google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

De Nieuwe Wildernis 2.0 Natuur In De Havens En Het ABC van De Nieuwe Wildernis

Geschreven op 23-9-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De Nieuwe Wildernis grUpdate 7 oktober 2021: Regisseur Mark Verkerk, die in 2013 de bioscoophit De Nieuwe Wildernis maakte, komt volgend jaar met een vervolg.

De Nieuwe Wildernis 2.0 - Natuur in de havens is gedraaid in de havens van Rotterdam en Moerdijk en wordt een ode aan de flora en fauna in havens en op industrieterreinen, meldt distributeur Paradiso Filmed Entertainment.

Regisseur Mark Verkerk, die in 2013 de bioscoophit De Nieuwe Wildernis maakte, komt volgend jaar met een vervolg. De Nieuwe Wildernis 2.0 - Natuur in de havens is gedraaid in de havens van Rotterdam en Moerdijk en wordt een ode aan de flora en fauna in havens en op industrieterreinen, meldt distributeur Paradiso Filmed Entertainment. “Tegen alle verwachtingen in ontwikkelt de natuur zich hier minstens zo rijk - zo niet rijker - als in nationale parken”, aldus de makers. “In de grootste haven van Europa wordt het onmogelijke mogelijk: de schijnbare tegenpolen industrie en natuur evolueren naar co-existentie.”

Verkerk maakt het vervolg samen met regisseur Willem Berents. De opnames voor De Nieuwe Wildernis 2.0 zijn gemaakt tussen 2017 en 2021. De soundtrack wordt verzorgd door trompettist Eric Vloeimans. De film zal vanaf 14 april 2022 in de bioscopen te zien zijn.

18 februari 2021: De makers van de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis gaan eind van dit jaar aan de slag met de opnames van een nieuwe film die de natuur op de ABC-eilanden belicht.

In Het ABC van De Nieuwe Wildernis komen zowel de flora en fauna op de eilanden als die in de onderwaterwereld aan bod.

De makers willen hiermee de grote waarde van de natuur op Aruba, Bonaire en Curaçao bij het publiek onder de aandacht brengen. De opnames starten eind dit jaar, medio 2023 wordt de film in de bioscopen verwacht.

In de film komen dieren als het witstaarthert, leguanen, flamingo’s en schildpadden voor. “De bijzondere natuur en soortenrijkdom van de eilanden zal met behulp van de nieuwste technologie in beeld en geluid worden vastgelegd”, laten de makers weten.

23 september 2015: In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa.

Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen.

Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn.

De Nieuwe Wildernis is een natuurspektakel voor het hele gezin. De ‘circle of life’ of ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht. Soms aangrijpend maar ook humoristisch en vertederend.

Zie ook: De Film HOLLAND, Natuur in de Delta in Nederlandse Bioscopen - Delta in de Klas: Doe Mee met de Delta Challenge en Maak Jouw Eigen Natuurfilm - Conservation Specials by Discovery: Racing Extinction - Conservation Specials by Discovery: Ivory Wars - Conservation Specials by Discovery: Whale Wars - Conservation Specials by Discovery: Years of Living Dangerously - De Terugkeer Van: De Nieuwe Drie-Delige Natuurserie by Cees van Kempen bij de VARA - Levende Rivier bij VARA Vroege Vogels: Een Natuurdocumentaire by Ruben Smit

6 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    25 november 2018 om 13:20 | Permalink

    Wat is er aan de hand met de Oostvaardersplassen? by NOS

    Een natuurgebied van 5600 hectare tussen Almere en Lelystad, ontstaan in 1968, met een moerassig karakter en zeventien uitkijkplekken: dat de Oostvaardersplassen in Flevoland een bijzonder stukje Nederland zijn, daar zijn de meeste mensen het over eens. Dat er honderden grote grazers zijn die de winters niet overleven en worden afgeschoten, dat maakt wel veel los. En dat is nog een understatement.

    Waar de een gelooft in de natuur haar gang laten gaan, gelooft de ander heilig in het bijvoeren van dieren zodat die de winter overleven. Beide kampen staan lijnrecht tegenover elkaar.

  2. Erik van Erne zegt:

    18 december 2018 om 13:19 | Permalink

    Oostvaardersplassen Lelystad The Netherlands by Sky From Above Drone

    The Oostvaardersplassen is a nature reserve in the Netherlands, which is managed by the State Forestry Service. Covering about 56 square kilometres, it is noted as an example of rewinding
    Bron: wikipedia

    Ontdek de Oostvaardersplassen. Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Diep in zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.

    Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied losgelaten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, op een plek waar de natuur het voor het zeggen heeft.

  3. Erik van Erne zegt:

    18 januari 2019 om 13:18 | Permalink

    Natuurdocumentaire Oostvaardersplassen: Nieuw Land, Nieuwe Toekomst by Arnout Emile Staal

    “In de docu komen Jozef Linthorst en Nico Dijkshoorn uitgebreid aan het woord vanuit hun perceptie over dierenwelzijn. Wat mij daar wel in opvalt, en dat is eigenlijk onwenselijk omdat het zo onjuist is, zijn de uitspraken over het lijden sterven van de dieren door honger ed. Dat is feitelijk onjuist, want conform de opdracht van ICMO wordt (meer dan) 90% van de dieren die dood gaat, vroegtijdig geschoten. Daar zijn strenge protocollen voor opgesteld in overleg met tal van deskundigen. Ik geef je nadrukkelijk in overweging om vanuit de voice ver rol hier een objectief geluid tegenover te zetten. Prima als deze heren deze perceptie hebben, maar hij strookt niet met de feitelijkheid (zie ook evaluatie van de Beheer Advies Commissie oostvaarderplassen, geaccordeerd in de Tweede kamer (september / oktober 2015). Ik denk dat vanuit je rol als documentairemaker dat het goed is om dit niet onweersproken te laten want daarvoor is het te controleerbaar onjuist en wordt er wel erg veel podium gegeven aan persoonlijke opvattingen.”

    Een kaalgevreten landschap.. Massale dierensterfte in de winter.. Bezoekers worden er nauwelijks toegelaten.. “Een teleurstellende ervaring voor zowel de Nederlandse bezoeker als de buitenlandse toerist”, zegt Nico Dijkshoorn, oud-beheerder Oostvaardersplassen.

    Maar er is een grote verandering op komst voor de ‘nieuwe wildernis’ in Flevoland. Het gebied wordt namelijk onderdeel van een nationaal natuurpark met de naam Nieuw Land. De komst van zo’n park betekent dat er meer ruimte moet komen voor bezoekers. Lodges, tenten en recreatie zullen hun intrede doen in het natuurlandschap. Maar om het er voor de bezoeker aantrekkelijker te maken, moet volgens Sjaak Simonse van de SGP in Flevoland “veel veranderen aan het landschap”. Volgens hem is de enige manier om dat te bereiken het afschieten van een grote hoeveelheid grote grazers. Dit zou er namelijk voor zorgen dat het gebied weer wordt teruggewonnen door inheemse natuurgewassen.
    Het beleid van de grote grazers is inmiddels in handen van de provinciale politiek. Dat gaat er waarschijnlijk toe leiden dat de plannen van de SGP verwezenlijkt worden in de nabije toekomst.

    De komst van een nationaal park betekent volgens Frits Huis van de Gemeente Almere overigens niet dat de natuur achteruit zal gaan. “Die gaan we versterken en verrijken.”

    “Dit is gewoon dierenmishandeling” De Oostvaardersplassen is een natuurgebied dat in 1968 ontstond bij de drooglegging van Zuid-Flevoland. Het gebied is ongeveer 5600 ha groot. Daarvan bestaat 2000 ha uit een ‘droog’ gedeelte en de resterende 3600 ha is drassig moerasland.

    De lap grond tussen Almere en Lelystad, was oorspronkelijk bedoeld als industriegebied. Door de economische crisis in de jaren 80 bleef die ontwikkeling echter uit. Daarom werd er ongeveer 25 jaar geleden besloten om heckrunderen, edelherten en konikpaarden uit te zetten in het gebied. De grote grazers zijn, samen met verschillende vogelsoorten en wat vossen, meester en overheerser in de Oostvaardersplassen. De mens is er slechts te gast.

    Vandaag de dag is het gebied het strijdtoneel van verhitte discussies over dierenleed. Het is namelijk zo dat de natuur er zijn ‘gang moet kunnen gaan’ volgens Staatsbosbeheer en de landelijke politiek. Ieder jaar sterven zo’n 1000 van de 4200 dieren een hongerdood tijdens de winterperiode. “Dit is gewoon dierenmishandeling”, vertelt Dijkshoorn. Het aantal grote grazers is namelijk zo explosief gestegen dat de draagkracht qua voedsel niet meer volstaat. Hierdoor is ook de biodiversiteit in het natuurgebied fors afgenomen. Het aantal vogelsoorten neemt af. En waar er voorheen veel begroeiing stond, is nu een kale vlakte ontstaan.

  4. Erik van Erne zegt:

    18 april 2019 om 13:16 | Permalink

    Oostvaardersplassen The Netherlands

  5. Erik van Erne zegt:

    17 juli 2019 om 13:25 | Permalink

    Animatie Ontwikkeling Landschap Oostvaardersplassen by Provincie Flevoland

    De komende jaren worden er uiteenlopende werkzaamheden uitgevoerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met de provincie. In totaal wordt 300 hectare aan beschuttingsgebied gerealiseerd. Het doel is het leefgebied voor de vogels te versterken en daarmee een gevarieerd landschap te realiseren waar ook de grote grazers beschutting kunnen vinden. Andere ontwikkelingen die gaan plaatsvinden zijn: de moerasreset, de verbetering van de natuurbeleving en de recreatiemogelijkheden, en de ontwikkeling van de etalage Nationaal Park Nieuw Land.

  6. Erik van Erne zegt:

    18 december 2019 om 13:01 | Permalink

    Waarom schieten we herten dood in de Oostvaardersplassen? by De Buitendienst

    Matthijs en Sosha willen even lekker bijkomen in de vrije natuur. Dus gaan ze naar het meeste ongerepte stukje natuur van Nederland: de #Oostvaardersplassen. Maar wat horen ze daar? Er wordt geschoten! 1800 herten maar liefst. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..