IDFA 2011 Green Documentary: LoveMEATender
Geschreven op 2-11-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, MilieuLoveMEATender, een Belgische documentaire, over de dramatische gevolgen van de huidige en toekomstige vleesconsumptie. Rajendra Kumar Pachauri, Jane Goodall, Pierre Rabhi, Olivier de Schutter en tal van andere bekende wetenschappers, politici en artiesten zullen in de documentaire getuigen. De regisseur van de film is de Vlaamse cineast Manu Coeman.
Een film voor een verantwoorde globalisering en consumptie Yvan Beck is dierenarts in Brussel. Hij bedacht het idee om een documentaire te draaien rond de problematiek. Voor hem is de inzet duidelijk: Kunnen we zes of zeven miljard mensen dagelijks voeden met vlees ? Het antwoord is duidelijk: NEEN!
Het viel Beck op dat het debat over het broeikaseffect en milieu in het algemeen, tot nu toe voornamelijk gericht werd op het verkeer en het gebruik van natuurlijke energiebronnen, terwijl er veel te weinig aandacht werd geschonken aan de catastrofale gevolgen van intensieve veeteelt. Yvan Beck besloot daarom aan de alarmbel te trekken: De grote meerderheid van de mensen op aarde hebben nog steeds geen enkel besef van de invloed van de vleesconsumptie op de mens, de dieren en het milieu. Ik zal slechts één cijfer aanhalen: 18% van alle broeikasgassen is te wijten aan de vleesproductie, dat is meer dan auto’s en vliegtuigen samen. Wanneer men bedenkt dat opkomende landen, zoals China en India bijvoorbeeld, een consumptiepatroon gaan ontwikkelen dat gelijkaardig zal zijn met dat van de Westerse wereld, is alles gezegd, verduidelijkt Yvan Beck, initiatiefnemer van het project LoveMEATender.
Gemiddeld eet elke Belg gedurende zijn leven zowat 5 koeien, 7 schapen, 42 varkens, 891 kippen, 43 kalkoenen en 24 konijnen. Jaarlijks worden er 285 miljoen dieren geslacht. 285 miljoen voor 11 miljoen inwoners ? De bekroonde documentaire ‘Love Meat tender” gaat over de impact van de toenemende vleesconsumptie. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de wereldbevolking samen met de vleesconsumptie fors toegenomen. Waar vlees vroeger een voorrecht was, is het nu een doodnormale zaak geworden.
Deze toegenomen vraag leidde tot de nood aan een groter aanbod. Zo ontstond er een nieuwe industriële logica bij de productie van vlees. Men wil zo veel mogelijk vlees produceren op een zo kort mogelijke tijd. Met winst als motief werd de productiewerkwijze van vlees grondig aangepast. Dit heeft dan ook zowel culturele, economische, politieke als ethische implicaties. De belangrijkste invloeden worden echter uitgeoefend op het milieu en op de gezondheid van mensen. Dat het niet evident is om elke dag een vers stuk vlees op je bord te krijgen, wordt door de documentaire Love Meat Tender belicht. De vraag is dan ook hoelang de aarde de prijs van onze drang naar vlees kan blijven betalen … Bron: Lichtpunt
hadelijn dewilde zegt:
1 februari 2012 om 13:13 | Permalink
Waar is deze documentaire te koop?
maron zegt:
12 februari 2012 om 15:43 | Permalink
dat wil ik ook graag weten.
Afriend zegt:
27 mei 2013 om 00:41 | Permalink
Deze documentaires zijn in het Nederlands ondertiteld. Ze zijn op DVD te verkrijgen bij de mediatheek van Lichtpunt.
Titel (of thema) en datum van de gewenste uitzending op dvd: UITZENDING 26 mei 2013 Documentaire “LoveMEATender”