Het Programma NME: Zoekt en Financiert NME Arrangementen
Geschreven op 6-4-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Educatie, Milieu, NatuurHet programma NME biedt een nieuw perspectief op natuur- en milieueducatie in Nederland. Het is een initiatief van de rijksoverheid.
Nederland heeft een rijke traditie in NME. Er is veel kennis en ervaring. Maar voor een groter effect is het nodig NME vanuit een ander perspectief in te zetten: passend bij actuele maatschappelijke thema’s en gekoppeld aan beleidsdoelstellingen.
NME is een effectief en lang werkend beleidsinstrument voor provincies, gemeenten en waterschappen om beleidsdoelen te halen. Datzelfde geldt voor het voldoen aan kerndoelen in het onderwijs. Kennis over natuur en milieu laat mensen anders kijken naar onderwerpen als klimaatverandering, zwerfafval, voeding of gebiedsontwikkeling. Het zet mensen aan het denken én helpt hen daarnaar te handelen. Weten is doen.
Het programma NME zoekt en financiert kansrijke NME-initiatieven waarbij verschillende partijen samenwerken aan goede NME. Dergelijke initiatieven noemen we arrangementen. Bij een NME-initiatief dat uitgaat van een vraag, werken verschillende partijen met elkaar samen aan goede NME.
Zo’n coalitie noemen we een arrangement. Bij voorkeur doen daaraan mee: Bestuurders en beleidsmedewerkers. Eindgebruikers (denk aan het onderwijs en BSO). NME-professionals. Andere organisaties met nieuwe ideeën.
In de werkwijze richten men zich in het bijzonder op jeugd en jongeren. Want jong geleerd is oud gedaan. NME
Mooi hoor, alhoewel ik zelf zou zeggen duurzaam geleerd is duurzaam gedaan. Verder lijkt mij de zoektocht naar arrangementen nog een hele klus. Er blijken al een aantal bestaande arrangementen te zijn:
Stroom: In Zuid-Holland hebben de gezamenlijke NME-diensten, de provincie, GDO en het IVN in 2008 het initiatief genomen om de uitvoering van NME een kwantitatieve en kwalitatieve impuls te geven.
Zonnefabriek: De Provincie Zeeland wil meer dat meer duurzame energie wordt opgewekt.
Proeftuin Amsterdam (Amsterdam, Zaanstad en Provincie Noord-Holland) investeert in de ontwikkeling van een leerlijn NME voor basisscholen.
Boerderijeducatie: Het arrangement investeert via educatie in een maatschappelijk probleem: kinderen die niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt, en die weinig weten over gezonde voeding.
Zie ook: Congres 2010 NME 2.0: Een nieuw perspectief op natuur- en milieueducatie - De Schone School, zeg maar Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan