Anders Bekeken

Burgerinitiatief Meer Plezier met Minder Vuurwerk: Trieste Balans van Oud en Nieuw in Nederland

Geschreven op 6-1-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Agenda, Evenementen, Gezondheid, Int. Samenwerking, Klimaat, Milieu, Oud & Nieuw Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

vuurwerkspektakel.JPGUpdate 9 juli 2019: Het kabinet wil de huidige zwaarste categorie consumentenvuurwerk landelijk gaan verbieden. Daartoe zal vrijdag worden besloten tijdens de ministerraad.

Het gaat om vuurwerk in de zogeheten derde categorie, waaronder onder meer strengen als ratelbanden en Chinese rollen vallen. Dit soort vuurwerk, dat maar een klein deel van de markt uitmaakt, zal vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer gebruikt mogen worden. In bijvoorbeeld België en Duitsland is dat al langer het geval.

Het kabinet kiest er daarmee nadrukkelijk voor de adviezen en oproepen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Nationale Politie en artsen naast zich neer te leggen.

Die organisaties pleitten al langer voor een breder verbod voor consumentenvuurwerk, omdat de het vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling keer op keer slachtoffers eist en heel veel schade oplevert. Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zou volgens de OVV, de Nationale Politie en medisch specialisten essentieel zijn om slachtoffers op oudejaarsnacht terug te dringen. Afgelopen jaarwisseling kwamen twee mensen om het leven en raakten ruim vierhonderd anderen gewond.

24 mei 2019: Zo, de vuurwerk-soap in Nederland gaat weer verder met een volgende aflevering. Dit keer is het Korpschef Erik Akerboom van de politie die samen met 26 andere organisaties bij het kabinet aandringt op een gedeeltelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Zij willen dat het kabinet voortaan alleen het afsteken van siervuurwerk toestaat.

In een paginagrote advertentie in het AD zetten ze de oproep kracht bij. Hierop staan de namen van onder anderen de burgemeesters van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en voorzitters van diverse hulpdiensten en artsenorganisaties.

“Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk”, aldus Akerboom. “Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven.”

“Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega’s en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn.”

Volgens Akerboom werkt de oplossing van het kabinet, dat vorig jaar vuurwerkzones instelde, niet. Hij stelt dat de handhaving ervan voor agenten onmogelijk is. “Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleitte eerder al voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen, maar dat legde het kabinet naast zich neer. Binnenkort wordt er weer een besluit genomen over een eventueel verbod. Wel heeft het kabinet vorig jaar ingestemd met andere adviezen van de OVV. Zo moeten vuurwerkverkopers bij het verkopen van een vuurpijl verplicht een stabilisatiemechanisme leveren. Ook wordt meer ingezet op voorlichting.

De jaarwisseling geldt in Nederland als de gevaarlijkste dag van het jaar. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s aan schade. Ook vallen er honderden slachtoffers. Gemiddeld verongelukt elk jaar één persoon.

22 maart 2019: Zo, de eerste grote gemeente heeft aangekondigd een vuurwerkverbod in te voeren bij de komende jaarwisseling. Niet voor de gehele stad Rotterdam, want daar was geen meerderheid voor in de gemeenteraad, maar wel in een aantal risicowijken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wilde een algeheel verbod.

In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, geldt een vuurwerkverbod. In rustige wijken mag nog wel vuurwerk worden afgestoken, heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

Het afgelopen jaar waren er al tientallen vuurwerkvrije zones in Rotterdam. Die bevinden zich meestal rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kinderboerderijen.

22 november 2018: Gemeenten kunnen voor de jaarwisseling van volgend jaar besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Gemeenten zijn zelf het beste in staat om te bepalen of de overlast rond Oud en Nieuw zo groot is dat een verbod verstandig is, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Gemeenteraden kunnen nu al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar het is lastig om de hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren. Dat zou “het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” moeten doorbreken.

Een landelijk verbod gaat de regering te ver en dus legt men die mogelijkheid vanaf volgend jaar bij de gemeenten neer. Onder meer regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen. De ChristenUnie pleitte er wel voor. Of gemeenten blij zijn met dit compromis, is nog de vraag. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet afgelopen zomer weten weinig in verboden op lokaal niveau te zien. “Het vuurwerkverbod overlaten aan gemeenten leidt tot een complexe en onoverzichtelijke situatie. Bovendien krijg je te maken met ‘vuurwerktoerisme’.”

Komende jaarwisseling moeten gemeenten het nog doen met vuurwerkvrije zones. Grapperhaus en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat streven ernaar de regels vóór de volgende Oud en Nieuw aan te passen.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Honderden mensen moeten jaarlijks met verwondingen naar de spoedeisende hulp. Het volksvermaak is ook verantwoordelijk voor veel schade en agressie jegens hulpverleners. De politie zou knalvuurwerk en vuurpijlen het liefst verboden zien.

5 juni 2018: Het Kabinet wil geen algeheel vuurwerkverbod knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. De reden is dat een verbod in ogen van het kabinet te vergaand is, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling dit vuurwerk willen blijven afsteken..

Dat schrijven minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en er worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig tegen agenten en andere hulpverleners. Daarbovenop is er ieder jaar ook nog voor miljoenen euro’s aan schade. Niet alleen de OVV, maar ook veel artsen, oogartsen en specialisten pleiten al lange tijd voor een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk tijdens oud en nieuw. Ook de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod. Zie ook: Het Vuurwerk Manifest: Artsen- en Patiëntenverenigingen Voor Vuurwerkverbod

Honderden mensen moeten ieder jaar met ernstige verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en worden er zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer 70 gericht tegen agenten en andere hulpverleners.

De politie is “zwaar teleurgesteld”, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. “Agressie en geweld tegen politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op.” Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport “dé kans” om maatregelen te nemen tegen de overlast met oud en nieuw. “Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel.”

Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij niet te handhaven. “Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.” Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk nu wel gewoon in de winkels daar verkocht kan worden. De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van “een ernstige bedreiging” voor agenten, andere hulpverleners en het publiek.

Zie ook: Zondag met Lubach by VPRO: Vuurwerk – Gemeenten Tevreden Over Vuurwerk Maatregelen – Nieuwjaarsvegen: Begin het Nieuwe Jaar Schoon op 1 januari om 12:00 bij Jou voor de Deur – De Vuurwerkafvalcampagne krijgt een rode strik – Ouderen blij met vuurwerkvrije zones – Steeds meer Nederlanders willen gemeentelijke vuurwerkshow tijdens jaarwisseling – Wij Wensen U een Heel Goed en Duurzaam Nieuw Jaar

2 januari 2014: Een vuurwerkdode, tientallen uitgebrande auto’s, 8400 incidenten, 108 gevallen van bedreiging van hulpverleners, honderden arrestaties, bijna 85.000 klachten over vuurwerkoverlast en 9 miljoen euro schade bij particulieren. Dat is de trieste balans van Oud en Nieuw in Nederland.

De politie regiokorpsen laten over het algemeen weten dat er geen grote incidenten zijn geweest in de Nieuwjaarsnacht in hun gebied. Opmerkelijk want er waren ruim 8400 incidenten, bijna een kwart meer dan vorig jaar. Ongeveer 800 mensen zijn aangehouden. Tijdens de jaarwisseling waren er meer incidenten, maar het geweld tegen agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel was minder ernstig dan vorig jaar aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Veel ambulancebroeders, brandweerlieden en politieagenten hadden wel te maken met publiek op straat dat zich tegen hen keerde. Er zijn 108 gevallen van geweld tegen hulpverleners gemeld. Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn inmiddels 84.886 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast. Vorig jaar werden er in totaal ongeveer 80.000 klachten gemeld. De schade die tijdens de jaarwisseling aan particuliere bezittingen is ontstaan, bedraagt rond 9 miljoen euro volgens de eerste  schattingen van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen.

Begrijp er eigenlijk maar weinig van. Waarom kan de Oud & Nieuw viering niet zonder massale vechtpartijen, vernielingen en een ongelofelijke partij politiemensen die op de been moet zijn? Waarom wordt het afsteken van vuurwerk niet gewoon verboden. Het levert een ongelofelijke luchtvervuiling op en de kosten zijn niet normaal.

2 januari 2010: Nou, het was een beheersbare jaarwisseling volgens de politie. Tuurlijk met 400 arrestaties, 7 miljoen schade en 53 uitgebrande auto’s. Dat is de eerste raming, die de komende weken nog wat naar boven zal worden bijgesteld.

Zie ook: De Vuurwerkafvalcampagne krijgt een rode strik

8-01-2009: Dat was weer een geweldige jaarwisseling. Een dikke 800 arrestaties en ruim 2700 incidenten. Dat blijven we in Nederland heel gewoon vinden. Althans een aantal mensen.

Gelukkig zijn er anderen die zich afvragen of het zo wel verder kan gaan. De Nederlandse vuurwerktraditie dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan, door een toenemend aantal slachtoffers, enorme luchtverontreiniging, grote geluidsoverlast, beperking van bewegingsvrijheid en torenhoge maatschappelijke kosten. Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar vuurwerk door niet-professionals mag worden afgestoken en waar er bovendien zó massaal vuurwerk de lucht in gaat.

Dus werd het tijd voor het burgerinitiatief: Meer plezier met minder vuurwerk. De oplossing voor het probleem is niet een vuurwerkloze jaarwisseling, maar wel een forse beperking van het vuurwerkgebruik. Wij pleiten ervoor om het afsteken van vuurwerk alleen nog toe te staan aan professionals die een show verzorgen voor een groot publiek. Net zoals dat in de meeste andere landen is geregeld. Je voorkomt daarmee jaarlijks duizenden vuurwerkslachtoffers en je maakt het gezonder en prettiger om met oud en nieuw de straat op te gaan.

Wij willen dat gemeenten centrale vuurwerkshows organiseren ter vervanging van het vuurwerk dat ieder voor zich afsteekt. Van de landelijke overheid vragen we een verbod op het afsteken van vuurwerk door niet-professionals en verzoeken het afsteken van vuurwerk bij oud en nieuw voortaan alleen toe te staan aan professionals die een vergunning hebben voor een vuurwerkshow.

Bent u het met dit initiatief eens, dan kunt u hier de petitie ondertekenen. Al 53.966 gingen u voor. Naast alle incidenten, ongelukken en andere ellende, levert het afsteken van vuurwerk ook nog eens een aanzienlijke luchtvervuiling op en blijft vuurwerkafval vaak lang liggen, soms zelfs maanden.

06-01-2008: Zo, de cijfers zijn weer bekend. Er is in Nederland voor 60 miljoen euro aan vuurwerk verknald. Er ging in totaal zo’n 9500 ton sterk luchtvervuilend vuurwerk de lucht in. Geen record gelukkig want dat staat nog steeds op 11.000 ton tijdens de Millennnium Jaarwisseling.

Dat het afsteken van al dat vuurwerk heel veel problemen oplevert is de afgelopen jaarwisseling wel gebleken. Heel veel smog, heel veel branden en heel, heel slecht voor het milieu.

Bijna de helft van de Nederlanders wil een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Geen meerderheid, zoals RTL er van maakt, maar wel veel Nederlanders die liever van alle rommel en overlast af willen. Dat blijkt duidelijk uit het onderzoek door GroenLinks. Bron: RTL Nieuws

Dat neemt niet weg dat een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten beslist zou moeten worden overwogen. Maar dan wel graag landelijk of nog beter in Europees verband. Je kunt dan per gemeente één mooie vuurwerk- of nog beter lasershow organiseren, zoals dat ook vaak gebeurd bij evenementen.

Het voorkomt veel ellende en veel vuurwerk (zwerf)afval en daarmee worden ook nog eens enorm veel kosten voorkomen. Als je ziet wat er allemaal voor de jaarwisseling moet worden uitgevoerd om de schade nog enigzins te beperken en wat er dan toch nog allemaal misgaat tijdens de jaarwisseling dan is de conclusie niet al te moeilijk.

Gewoon verbieden!

13 Reacties

 1. David Rietveld zegt:

  6 januari 2008 om 16:31 | Permalink

  Het onderzoek is door peil.nl uitgevoerd en er is in heel Nederland gepeild. De resultaten kun je hier teruglezen: http://www.davidrietveld.nl/vuurwerk.htm

 2. Bram zegt:

  22 februari 2008 om 19:29 | Permalink

  David Rietveld,

  Je peiling klopt niet helemaal, bij jouw peiling staat meerderheis TEGEN vuurwerk.
  Er was laatst nog een peiling en toen was 80% wou dat vuurwerk bleef, en de overige was dat het verboden moest worden.

 3. Erik van Erne zegt:

  14 oktober 2008 om 07:50 | Permalink

  Weinig draagvlak voor inperking afsteektijden vuurwerk

  Overlast door vuurwerk is bij lange na niet het belangrijkste probleem ten tijde van de jaarwisseling, zo vinden Nederlanders. Slechts vijf procent van hen vindt dat de politie met Oud en Nieuw topprioriteit zou moeten geven aan het in goede banen leiden van het afsteken van vuurwerk. Vier op de tien Nederlanders (41%) zijn van mening dat de politie zich meer zou moeten richten op het aanpakken van geweld tegen hulpverleners. Het aanpakken van vandalisme heeft voor ruim een kwart (27%) prioriteit. Daarmee bestaat er amper draagvlak voor inperking van de afsteektijden: deels uit principiële, maar voornamelijk vanuit praktische bezwaren. Wel vinden Nederlanders het nodig om de ergste overlast door vuurwerk te bestrijden, bijvoorbeeld op wijkniveau, of door burgers zelf. Dat zou de onveiligheidsgevoelens verminderen en vuurwerk terugbrengen tot de kern: een uiting van feestvreugde. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het ministerie van BZK.

  Het belangrijkste bezwaar tegen inperking van de afsteektijden van vuurwerk is de stelling dat ‘de politie er toch niet in zal slagen de nieuwe afsteektijden te handhaven’. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gerede twijfels hebben over de handhaving van de huidige tijden. Temeer omdat burgers zelf niet goed op de hoogte zijn van de huidige tijden; iets dat dit onderzoek bevestigt.

  Argumenten voor inperking en handhaving vuurwerktijden
  De belangrijkste argumenten voor inperking van de tijden dat er vuurwerk mag worden afgestoken, zijn: ‘vuurwerk hoort bij de jaarwisseling’ (dus rond middernacht), ‘inperking vermindert de overlast’ en ‘andere mensen zijn bang om over straat te gaan als er vuurwerk wordt afgestoken’. De belangrijkste argumenten voor handhaving van de afsteektijden (of verruiming, hoewel dat voor slechts een zeer marginale groep een optie is) zijn eveneens uiteenlopend: ‘de politie kan de inperking van de huidige tijden niet handhaven’, ‘kinderen moeten overdag de gelegenheid hebben om vuurwerk af te steken’, ‘ik ervaar het afsteken van vuurwerk niet als overlast’, en ‘overdag is er minder alcohol in het spel’.

  Afsteektijden?
  Slechts een op de drie Nederlanders is goed op de hoogte van de huidige afsteektijden van vuurwerk. De helft van de Nederlanders is voor verandering van deze tijden, de andere helft is voor behoud van de huidige tijden. Verruiming van de huidige tijden is voor bijna geen enkele Nederlander een optie, inperking echter wel. Het populairste afsteekalternatief is 31 december vanaf 22.00 uur tot en met Nieuwjaarsochtend 2.00 uur, gevolgd door de jaarwisseling zelf als beginpunt met 2.00 uur als eindpunt.

  Overlast in de publieke ruimte
  Zes op de tien Nederlanders (58%) zijn van mening dat vuurwerk overlast veroorzaakt in de publieke ruimte. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ze daar ook zelf hinder van ondervinden. De helft van de Nederlanders (50%) vindt dat haar persoonlijke veiligheid bedreigd wordt als er vuurwerk wordt afgestoken op straat. Slechts een kwart (25%) zegt persoonlijke overlast te ervaren van vuurwerk; mogelijk omdat mensen die zich bedreigd voelen de straat niet op gaan.

  Schade door vuurwerk van anderen
  Een op de tien Nederlanders (10%) zegt veel schade door vuurwerk te ondervinden: voor een deel is dit psychische of fysieke schade, voor een deel is dit materiële schade. Dat kwam, volgens de getroffenen, in alle gevallen door het afsteekgedrag van anderen. Volgens een meerderheid van de Nederlanders die overlast of persoonlijke schade ondervinden, is knalvuurwerk daar in hogere mate voor verantwoordelijk dan siervuurwerk.

  Vier op de tien Nederlanders vinden vuurwerk leuk zonder het zelf af te steken
  Mensen die zelf af en toe vuurwerk afsteken, hebben eigenlijk altijd een positieve houding tegenover vuurwerk. Opvallend is, dat vier op de tien Nederlanders (42%) het leuk vinden om naar vuurwerk te kijken zónder het zelf af te steken. Twee op de tien Nederlanders (19%) vinden het zowel leuk om vuurwerk af te steken als er naar te kijken, maar voor een ongeveer even grote groep (20%) ‘hoeft vuurwerk helemaal niet’. De meerderheid van de Nederlanders (64%) heeft de afgelopen vijf jaarwisselingen géén vuurwerk afgestoken. Siervuurwerk wordt door bijna alle gebruikers afgestoken (94%), knalvuurwerk door slechts een op de vijf mensen die vuurwerk afsteken (20%).

  Bovenstaande informatie is een greep uit het TNS NIPO-rapport Vuurwerk gepeild, dat is gebruikt in het advies naar aanleiding van de nieuwjaarsproblematiek van de Commissie De Graaf aan minister Guusje ter Horst.

  Download het hele rapport.

  Bron: TNS Nipo

 4. Erik van Erne zegt:

  14 oktober 2008 om 08:31 | Permalink

  Bij het ministerie van VROM is een landelijk meld- en informatiepunt vuurwerk ondergebracht waar informatie wordt verzameld over de opslag van vuurwerk bij bedrijven, het afsteken van vuurwerk bij evenementen en voorstellingen en over de in- en uitvoer en aflevering van vuurwerk.

  Hier kunnen overheden en de branche terecht met vragen over deze onderwerpen. Daarnaast kunnen ook (andere) burgers bij het meldpunt terecht voor informatie.
  Landelijke Meld- en Informatiepunt Vuurwerk (LMIP)
  Antwoordnummer 10697
  IPC 535
  2501 WB Den Haag
  Tel. 070 – 339 22 22

 5. Halt zegt:

  25 november 2008 om 09:04 | Permalink

  Ook in 2008 besteden de Halt-bureaus weer uitgebreid aandacht aan het veilig en verantwoord omgaan met vuurwerk. Naast voorlichtingen aan jongeren van 11 tot 14 jaar is er dit jaar voor het eerst ook specifiek aandacht voor de rol van ouders.

  Basisonderwijs: Vuurwerk: ben jij er klaar voor?
  De voorlichtingen in het basisonderwijs zijn primair gericht op kennisoverdracht. Het lesboekje voor de leerlingen van groep 7 en 8 gaat in op vuurwerkthema’s als veiligheid, vernieling, slachtoffers, wetten en regels. De b.o.-poster spreekt de jongeren aan op hun eigen verantwoordelijkheid.

  Voortgezet onderwijs: Knal relaxed
  De meeste leerlingen in klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kennen de regels en gevaren van vuurwerk. Ondanks dat blijft vuurwerk voor velen van hen een spannende uitdaging. De Halt-voorlichtingen in het v.o. richten zich dan ook met name op hun manier van omgaan met vuurwerk: denk je aan je eigen veiligheid en die van omstanders, probeer je overlast te voorkomen en durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen iets te doen met vuurwerk dat niet mag? De materialen voor klas 1 en 2 van het v.o. (een ‘boomerang’-card en poster) benaderen vuurwerk als een feestje, maar spreken de jongeren tegelijkertijd aan op hun verantwoordelijkheid om het leuk te houden.

  De voorlichtingen van Halt kunnen worden ondersteund door films en praktische werkvormen. Daarnaast is er een vuurwerkwebsite met een prijsvraag.

  Ouders
  Vooral als jongeren naar het voortgezet onderwijs gaan, wordt het voor ouders moeilijker om zicht op hen te houden. Maar ook in het basisonderwijs is het al belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van vuurwerk. Daarnaast biedt Halt scholen en gemeentes brieven aan die zij aan ouders kunnen versturen of meegeven. In de brief wordt ingegaan op hun rol en wordt gewezen op de informatie op de website. Ouders van jongeren die bij Halt komen voor een Halt-afdoening voor vuurwerk, worden ook expliciet gewezen op de informatie en tips op de website.

 6. Erik van Erne zegt:

  5 december 2008 om 18:10 | Permalink

  Afsteektijd vuurwerk bij jaarwisseling ongewijzigd

  Het kabinet laat de tijd waarop op oudjaarsdag vuurwerk afgestoken mag worden ongewijzigd, van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Commissie Overlast Jaarwisseling (commissie-De Graaf). Het beperken van de afsteektijd – bijvoorbeeld tot alleen de avond – zou betekenen dat het verbod overdag gehandhaafd moet worden, hetgeen veel inzet van de politie zou vragen. Dat zou ten koste gaan van het bestrijden van andere overlast en ongeregeldheden.

  Dat schrijven de ministers Ter Horst (BZK), Hirsch Ballin (Justitie) en Cramer (VROM) aan de Tweede Kamer.
  Er komt geen milieuheffing op vuurwerk. Het kabinet verwacht dat een heffing (tenzij die zeer hoog is) weinig effect op de verkoop van consumentenvuurwerk zal hebben, terwijl de kans op het kopen van illegaal vuurwerk zal toenemen.

  Rond de komende jaarwisseling worden snelrechtzittingen georganiseerd, zodat wie voor schade en overlast zorgt snel en effectief gestraft kan worden. Bovendien moeten daders uit de anonimiteit worden gehaald. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van camera’s en het actief bekend maken aan overlastgevers dat zij tijdens de jaarwisseling bij de politie in beeld zijn.

  De aandacht van gemeenten moet zich richten op ‘hot spots’ – plaatsen als pleinen en kruispunten die kwetsbaar zijn voor ongeregeldheden – en op ‘hot shots’, de (potentiële) daders.

  Voor de aanpak van ongeregeldheden tijdens oud en nieuw zijn geen nieuwe wettelijke instrumenten nodig. Ook een landelijk plan van aanpak heeft geen zin, want de situatie verschilt per regio, stad en dorp. Wel nodig is een stevige samenwerking tussen politie, hulpverleningsdiensten en gemeente, die al ruim vóór de jaarwisseling begint. Daarom heeft minister Ter Horst het rapport van de commissie-De Graaf ook direct na publicatie al naar gemeenten, politie- en brandweerkorpsen en ambulancediensten gestuurd. De gemeenten voeren de regie over de voorbereiding en maken afspraken in de Veiligheidsregio.

  In december start een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Voor een deel zal die specifiek ingaan op hulpverleners en de jaarswisseling.

 7. banning zegt:

  9 december 2008 om 18:39 | Permalink

  Al jaren tegen vuurwerk,alleen welke politieke partij neemt hierin het voortouw??
  Niemand durft bang voor stemmen verlies???
  Steek dat geld in belangrijker zaken, dan kun je heeeeel wat doen.!!!! Heel wat doen aan zaken die hard geld nodig hebben enfin we weten het allemaal wel, maar de wil ontbreekt!!

 8. Appie zegt:

  14 december 2010 om 23:37 | Permalink

  Apeldoorn is helemaal klaar met hufters die brievenbussen opblazen, bushokjes vernielen, auto’s en fietsen kapot maken: De HufterHunt

  Apeldoorn is helemaal klaar met hufters die brievenbussen opblazen, bushokjes vernielen, auto’s en fietsen kapot maken. Daarom gaan we ze opsporen én aanpakken. Samen met jou starten we de HufterHunt: our mission against crime!

 9. Erik van Erne zegt:

  15 december 2010 om 16:50 | Permalink

  Is De HufterHunt in Apeldoorn nou wel of niet Gestopt?

  HufterHunt is uit de lucht, zo wordt op diverse websites aangegeven, maar gek genoeg is de website van HufterHunt nog steeds gewoon bereikbaar, bestaat het Twitter account nog en ook het YouTube Channel is er nog. De gemeente Apeldoorn maakt in een vandaag verschenen persbericht Apeldoorn Veilig het Jaar Uit gewoon melding van De HufterHunt. Al met al een verwarrende en onduidelijke situatie. Is de HufterHunt nou gestopt of gaat men gewoon door?

  De speciale website voor het uploaden van foto’s en filmpjes van asocialen werd volgens de gemeente overspoeld met “smakeloze reacties”. Bezoekers van de gesubsidieerde website wordt gevraagd overlastgevend en strafbaar gedrag weer te melden bij de politie. HufterHunt, een initiatief van de gemeente, was nog geen twee weken online. Na overleg tussen de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie is dus al snel geconcludeerd dat eventueel beeldmateriaal bij de politie moet worden aangeleverd.

  Het Apeldoornse HufterHunt-team gaat de komende dagen nog wel langs middelbare scholen en het uitgaanscentrum in Apeldoorn. Horecaondernemers kunnen stickers en posters met de tekst ‘hufters niet welkom’ op hun deuren en ramen plakken. Het project werkt toe naar de jaarwisseling. De bedoeling is dat er weinig wordt gesloopt door asocialen. Bron: Gemeente Nu

 10. Erik van Erne zegt:

  19 december 2015 om 14:36 | Permalink

  Het Vuurwerk Manifest: Artsen- en Patiëntenverenigingen Voor Vuurwerkverbod

  Het Vuurwerk Manifest: “Wij zijn ervan overtuigd dat alleen een verbod op consumentenvuurwerk ervoor kan zorgen dat er steeds minder letsels door vuurwerk worden veroorzaakt. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat niet in verhouding tot de letsels, de schade, de veiligheidsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft. Wij zijn van mening dat vuurwerk alleen in handen van professionals mag komen.

  Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van het kijken naar vuurwerk, maar wél op een veilige manier. Gezien de vele letsels door vuurwerk en de invloed daarvan op de verdere levens van de getroffenen en de maatschappelijke gevolgen, spreken wij ons dan ook uit voor een verbod op vuurwerk afgestoken door consumenten.

  Wij zien dit verbod als enige mogelijkheid om weer op een letselvrije wijze Oud & Nieuw te vieren.

  Steunt u ons initiatief ook? Meld u dan aan via het formulier en uw naam, logo en link naar uw website worden vermeld. U kunt uiteraard ook meedoen als particulier!”

  Organisaties die het Vuurwerk Manifest steunen zijn:

  • Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
  • VISION 2020 Netherlands
  • Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN)
  • Optometristen Vereniging Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)
  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
  • Hoornvlies Patienten Vereniging
  • Algemene Nederlandse Vereniging ter voorkoming van Blindheid (ANVVB)
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
  • GroenLinks
  • Meldpunt Vuurwerkoverlast
  • Het Oogzorgnetwerk
  • European Society of Ophthalmology
  • Oogfonds
  • Oogvereniging
  • Koninklijke Visio
  • Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA)
  • Bartiméus
  • KNGF Geleide Honden
  • LHV Landelijke Huisartsen Vereniging
  • KNMG Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst
  • 50Plus Dus
  • KNMvD Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
  • Partij voor de Dieren
  • Verpleegkungigen & Verzorgenden Nederland
  • NVSHV (Nederlandse vereniging voor spoedeisende hulp verpleegkundigen)
  • NVMM Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde
  • Vereniging OOG in OOG
  • Stiching Hoormij

  Update 30 december: Het verzet tegen consumentenvuurwerk neemt toe. Inmiddels hebben zich al meer dan honderd organisaties aangesloten. Vrijwel alle grote vakverenigingen van Nederlandse artsen hebben de oproep ondertekend evenals de beroepsorganisatie van dierenartsen.

  Amivedi Nederland
  AndersBekekenBlog
  Annooptiek
  ANSH46
  Atelier Kronenburg
  Buro AH7 Brandveiligheid
  buroKOM
  C. Koenraads Consultancy BV
  Centrum voor Mensontwikkeling
  CliniCare
  CMH
  D&T Auto en motoren
  Dativus
  De Hereniging
  De hond-en-baas
  De Zorgpraktijk
  Derocure BV
  DHB
  DI-facilities
  Dierenarrsenpraktijk Hoogland
  Dierenkliniek Kenaupark
  Dierenspeciaalzaak Dogwash Joost Voesenek
  DL-Technic
  Dogs&Co
  Domenica Dogstyling
  DSD Europe B.V.
  e-dogtaining
  Ecomondo
  Espavo Praktijk
  Eypnetwork
  Forensische Polikliniek Kindermishandeling
  Galerie Sissingh
  Ggd Amsterdam
  GGD Gooi en Vechtstreek
  GGD Hollands Noorden
  Ginger Animal Alert
  GroenLinks Fractie Waalre
  Guardian Angel
  Hans van der List eyewellness
  Het Huisartsenteam Frankenhuis
  Hoksie snoep en gein
  Hondenschool Beatus
  Hondenschool Lady
  Hondenservice Happy Feet
  Hondentraining & coaching
  Hondentrimsalon Beaudin
  Huisarts
  Huisartsenpraktijk zaaijer, zaaijer en hensing
  Huisartspraktijk Tecim
  HulpOpMaat075
  Jofabi Foto
  Jonge Democraten
  Kath & hond
  Kattengedragsadviesbureau
  Kind en Kunstwerkt!
  Kinderdagverblijf Picobello
  Kinderrechten.NU
  KNGF Geleidehonden
  KNMG
  Koninklijke Hondenbescherming
  Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
  Korenmolen de zandhaas santpoort
  Kunsthuis Nederland
  Landbouwwinkel.nl
  Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden
  LOST Dogs BE/NL
  MaculaVereniging
  MC Verzekeringen
  Michael John Hegeman Foundation
  Milieu front Eijsden
  Milieudefensie Zaanstreek
  MOOSECAMP Buitengewoonkamperen
  Ned. Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
  Ned.Vereniging voor Stabij-en Wetterhounen
  Nederlandse Vereniging van Extramurale Oogartsen
  Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde
  Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde
  Notis
  NVSHV (Nederlandse vereniging voor spoedeisende hulp verpleegkundigen)
  NVvO
  OhMyDog
  OmniSol
  Omroep Sudwest
  Oogziekenhuis OMC Amsterdam
  P.C. Lasaroms
  Partners in Jeugdbeleid
  Pasarella Photography
  Paul Paris Les Images
  Penningwerkplaats
  Peter Bronsgeest Tekstproducties
  Peter Fuijt & partner architecten
  PID
  PiT Professionals in Trainen
  Praktijk St. Pieter
  Prodapt consulting
  PVDS
  Rockmed Opto
  Schiebroekse Apotheek
  Sebastiaan; tolk gebarentaal
  Solutio Interpress
  Southfork
  Sterkeberk ondersteunend onderwijs en bijlessen
  Stichting animal sanctuary
  Stichting DCN Geleidehonden
  Stichting De regisserende Gemeente
  Stichting DierenVangnet
  Stichting Dokumentatiecentrum Arnhem (Doca)
  Stichting duerenpiramide
  Stichting Friesio
  Stichting Hoormij
  Stichting molen de krijgsman
  Stichting Odensehuis
  Stichting Rovi
  Stichting Zino
  Stichting Zuiderzee Zwerfdieren
  Stray-AFP
  TopDog Coach
  Transform @work
  Tweyelight
  Uitgeverij Catullus
  Utrechtse Kwispel Academie
  Vatfree
  Verbaas hoveniers
  Vereniging Oog in Oog
  Vlekkendingen
  We zijn het Megazat
  Wijkteam Bodegraven Zuid
  SPELTMEELKOPEN
  YouBeYou

  Naast al deze organisaties zijn er ook nog eens 3115 particulieren (Microsoft Office Excel Bestand) die zich hebben aangemeld en hebben aangegeven dat zij met hun naam op het manifest willen komen te staan.

  Dit zijn dus niet alle particulieren die het manifest ondersteunen. Dat zijn er veel meer!

 11. Erik van Erne zegt:

  2 december 2017 om 13:55 | Permalink

  Vuurwerk: Een Lust of Een Last?

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens Oud en Nieuw. Maar wat vind jij, is vuurwerk een lust of een last? De NOS laat zien hoe de traditie is ontstaan.

 12. Erik van Erne zegt:

  5 december 2017 om 12:09 | Permalink

  Rotterdam Pakt Vuurwerkoverlast Aan

  Rotterdammers kunnen vuurwerkoverlast melden met de BuitenBeter-App. Speciaal hiervoor is een aparte categorie toegevoegd in de app. Wethouder Joost Eerdmans: “Steeds vroeger horen we enorme vuurwerkknallen op straat. Daarom vragen wij mensen direct een melding te doen met de BuitenBeter-app. Dat mag ook via 14010. Stadsbeheer kan zo surveilleren en handhaven op plekken waar veel vuurwerkoverlast voorkomt”.

  Het is het ook mogelijk vuurwerkvandalisme, zoals opgeblazen prullenbakken tijdens de jaarwisseling, door te geven aan de gemeente. Vorig jaar december werden 133 meldingen bij de gemeente gedaan over schade in de buitenruimte.

  Net als vorig jaar zijn er in Ommoord knalsensoren geïnstalleerd. De inzet van knalsensoren in combinatie met de inzet van handhavers van Stadsbeheer heeft vorig jaar geleid tot minder vuurwerkoverlast. Daarom zet de gemeente dit vuurwerkdetectiesysteem ook dit jaar weer in. Het systeem is van 1 december t/m 2 januari operationeel. Vorig jaar zijn zeven aanhoudingen verricht en is 39 keer waarschuwend opgetreden richting jongeren en/of ouders.

 13. Erik van Erne zegt:

  20 maart 2019 om 16:57 | Permalink

  Vuurwerkverbod In Vlaanderen

  Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk verbieden. Gemeenten kunnen voor bepaalde plaatsen en momenten wel een uitzondering maken op het verbod. De regering en een meerderheid van het parlement zijn het daarover eens geworden op initiatief van minister Ben Weyts van Dierenwelzijn. De maatregel is onder meer bedoeld om incidenten met dieren te voorkomen. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden.

  In een kleine veertig Vlaamse gemeenten geldt momenteel al een vuurwerkverbod. In 103 andere gemeenten moet toestemming worden gevraagd. In de praktijk wordt vooral rond de jaarwisseling echter vrijwel overal vuurwerk afgestoken.

  Wanneer het nieuwe verbod zal ingaan, is nog onzeker maar Weyts gaat ervan uit dat dit nog dit jaar gebeurt. “In de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten”, aldus de minister.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (652)
 • Agenda (3.141)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (805)
 • Communicatie (375)
 • Cradle to Cradle – Circulair (494)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.288)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.354)
 • Europa (29)
 • Evenementen (175)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (305)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (370)
 • Int. Samenwerking (191)
 • Investeren (136)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.654)
 • Licht (374)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (748)
 • MVO (109)
 • Natuur (733)
 • Nederland (22)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.334)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Subsidie Voor Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (Nice) by Provincie Drenthe
 • Rotterdam Wil Meer Windparken In De Haven En Op De Noordzee
 • Blue Tech Park Las Vegas Valley, Nevada: Een Energieneutrale Stad In De Woestijn
 • Gasmonitor 2019: Nederlandse Huishoudens Gaan Massaal Elektrisch Koken by Natuur&Milieu
 • Waste2Wear Ocean Fabrics: Modieuze Textiel Uit Opgeviste Plastic Flessen
 • Duurzaamste Hotel Van Nederland: Van der Valk Leeuwarden Met BREEAM Excellent
 • De aCar: De Slimme Elektrische Mini-Truck by Evum Motors
 • Grootste Zonnedak Van België Met 27.104 Zonnepanelen Op Gebouw ArcelorMittal Gent by Eneco
 • Plattelandspioniers In Nederland by VPRO Tegenlicht
 • Overzicht Elektrische Mobiele Bouwmachines by Natuur&Milieu En BMWT
 • RoadPrinter Eco: De Elektrische Bestratingsmachine by RP Systems 
 • VM301 Greenline: De Elektrische Bestratingsmachine by Probst
 • Mobility-as-a-Service (MaaS) Onder De Loep: Keuzevrijheid En Reisadvies Op Maat by KiM
 • C-Bèta Food Event: Impact Voedselkeuzes, Thuis & Op Het Werk by C-Béta
 • Deurenfabrikant Group Thys Plaatst 6.282 Zonnepanelen Op Pand In Kapellen by Eco Technics
 • Leen Bakker Plaatst 7.000 Zonnepanelen Op Distributiecentrum Raamsdonkveer by Rooftop Energy
 • Energielandgoed Wells Meer In Bergen (L): Zonnepanelen, Biomassateelt En Windturbines
 • De Sustainable Fashion Gift Card: Een Ecosysteem En Time Will Tell by OW Our World
 • Woningcorporatie Woonbedrijf In Eindhoven Gaat 700 Huurwoningen Voorzien Van Zonnepanelen
 • Zonnepark Zunneweide Riessen Met 58.000 Zonnepanelen by KiesZon
 • Links

  Milieunet op..