De Dubbele Dijk Tussen de Eemshaven en Delfzijl by Waterschap Noorderzijlvest
Geschreven op 6-6-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurTussen de Eemshaven en Delfzijl komt een dubbele dijk bij Bierum ten Noorden van Delfzijl. De waterveiligheid is het voornaamste doel.
In het zilte water tussen de twee dijken worden gewassen en schelpdieren gekweekt.
De zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl voldoet niet meer aan de veiligheidsnorm vanwege de stijging van de zee, de daling van de bodem en aardbevingen door de gaswinning. Daarom heeft de provincie samen met verschillende partijen besloten met een nieuw plan dubbele dijk dit dijkgedeelte te versterken en aardbevingsbestendig te maken. Door hiervoor gebruik te maken van slib uit de Eems-Dollard draagt het project ook bij aan de oplossing van het sliboverschot.
De provincie Groningen heeft twee nieuwe dijkconcepten laten onderzoeken. Eén daarvan is het dijkconcept dubbele dijk dat niet alleen de veiligheid verbetert maar ook goed is voor de natuur, innovatie in de landbouw en recreatie. Zo wordt binnendijks een zone van ongeveer vijftig hectare ingericht waar onder andere kokkels en gewassen als zeekraal en zeeaster kunnen worden geteeld. Buitendijks wordt er een broedeiland voor vogels aangelegd.
Achter de Waddijk komt een tweede dijk, opgebouwd uit slib. Hierdoor staat een kustzone met een dubbele kering. Tussen de beide dijken komen smalle polders met slib, waar het slib kan rijpen. Op die manier komt de polder hoger te liggen en ontstaat er een rijke kleigrond. Wanneer de polder vol is kan de kleigrond gebruikt worden als landbouwgrond of afgegraven worden en gebruikt worden voor verbetering van grond in de Veenkoloniën.
Het waterschap Noorderzijlvest, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond, het Rijk en de provincie Groningen hebben afgesproken de twaalf kilometer dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl te verbeteren.
Zie ook: Zwakke Schakels Langs de Nederlandse Kust - Zandmotor DeltaDuin: Het Nieuwe Schiereiland voor De Zuidhollandse Kust bij Ter Heijde - Het Zandwindmolen Concept by Grontmij: Voor een Veilige Nederlandse Kust - Kustwerk Katwijk: De Beste Openbare Ruimte 2015 van Nederland - Tulip Island Voor De Nederlandse Kust - Het Tulp-Eiland bij Wolderwijd Zeewolde: Een Recreatie-eiland in de Vorm van een Tulp
Erik van Erne zegt:
3 oktober 2018 om 15:54 | Permalink
Oplaadpunt Voor Elektrische Fietsen bij Energieneutraal Zeemanshuis In Eemshaven
Vorige week hebben de directeur Groningen Seaports, Cas König, en de burgemeester van Eemsmond, Marijke van Beek het oplaadpunt voor elektrische fietsen bij het Zeemanshuis in de Eemshaven officieel in gebruik genomen.
Het oplaadpunt bevindt zich onder de vluchttrap vanaf de eerste verdieping aan de westzijde van het gebouw. Het is hiermee het meest noordelijke oplaadpunt in Nederland. Pal gelegen aan de fietsroute “Kiek over Diek”.
In de loop van 2018 zijn op het hellend dak pal op het zuiden naast de 48 aanwezige zonnepanelen nog eens 52 panelen bijgeplaatst. Hierdoor is het Zeemanshuis ook in jaren met minder zon en strenge vorst volledig zelfvoorzienend geworden. De extra panelen zijn mogelijk gemaakt door de gulle donaties van sponsoren.
Veel bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven zijn nauw betrokken bij het Zeemanshuis en haar activiteiten. Dit werk kan niet plaatsvinden zonder sponsoring door het bedrijfsleven. Het oplaadpunt is mogelijk gemaakt door sponsors.
Erik van Erne zegt:
13 oktober 2021 om 17:08 | Permalink
Provincie Groningen onderzoekt verzilting grondwater bij Dubbele Dijk
De provincie Groningen laat onderzoeken of de aanleg van de getijdenduiker bij de Dubbele Dijk bij Bierum meer kans geeft op verzilting van omliggende landbouwgronden. Sweco en Acacia Water voeren het onderzoek uit. De resultaten worden in november verwacht.
Er ligt al een kwelsloot achter de tweede dijk. Het onderzoek moet duidelijk maken of dat voldoende is om te voorkomen dat het zoute water doorsijpelt naar het zoete grondwater buiten de Dubbele Dijk. Deze week worden voor dat onderzoek in het zuidelijk tussengebied grondboringen verricht om een beter beeld te krijgen van het effect van zout water op ondiepere grondlagen.
De provincie deelt de onderzoeksresultaten met boeren in de omgeving. Zij maken zich zorgen dat de verzilting van landbouwgrond zal toenemen na aanleg van de getijdenduiker in 2022. Daarom wordt sinds 2020 de verzilting van het grondwater bij de Dubbele Dijk gemonitord. Het onderzoek van de provincie maakt gebruik van deze monitoringsgegevens. Verzilting van landbouwgrond is een groeiend probleem aan de Groningse Waddenkust, als gevolg van zeespiegelstijging en bodemdaling.
Bij de dijkversterking Eemshaven-Delfzijl is bij Bierum een dubbele dijk aangelegd. Achter de bestaande zeedijk is een lagere, tweede dijk aangelegd. Tussen beide dijken komt een gebied waar zeewater in en uit kan stromen. Door de getijdenwerking kan hier slib uit de Eems bezinken en nieuwe natuur ontstaan. Ook is er ruimte voor zilte teelt en aquacultuur.