De Eerste Kleine Wildernis van Nederland in het Darwinpark in Zaandam by Shubhendu Sharma
Geschreven op 31-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Natuur11 december 2015: Afgelopen week plantten 60 leerlingen uit Zaandam in het Darwinpark de eerste Kleine Wildernis van Europa aan.
De Kleine Wildernis volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma.
Deze bossen zijn 30 keer dichter begroeid en 100 keer biodiverser dan traditionele boomplantages, en groeien 10 keer zo snel.
Het bos in Zaandam is het eerste bos in Nederland dat volgens de Miyawaki-methode wordt aangelegd. Het is een experiment om te kijken of deze manier van bosbouw ook in Nederland werkt.
31 oktober 2015: Begin november komt Shubhendu Sharma naar Nederland om de advies te geven over de aanleg van de eerste Kleine Wildernis van Nederland. Met Sharma’s methode kan een bos tien keer zo snel groeien, en honderd keer biodiverser worden dan traditioneel aangeplante bossen.
IVN, de gemeente Zaanstad, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en bomenexperts van de KNNV werken samen aan de realisatie van de eerste Kleine Wildernis van Nederland. Eind november wordt dit bos aangeplant in het Darwinpark in Zaandam. Tijdens het symposium Kleine Wildernis op 4 november gaat Shubhendu Sharma in op zijn innovatieve methode van binnenstedelijke bosbouw.
Een door mensen aangelegd bos dat aan zichzelf wordt overgelaten, heeft meestal 100 jaar nodig om te volgroeien. Stel nu dat we dat nu eens tien maal zo snel konden doen? Shubhendu Sharma’s methode van bosbouw maakt dit mogelijk. Hij werkt als ingenieur bij Toyota en paste de principes van Toyota’s productiesysteem toe op bosbouw. Met deze methode helpt hij mensen wereldwijd Tiny Forests (100 à 300 m2) aan te leggen op 100% organische wijze. Deze Tiny Forests – Kleine Wildernissen – zijn 30 keer dichter begroeid en 100 keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen.
Een Kleine Wildernis stimuleert biodiversiteit, maar dat is niet het enige effect. Met de Kleine Wildernis wordt ook gewerkt aan een vergrote waterberging en een betere luchtkwaliteit. Meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en minder stressgerelateerde klachten. De wildernis in de stad prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Dat is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit.
Omdat dit de allereerste Kleine Wildernis in Nederland is, is nog niet bekend of deze methode hier net zo goed werkt als aan de andere kant van de wereld. Daarom monitoren we de groei en onderzoeken we of de methode ook hier een succes kan worden. En wordt een open source handleiding ontwikkeld, zodat iedereen in Nederland zelf een Kleine Wildernis kan realiseren.
Begin november 2015 komt Shubhendu Sharma naar Nederland om te adviseren over de eerste Kleine Wildernis in Zaandam. Tevens zal hij op woensdag 4 november 2015 tijdens het Symposium Kleine Wildernis in het Stadhuis Gemeente Zaanstad in Zaandam vertellen over zijn revolutionaire bosbouwmethode. Tom van de Beek – initiator van diverse projecten gericht op de verbinding tussen mens en natuur – vertelt aanvullend over de band tussen bos en burger. U kunt zich helaas niet meer aanmelden.