. In een 850 meter lange kabelbaan verplaatsen zij zich in dit duurzame, attractieve vervoersmiddel snel tussen het zuidelijke deel van Floriade-park en het noordelijke deel.

  Bedenk wat een fantastisch vogelperspectief dit geeft van de unieke rechthoekige verkavelingsstructuur van het terrein, het arboretum met bomen, planten, heesters en bloemenvelden, de expokavels met de internationale inzendingen en alle overige bezienswaardigheden. Daarnaast vormt dit een unieke kans om de duurzame potentie van stedelijke kabelbanen te tonen.

  Sven Stimac, Chief Operating Officer Floriade Expo 2022: “Een kabelbaan biedt onze gasten een attractie waarmee ze naast de geplande voetgangersverbindingen over de snelweg, in een kort tijdbestek het 60 hectare grote Floriade-park doorkruisen en tegelijkertijd rustig genieten van de landschapsarchitectuur, die van bovenaf duidelijk te zien is. Door voor de Expo voor deze verbinding te kiezen, gaan we uit van een optimale verdeling van de bezoekers over het park en bieden we een comfortabel transportmiddel met een hoge belevingswaarde.”

  De Doppelmayr/Garaventa Group en advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zijn reeds gestart met de aanleg van de kabelbaan. Deze zal naar verwachting begin juni 2021 gereed zijn. Bezoekers van Floriade Preview in 2021 gaan al gebruikmaken van de kabelbaan. Zij stappen op in het noordelijke deel van het terrein dat grenst aan het Weerwater, maken een rondje via het zuidelijk deel over de A6 en komen weer bij het opstappunt uit. Vanwege de bouwwerkzaamheden die tot de opening in april 2022 plaatsvinden wordt het station in het zuidelijk deel nog niet in gebruik genomen.

  Floriade heeft samen met Arcadis, Doppelmayr/Garaventa Group, Gemeente Almere en andere externe partners een ambitie op groene mobiliteit voor Floriade Expo 2022. Tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling presenteert Floriade verschillende groene mobiliteitsoplossingen, waarvan de kabelbaan er één is. Een ritje naar de toekomst!

  “De kabelbaan past goed bij het thema ‘Growing Green Cities’, omdat het een duurzaam transportmiddel is met een gering elektrisch energieverbruik en hoge efficiëntie qua infrastructuur. Met slechts 2 stations en 7 masten neemt het minimale ruimte in beslag. Bovendien krijgt de kabelbaan een herbestemming na de ontmanteling op deze Expo”, aldus Stimac.

  Het kabelbaantraject loopt diagonaal over het Floriade-terrein. Beide opstapstations worden gelijkvloers geplaatst en zijn via voet- en fietspaden bereikbaar. Daarnaast is de kabelbaan voor iedereen toegankelijk, ook een scootmobiel kan mee.

  Het unieke en tegelijkertijd een flinke uitdaging is dat de rijksweg A6 wordt overgestoken. Dit wordt de eerste kabelbaan in Nederland die deels boven een snelweg loopt. Hierover heeft afstemming plaatsgevonden met Rijkswaterstaat zodat de oversteek van de rijksweg voor zowel het wegverkeer als de gebruikers van de kabelbaan veilig is en niet leidt tot hinder voor het wegverkeer. Voor de werkzaamheden wordt de rijksweg in het vroege voorjaar van 2021 kortstondig afgesloten. De oversteek van de A6 zal een bijzondere gewaarwording zijn om vast te leggen.

  Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

 10. Erik van Erne zegt:

  29 januari 2021 om 05:08 | Permalink

  Bobbing Forest (Dobberend Bos) Almere Expo 2022

  One of Holland’s most unique sustainable life artwork projects was added to the Expo: ‘The Bobbing Forest’. It consists of 20 recycled sea buoys filled with 20 Dutch elm trees. Beside its greening effect in the city the Bobbing Forest also emphasizes the importance of climate adaptation, innovation, health and raising awareness to the need of greenery During Floriade Preview 2021 and the Expo in 2022, visitors can view the art installation from the cable car, the tour boat and from the terrace on the Weerwater.

  Zie ook: De Boei-Bomen In Drijvende Dobberend Bos in Weerwater bij Floriade Expo 2022 by Mothership

 11. Erik van Erne zegt:

  31 maart 2021 om 00:48 | Permalink

  Floriade Expo 2022 Indonesia pavilion: Wonderful Archipelago

  Visitors of the Indonesian pavilion will be taken on a journey through the traditional and modern Indonesian way of life that reflects the local wisdom of living dynamically with nature. The theme ‘The Wonderful Archipelago’ represents the country’s enormous diversity in nature and culture of the more than 17,000 islands.

 12. Erik van Erne zegt:

  23 april 2021 om 05:02 | Permalink

  Floriade Expo 2022 Promo

  Eens in de 10 jaar… heb je de kans om het mee te maken: Floriade Expo 2022. Tijd voor een groen voorproefje!

 13. Erik van Erne zegt:

  11 mei 2021 om 05:00 | Permalink

  Groene loper stadscentrum Almere

  Als je in 2022 met de trein naar Almere komt voor een bezoek aan Floriade, moet je vanaf het station al het gevoel hebben dat je bij Floriade bent. Daarom worden in het stadscentrum van Almere veel duurzame en innovatieve plekken ontwikkeld, die de groene route richting het Floriade-terrein vormen. Kijk mee naar Debby op Dinsdag voor een impressie van wat er gaat komen.

 14. Erik van Erne zegt:

  24 augustus 2021 om 04:57 | Permalink

  Zie Floriade Expo 2022 groeien vanuit de lucht

 15. Erik van Erne zegt:

  15 september 2021 om 21:34 | Permalink

  The Voice of Urban Nature: Amsterdam en Almere samen op Floriade 2022

  De prijsvraag ‘The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade Expo 2022’ is gewonnen door Overtreders-W. Zij zijn de ontwerpers voor de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor de wereldtuinbouw-tentoonstelling. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de kick-off van het programma WeMakeThe.City Green. Het paviljoen, de tuin en expositie worden als één geïntegreerde ruimtelijke en gelaagde vertelling uitgewerkt in samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik. De inzending The Voice of Urban Nature betekent een concrete verdieping van het thema Growing Green Cities van Floriade.

  Amsterdam en Almere laten op Floriade 2022 zien hoe al die plannen voor meer groen er in de praktijk uitzien. In een paviljoen met tuin – The Voice of Urban Nature – ziet en beleeft u hoe je de stad aan de natuur kunt verbinden. Vergaap u aan slimme groene uitvindingen, oplossingen en nieuwe technieken. Inspirerend en praktisch, met de natuur als gelijkwaardige bondgenoot van de mens. Al uw zintuigen worden geprikkeld. In het paviljoen gebruiken wij alleen natuurlijke, hier geoogste materialen, zoals lisdoddekalk, gemaakt van Amsterdamse lisdodden. Straks allemaal te zien op Floriade, vanaf 14 april 2022.

  De prijsvraag is gewonnen door Overtreders W die in samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik het paviljoen zal vormgeven.

  De thematiek wordt onder andere uitgewerkt met een film, podcasts en inspirerende voorbeelden over een nieuwe relatie tussen stad en natuur in Amsterdam en Almere.

 16. Erik van Erne zegt:

  25 september 2021 om 03:08 | Permalink

  Zorgmedewerkers Flevoziekenhuis krijgen Floriade Pas als dank voor werk tijdens coronacrisis

  Het Flevoziekenhuis in Almere heeft 22 Floriade Passen gekregen zodat medewerkers volgend jaar onbeperkt naar de wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen gaan. De passen worden door middel van een verloting verdeeld onder de medewerkers.

  De Almeerse wethouder Jan Hoek hoopt dat de passen een waardering aan de zorg tonen voor hun werk tijdens de coronacrisis. ”De medewerkers van het Flevoziekenhuis stonden midden in de coronacrisis en hebben ongelooflijk goed werk verricht. Met deze 22 toegangspassen hoop ik iets van onze waardering daarvoor tot uitdrukking te brengen.”

 17. Erik van Erne zegt:

  27 september 2021 om 16:51 | Permalink

  Floriade Preview ontvangt 12.500 bezoekers

  De organisatie van de Floriade in Almere is tevreden over de belangstelling voor de Floriade Preview. 12.500 bezoekers namen deze zomer een kijkje achter de schermen van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

  De bezoekers waren voornamelijk afkomstig uit Almere en andere plaatsen in Flevoland. Het evenement trok veel gezinnen met kinderen.

  Tijdens de Floriade Preview, die van 17 juli tot en met 26 september was geopend, konden bezoekers een ritje maken in een kabelbaan met uitzicht over het arboretum en de skyline van Almere. Ook werden er rondleidingen verzorgd over de verschillende eilanden van de Floriade.

  Het terrein is nu gesloten en zal vanaf 14 april 2022 zijn deuren weer openen voor de Floriade Expo 2022.

 18. Erik van Erne zegt:

  30 september 2021 om 22:31 | Permalink

  Tweede leven brug gebouwd op Floriade

  Op het Floriade-terrein in Almere is een nieuwe brug opgeleverd, die gemaakt is van hergebruikte brugonderdelen. Bouwer Dura Vermeer nam het initiatief om onderdelen van een oud viaduct te oogsten en opnieuw in te zetten in deze tweede leven brug op de wereldtuinbouw-tentoonstelling, die haar deuren in 2022 opent.

  De nieuwe bestemming betreft een fiets- en voetgangersbrug van 80 meter over het Weerwater, die bijna volledig is samengesteld uit tweede leven materialen: er worden nagenoeg geen nieuwe grondstoffen gebruikt. De brug bestaat voor een groot deel uit oude brugdelen van het fiets- en voet­gangersviaduct Bolgerijsekade nabij Vianen. De brug over de A27 werd maar weinig gebruikt en was niet meer in staat de aanrijdbelasting op te nemen. De modules van de bovenbouw van de brug waren eenvoudig te demonteren en alle constructieve bouw­informatie uit het verleden was nog beschikbaar. Dura Vermeer koos er destijds, in 2019, voor om de modules te oogsten en in depot te plaatsen tot de mogelijkheid tot herinzet zich voordeed.

  Die kans ontstond al vrij snel binnen de ontwikkelopgave van Floriade in Al­mere. Vanuit de gemeente Almere en pro­vincie Flevoland werd de Bruggencampus Flevoland-Floriade opgericht: een praktijk­omgeving voor de ontwikkeling en toepas­sing van innovatieve en circulaire bruggen binnen Floriade, met als doel een duur­zame invulling van de grote vervangingsop­gave van bruggen.

  Het ontwerp dat Dura Vermeer samen met Arc2 Architecten maakte voor deze tweede leven brug, sloot naadloos aan op deze ambitie. De betonnen hoofdliggers komen uit de oude fiets- en voetgangersbrug over de A27. De stalen dwarsdragers vinden hun oorsprong in een oude gevelsteunconstructie. De houten dekliggers en -planken zijn gezaagd uit oude hardhouten damwanden en spoorbielzen. Als fundering zijn tweedehands stalen buispalen gebruikt en de leuning is gezaagd uit oude spoorbielzen.

 19. Erik van Erne zegt:

  8 oktober 2021 om 21:39 | Permalink

  Gemeente Almere deelt 2250 toegangskaarten uit voor Floriade

  Om te zorgen dat de Floriade breed toegankelijk is komen er 2250 gratis toegangsbewijzen voor Almeerders met een smalle beurs. Vanaf januari is het voor hen mogelijk om zich hier voor aan te melden. Voor het college is het logisch dat Floriade Expo 2022 een inclusief evenement gaat zijn.

  Wethouder Floriade Jan Hoek: “De Floriade zet Almere wereldwijd op de kaart. We willen dat het tegelijkertijd een feest wordt voor alle Almeerders. Dit is een mooie kans voor Almeerders met een kleine portemonnee om de Floriade van dichtbij mee te maken.”

  Ook Froukje de Jonge, wethouder met Werk en Inkomen in de portefeuille is enthousiast: “Het is heel fijn dat wij door het Floriade Werkbedrijf veel Almeerders duurzaam aan werk helpen. En het is goed dat wij zorgen dat ook Almeerders die niet zo veel geld hebben een dagje uit naar de Floriade kunnen en ook trots kunnen zijn op onze stad.”

  De ervaring van andere grote evenementen leert dat niet iedereen die hiervoor in aanmerking komt ook gebruik maakt van het gratis toegangsaanbod. De kaarten worden (indien nodig) via loting verdeeld bij grote animo.

  Er volgt vanaf januari nog gerichte communicatie om Almeerders op de mogelijkheid voor aanmelding te wijzen, waarna de beschikbare vrijkaarten in 6 rondes (februari, maart, april, mei, juni en juli 2022) door loting worden verdeeld.

 20. Erik van Erne zegt:

  3 november 2021 om 22:36 | Permalink

  Can Floriade 2022 be ecologically self-sufficient and stand as a model for symbiotic urbanism? by MVRDV

 21. Erik van Erne zegt:

  17 november 2021 om 17:40 | Permalink

  Floriade Expo: Future of Food by BioRomeo

  Future of Food shows portraits of agro food entrepreneurs in the Provincie of Flevoland. BioRomeo is one of them.

  Reclaimed from the sea; that is the Province of Flevoland. Once the Zuiderzee, now the youngest province in the Netherlands. Flevoland has over 400,000 residents and 890 square kilometers of agricultural open land with a strict layout of large and efficient fields. With the cleanest water and the most fertile soil we have the perfect conditions for the agro food sector. In Flevoland there are entrepreneurs who produce for the world market and entrepreneurs who focus on regional sales or biological agriculture.

 22. Erik van Erne zegt:

  30 november 2021 om 20:42 | Permalink

  Heras Mobile Partner Floriade Met Sfeervolle En Duurzame Hekwerken

  Duurzaamheid is nog steeds een hot topic op allerlei vlakken in de maatschappij. Sinds 2020 speelt Heras Mobile Fencing & Security hierop in met de bouwhekken Combi-Wood en City-Wood. Als partner van Floriade Expo 2022 gaat Heras Mobile het grote publiek deze duurzame hekwerken tonen. Van 14 april tot 9 oktober 2022 zal wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade in het teken staan van Growing Green Cities. Heras Mobile heeft de kans met beide handen aangegrepen om partner te worden van Floriade.

  Miljoenen mensen komen naar het imposante en fantastisch ingerichte Floriadeterrein om de groene en bloeiende pracht en praal te bewonderen. Heras Mobile hoopt daar een kleine bijdrage aan te leveren met duurzame hekwerken. ‘Duurzaamheid is een thema wat ons aan het hart gaat. We willen graag tonen dat het in hekwerkland ook anders kan’, aldus Joep Coenen, BU Manager bij Heras Mobile. De bouwhekken Combi-Wood en City-Wood passen perfect bij het concept om groene steden te realiseren.

  Op Floriade wil Heras Mobile laten zien dat Combi-Wood en City-Wood bijdragen aan een duurzame inbreng op de bouwplaats of het evenemententerrein. Bij deze hekwerken wordt staal gecombineerd met een PEFC-gecertificeerd houten paneel. De natuurlijke afzetting zorgt voor een fijne en duurzame sfeer en ontneemt het zicht op de bouwplaats of het evenement. Daarnaast kunnen er plantenbakken bevestigd worden aan de hekwerken, wat zorgt voor een nog gezelligere en groenere uitstraling.

  Zie ook: Groene Bouwhekken Maakt Bouwplaatsen Leefbaar: Duurzaam Alternatief Voor Een Bouwhek

 23. Erik van Erne zegt:

  11 december 2021 om 00:06 | Permalink

  Huis van Vrede op Floriade 2022 In Almere Wordt Tuin van Vrede

  Het Huis van Vrede dat op de Floriade zou worden gebouwd gaat niet door. Volgens bestuursvoorzitter Alaeddine Touhami heeft dat onder andere te maken met tijd, geld en corona. Er komt wel een Tuin van Vrede. In de tuin komen planten en bloemen van verschillende continenten uit de wereld in de vorm van een gulden snede: een wiskundig patroon dat je terugziet in de natuur bij planten en bloemen.

  Touhami legt uit dat er sowieso al een tuin zou komen, maar dat het daarnaast de ambitie was om een paviljoen te bouwen. ‘’Met de Tuin van Vrede willen we de steden van morgen in harmonie laten zijn met de natuur. De Floriade biedt een mooie kans en gelegenheid om een positief geluid en optimistische boodschap te delen en maken met mensen. En dat past ook bij het thema van de stad: green cities.’’ aldus Touhami.

  Touhami wil met de tuin de nadruk leggen op mensen van de toekomst. De bestuursvoorzitter geeft aan dat het zo vaak over technologie gaat dat mensen vaak worden vergeten. De voorbereidingen van de tuin verlopen goed. ‘’Er is nog veel te doen, maar het loopt goed. We hebben een overzicht van de planten en we hebben een aannemer op het oog die de paden aan legt. Door corona hebben we een schifting moeten maken in de materiaalkeuze wat de nodige vertraging heeft veroorzaakt, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.’’

 24. Erik van Erne zegt:

  21 december 2021 om 11:38 | Permalink

  Honderden Almeerse Mantelzorgers Krijgen Gratis FloriadePas by VMCA

  Bijna 700 Almeerse mantelzorgers krijgen voor hun inzet in 2021 een FloriadePas.

  Met de pas hebben de vrijwilligers volgend jaar tijdens de Floriade onbeperkt toegang tot de wereldtuinbouw-tentoonstelling. Ook mogen ze bij ieder bezoek gebruikmaken van de kabelbaan.

  Jerzy Soetekouw, directeur van de Vrijwilligers en Mantelzorgcentrale Almere (VMCA) prijst de inzet van de mantelzorgers. “2021 was weer een bijzonder en pittig jaar. Het is hartverwarmend om te zien hoe we er in Almere belangeloos voor elkaar zijn, ook als het moeilijk wordt.”

  Dit blijkt volgens Soetekouw onder meer uit de vele maatjes, de hulp bij het doen van boodschappen, de begeleiding en coaching van jongeren die vroegtijdig hun school hebben verlaten en de vele andere mooie projecten en initiatieven. “Mensen, of beter gezegd vrijwilligers, maken Almere mooier”, stelt hij.

  Over de keuze voor een FloriadePas zegt de directeur: “2021 was het Nationale Jaar van de Vrijwilliger. Een jaar waarin we extra stil stonden bij de waarde van alle prachtige vrijwilligers die onze stad kleuren. Daarom pakken wij voor alle VMCA-vrijwilligers uit met een bijzonder, groen en echt Almeers presentje. Met dit gebaar willen wij hen nogmaals bedanken voor het helpen bloeien en groeien van Almere.”

 25. Erik van Erne zegt:

  21 december 2021 om 13:31 | Permalink

  Floriade Expo 2022 In Almere: Het verhaal van Food Forum by Provincie Flevoland

  In het Flevolandse paviljoen Food Forum staat voedsel centraal het is de ontmoetingsplek voor food professionals. Tijdens Floriade Expo 2022 is Food Forum het podium voor Flevoland. Food Forum combineert het verhaal van Flevoland met onze duurzaamheidsambities. Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) is verantwoordelijk voor de tuin, het groen op het dak en het binnengroen. In deze video laten we zien hoe we dat gedaan hebben.

 26. Erik van Erne zegt:

  21 december 2021 om 20:18 | Permalink

  Opbouw Kunstpaviljoen Op Floriadeterrein In Volle Gang

  In het kader van de Floriade 2022 wordt momenteel gewerkt aan een kunstpaviljoen in het Almeerse Weerwater. Het gebouw moet een voorloper zijn van een uiteindelijk kunstmuseum in Almere.

  Het kunstpaviljoen komt eerst in het teken te staan van immersieve kunst, die bezoekers met hun zintuigen kunnen beleven. Het gebouw moet op 14 april open zijn, als de Floriade ook van start gaat. “Het gaat om een kleine versie van het kunstmuseum”, vertelt kwartiermaker Denise de Boer.

  Of het uiteindelijke kunstmuseum er komt, daar moeten de Almeerse gemeenteraad en de Provinciale Staten over beslissen. “Tot die tijd moeten we aan de Flevolander laten zien wat we in huis hebben.”

 27. Erik van Erne zegt:

  25 december 2021 om 00:15 | Permalink

  Vooraf minder controle op kleine bouwwerken Floriade

 28. Erik van Erne zegt:

  25 december 2021 om 00:23 | Permalink

  Floriade Expo 2022: Bekijk De Voortgang Van Bovenaf by Danny van Kolck

  Benieuwd naar hoe de Floriade in aanbouw zich vordert? Almeerder Danny van Kolck plaatse dronebeelden op YouTube waarin je de voortgang kunt zien – over minder dan vier maanden start de wereldtuinbouwtentoonstelling, waardoor het lijkt alsof er nog flink hard gewerkt moet worden om alles op tijd klaar te krijgen.

 29. Erik van Erne zegt:

  30 december 2021 om 14:43 | Permalink

  Floriade Schuift Ambitieus Afvalplan Aan De Kant En Kiest Voor Simpelere Versie

  Evenementen AfvalEen ambitieus plan waarin staat hoe tijdens de Almeerse Floriade omgegaan kan worden met afval is door de organisatie van het evenement grotendeels aan de kant geschoven. Uiteindelijk is gekozen voor een stuk eenvoudigere variant. Opvallend is dat daarin nog maar weinig terug te vinden is over duurzaamheid en vernieuwing, onderwerpen die juist het uitgangspunt van de wereldtuinbouw-tentoonstelling zijn.

  Ieder evenement in Almere is verplicht om bij de gemeente aan te geven op welke manier er wordt omgegaan met de verwerking van afval. In zo’n plan staat bijvoorbeeld hoe wordt voorkomen dat er zwerfafval in de natuur terecht komt en hoe verschillende soorten afval goed van elkaar worden gescheiden. De Floriade schakelde voor het afvalplan in eerste instantie het Almeerse bureau CAPH in. CAPH schreef een uitgewerkt voorstel van 17 pagina’s. Daarin staat niet alleen hoe tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling met afval wordt omgegaan, maar ook wat er tijdens de bouw- en afbraakfase moet gebeuren.

  bij de aanvraag van de evenementenvergunning is door de Floriade uiteindelijk een ander plan ingediend. Dit telt geen 17, maar nog maar 4 pagina’s. Het is een stuk minder gedetailleerd dan de eerste variant.

  Zie ook: Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen

 30. Erik van Erne zegt:

  5 januari 2022 om 23:25 | Permalink

  Kick-off Floriade 2022 Jaar: Spoken Word Performance by Nikita Moleveld

 31. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2022 om 20:25 | Permalink

  Westlanders bouwen spectaculaire kas The Green House van 1 miljoen euro op Floriade

  De Westlandse bijdrage aan de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in april van start gaat, is dit jaar wel héél spectaculair. Op het Floriade-terrein in Almere wordt een kas met van alles wat gebouwd. Westlander én bouwer van de kas John Meijer: “Hiermee kunnen we niet alleen de tuinbouw, maar ook Westland nog verder op de kaart zetten.”

  Al bijna acht maanden wordt er gewerkt aan de kas van 10.000 m2 op het terrein van de Floriade in Almere: 170 m lang en 14 meter hoog. De kas heeft de naam The Green House gekregen. “Het wordt hét pronkstuk van de expo”, zegt projectleider Nico van Ruitenvan de Floriade. John Meijer van het van oorsprong Westlandse bedrijf Bom Group, dat verantwoordelijk is voor de bouw, valt hem bij: “Het is eigenlijk gewoon een museumstuk.”

  Het meeste bijzondere aan The Green House is de hoge corridor. “Dat is een soort extra loft, op de kas. Geïnspireerd op een ontwerp van een kas uit 1850, die toen in Londen is gebouwd”, legt Van Ruiten uit. “Naar dit gedeelte toe bouwen we een trap, zodat mensen via een balustrade over de hele kas kunnen uitkijken.” Voor de Westlandse kassenbouwers is de kas een grote uitdaging. “Omdat je met verschillende hoogtes te maken hebt”, legt Meijer uit. “Maar het lúkt. Het is mooi om aan de wereld te laten zien dat wij als Westland op een vrij abnormale manier kassen kunnen bouwen.” “We zijn nu ongeveer op de helft van de bouw”, vertelt Van Ruiten. Op 14 april moet de kas staan als een huis, want dan gaat de Floriade open. Bezoekers kunnen The Green House vanaf dat moment tot 9 oktober in Almere bezoeken. “We verwachten zo’n 2 miljoen mensen”, vertelt Van Ruiten.

  The Green House is geen kas voor commerciële doeleinden. “We laten hier zien hoe we groente en fruit op een duurzame manier telen, mensen mogen producten proeven en krijgen inzicht in de toekomstige manier van telen met robots. Tot slot is er ook een restaurant in de kas, waar alle producten worden bereid en mensen ook workshops kunnen volgen.”

  Aan de spectaculaire Westlandse kas op het Floriade-terrein hangt wél een prijskaartje: 1 miljoen euro. “Ja, het kost een paar centen zoals we op z’n Westland zeggen…” grapt Meijer. “Maar het gaat om wat het oplevert. Namelijk de mooiste kas van de wereld, óp de wereldtuinbouwtentoonstelling, prachtig toch? Ik hoop dat heel veel mensen het komen aanschouwen.”

 32. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2022 om 21:00 | Permalink

  Floriade-inzending Luxemburg moet blad van boom voorstellen

  De inzending van Luxemburg voor de Floriade is geen paviljoen of tuin maar een kunstwerk.

  Dat blijkt uit de vergunningsaanvraag. Het land heeft stuk grond van dertien vierkante meter en plaatst daar een stalen kunstconstructie op.

  Ann Muller is vanuit Luxemburg betrokken bij de inzending: “De inzending moet symbool staan voor het blad van een boom.”

  De stalen constructie is bovenop voorzien van een vlag met daarop het woord LUGA.

  Dat verwijst naar de tuinbouwtentoonstelling die in 2023 in Luxemburg gaat plaatsvinden.

  “Dat zal de eerste grote tuinbouwtentoonstelling in Luxemburg zijn. Met onze deelname aan de Floriade kunnen we alvast een tipje van de sluier oplichten van wat mensen in 2023 in Luxemburg zullen zien.”

  Het object is gemaakt door een architectenduo uit Zwitserland en zal na de Floriade gerecycled worden.

  Volgens Muller zit er ook een link in het ontwerp met Luxemburg: “Luxemburg is jarenlang echt een land geweest met een grote staalindustrie, dit ontwerp is daar een verwijzing naar.”

 33. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2022 om 21:05 | Permalink

  China heeft grootste paviljoen tijdens de Floriade Expo 2022

  China gaat op het Floriadeterrein in Almere het grootste paviljoen van de expositie neerzetten. Dat blijkt uit een in China gehouden persconferentie eerder deze week. In een zaal vol met applaudisserende aanwezigen werd een videoboodschap van commissaris-generaal Annemarie Jorritsma van de Floriade getoond. Ze vertelde dat het paviljoen ruim 4200 vierkante meter zal beslaan en de naam “Bamboo Garden” gaat dragen.

  Jorritsma: “Wij zijn vereerd en blij dat China zal deelnemen aan de Floriade. Gefeliciteerd met de deelname aan onze expositie. De Chinese inzending is groot en van hoge kwaliteit. Naast de “Bamboo Garden” zal er ook een breed Chinees evenementenprogramma plaatsvinden. Zoals een nationale China-dag en verschillende evenementen die met de Chinese cultuur te maken hebben.”

  Tijdens de China-dag zal de hele Floriade in het teken staan van China. Dit zal bij meerdere landen gebeuren. Welke andere landen ook een eigen dag krijgen is nog onduidelijk.

  ijdens de persconferentie werd ook een video getoond van de Chinese inzending. Er zal een grote Chinese bamboetuin aangelegd worden met een brug en een Chinees paviljoen gemaakt van bamboe. Ook zullen er verschillende kunstexposities over Chinese bloemen en bamboe te zien zijn.

  Bloemen en bamboe reflecteren in het water en de brug moet een regenboog voorstellen. In het paviljoen zal geluisterd kunnen worden naar Chinese operamuziek gespeeld op bamboe-instrumenten.

 34. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2022 om 21:12 | Permalink

  Floriade-bezoekers moeten ook centrum Almere in

  Het is de bedoeling dat Floriadebezoekers ook het stadscentrum van Almere gaan bezoeken. Daar wil Nik Smit, directeur van Almere City Marketing, voor gaan zorgen. Om dat voor elkaar te krijgen worden er tijdens Floriade Expo 2022 nog veel meer evenementen Floriadebezoekers moeten straks ook het stadscentrum gaan bezoeken. Daar wil Nik Smit, directeur van Almere City Marketing, voor gaan zorgen. Daarom worden naast de Floriade nog veel meer evenementen in Almere georganiseerd.

  Het EK Triatlon komt terug naar Almere en er worden elke twee maanden kinderactiviteiten georganiseerd. “Er is een programma gemaakt met elke week muziek”, vertelt Smit. “Er is heel veel cultuur in de stad en er zijn een paar grotere evenementen, zoals de Ally art and architecture, de Almere Vloot, het Nederlands Kampioenschap Suppen en Urban City Games.” Naast deze evenementen komen ook de Battle of the Drums en de City Run weer terug.

  “Daar zijn we eigenlijk al op meerdere manieren mee bezig”, zegt Smit. De organisatie is onder andere bezig met een plan om Almere mooi aan te kleden tijdens de Floriade. Overal in de stad komen vlaggen te hangen. “Het moet je op geen enkel vlak ontgaan dat de Floriade straks bezig is.”

  Zie ook: Kabelbaan Floriade Expo 2022: Een Ritje Naar De Toekomst In AlmereStation Almere Centrum: Zonnepanelen Als Entree Voor Floriade 2022

 35. Erik van Erne zegt:

  13 januari 2022 om 04:18 | Permalink

  Libelle Zomerweek verhuist dit jaar naar een nieuwe locatie

  Van 19 tot en met 25 mei is het weer tijd voor de gezelligste week van het jaar: de Libelle Zomerweek. Dit keer zal het evenement niet plaatsvinden aan het Almeerderstrand, maar op een geheel nieuwe locatie.

  De Libelle Zomerweek is al 25 jaar het grootste buitenevenement voor vrouwen. Door te verhuizen naar de iconische Expo, die mede bekend is door de Floriade, kunnen we ons feestje nog beter buiten én binnen vieren.

  We zullen namelijk het gehele terrein van maar liefst 45.000 m2 benutten en goed gebruik maken van de (glazen) binnenruimtes en het prachtige groene buitenterrein. Wat je kunt verwachten? Meer dan 400 stands, 15.000 workshops en tientallen optredens.

 36. Erik van Erne zegt:

  13 januari 2022 om 04:26 | Permalink

  De Almeerse evenementenkalender 2022

  De Almeerse evenementenkalender is rond. Er staat Almere een prachtig programma te wachten dit jaar. Naast natuurlijk Floriade Expo 2022 zelf, is de kalender goed gevuld met circa 170 andere events, waarvan sommige meerdaags. In totaal is er dit jaar dus zo’n 225 dagen vertier in Almere.

  Tijdens Floriade Expo 2022 is de Almeerse binnenstad één groot openlucht podium. Er zal een doorlopend programma zijn, dat varieert van kleine activiteiten die wekelijks plaatsvinden, als kinderactiviteiten en theater- en muziekoptredens, tot grotere evenementen als het Terrassenfestival, de Challenge (triathlon), de kermissen en het UITfestival. Speciaal aan het Floriade-jaar gelieerde nieuwkomers zijn onder meer Ally Art & Architecture, Almere Floats, Connecting Cultures, Urban City Games, Futuristics, Life Style Day en natuurlijk de opening- en closingparty van Floriade Expo 2022. Ook in de andere stadsdelen staat er veel op het programma.

  “Ondanks de onzekere tijden voor evenementenorganisatoren is het ons als stad weer gelukt om een dynamische evenementenkalender samen te stellen. Dit laat zien, dat het vertrouwen er weer is en daar ben ik heel blij mee,” aldus wethouder Hilde van Garderen van Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing. Bob van der Kolk, evenementencoördinator bij Almere City Marketing vult aan: “Naast Floriade Expo 2022 en het programma in Centrum, zijn er veel nieuwe evenementen dit jaar, zoals onder meer de Dutch Waterweek en de Sterkste Man van Nederland (RTL7). Verder wordt het Uitfestival wederom uitgebreid naar de centra van Haven en Buiten.

  Voor een aantal bestaande evenementen verandert er wel wat. Zo verhuist de Libelle Zomerweek in 2022 naar de Haarlemmermeer en zal het Almere Haven Festival over meerdere weekenden worden verspreid, zonder het grote openluchtconcert, maar met een betere spreiding gedurende het hele jaar. Er zijn nog veel evenementen in Haven en Buiten in ontwikkeling, dus de kalender wordt in de loop van 2022 nog interessanter. De volledige kalender voor 2022 is terug te vinden op Evenementenkalender – Almere City Marketing

 37. Erik van Erne zegt:

  22 januari 2022 om 23:23 | Permalink

  Floriade 2022: Making of Beehold Artwork by studio Florentijn Hofman

 38. Erik van Erne zegt:

  27 januari 2022 om 18:00 | Permalink

  Floriade Expo 2022: Growing Green Companies by Europarcs

  De aankomende maanden delen diverse bedrijven hun visie op duurzaamheid met ons. Dat doen zij middels een inspirerende video.

  In het uitgestrekte bossenlandschap op de Veluwe schetst Growing Green Companies het eerste profiel van recreatieaanbieder Europarcs, wiens duurzaamheidsdoelstellingen; ‘perfect aansluiten bij de thema’s van Floriade’, zegt Martin de Boer, Director Rental Sales, Europarcs.

  Bezoekers van Floriade ervaren op de Expo het nieuwe recreëren in een duurzame vakantiewoning. Bekijk in deze video van Europarcs hoe zij nu al innovaties op vlak van domotica en grondstof- en energiebesparing toepassen in hun core business.

 39. Erik van Erne zegt:

  4 februari 2022 om 17:51 | Permalink

  Floriade Expo 2022: Documentaire Youth Future Conference

  Floriade Expo 2022 is meer dan een groen dagje uit. Naast een fysiek bezoek aan de Expo in Almere is er een uitgebreid kennisprogramma om je verder te verdiepen in oplossingen om steden groener, gezonder en leuker te maken en te ontdekken hoe je hieraan kunt bijdragen.

  De Youth Future Conference is zo’n onderdeel van het kennisprogramma wat in de aanloop naar 2022 is georganiseerd. Hierin zijn jongeren aan de slag gegaan met SDG’s rondom vergroening van steden, biodiversiteit, klimaat en voeding.

  Tijdens de Floriade Expo 2022 wordt voortgeborduurd op de uitkomsten van dit event. Bekijk de korte documentaire!

 40. Erik van Erne zegt:

  6 februari 2022 om 20:33 | Permalink

  Floriade 2022 Almere: 100 miljoen euro verlies?

  Over ruim twee maanden is het zover, dan opent Almere haar poorten voor de Floriade Expo. Een walhalla voor mensen die verzot zijn op vernieuwingen in de tuinbouw en de natuur. Alleen écht lekker gaat het niet met de organisatie ervan. De kosten lopen de spuigaten uit en niemand weet precies wat er dit jaar te zien zal zijn.

  In eerste instantie zou het Almere “maar” tien miljoen euro kosten, inmiddels zijn de kosten opgelopen naar een bedrag tussen de veertig en honderd miljoen euro. Volgens Huub van Helvoort, inwoner van Almere, verdwijnt het geld in een bodemloze put. Niet voor niets heeft hij de ‘Floriade’ omgedoopt tot ‘Flopiade’.

  Binnen de organisatie is het chaos: directeuren, met salarissen boven de Balkenendenorm, vertrokken vroegtijdig en lieten een puinhoop achter. Verschillende vergunningen werden afgekeurd. Sponsoren hebben totaal geen interesse om er geld in te stoppen. En op het moment van schrijven zijn er nog maar drie landen bezig met het opbouwen van hun paviljoen op het Floriade-terrein. Drie! Op een wereldtuinbouwtentoonstelling!

  Almere blijft positief en verwacht ruim twee miljoen bezoekers. Kenners zeggen dat dat onmogelijk is. Volgens journalist en Almeerder Robert Mienstra laten de meeste mensen een bezoek afweten: “Ze hebben geen idee wat er te zien is, waarom zou je dan 35 euro neertellen voor een kaartje?”

  Voorgaande edities van de Floriade leden al miljoenen euro’s verlies. Maar de inwoners van Almere bereiden zich dit jaar voor op een recordverlies. Dat is te horen in de podcast ‘Weggegooid Geld’. Gelukkig is er nog de slogan: “Het kan in Almere”.

 41. Erik van Erne zegt:

  12 februari 2022 om 17:46 | Permalink

  Impressievideo Theatervoorstelling Floriade Expo by Ulrike Quade Company

  Ulrike Quade Company brengt een combinatie van beeldende kunst, technologie, dans, performance en muziek, met als grootste gemene deler het gebruik van poppen. “Ulrike heeft een beeldteam samengesteld van poppenmakers, designers, licht en ruimte om deze show in de buitenlucht te creëren.

  Het is een proces van maanden, waar dagelijks iemand anders uit het creatief samengestelde beeldteam mee bezig is. Zo wordt de pop gebouwd in Brabant, de robot armen geprogrammeerd in Almere en goud gespoten in Duitsland.”

 42. Erik van Erne zegt:

  14 februari 2022 om 23:44 | Permalink

  Qatar Komt Afspraken voor Deelname Aan World Village Floriade Niet Na

  Qatar gaat toch niet meehelpen aan de realisatie van het World Village op de Floriade. Met het World Village kunnen landen meedoen aan de Floriade die niet zelf op eigen kosten een volledig paviljoen kunnen bouwen. Het land zou eerder een inzending realiseren ter waarde van 2 miljoen euro.

  De Floriade heeft laten weten dat Qatar inderdaad niet meer betrokken is bij de invulling van het World Village. De Floriade is nu zelf bezig om de landen toch goed te kunnen ontvangen op de tuinbouwtentoonstelling.

  Het World Village op twee boomrijke kavels. In een tuin geïnspireerd op een savanne worden acht kleine huisjes geplaatst waar acht landen zich kunnen presenteren. De tuin heeft een gezamenlijk plein voor de culturele activiteiten. De Floriade is met 11 landen in gesprek. De komende weken wordt duidelijk welke landen deelnemen.

 43. Erik van Erne zegt:

  17 februari 2022 om 16:54 | Permalink

  Impressie Floriade Expo 2022 Openingsshow Schoon Schip Van De Floriade Expo 2022 by Vis à Vis

  Op 13 april 2022 verzorgt Vis à Vis de openingsshow Schoon Schip van de wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade Expo 2022.

  In het Weerwater en op de Esplanade in Almere Centrum met uitzicht op het Floriade-park zal Vis à Vis met een groots spektakel het thema transformatie verbeelden.

  Naast de officiële openingsshow op 13 april zijn er twee extra voorstellingen op 15 en 16 april.

  Bekijk een korte impressie van de voorbereidingen op de show.

 44. Erik van Erne zegt:

  20 februari 2022 om 19:34 | Permalink

  Duurzaam Circulair Paviljoen Circuloco Op De Floriade Expo 2022

  Vorige week is het contract getekend voor het paviljoen Circuloco, een samensmelting van de woorden circulair en lokaal. Het paviljoen is al in aanbouw op de Floriade. Materialen, deuren, kozijnen en balken uit andere bouwprojecten of ontmantelde panden zijn gebruikt voor de bouw van het Circuloco-paviljoen.

  Circuloco kent een groot aantal innovatieve partners. Zo wordt er geëxperimenteerd met een groen en duurzaam dak, wordt er een circulaire keuken in bruikleen gegeven en worden de ruimtes dusdanig aangelegd dat binnen- en buitenruimte samensmelten.

  Naast de founding partners, bouwers en inrichters zijn bij Circuloco koplopers betrokken die lokaal, regionaal, landelijk en zelfs internationaal hun sporen in circulariteit verdiend hebben.

  Wethouder duurzaamheid Jan Hoek van Almere: „Je kunt elkaar in de ontwikkeling van dit mooie project wel aanspreken op wat je van elkaar verwacht en waar je elkaar op afrekent, maar nog veel beter is om er op basis van vertrouwen en gezamenlijke ambitie uit te komen en dit vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Door op een deze manier samen te werken, met oog voor de ander, kunnen we ervoor zorgen dat we de aarde niet uitputten.”

  Na Floriade Expo 2022 verhuist het Circuloco paviljoen naar De Steiger in Almere Haven, waar het verder wordt ontwikkeld.

 45. Erik van Erne zegt:

  25 februari 2022 om 20:16 | Permalink

  Compass Group Hospitalitypartner Floriade Expo 2022: Restaurant The Dutch

  De Compass Group is de culinaire partner van de Floriade Expo 2022, die vanaf 14 april tot en met 9 oktober in Almere wordt gehouden. De cateraar gaat op de wereldtuinbouw-tentoonstelling meerdere restaurants exploiteren en de banqueting verzorgen.

  Het thema van de Floriade is ‘Growing Green Cities’. Volgens ramingen leeft in 2050 maar liefst 68% van de wereldbevolking in de stad wonen. De tentoonstelling speelt op dit thema in. De stad van de toekomst vraagt om groenere, gezondere en energiezuinige oplossingen. Gezonder en bewuster kiezen staat daarom bij alle Floriade-restaurants centraal.

  Compass Group, internationaal marktleider in food en support services, voorziet de gasten op het 60 hectare grote terrein, van een duurzaam food & beverage aanbod met haar merken Eurest en famous flavors. Het merendeel van het aanbod is duurzaam en plantaardig. Het restaurant ‘The Dutch’ moet het culinaire hoogtepunt worden van dit event. Famous flavors werkt hier samen met Les Patrons Cuisiniers. Wisselende sterrenchefs gaan de gasten, zowel tijdens lunch als diner, culinair inspireren, verwennen en verrassen. Het restaurant heeft 240 plaatsen waarvan 80 op het terras en is toegankelijk voor alle Floriade bezoekers.

  “Growing Green Cities is de toekomst. En dit doen we samen,” zegt Kef van Helbergen, Managing Director Benelux bij Compass Group, “Tijdens deze wereldtentoonstelling worden noviteiten getoond ter bevordering van Mens & Maatschappij. Algemeen Directeur Floriade Expo 2022, Hans Bakker: “Eten en drinken tijdens een bezoek aan Floriade gaat over genieten, duurzaam, gezond en lokaal, passend bij de gezonde, groene en leefbare steden die centraal staan bij Floriade”.

 46. Erik van Erne zegt:

  5 maart 2022 om 01:01 | Permalink

  Internationale inzendingen vorderen gestaag op Floriade Expo 2022

  Aan Floriade Expo 2022 nemen naar verwachting 33 landen deel. Een groot aantal landen heeft bevestigd, anderen zitten in de ontwerpfase en met meerdere landen is Floriade nog in gesprek. Opvallende afwezigen zijn er ook: Bhutan, Indonesië en Rusland.

  Traditioneel nemen altijd een groot aantal landen deel aan de wereldtuinbouw-tentoonstelling die eens in de tien jaar ergens in Nederland wordt gehouden.

  De volgende landen hebben hun deelname bevestigd: België, Benin, Bolivia, China, Comoren, DR Congo, Duitsland, Ecuador, Ethiopië, Frankrijk, Ghana, Italië, India, Japan, Jemen, Luxemburg, Nederland, Nepal, Sudan, Suriname, Thailand, Tsjaad, Turkije, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.

  Met een aantal landen worden afrondende gesprekken gevoerd. De verwachting is dat er uit deze besprekingen nog zeven deelnemende landen volgen.

  Indonesië had al in een vroeg stadium aangekondigd te zullen deelnemen aan de Floriade, en zelfs het ontwerp van het paviljoen was al naar buiten gebracht. Volgens de Floriade is de afzegging van Indonesië en Bhutan een indirect gevolg van de coronacrisis. Beide landen hebben hun deelname niet rond gekregen.

  De bouw van de landenpaviljoens gaat intussen hard door. De afgelopen weken hebben de kaveloverdrachten plaatsgevonden van België, India, Luxemburg, Nepal, Thailand en Turkije. China, Frankrijk, Italië, Japan, Nederland, Thailand, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten vorderen met hun werkzaamheden op het terrein. België, Italië en Nepal starten deze week met de bouw van het paviljoen.

 47. Erik van Erne zegt:

  22 maart 2022 om 20:36 | Permalink

  Verbouwing station Almere niet op tijd klaar voor Floriade

  “We hebben echt ons uiterste best gedaan, maar het gaat niet lukken om alles klaar te krijgen voor de opening van de Floriade.” Dat zegt Mariëlle van den Bovenkamp van ProRail over de verbouwing van het Station Almere Centrum. Ondanks dat de verbouwing niet helemaal op tijd af is, kunnen reizigers wel gewoon gebruik maken van het station. De vertraging is volgens ProRail voor een belangrijk deel veroorzaakt door de gevolgen van de coronapandemie.

  De verbouwing in en om het station begon in oktober 2020. Zowel het gebouw als de omgeving krijgen een opknapbeurt. Dat was nodig, vonden onder anderen de gemeente en spoorbeheerder ProRail. Inmiddels zijn de pleinen voor en achter het station aangepakt en gevels van het stationsgebouw zijn vernieuwd. De werkzaamheden vonden plaats, terwijl het station gewoon open was voor de reiziger.

  “Het is en was een enorme klus. Vloeren zijn opnieuw betegeld, dakkoepels zijn vervangen en zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Allemaal om het station weer een moderne uitstraling te geven die meer past bij een grote stad als Almere”, vertelt Jos Deen, die namens ProRail de bouw begeleidt.

  Deen vertelt dat er straks twee fietsenstallingen zijn. Een kleinere, met plaats voor 670 fietsen, gaat deze week al open. De bouw van een grotere fietsenstalling, met plek voor bijna 2800 fietsen, is vertraagd en nog niet af.

 48. Erik van Erne zegt:

  22 maart 2022 om 20:43 | Permalink

  Floriade Expo 2022: Kom genieten van het groene leven

 49. Erik van Erne zegt:

  26 maart 2022 om 20:49 | Permalink

  Floriade Expo 2022: The Wonderful World of Water and Trees – Brug van groeiende bomen over het water te zien op Floriade

  De Floriade in Almere gaat over 20 dagen van start. The Wonderful World of Water and Trees is één van de inzendingen die op de wereldtuinbouwtentoonstelling te zien zal zijn. De inzending is een samenwerking tussen de bedrijven Ebben – één van de grootste boomkwekers van Europa – en VIC. Met deze inzending komen bomen en water samen.

  Drie jaar geleden zijn de 25 bomen geplant die vervolgens zijn omgebogen tot ‘levende brug’. “Je kan eroverheen lopen, maar als daar zometeen een miljoen bezoekers komen, wordt het wel een ander verhaal”, vertelt Dijkshoorn. Het is dus meer een werk om te bekijken.

  De inzending heeft een achterliggende boodschap voor de bezoekers van de Floriade: “In plaats van strijd tegen water, naar kwaliteit met water.” Dijkshoorn en Ebben hebben als doel om gebieden om te toveren en interactief maken. Ebben vindt dat dat met The Wonderful World of Water and Trees goed gelukt is.

 50. Erik van Erne zegt:

  23 juni 2022 om 23:38 | Permalink

  College van Almere stapt op vanwege miljoenenstrop Floriade

  Het Almeerse college heeft donderdagavond zijn ontslag aangeboden vanwege het miljoenenverlies bij de Floriade. De tuinbouwexpo kostte de gemeente 34 miljoen euro meer dan gepland, mede doordat het evenement veel minder bezoekers trok dan gehoopt.

  “Er komen veel te weinig mensen. Dat is een grote teleurstelling en een financieel drama.” De expositie ligt er volgens de zes wethouders mooi bij. “Het groen is overweldigend en inmiddels zijn alle paviljoens af. De Floriade verdient het om door zoveel mogelijk mensen bezocht te worden. En onze stad verdient dat ook.” Maar de teleurstelling over het wegblijven van de bezoekers is groot en dus stappen de wethouders op.

  Een belangrijke oorzaak van de miljoenenstrop is het teleurstellende aantal bezoekers dat op het evenement afkomt. Sinds de opening op 14 april waren dat er 232.500, schreef de lokale omroep. Dat zijn er te weinig om het doel van twee miljoen bezoekers te halen.

  Onder meer de hoogte van de toegangsprijs en de hoge inflatie worden als oorzaken genoemd. Bovendien vielen de kosten van het evenement hoger uit vanwege de nodige aanpassingen in verband met de coronapandemie.

  Dit alles zorgt ervoor dat de kosten 33,8 miljoen euro hoger uitvallen dan gepland. Boven op de al geraamde uitgaven van 41,5 miljoen euro leidt dit tot een totale kostenpost van zo’n 75 miljoen euro voor Almere.

  De gemeente is nog met de provincie en het Rijk in overleg over of ze willen bijdragen aan de extra uitgaven. Maar volgens Omroep Flevoland hebben die eerder al gezegd dat niet van plan te zijn.

 51. Erik van Erne zegt:

  23 juni 2022 om 23:40 | Permalink

  Miljoenenstrop voor Floriade door tegenvallende bezoekcijfers

  Tuinbouwexpo Floriade in Almere trekt fors minder bezoekers dan gehoopt. Mede daardoor kost het evenement de gemeente Almere 34 miljoen euro meer dan gepland. Dat hebben de gemeente en Floriade B.V. donderdag bekendgemaakt, meldt Omroep Flevoland.

  Floriade heeft sinds de opening op 14 april 232.500 bezoekers over de vloer gehad. Dat is maar een derde van het aantal waar de organisatie na twee maanden op had gehoopt. Daardoor is het oorspronkelijke doel van in totaal twee miljoen bezoekers niet langer haalbaar, zegt Floriade B.V. Het doel is nu teruggeschroefd naar 1,2 miljoen. Het evenement stopt op 9 oktober.

  Uit onderzoek blijkt dat er minder mensen komen, doordat ze de toegangsprijs te hoog vinden. Zeker in deze tijd van hoge inflatie is dat een bezwaar. Daarnaast heeft de pandemie ervoor gezorgd dat mensen minder vaak een dagje uitgaan. Ook speelt mee dat de expo vlak na de opening nog niet helemaal af was, waardoor veel potentiële bezoekers niet zijn gekomen.

  De kosten zijn ook hoger doordat het evenement aangepast moest worden vanwege de coronapandemie. Dit alles zorgt ervoor dat de kosten 33,8 miljoen euro hoger uitvallen dan gepland. Boven op de al geraamde uitgaven van 41,5 miljoen euro leidt dit tot een totale kostenpost van zo’n 75 miljoen euro voor Almere.

  De gemeente is nog met de provincie en het Rijk in overleg over of ze willen bijdragen aan de extra uitgaven. Maar volgens de lokale omroep hebben die eerder al gezegd dat niet van plan te zijn.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..