google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Oilspill BP Gulf of Mexico: BP Macondo 252 Well Is Effectivily and Finally ‘Dead’

Geschreven op 23-4-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Natuur Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Relief WellsUpdate 20 april 2020: Zo we zijn inmiddels bijna 10 jaar verder en wat blijkt?

Sinds de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico is er weinig gedaan om soortgelijke rampen te voorkomen meldt The New York Times op basis van gegevens van een commissie die de ramp heeft onderzocht.

Het is maandag precies tien jaar geleden dat de olieramp in de Verenigde Staten plaatsvond.

De commissie werd opgezet om de oorzaak van de olieramp te achterhalen en systematische veranderingen door te voeren om een soortgelijke ramp in de toekomst te voorkomen. Volgens de commissieleden zijn veel van hun aanbevelingen echter nooit serieus genomen.

Tegenwoordig wordt er zelfs verder van de kust en dieper naar olie geboord en dat vergroot de kans op een even groot lek als in 2010. Volgens de commissieleden is er in de VS sprake van een minimale verbetering in de voorbereiding op een nieuwe ramp. Volgens de commissie brengt President Donald Trump met de huidige regels het milieu ernstig in gevaar, terwijl het boren naar olie in Amerikaanse wateren juist wordt uitgebreid.

Elf mensen kwamen op 20 april 2010 om het leven toen het boorplatform in de Golf van Mexico ontplofte. Er brak brand uit en het platform zonk. De ramp ging de geschiedenis in als de grootste milieuramp in de VS. Door een lek kwamen miljoenen liters olie in zee terecht. Het lek kon pas na ongeveer drie maanden gedicht worden. Een groot deel van de Amerikaanse kust raakte ernstig vervuild. Dit leidde voor vijf Amerikaanse staten ook tot grote economische schade.

De Britse oliemaatschappij BP werd schuldig bevonden aan grove nalatigheid in aanloop naar de olieramp. Ook olieboorbedrijf Transocean en dienstverlener Halliburton werden deels verantwoordelijk gehouden. In oktober 2015 trof BP een schikking van 20,8 miljard dollar (toen gelijk aan 18,6 miljard euro).

20 september 2010: Zo, de klus is eindelijk geklaard. De olieput is definitief afgesloten iets meer dan vijf maanden na de fatale explosie. Helaas is daarmee wel een hoofdstuk uit het boek afgesloten, maar het boek zelf is nog lang niet dicht.

De schade is enorm. Een ecologische ramp van ongekende omvang waarvan de grootte nog lang niet vast staat. Nog steeds wordt er onderzoek gedaan in de Golf van Mexico en komen er nieuwe feiten aan het licht.

Zie ook: SpongeBob Squarepants Defends the Amazon Reef: BP Plans to Drill for Oil Near the Amazon Reef

The federal government declared BP’s Macondo oil well dead on Sunday, nearly five months after it blew out of control, unleashing an environmental calamity in the Gulf of Mexico. “We can finally announce that the Macondo 252 well is effectively dead,” Adm. Thad W. Allen, the retired Coast Guard officer who leads the federal spill response, said in a statement. The well, he said, “poses no continuing threat to the Gulf of Mexico.” Source: New York Times

16 september 2010: Zo, BP is aan de laatste operatie bezig om de oliebron definitie af te sluiten. Het boren van de relief-well is bijna klaar en als het allemaal meezit kan men zondag eindelijk zeggen: lek definitief en voor altijd gedicht.

Niet dat de problemen in de Golf van Mexico nou over zijn, want men heeft eindelijk heel veel olie teruggevonden. Niet aan de oppervlakte, maar op de bodem van de Golf. Zat er natuurlijk dik in dat al die optimistische berichten dat al die olie ineens op miraculeuze wijze zou zijn verdwenen.

Daarnaast zijn er nog een fors aantal boorplatforms die ook een gevaar vormen. De Amerikaanse regering heeft besloten dat er, om te beginnen, 3500 oliebronnen goed en voor altijd moeten worden afgesloten. Daarnaast is de ontmanteling bevolen van 650 boorplatforms, die niet meer in gebruik zijn.

The Obama administration moved to head off another catastrophic leak like the BP disaster Wednesday, ordering oil and gas companies in the Gulf of Mexico to plug or dismantle thousands of wells and platforms no longer in use. The move came as the government’s point man for the oil spill said BP’s blown-out well should be pronounced dead by Sunday. In Washington, Interior Secretary Ken Salazar issued an order requiring oil and gas companies to plug nearly 3,500 nonproducing wells and dismantle about 650 production platforms that are longer being used. The threat posed by the wells was detailed earlier this summer in an Associated Press investigation. The Gulf has more than 27,000 abandoned oil and gas wells and more than 1,200 idle rigs and platforms, and AP found that many of the wells have been ignored for decades, with no one checking for leaks. Hufftington Post

A relief well is “almost touching” BP’s damaged oil well in the Gulf of Mexico, meaning that officials could declare the source of the nation’s largest offshore oil spill killed by Sunday, a top government official said Wednesday. LA Times

7 september 2010: BP vordert gestaag met de dfinitieve oplossing voor het olielek in de Golf van Mexico. De gigantische BlowOutPreventer die heeft gefaald, is verwijderd, zie het filmpje om een beeld te krijgen van dit 15 meter hoge en 300 ton zware gevaarte, en er is een nieuwe BlowOut Preventer geplaatst. De volgende stap is het boren van de laatste stukjes om de twee Relief Wells hun werk te laten doen en dan kan de boorput die alle ellende heeft veroorzaakt definitief worden afgesloten.

3 september 2010. Vandaag wordt de BlowOutPreventer verwijderd en alles alles volgens plan verloopt, vervangen door een sterkere versie die ontworpen is om een hogere druk te weerstaan. De static kill operatie die binnenkort wordt uitgevoerd zal een zeer hoge druk veroorzaken en dus was het noodzakelijk om een andere BlowOutPreventer te installeren. De capping stack, die bovenop de BOP was gemonteerd, is gisteren al verwijderd. De hele operatie is te volgen via talloze webcams, die de operatie nauwgezet volgen. De BlowOutPreventer van 300 ton zwaar en 15 meter hoog wordt nu omhoog getakeld. Met dank aan Rolf V. voor de tip.

2 september 2010: Helaas weer slecht nieuws uit de Golf van Mexico. Niet van BP dit keer, maar van Mariner Energy. Opnieuw is een olie en gas boorplatform ontploft, ten westen van de plek waar het Deepwater Horizon platform explodeerde. A 1.6km-long oil sheen spreads from Gulf platform after fire. It is not known whether the oil sheen came from the damaged platform or the well, which is in relatively shallow water at 340 feet deep. The platform is located more than 90 miles south of Louisiana’s Vermilion Bay. Coast Guard Petty Officer Bill Coklough said the sheen, about 1-1/2 km long and 30 metres wide, was spotted near the platform. The fire has been contained but is not yet extinguished, the Coast Guard said. Source: Yahoo

28 augustus: Zo, er is eindelijk weer nieuws vanuit de Golf van Mexico. Volgende week gaat BP starten met een nieuwe operatie om de Blowout Preventer, die dus niet heeft gewerkt, te verwijderen. De New York Times heeft het vrij nadrukkelijk over een poging. Mocht het in één keer lukken, dan kan men daarna beginnen om de zaak definitief af te sluiten.

5 augustus 2010: Nou, het is eindelijk gelukt om het lek echt te dichten. De Static Kill is gelukt en BP is klaar met het storten van beton om het lek definitief te dichten. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat er naar nu bekend is gemaakt maar liefst 800 miljoen liter olie in zee is gestroomd.

Oil_BudgetVolgens een opmerkelijke mededeling van The White House valt de schade ontzettend mee: New Report: 74% of Oil in BP Deepwater Horizon Oil Spill has been Contained or Mitigated

25 juli: Nou, dat is een mooie meevaller. Bonnie is snel in kracht afgenomen tot een tropische depressie. Dat betekent dat BP alle schepen weer heel snel in actie kan brengen. Mogelijk vandaag al. De afsluiter zit nog steeds op z’n plek en functioneert goed. Naar verwachting kan men aanstaande vrijdag beginnen met de definitieve afdichting. It could be Friday before workers can start blasting in heavy mud and cement through the mechanical cap, the first phase of a two-step process to seal the leaking oil well for good. Source: Hufftington Post

22 juli 2010: Nou de lekken blijken mee te vallen en de afsluiter is nog steeds gesloten. Toch is er weer tegenslag. Dit keer door het weer. Er is een zware tropische storm op komst, die waarschijnlijk niet zal verder zal groeien een hurricane. Minder gunstig is het pad van tropische storm Bonnie. Die gaat volgens de voorspellingen exact over de plek van de olieramp en het gedeelte van de Golf van Mexico dat door olie is vervuild. Dus vertrekt BP met tal van schepen en dat betekent dat de werkzaamheden een dag of 14 stil liggen. De afsluiter blijft gesloten. Nu maar hopen dat er niets fout gaat als er niemand in de buurt is om in te grijpen. Welke invloed Bonnie zal hebben op de olie in het water is uiteraard niet bekend. Nooit eerder was zo’n groot gebied vervuild met olie en met gedeeltelijk afgebroken olie. Zal Bonnie de olie aan land stuwen? Of valt het mee? Na het weekend weten we meer.

Elders in de wereld is ook een forse olieramp. Het olielek dat vijf dagen geleden in Noordoost-China ontstond toen een pijpleiding in de haven van Dalian ontplofte, is fors groter geworden. De regering heeft het over een ’ernstige dreiging’. Hoeveel olie er precies is weggelekt, blijft onduidelijk, maar de Centrale Chinese Televisie schat dat het om 1,500,000 liter gaat. Hoewel de vlek groter is geworden, houden regeringsmedewerkers vol dat dat er geen olie meer de Gele Zee in stroomt. Bron: MSNBC

Bij de pogingen om het lek te dichten deed zich nog een bizar incident met een goede afloop voor.  Een snelle reddingsactie met gevaar voor eigen leven voorkwam dat een oliewerker verdronk in de dikke olie. A quick rescue prevented an oil spill clean-up operation going tragically wrong in the Chinese port of Dalian yesterday. A worker swam out through the thick oil to save a colleague from drowning after the man got into trouble while trying to unblock an underwater pump, The Times newspaper reported. The rescued man had been told to wade out into the sea to fix the pump that was siphoning off some of the 1500 tonnes of crude oil that gushed into the port after a fire on Friday. Bron: Stuff

See also: Oil spill in Dalian, China by The Big Picture (29 photos total)

1bp-logo9 juli 2010: Ai, toch weer tegenslag. Er zijn waarschijnlijk nieuwe lekken ontstaan. Niet in de constructies van BP, maar in de zeebodem dit keer en dat is ernstig, omdat die lekkages niet te dichten zijn. BP moet zich van de Amerikaanse regerings-vertegenwoordiger Thad Allen voorbereiden op het openen van de kap van de lekkende bron in de Golf van Mexico om erger te voorkomen. Official: Seep found near BP’s blown out oil well

16 juli 2010: Zo, het lek is gedicht en BP heeft bekend gemaakt dat er geen olie meer uit de lekkende put in de Golf van Mexico in zee stroomt. Of hiermee ook een definitief einde komt aan de grootste olielekkage in de Amerikaanse geschiedenis, blijft nog even de vraag.

Over een paar dagen weten we of de nieuwe afsluiter de druk kan weerstaan. Bovendien blijft het ook de vraag of hiermee alle lekkages zijn gedicht. Al weken zijn er geruchten dat er nog meer lekkages zouden zijn, waar BP helemaal niets over verteld. Voorlopig is de teller gestopt bij 92,208,506 gallons (1 gallon = 3,785 liter).

Now comes the waiting game to determine if the a.) the cap will hold and b.) if pressure from the cap will cause any additional blowouts within the well bore. “Depending on what the test shows us, we may need to open this well back up,” BP Vice President Kent Wells said.

14 juli: Geen idee wat er precies aan de hand is, maar BP is plotseling gestopt met twee belangrijke activiteiten. Ten eerste is men gestopt met het plaatsen van de nieuwe opvangkap. Nadere analyses blijken noodzakelijk.

Opvallend is het feit dat men ook gestopt is met het boren van de relief wells. Iets zegt mij dat het te maken heeft met de druk in de oliebron, maar ik geef het toe, dat is niet meer dan een gevoel. Feit is in elk geval dat de olie sinds het verwijderen van de vorige opvangkap op 10 juli, volkomen ongehinderd in zee stroomt. Dat zijn dus minimaal 60.000 barrels per dag. Bovendien komt er nog steeds een enorme hoeveelheid methaangas vrij. Ook dat borrelt de oceaan in.

Zie ook: Gulf Oil Still Gushing After Cap Efforts And Relief Well Drilling Suddenly Halted

13 juli: Mooi, het zier er naar uit dat het BP eindelijk is gelukt om afdoende maatregelen te nemen tegen de lekkende olie in de Golf van Mexico. De nieuwe, beter passende Containment Cap is aangebracht en als alles goed functioneert dan zou er dankzij de nieuwe opvangkap totaal geen olie meer in zee stromen.

Blijft over het opruimen, voor zover dat mogelijk is, van de olie die over enorme afstanden van de Amerikaanse kust aanspoelt. In hoeverre dat nog erger wordt in het hurricane season blijft afwachten. Ook zal het nog lang onzeker blijven of de olie wordt meegesleurd door de stroom aldaar naar andere kustgebieden. Welke invloed al die olie in zee heeft op het ecologisch systeem is uiteraard nog lang niet duidelijk, maar het zal nog tientallen jaren duren voor alle schade is hersteld.

TEDxOilSpill 2010: The oil spill’s unseen culprits, victims by Carl Safina

BP Operations Deep Horizon10 juli 2010: Zo, het wordt een spannend dagje in de Golf van Mexico. BP gaat de Top Hat vervangen door een nieuwe Top Hat, die meer olie zou moeten afvangen. Nadat de oude kap is verwijderd, zal de olie weer onbelemmerd in zee stromen. Als het allemaal meezit met het plaatsen van de nieuwe opvangkap dan moet die over een dag of vier beginnen met het opvangen van meer olie dan voorheen.

Ondertussen wordt ook voortgang geboekt met het boren van de relief wells. Als dat allemaal goed gaat verlopen zou zo tegen eind augustus het lek moeten zijn gedicht. Zit het tegen dan gaat BP proberen het lek aan te sluiten op wat andere pijpleidingen en dat duurt weer enige maanden. Zoals ik al eerder schreef, is het lek zo tegen de Kerst wel gedicht.

Inmiddels is er ook een hoop ophef ontstaan over de vele boorputten die niet meer in gebruik zijn. Zijn die wel goed afgedicht? Wordt nog een hele klus om alle 27.000 gaten in de oceaanbodem te inspecteren.

4 juli 2010: Zo, we gaan weer een nieuwe fase in. BP is er bijna. De boringen voor de eerste relief well schieten lekker op en het is nog een kwestie van enkele dagen. Nog een metertje of 4,5 en dan weten we of de boor op de juiste plek uitkomt en of er op die manier de druk kan worden verminderd op het lek. Is natuurlijk een zeer precies karweitje om op een diepte van 15.000 ft (4.572 meter)netjes uit te komen bij de oorspronkelijke boring. Zie illustratie.

De boormeesters krijgen maar één kans. Mocht het allemaal goed gaan, dan is het nog even de vraag in hoeverre dit een oplossing geeft voor de problemen. Voor zover ik het begrijp is ook die tweede relief well absoluut noodzakelijk om enige kans van slagen te hebben. Dan blijft het nog de vraag of beide relief wells zo goed functioneren dat echt alle olie wordt opgevangen.

23 juni 2010: Zo, we kunnen weer een tegenslag noteren. Een onderwaterrobot heeft de Top-Hat geraakt, dus die moest even worden verwijderd. Het gevolg: de olie stroom weer met volle kracht in zee.

20 juni 2010: Hoeveel tegenslag kun je hebben? Veel, BP weet er inmiddels alles van. Op de dag dat er weer technische problemen zijn, neemt Tony Hayward even een dagje vrij om zijn zeiljacht Bob te zien deelnemen aan de J.P. Morgan Asset Management Round the Island Racete.

Wat dan weer een beetje meezit is het boren van de relief wells. Dat verloopt voorspoedig en men is zelfs voor op het schema. De grote vraag is natuurlijk of er via die relief wells olie kan worden afgetapt, waardoor de druk op het oliespuitende lek afneemt. Ben zeer benieuwd, aangezien er nogal wat experts hebben gewaarschuwd dat het een gevaarlijke nooit eerder vertoonde operatie is, die ook tot gevolg kan hebben dat er meer nog meer olie de zee in spuit.  Minder fijn en de zoveelste fout van BP is het feit dat zeeschildpadden levend verbranden bij het affakkelen van olie door BP. Uiteraard staat BP het niet toe dat deze dieren worden gered door de Amerikaanse kustwacht. Verboden gebied. Blijft zeer verbazingwekkend om te zien hoe BP ondanks alle fouten nog steeds heer en meester is over het gebied en dat BP bepaald wat er wel en niet is toegestaan. De vraag is dan ook: wanneer neemt de Amerikaanse regering de touwtjes echt in handen.

Relief Wells16 juni 2010: Opnieuw tegenslag bij het olielek in de Golf van Mexico. Het schip waarmee BP olie afvangt is in brand gevlogen. Het gevolg: er wordt “tijdelijk” helemaal geen olie afgevangen. Inmiddels is ook vrij zeker dat er per dag ongeveer 9,5 miljoen liter olie de zee inspuit. Daarnaast borrelt er ook een enorme hoeveelheid methaangas de zee in. Langzaam maar zeker wordt de hele Golf van Mexico vergiftigd.

Helaas is er nog meer slecht nieuws uit de Golf van Mexico. De dead zone die elke zomer alle leven in een strook langs de kust killed, zal naar verwachting dit jaar van enorme omvang zijn. Zie: Dead Zone: Corn Ethanol is Killing the Gulf of Mexico

Estimates of Oil Flow Into Gulf Jump Higher: as much as 60,000 barrels a day could be gushing into the Gulf of Mexico. That is roughly 2.5 million gallons of oil a day.

De gevolgen worden steeds meer zichtbaar en het zal nog heel, heel lang duren voor alle schade is hersteld. Voor zover dat kan. President Barack Obama is opnieuw naar het getroffen gebied gevlogen en trekt van alles uit de kast om de gemoederen tot nedaren te brengen. Heeft er zelfs een Oval Office speech tegenaan gegooid.

Oilspill June 29 2010

Alles en iedereen is boos op BP, inclusief andere oliemaatschappijen, die hebben verklaard dat zoiets bij hen nooit kan gebeuren en dat is vreemd aangezien alle grote olieconcerns die naar olie boren in de Golf van Mexico niet zijn voorbereid op een ramp. De draaiboeken voor de duizenden boorplatforms zijn min of meer identiek en nagenoeg waardeloos.

15 juni 2010: De schattingen over de hoeveelheid olie die in zee stroomt kunnen weer worden bijgesteld. We zaten inmiddels op 40.000 vaten olie per dag, maar nieuwe informatie van BP doet het ergste vermoeden. Op dit moment slaagt BP erin om zo’n 15.000 vaten per dag op te vangen, maar men wil dat deze week opvoeren naar 25.000 vaten per dag. Eind van deze maand is de opvangcapaciteit ongeveer 53.000 vaten en in juli is het plan om klaar te zijn – dan al ? – om 80.000 vaten olie op te vangen. Tenzij ik niet kan rekenen of iets helemaal verkeerd begrijp, kom ik tot de conclusie dat er alleen 80.000 vaten kunnen worden opgevangen als er ook minstens 80.000 vaten olie lekt. Per dag dus.

Shell, Exxon-Mobil, Chevron en ConocoPhillips gaan vandaag in een ontmoeting met de energiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een verklaring afleggen die er simpelweg op neer komt dat met de juiste procedures het ongeluk in de Golf van Mexico nooit zou zijn gebeurd. Daarmee proberen de oliebroertjes en zusjes van BP te voorkomen dat er nog heel lang niet naar olie mag worden geboord in de Amerikaanse wateren.

Wat mij betreft mag dat verbod eeuwigdurend worden en kan het ook geen kwaad om alle boorplatforms die nog wel actief zijn, langzaam, maar heel zeker te sluiten. Zou ook fijn zijn als met name Shell een einde maakt aan de olieramp die zich al jaren voltrekt in Nigeria.

Ik zou zeggen, het is tijd voor Repower America, Repower Europe, Repower the World en Repower Nederland Zie ook: Dii DESERTEC in EUMENA: De Sahara kan heel Europa van duurzame energie voorzien

11 juni 2010: Zo, we weten weer iets meer en het belangrijkste nieuws is dat de hoeveelheid olie die al sinds 20 april in zee stroomt vele malen groter is dan BP heeft aangegeven. Hoeveel olie er nu exact per dag in zee stroomt, blijft een schatting, maar het moet meer zijn dan 15.000 barrels, anders is het onmogelijk om 28.000 barrels per dag te vangen, zoals BP aangeeft. De laatste schatting gaat uit van 40.000 barrels per dag.

Inmiddels slaagt BP erin om behoorlijk wat olie weg te zuigen en op te slaan in tankers, voor zover die op tijd aanwezig zijn. Dat is vooral mooi voor BP, want men heeft laten weten dat die olie nog geld oplevert en daar draait het om bij BP. Het zou zelfs genoeg kunnen opleveren om alle kosten van deze gigantische olieramp mee te kunnen betalen. Ondertussen is President Barack Obama een heeft BP ontboden op het Witte Huis. Ook de Britse premier David Cameron gaat zich met de zaak bemoeien. Om even aan te geven hoe men tegen de situatie aankijkt: als de situatie dat vraagt zou de Britse overheid hulp kunnen bieden.

Tja, als de situatie het vraagt. Het lijkt mij zo dat de olieramp al heel lang vraagt om een daadkrachtige en effectieve ,die er primair op gericht is om het lek te dichten. De acties van BP zijn allemaal gericht op het zoveel mogelijk olie opvangen (en verkopen) en het beperken van de zichtbare schade. Vergaderingen te over bij BP en dé oplossing is zeg maar onderweg. Zo, in augustus of als het tegenzit met Kerstmis zal er geen olie meer in zee stromen. Zie het filmpje.

5 juni 2010: BP is er in geslaagd om de pijp door te zagen en een Top Hat te plaatsen. Het gevolg is wel dat er tijdelijk meer olie uit het lek stroomt. Binnen enkele dagen kan BP aangeven of het lukt om lekkende olie weg te zuigen en zo ja, hoeveel dat is. Optimistische schattingen gaan uit van 90%.

Verder is het wachten op tot het boren van twee Relief Wells klaar is. Op zijn vroegst augustus en dan kon het nog weleens een paar maanden duren voor er helemaal geen olie meer in zee stroomt. Zo tegen Kerstmis zou alles weer onder controle moeten zijn. Hoelang het opruimen van alle olie, voor zover dat mogelijk is, gaat duren is niet echt te voorspellen, maar het zal toch gauw een jaar of tien zijn. De olie heeft inmiddels ook de kust van Florida bereikt en helaas is het eind van alle ellende nog lang niet in zicht. Elders in de Golf zijn nog steeds een zeer groot aantal boorplatforms actief, waaronder een ander platform van BP dat ook al een paar keer de rode vlag heeft gekregen.

President Obama is boos en laat dat duidelijk weten. Helaas is de boodschap alleen: BP gaat dit betalen. Geen mededelingen van wat de USA gaat doen met alle bestaande booreilanden. Voorlopig is er wel een stop gezet op alle nieuwe boorprojecten.

30 mei 2010: BP is er niet in geslaagd om het olielek te dichten. De Topkill en Junkshot combinatie blijkt niet te werken. Niet helemaal duidelijk is of BP nog verder gaat met dat plan. Men heeft in elk geval aangekondigd om een Lower-Marine Riser Package te gaan aanbrengen om zoveel mogelijk olie op te vangen. Voordat het zover is, zijn we weer een kleine week verder. De eerder aangebrachte Insertion Tube is verwijderd, dus de olie stroomt weer in gigantische hoeveelheden in zee. Aan de definitieve oplossing wordt gewerkt, maar het slechte nieuws is dat die oplossing op z’n vroegst begin agustus klaar is.

But in the end, only a relief well, expected to be finished by early August, would be able to plug the well, he said. Drilled from an angle, the relief well has reached 12,900 feet from the ocean surface and must reach a depth of 18,000 feet. Los Angeles Times

Inmiddels is ook het Hurricane seizoen aangebroken met tropische storm Agatha, die in Guatamala en Mexico op de kust sloeg met twaalf doden en veel ravage tot gevolg. Hufftington Post. Deskundigen verwachten een nogal heftig seizoen. Geen idee hoe betrouwbaar die voorspellingen zijn, maar stormen en orkanen zullen van grote invloed zijn op zowel de pogingen van BP om het lek te dichten als de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Bovendien zou de olie weleens over een nog groter gebied verspreid kunnen worden.

What’s behind BP’s logo? Redesign BP’s logo Competition by Greenpeace

29 mei 2010: BP is er nog steeds niet in geslaagd om het lek definitief te dichten. Het leek de goede kant op te gaan, maar de operatie Top Kill in combinatie met het Junkshot is weer stilgelegd. Naar verwachting gaat men morgen verder. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de olie zich over een nog veel groter gebied heeft verspreid dan gedacht. Met name onder water bevinden zich oliepluimen van vele kilometers.

25 mei 2010: Langzaam maar zeker wordt de enorme omvang van de olieramp in de Golf van Mexico duidelijk. Nieuwe beelden van het Deepwater Horizon-lek in de Golf van Mexico tonen dat geen 5.000 maar 95.000 vaten per dag in zee worden geloosd. Kijkt u even naar de omvang van de olieplas. Op de kaart gezien vanuit het Global Headquarters of BP in Londen. U kunt de hele olieplas ook even op een andere lokatie projecteren.

Oilspil projected BP Headquarters London

Dat is bijna twintig maal meer dan de schatttingen die BP en regeringsbronnen hebben bekendgemaakt. De nieuwe schatting overtreft de berekeningen gemaakt door professor Steve Wereley. Die liet eerder deze maand een eenvoudig wiskundig model los op de beelden die BP op 12 mei vrijgaf om te concluderen dat zo’n 70.000 vaten per dag in zee verdwijnen. Maar Wereley herzag zijn berekeningen en zegt dat er een tweede lek is waaruit dagelijks nog eens 25.000 vaten ontsnappen. Wereley denkt dat er een foutenmarge van 20% op zijn berekeningen zit, wat betekent dat het verlies zich ergens tussen de 76.000 en 104.000 vaten per dag situeert. Bron: Express

Hjunkshot_topkill_bpet plan van BP om via een Top Kill Junkshot al dan niet in combinatie met een Tophat is uitgesteld naar vandaag of morgen.

22 mei 2010: Het valt dus helemaal niet mee. BP heeft inmiddels toegegeven dat de eerdere schattingen over de hoeveelheid olie die er in zee stroomt toch een beetje aan de lage kant was. Hoeveel olie er nu wel in zee is gestroomd, blijft onduidelijk. Dat heeft vooral te maken met verzekeringen van BP. President Barack Obama is het ondertussen behoorlijk zat en heeft uiteraard een commissie ingesteld die alles eens haarfijn gaat onderzoeken.

BP maakt er een ongelofelijke puinhoop van. Zo blijkt ook dat BP een nogal toxisch goedje heeft uitgestrooid, terwijl er andere, minder toxische en effectievere middelen op de markt zijn. Voorbeeld van goedkoep uit willen zijn. BP heeft ook laten weten geen gebruik te gaan maken van hair-booms, dus de actie om haar van mensen, honden en llama’s in te zamelen kan weer stoppen.

Loop Current oilspillsatJe, zou haast vergeten dat er nog steeds elke dag een massa olie de zee in lekt. De olievlek heeft inmiddels een enorme omvang en het is een kwestie van tijd voor de Amerikaanse kust wordt besmeurd met crude oil. Daarbij is er een nieuwe situatie onstaan omdat de olievlek inmiddels is aangekomen bij een zeestroming en dat brengt het gevaar met zich mee dat ook Cuba en de westkust van Amerika te maken gaat krijgen met olievervuiling.

Wat doet BP ondertussen? Vooral alles en iedereen de schuld geven en zoveel mogelijk olie proberen op te vangen. Op de onderwater beelden is goed te zien hoveel olie er nog in zee stroomt. Daarbij moet u zich even voorstellen dat die pijp op de zeebodem een doorsnee heeft van iets meer dan een halve meter.

Het lijkt er overigens op dat BP nu met een soort alles of niets poging het lek wil stoppen. Gepland voor gisteren, maar uitgesteld naar vermoedelijk dinsdag 25 mei. Nu maar hopen dat de BP Top Kill inderdaad het lek kan afdichten.

Officials of oil giant BP said Friday that it will likely be at least Tuesday before engineers can attempt to plug the blown-out wellhead in the Gulf of Mexico by shooting heavy fluids into it. Three ultra-deepwater rigs and other equipment are at the site where the Deepwater Horizon oil platform exploded April 20. They’re preparing for a delicate procedure called a “top kill” that BP hopes will stop the flow of oil from the well.

Crews will pump in heavy drilling mud, which is a thick, viscous fluid that’s twice the density of water. It is hoped that will stop the oil; if it does, then they’ll use concrete to keep more from gushing out. BP’s Doug Suttles says this hasn’t been tried 5,000 feet underwater before, so engineers want to make sure everything is just right. Los Angeles Times

BP Insertion Tube19 mei: Nou, het valt allemaal reuze mee hoor in de Golf van Mexico. De milieuschade is minimaal, aldus topman Tony Hayward van BP. Tja, wat kun je anders verwachten van oliemaatschappijen. Die zien eigenlijk maar één ding: de olie die wel wordt gewonnen.

BP laat dan ook weten erg blij te zijn met het feit dat er steeds meer olie wordt gewonnen via de Insertion Tube. Dat is nu wel 2000 barrels per dag. Mooi toch? Nee, natuurlijk niet want dat betelkent dat er nog steeds zo’n 3000 barrels olie per dag de zee instroomt.

Milieudeskundigen zijn een stuk minder optimistisch en wijzen vooral op de niet zichtbare olie, die onder water zit. Deze zogenoemde oliepluimen zijn van enorme omvang. Wat dacht u van 15 kilometer breed en een kilometer hoog?

Ongelofelijke reactie van BP. Wel helemaal in lijn met een andere grote milieuvervuiler in de wereld. Shell heeft gisteren besloten om gewoon door te gaan met oliewinning uit teerzanden, ondanks de hoge kosten, de enorme CO2-uitstoot, het gigantische waterverbruik en de ecologische ravage die wordt aangericht. Topman Voser: de wereld heeft die olie gewoon keihard nodig. Ook Shell gaat naar olie boren voor de kust van een eveneens kwetsbaar gebied, maar heeft laten weten dat alle veiligheidsrisico’s zijn onderzocht, alles is onder controle. Als dat niet zo zou zijn, zouden we er toch niet aan beginnen, aldus Shell. Zie: Open Brief aan Peter Voser, CEO van Shell: Nigeria brandt. Shell, stop daarmee! – Shell weer onder vuur: Milieuvervuiling en Schending Mensenrechten – Shell gaat meer olie produceren – de milieuschade neemt toe ! – Shell’s Big Dirty Secret – Olie tegen welke prijs? – Shell Arctic Drilling Plan Gets Court Approval

17 mei: Eindelijk positief nieuws uit de Golf van Mexico. BP is erin geslaagd om olie af te tappen uit de lekkende bron in de Golf van Mexico. Dat betekent nog niet dat er helemaal geen olie meer lekt. De olie is een buis binnengestroomd die in de kapotte olieput op de zeebodem is geschoven. Het lukte nog niet om de olie van 1500 meter diepte naar de oppervlakte te halen, maar BP blijft optimistisch dat het bij een nieuwe poging wel gaat lukken. ‘We weten nu dat het in principe kan’, aldus BP.

BP had previously said the tube, if successful, was expected to collect most of the oil gushing from the well. On Sunday, the company said it was too early to measure how much crude was being collected and acknowledged the tube was no panacea. Hufftington Post

16 mei 2010: Helaas is de poging om het lek te dichten mislukt. BP gaat nog wel een tweede poging doen met de Insertion Tube.

15 mei 2010: BP heeft weer een nieuw plan bekendgemaakt om het lek te dichten. Na de grote koepel en een kleinere variant is het plan voor een zogenoemde Top-Hat nu verlaten voor een Insertion Tube. Ook het plan voor een Junkshot is nog in de race als mogelijke oplossing om het lek te dichten. Heel veel vertrouwen heeft eigenlijk niemand in de nieuwste plannen: We don’t have any idea how to stop this, expert says. Extra deskundigen zijn onderweg: Obama Sends Bomb, Mars Experts to Fix BP Oil Spill

Verder is President Barack Obama behoorlijk boos en heeft aangekondigd dat een dergelijke mess nooit meer mag voorkomen. De veiligheids- en milieuregels zullen worden aangescherpt en alles moet goed worden gecontroleerd voor er een vergunning wordt afgegeven. Overigens vraag ik mij af hoe het met de veiligheid zit bij alle andere boorplatforms in de Golf van Mexico en elders in de wereld. Morgen is er in New Orleans een GulfAid Benefit Concert

Elders in de wereld heeft Shell tot zo’n beetje ieders verbazing gisteren toestemming gekregen om in het uiterst kwetsbaar gebied gewoon naar olie te mogen gaan boren. Shell Arctic Drilling Plan Gets Court Approval. Hoe oliemaatschappijen werkelijk denken over oliewinning en de veroorzaakte schade wordt duidelijk als u weet hoe de topman van BP, Tony Hayward,  denkt over de hoeveelheid olie die de zee in stroomt:  Gulf Oil Spill ‘Relatively Tiny’  

14 mei 2010: Helaas nog steeds geen goede berichten uit de Golf van Mexico. Ook een tweede poging om het lek te dichten is mislukt. Ondertussen stroomt er een gigantische hoeveelheid olie de zee in en een oplossing is nog lang niet in zicht. Er zijn allerlei plannen, variërend van een zogenaamd Junk Shot, waarbij men een enorme hoeveelheid afval het gat wil injagen, tot een nucleaire ontploffing. BP is wel gestart met de boringen van de relief wells, maar voordat die zijn voltooid, zijn we minstens drie maanden verder.

Om de gelekte olie zoveel mogelijk op te ruimen, is er inmiddels een waar leger aan de slag met honderden boten en talloze vrijwilligers. Ook voor het opruimen zijn er tal van plannen, variërend van het inzetten van mensenhaar, hondenhaar en zelfs haar van Llama’s. Hooi biedt ook mogelijkheden om olie te absorberen en vanuit Nederland is er ook een plan wat er op het filmpje goed uitziet. Inmiddels is ook het zwarte-pieten begonnen: Iedereen geeft elkaar de schuld.

BP Map Oil Spill9 mei 2010: Helaas nog steeds geen goed nieuws uit de Golf van Mexico. De eerste poging om een gigantische koepel over het grootste lek te plaatsen, is mislukt. Zie: Gulf Oil Spill: First Attempt With Oil Containment Box FAILS BP is daarnaast gestart om via twee nieuwe boringen, twee zogenoemde relief wells aan te boren. Dat kan overigens nog wel een dikke maand duren voor men de juiste diepte heeft bereikt. Zie: BP Map of Deep Horizon Site, well and relief wells

Het zou goed kunnen dat de olieramp bij Louisiana de grootse ooit blijkt. Niet direct zichtbaar stroomt waarschijnlijk een gigantische hoeveelheid giftige stoffen in het zeewater. Juist dat maakt deze olieramp bijzonder, zegt ecotoxicoloog John Schobben in een artikel in Science Guide. Uit het lek op de bodem voor de kust van Louisiana in de VS komt naar de huidige schattingen ongeveer 800.000 liter olie per dag vrij. Op termijn kunnen vooral de niet zo zichtbare effecten minstens zo groot zijn, stelt hij. En dan gaat het niet alleen om het vrijkomen van giftige stoffen maar ook om het oplossen van de olie in de vorm van een fijne emulsie onder het wateroppervlak. Dat werkt vernietigend op het leven van organismen die voedsel opnemen via het filtreren van water – zgn. filter feeders – zoals schelpdieren en zoöplankton. De olie-emulsie verstopt  hun spijsverteringsmechanisme.

5 mei 2010: Zo, de eerste stappen zijn gezet. BP is erin geslaagd een koepel over één van de gaten te plaatsen. Dat is mooi. Minder mooi is dar er nog steeds dezelfde hoeveelheid olie in zee stroomt. Verder ziet het er naar uit dat men de olie gecontroleerd in brand gaat steken en als dat lukt, levert dat weer een gigantische luchtvervuiling op. Men verwacht inktzwarte rookpluimen. Hier in Europa weten we inmiddels maar al te goed wat de gevolgen kunnen zijn van veel rotzooi in de lucht. Zie ook: A Crude Awakening: The Oil Crash ! – Crude: The Real Price of Oil
400x266_04301550_spillprojection3 mei 2010: Zo, President Barack Obama is zelf even gaan kijken en het ziet er slecht uit. Nieuwe pogingen om de drie lekken te dichten, zullen nog zeker een week op zich laten wachten. De bestrijding van de olievlek met chemicaliën maakt de ecologische ramp zeker niet kleiner en aan een andere optie, het gecontroleerd in brand steken van de olie zitten ook forse nadelen.

Zie ook: Leilani Münter The Carbon Free Race Girl: Clean Up the Oil Spill

2 mei 2010: Een enorme ecologische ramp, lijkt een kwestie van tijd. De olievlek vormt nu een bedreiging voor de kustlijn van een stuk of vier staten, maar bij een veranderende wind, zoals later deze week wordt verwacht, kan dat nog een stuk ernstiger worden.

Elke dag stroomt er een enorme hoeveelheid olie in zee vanuit de olieput op 1,5 kilometer diepte. Nadat men het eerst had over 1000 barrels per dag, al gauw bijgesteld naar 5000 barrels, heeft men het nu over maar liefst 25.000 barrels olie per dag en mogelijk kan dat nog meer worden.

Dagelijks stroomt er niet 160.000 maar 800.000 liter ruwe olie in de zee, maar nu schatten Amerikaanse oceanografen na analyse van gegevens van de kustwacht en satellieten dat er dagelijks vier tot vijf miljoen liter olie lekt uit de drie gaten in de afgebroken boorpijp. Gaten die elke dag groter worden, en dus meer en meer lekken. Het zal nog minstens een maand duren voor die lekken gedicht kunnen worden, experts achten drie maanden realistischer.Het Laatste Nieuws – Open Brief aan Peter Voser, CEO van Shell: Nigeria brandt. Shell, stop daarmee!

The oil is gushing from BP’s sunker Deepwater Horizon rig at 25,000 barrels a day and could reach 50,000 barrels a day according to the National Oceanic and Atmospheric Administration. Earlier estimates had put the leak at 5,000 barrels a day. Times on Line UK

Het weer zit ook niet echt mee, met veel wind, hoge golven en helaas nog steeds landinwaarts. Ook blijkt de omvang van de olieplas zich in korte tijd fors te hebben uitgebereid. De laatste schattingen geven een olievlek van ruim 10.000 vierkante kilometer.

400x266_04291437_oilslickadvance30 april: De olieramp in de Golf van Mexico wordt groter en groter. Inmiddels heeft de olievlek de kust van Louisiana bereikt.

AccuWeather geeft in de laatste weersverwachtingen aan dat de ellende alleen maar groter gaat worden, met een aanwakkerende wind, nog steeds landinwaarts.

Bovendien zal het opruimen danwel in brand steken van de olie sterk worden bemoeilijkt door een storm-front met hoge golven als gevolg.

If the winds continue, the oil slick could make it to the coasts of Louisiana, Mississippi and Alabama by this weekend. The slick is almost as long as the coastline of New Jersey.

Pictures Gulf Oil Spill Creeps Towards Mississippi Delta by NASA en Gulf of Mexico oil spill reaches Louisiana coast by Times on Line en Timeline Rig Disaster by Wall Street Journal

29 april: Uit de lekkende pijpleiding van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico stroomt veel meer olie dan tot nu toe gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht gisteren bekend gemaakt. Niet 160 duizend liter, maar 800.000 liter ruwe olie stroomt dagelijks de Golf van Mexico in. Dat is vijf keer zoveel als in eerste instantie gedacht.

Pogingen om het lek te dichten, zijn nog niet geslaagd. Bovendien blijkt het nu te gaan om meerdere plaatsen waar de olie in zee stroomt. In elk geval twee, maar waarschijnlijk zelfs drie lekken. Zoals we dat van een oliemaatschappij kunnen verwachten: BP ontkent dat er zoveel olie in zee stroomt. Het Amerikaanse Congress heeft er al aandacht aan besteed en eist duidelijk antwoorden van alle betrokkenen. Bron: Hufftington Post

400x266_04281605_newoilspillgraphicHelaas zijn de laatste weerberichten van AccuWeather, zie afbeelding, niet echt gunstige met een wind landinwaarts. Die wind zorgt ervoor dat de olievlek gevaalijk dicht bij de Amerikaanse kust komt. Hoe men een en ander wil stoppen, blijft onduidelijk. Wel is er een plan om de olie in brand te steken, maar dat is dichtbij de plaatsen waar de olie lekt. De drijvende olieplas heeft inmiddels een enorme omvang.

Crews have begun setting fire to oil leaking from the site of an exploded drilling rig in the Gulf of Mexico. It’s a last-ditch effort to get rid of it before it reaches environmentally sensitive marshlands on the coast. Spill Response: Burn Baby Burn by New York Times

27 april 2010: Nou, de eerste pogingen om het lek te dichten komen op gang. Het plan is om met een afstand bedienbare onderwaterrobot de boorput af te sluiten. Of dat gaat lukken, blijft nog even de vraag. Is nog nooit eerder geprobeerd. Ondertussen is duidelijk dat er dagelijks zo om en nabij de 159.000 liter olie in zee stroomt.

24 april 2010: Nadat eerst werd tegengesproken dat er veel olie in zee lekt, blijkt dat er dagelijks maar liefst 160.000 liter olie in zee stroomt. Bovendien verwacht men dat het nog maanden kan duren voordat het lek is gedicht. Problem daarbij zijn dat het lek zich op anderhalve kilometer diepte bevindt en het wrak van het booreiland ligt bovenop dat lek. In de restanten van Deep Horizon zit ook nog eens een kleine 2,6 miljoen liter diesel. Specialisten spreken over een tikkende tijdbom, die sowieso ooit gaat lekken.

FULL VIDEO: Oil Rig Explosion Injures Workers and Causes Raging Fire off Louisiana Coast

23 april 2010: In de Golf van Mexico is het olieplatform Deep Horizon van BP gezonken. Na een explosie gisterenavond is het olieplatform in brand gevlogen. Het is inmiddels gezonken en heeft gezorgd voor een olievlek van minstens 13 vierkante kilometer. Uit een leiding op de zeebodem blijft nog steeds olie stromen. Het hele platform is gezonken en ligt bovenop de plek waar de olie in zee blijft stromen. Deskundigen verwachten dat de olievlek snel in grootte zal toenemen.

Bovendien dreigt er de ramp nog groter te worden zodra de wind draait. Helaas is de weersverachting dat dat de komende dagen het geval zal zijn, waardoor de kans bestaat dat de olievlek de kustlijn van Louisiana en Mississippi zal bereiken met alle gevolgen van dien. De ramp op Earth Day geeft nog weer eens aan hoe gevaarlijk olieboringen zijn voor de kust van Amerika. Juist nu President Barack Obama onlangs de weg heeft vrijgemaakt voor meer olieboringen voor de Amerikaanse kust. Zie: Oil Rig Disaster in Gulf of Mexico Should Cast Doubt on Offshore Drilling this Earth Day! – Oil Rig Sinks, Raising Fears of Major Spill

The U.S. Coast Guard reported the oil rig that caught fire in the Gulf of Mexico Tuesday has sunk, and oil leaking from the rig could begin heading towards the Louisiana and Mississippi coastlines in the next day. AccuWeather meteorologists predict the ocean current in the Gulf of Mexico will switch to a southerly direction in the next 24 to 36 hours, which will push oil on the surface of the ocean towards the southeastern U.S. coastline. As of midday Thursday, the Gulf of Mexico current is taking oil from the sunken rig away from land, but meteorologists expect the current to change course as a storm from the Rockies begins to move towards the Mississippi Valley. This next system scheduled to bring severe weather into the Mississippi Valley will switch winds to the south, pulling the ocean current in the same direction. Surface oil washing upon beaches in Louisiana and Mississippi could be devastating for life along the coast. Source: AccuWeather

Tags:

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..