Rudy Rabbinge Winnaar Rachel Carson Oeuvreprijs 2017 by VVM
Geschreven op 7-6-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in MilieuWinnaar van de Rachel Carson Oeuvreprijs 2017 is prof.dr.ir. Rudy Rabbinge, mondiaal dé grondlegger van de productie-ecologie. De jury is unaniem in haar oordeel: zijn maatschappijvisie en wetenschappelijke werk hebben voor mens en milieu een enorme impact. De visie van Rabbinge op de landbouw kan niet alleen de sleutel zijn om alle monden te voeden, maar ook te voorzien van een rijk voedingspakket.
De jury heeft de genomineerden niet alleen beoordeeld op hun wetenschappelijk oeuvre, maar ook op de maatschappelijke invloed hiervan. Ten aanzien van beide aspecten weet Rudy Rabbinge zich te onderscheiden en verdient hij het om te worden geëerd met de Rachel Carson Oeuvreprijs 2017.
De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt door de VVM, netwerk van milieuprofessionals. Eerdere winnaars waren Wouter van Dieren, Klaas van Egmond en Lucas Reijnders. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt tijdens de De Nationale Milieudag 2017 op 7 juni 2017 in de Hogeschool Amsterdam.
De jury noemt het wetenschappelijke werk van Rudy Rabbinge indrukwekkend. Hij heeft op wetenschappelijk gebied meer dan 300 publicaties op zijn naam staan. Rabbinge is mondiaal dé grondlegger van de productie-ecologie. Centraal in deze benadering staat het substantieel terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het tegelijkertijd aanzienlijk verhogen van de opbrengsten per hectare. Vrijwel overal ter wereld kan men enorm van onze aanpak leren. Verdienstelijk is ook zijn pleidooi voor ‘Healthy aging’, waarbij een op het individu afgestemd dieet een belangrijke rol speelt om ook op latere leeftijd een goede gezondheid te genieten en langer te leven. De genenkaart bepaalt bijvoorbeeld in belangrijke mate of je op latere leeftijd kans hebt op het ontwikkelen van obesitas of suikerziekte. Het tijdig kiezen voor een op maat gesneden voedingspatroon kan dat voorkomen. Een verdere stimulering van deze ontwikkeling is zeer gewenst.
Volgens de jury hebben de maatschappijvisie en het wetenschappelijke werk van Rabbinge een enorme impact. Nu al, maar nog in veel belangrijker mate in de toekomst gezien de uitdagingen die de samenleving op landbouwkundig gebied wachten. De jury is zich er overigens van bewust dat de persoon Rabbinge niet onomstreden is: met name in kringen van de biologische landbouw roepen de standpunten van Rabbinge weerstand op. Dit kan echter ook als pré worden gezien. Rabbinge is wars van dogma’s, transparant, schuwt het debat niet en redeneert zuiver. Dankzij zijn grote vakinhoudelijke kennis brengt hij regelmatig verrassende inzichten naar voren.
De prijs is vernoemd naar de schrijfster en ecoloog Rachel Carson die bekend werd door haar boek ‘Silent Spring’, uit 1962, mogelijk het eerste boek waarin de milieuproblematiek een centrale plaats inneemt. De titel is een verwijzing naar de lente van het apocalyptische jaar dat de vogels niet meer zingen doordat zij als gevolg van het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn uitgeroeid.
Met de Rachel Carson Oeuvreprijs eert de VVM collega’s die op een bijzondere wijze verdienstelijk zijn geweest voor het milieuveld. Ontvangers zijn collega’s die onbetwist en breed worden gerekend tot de grootsten uit het milieuvak: personen die, in navolging van de naamgeefster van de onderscheiding, door hun grensverleggende ideeën of daden betekenis hebben gehad en tot voorbeeld hebben gediend van velen. De prijs is een gouden Rachel Carsonpenning.
De gouden Rachel Carsonpenning is voor de eerste keer uitgereikt tijdens de Nationale Milieudag 2006 aan Wouter van Dieren. In het kader van het 25-jarig bestaan van de VVM is de penning in 2011 voor de tweede maal uitgereikt aan Klaas van Egmond en Lucas Reijnders.
Zie ook: De Rachel Carson Scriptieprijs 2015 by VVM: Leonie Weima, Linda Knoester en Rosanne Wielemaker - De Rachel Carson Scriptieprijs 2017 by VVM: Sarah Bedolfe van RUG - De Nationale Milieudag 2018: Wetenschap versus Emotie