Biesbosch MuseumEiland: Waterzuivering met Wilgenfilter, Rivierkoeling en Biomassakachel
Geschreven op 30-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-Klussen, NatuurDe Biesbosch is een natuurgebied met een heel eigen geschiedenis en bijzondere flora en fauna. Ook heeft het een belangrijke functie als waterveiligheidsklep en werden hier de grondslagen gelegd voor de Nederlandse waterbouwexpertise.
De Biesbosch is ontstaan na de St. Elisabethsvloed van 1421 en is een ongekende inspiratiebron voor kunstenaars, fotografen en culturele organisaties. Regelmatig staan er in het museum tentoonstellingen en kunt u exposities bekijken van vogels van allerlei pluimage.
Het Biesbosch Museum laat vooral zien op welke wijze de mens vanaf die periode tot heden zijn brood in het gebied verdiende en door zijn handelen het uiterlijk van de Biesbosch heeft bepaald.
Op het vernieuwde Biesbosch MuseumEiland ontdekt de bezoeker daar van alles over, in een thematische, educatieve presentatie die meerdere zintuigen aanspreekt. Nieuw is de Biesbosch Beleving buiten het museum. In een forse maquette van het gebied kunnen bezoekers de werking van het tij en de invloed van het water op het landschap ervaren.
Het verhaal van de Biesbosch wordt zo op een aantrekkelijke, interactieve manier ontsloten voor een breder publiek. Daarnaast biedt het MuseumEiland land art, een museumcafé met terras aan het water, een VVV-servicepunt en, als vanouds, vaartochten met de fluisterboot. Ook Staatsbosbeheer en Parkschap Nationaal Park de Biesbosch vestigden zich in het duurzaam aangepaste gebouw. Daarmee versterkt het MuseumEiland zijn positie als kenniscentrum over een van de weinige Europese zoetwatergetijdengebieden.
Architectenbureau Studio Marco Vermeulen tekende voor het nieuwe ontwerp van het museum dat licht en uitnodigend is. Het bestaande gesloten karakter van het gebouw is doorbroken met de komst van de nieuwe vleugel met enorme raampartij aan de zuidwestkant. Op de daken van zowel het bestaande gebouw als het nieuwe deel groeit gras. Op die manier voegt het pand zich - als ware het een landart object - in het omringende landschap. De oppervlakte van het museum is bijna twee keer zo groot geworden. Bij de uitbreiding stond duurzaamheid centraal. Opvallend zijn een natuurlijke waterzuivering met wilgenfilter - een primeur voor Nederland , rivierkoeling en een biomassakachel.
Tags: Duurzaam