De Brede Groene Dijk: Een Nieuwe Zeedijk Tussen Johannes Kerkhovenpolder En Duitsland
Geschreven op 12-11-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurVanaf 2013 werkt Waterschap Hunze & Aa’s aan een demonstratieproject om van gebiedseigen materiaal 1 km nieuwe zeedijk te maken.
In plaats van het toepassen van conventionele dijkversterking (met steen/asfalt), is gekozen voor een beter bij het landschap passend concept: De Brede Groene Dijk.
Het demonstratieproject waarbij 1 km Brede Groene Dijk wordt gerealiseerd fungeert als pilot voor het versterken van het dijktraject Johannes Kerkhovenpolder tot aan Duitsland (ca. 12,5 km).
Voor de realisatie van de 1 km Brede Groene Dijk zal gebruik worden gemaakt van gebiedseigen slib (uit het Eems Dollard systeem) dat wordt gerijpt tot klei. De drie bronnen zijn: 1. Slib uit het havenkanaal te Delfzijl, 2. Slib uit polder Breebaart, 3. Materiaal uit de kwelder (Klutenplas).
Om te kunnen komen tot een 1 km van deze innovatieve dijk is het proces opgedeeld in vier fasen: Fase 1: Aanleg Klutenplas; Fase 2: Aanleg kleidepot en slib rijpen tot klei; Fase 3: Ontwerpen en realiseren 1 km dijk; Fase 4: Opschaling naar gehele dijkvak van 12,5 km
Fase 1 is inmiddels afgerond en Fase 2 loopt (het kleidepot is aangelegd, maar het slib moet nog rijpen tot klei). Tijdens de eerste twee fasen bent u reeds geïnformeerd. Het Demonstratieproject Brede Groene Dijk is in de 3de fase beland: het ontwerpen en aanleggen van 1 km pilotdijk. Momenteel wordt hard gewerkt aan het integrale ontwerp van een groene dijk die voldoende veilig is en tot stand is gekomen samen met de omgeving. Om tot een integraal ontwerp te kunnen komen is met een aantal ontwerp sessies input opgehaald bij de omgeving en experts en zijn een drietal varianten geformuleerd. Door het toepassen van een toetsingskader (zeef) heeft dit geresulteerd in een voorkeursvariant die we graag aan u willen voorleggen tijdens de bijeenkomst op 7 december van 10:00 tot 12:30 uur en horen we graag uw mening.
De Brede Groene Dijk is een demonstratieproject voor de versterking van onze zeedijk. De zeedijk van Johannes Kerkhovenpolder tot aan de Duitse grens moet volgens de normen worden versterkt. Als deze dijk op een traditionele manier zou worden versterkt, zou de grasbekleding worden vervangen door asfalt. Wij kiezen echter voor een meer natuurlijke dijk, een Brede Groene Dijk.
De Brede Groene Dijk is een brede dijk met een flauw talud, voorzien van een dikke laag klei en begroeid met gras. Voor het omvormen van de bestaande dijk tot een Brede Groene Dijk is 1,7 miljoen m3 klei nodig. Alleen dan is het in staat om de golfklappen op te vangen, zonder dat de grasmat of de onderliggende kleilaag daaronder te leiden heeft. Die klei halen we uit de eigen omgeving. We onttrekken slib uit de voorliggende kwelders, uit polder Breebaart en uit het Zeehavenkanaal van Delfzijl. Dit slib wordt gerijpt tot klei, onder andere te gebruiken voor de versterking van de zeedijk, voor deze Brede Groene Dijk.
Het traject van de vergunningenprocedure en het aanbestedingstraject hebben we doorlopen. Dit jaar wordt gebruikt voor de aanleg van de Klutenplas en de kleirijperij. De komende jaren is nodig om de klei te laten rijpen (2018-2021). Pas daarna kan 1km dijk worden aangepast tot een Brede Groene Dijk. Deze wordt een aantal jaren (2021-2024) getest en gemonitord voor we weten of het voldoende sterk is om de hele dijk op deze manier aan te kunnen passen.
Vanuit het ministerie hebben we de opdracht voor dijkversterking te kijken naar innovatieve oplossingen, zodat we noodzakelijke verbeteringen ‘sneller en goedkoper’ uit kunnen voeren. Voor de waddenzeekust is de POV-Waddenzeedijken opgericht. POV staat voor Project Overstijgende Verkenning. Hierin werken Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân samen demonstratieprojecten uit: Onderzoeken waarvan de resultaten gedeeld worden met en mogelijke oplossingen kunnen zijn voor andere waterschappen in binnen- én buitenland. De Brede Groene Dijk is zo’n demonstratieproject. Daarom wordt in eerste instantie 1 km zeedijk op deze manier aangelegd. Geeft dit een positief resultaat, dan volgt de rest.