google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Samen Werken, Samen Duurzaam Feesten: Geluidsoverlast door Audio Shock

Geschreven op 3-7-2008 - Louisdeco. Geplaatst in Evenementen, Geluid, Milieu Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

audioshock-2008.jpgZo, het evenementenseizoen komt lekker op gang. Overal in het land worden weer heel veel festivals georganiseerd. Zo’n 150.000 kleine en grote evenementen per jaar.

Ja, Nederland is gek op een feestje. De ingrediënten zijn op zich simpel. Men neme een terrein, wat artiesten, veel drank en fastfood, eventueel een camping erbij en het feest is compleet.

Op speciale evenemententerreinen, in een hal, een feesttent, in een park of gewoon op straat. Geweldig dat dit allemaal kan in Nederland. Elke gemeente heeft daarom een eigen beleid, een visie op evenementen. Tientallen gemeenten doen hun uiterste best om Dé Evenementenstad van Nederland te worden.  Kosten nog moeite worden gespaard, als het maar bezoekers oplevert, hoe meer hoe beter, dat is het devies.

Gek genoeg zijn de evenementenprijzen over 2008 al toegekend, terwijl het evenementenseizoen net is begonnen. Dé winnaars sinds 2001 zijn achtereenvolgens: Almere, Rotterdam, Dordrecht, Den Haag, Rotterdam, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ik neem aan dat duurzaamheid geen rol speelt bij de uitverkiezing, anders zou Rotterdam nooit vier keer winnaar kunnen zijn.

Daarnaast hebben we nog de commerciële evenementen. Bedrijven huren een lokatie, bezoekers betalen een vaak niet al te kinderachtig bedrag om erbij te kunnen zijn. En voor al die evenementen is een vergunning nodig. Soms is de Wet Milieubeheer van toepassing als er een bestaande vaste lokatie wordt gebruikt. Veel vaker is de gemeente aan zet. Die geeft een vergunning af. Portefeuillehouder is bijna altijd de burgemeester, die is verantwoordelijk voor de openbare ruimte en de openbare orde.

En bij die vergunning gaat het meestal helemaal mis, want een evenement is een feest en het is geen feest geweest als het geen bende is geweest. Dat moet ongeveer de gedachtengang zijn bij de meeste vergunningen. Met andere woorden op een evenement mag wat nooit mag. En het mag omdat het een evenement is. Dus, is het ook niet echt nodig om daar regels voor op te stellen.

Regels zijn er wel hoor, maar die hebben vooral te maken met openbare orde, calamiteiten en verkeersomleidingen. Eisen ten aanzien van tal van andere dingen worden gemakshalve maar niet gesteld. Afval kan ongestraft overal worden weggegooid. Wordt wel weer opgeruimd, waarbij vaak na afloop vol trotst alweer een nieuw afvalrecord wordt gemeld.

Geluidsregels zijn er vaak ook nog wel, maar handhaven is een ander verhaal. Als politie kun je natuurlijk niet zomaar een feest gaan verstoren, da’s vragen om moeilijkheden, dus nog maar eens vriendelijk vragen of het iets minder kan. Dat kun je dus maar beter regelen in de vergunning. In Leeuwarden ging dat duidelijk mis bij Audio Shock 2008: De luide bassen van het dance-evenement Audio Shock Festival in Leeuwarden hebben zaterdagavond tot meer dan zestig klachten over overlast bij de politie geleid. Het gebonk van de house- en technomuziek was tot heinde en verre te horen. Het festival vond plaats op het parkeerterrein achter het WTC Expo. Directeur Andries de Jong is woedend over de overlast. Hij snapt niet dat de gemeente toestemming heeft gegeven voor het festival. ,,Dit is een pure provocatie.”  Bron: Leeuwarder Courant

Nou, wij snappen het al heel erg lang niet meer. Stichting Louis d’Eco adviseert al meer dan 15 jaar aan tal van gemeenten en begeleidde de daadwerkelijke implementatie van milieumaatregelen. Daarnaast is er een hele serie handboeken milieuzorg bij evenementen waar precies in staat hoe we in Nederland tot duurzame evenementen kunnen komen, zonder het feestje te verstoren. Voor (top)sportevenementen is er de handleiding: Iedereen kan Scoren ! Zelfs een certificeringssysteem met een officieel keurmerk is klaar: Milieubarometer Evenementen. Toepassen van dat alles is nog wat anders.

In een aantal koplopergemeentes zijn verschillende eisen opgenomen in de APV-evenementenvergunning. Mooie voorbeelden zijn de gemeente Utrecht, Wageningen, Nijmegen en het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam. Andere gemeenten, zoals Rotterdam blijven maar onderzoeken en komen maar niet tot een echt gerichte aanpak van de overlast door evenementen, terwijl de bewoners van het centrum het goed zat zijn.

In Amsterdam komt de milieuzorg niet verder omdat alle stadsdelen zelf mogen beslissen. In Almere ligt een compleet Handboek dat niet of slecht wordt toegepast. Ach ja, u weet het toch Hét Kan in Almere is de slogan, dus dan moet het ook kunnen en regels zijn dan maar lastig. En Den Haag zult u zeggen, toch ook een grote stad met veel evenementen. Niets, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met een lijstje gemeentes. Update 2018: We zijn ruim 10 jaar verder en wat blijkt: Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers

In Utrecht is nu weer enorme oppositie tegen de komst van De Parade 2008, terwijl nou juist diezelfde Parade als een absoluut voorbeeldevenement kan worden gezien als het om het duurzaamheid gaat. Maar als je zo’n groot evenement op een absoluut verkeerde plek in de stad toestaat, levert dat ongekend veel problemen op voor omwonenden. Stichting Louis d’Eco adviseerde al een jaar of tig geleden om met De Parade om de tafel te gaan zitten om een andere lokatie te vinden. Midden in de binnenstad is die plek er eigenlijk niet, maar iets verder weg van het centrum natuurlijk wel. Ook in Amsterdam zit de Parade al heel erg lang op een wat lastige lokatie, zeker als het regent. De Parade is in Rotterdam 12 juni – 22 juni Museumpark en in en rondom het NAi -Den Haag 27 juni – 6 juli Westbroekpark – Utrecht 11 – 27 juli Moreelsepark en Amsterdam 1 – 17 augustus Martin Luther Kingpark. Zie ook: Theaterfestival De Parade in Amsterdam en Utrecht op Duurzame Energie

Het begint met de vergunning en de keus voor een lokatie. Die lokatie is vaak wel leuk bedacht, maar volstrekt ongeschikt om tienduizenden tot zelfs honderdduizenden bezoekers te faciliteren. Alweer een jaartje of vijf geleden was het onze huidige minister Jacqueline Cramer die aan toenmalig minister Jan Pronk het rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen aanbood. De aanbevelingen zijn volgens mij nog steeds van kracht, dus wellicht kan onze huidige minister Jacqueline Cramer die eindelijk eens zelf gaan uitvoeren.

Aanbevelingen evaluatieonderzoek Eco-glazen:

Overheden: Het gebruik van Eco-glazen bij evenementen kan door het Ministerie van VROM middels regelgeving sterker gestimuleerd worden. Provincies kunnen vanuit het preventiebeleid een initiërende, stimulerende en subsidiërende rol vervullen. Gemeenten hebben met de APV-evenementenvergunning (Algemene Plaatselijke Verordening) een goed instrument in handen om het gebruik van Eco-glazen te verplichten. Zij zouden hiervan veelvuldiger gebruik moeten maken.

Horeca: De horeca dient een branchebreed beleid te ontwikkelen voor het gebruik van Eco-glazen bij evenementen, in uitgaansgelegenheden en in andere bedrijfssectoren (stadions, sport, recreatie-parken, zwembaden, etc.). Dit beleid kan worden verankerd in de Algemene maatregelen van Bestuur (AmvB’s) voor de Horeca, Sport en Recreatie.

Bestaande regelingen en programma’s: Bestaande milieuzorgprogramma’s dienen aandacht te besteden aan afvalpreventie door het gebruik van Eco-glazen binnen hun programma’s te integreren. Dit kan zonder meer bij de Milieubarometer, de Blauwe Vlag en het Eco-kit programma. Organisatoren van evenementen dienen aandacht te besteden aan goede voorlichting over het gebruik van Eco-glazen, zodat de glazen optimaal ingezet worden. Aansluiting bij de activiteiten van de Stichting Nederland Schoon, die gericht zijn op een gedrags- en mentaliteitsverandering, biedt goede kansen. Bron: rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen

Mooi hè, duidelijk ook. Iedereen zijn rol en dat past weer heel mooi bij Samen Werken, Samen Feesten. Ja, het kan en Duurzaam Feesten kan ook. Zijn er dan enorme investeringen nodig om dit even in één keer voor heel Nederland te regelen. Nee, het afvalprobleem is met een bedrag van zo ‘n 2,5 miljoen euro op te lossen. Dat is een fractie van wat er nu wordt uitgeven aan voorlichtingscampagnes om zwerfafval te voorkomen. Bovendien worden diezelfde campagnes tegengewerkt omdat er bij evenementen verkeerd tegen afval wordt aangekeken. Niks afval hoort in de afvalbak, maar schoonmaken na afloop.

Afvalpreventie en het voorkomen van zwerfafval lukt moeilijk tot niet en op evenementen lukt het helemaal niet, tenzij men overstapt op veilige, duurzame kunststof glazen (Eco-glazen) die meerdere malen kunnen worden gebruikt, gewoon door ze te spoelen conform de hygiëne regels die ook van toepassing zijn op gewoon glaswerk.

Waar wachten we toch op om van al die rotzooi bij evenementen af te komen? Zelfs bij evenementen die door de overheid worden georganiseerd zoals het Akkoord van Schokland duiken die ellendige plastic wegwerpbekertjes op.

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  9 augustus 2015 om 09:45 | Permalink

  Geluidsoverlast Festivals in het Roel Langerakpark in Rotterdam

  Voor sommigen kan de muziek niet hard genoeg staan op een festival, maar niet voor Henk van Mourik (67). Sterker nog: hij is de harde muziek van festivals in het Roel Langerakpark achter zijn woning meer dan zat. Volgens hem en andere buurtbewoners overschrijdt de muziek het toegestane geluidsniveau en om dat te bewijzen heeft hij de gemeente overgehaald om meetapparatuur op zijn balkon te installeren. Van Mourik neemt maatregelen tegen het Blijdorp Festival op 15 augustus. Het festival wordt getest op geluidsoverlast. Lees meer Metro

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (697)
 • Agenda (3.360)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (893)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (529)
 • Design (238)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.443)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.698)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (319)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (329)
 • Iets anders (418)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (147)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.723)
 • Licht (396)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (172)
 • Milieu (757)
 • MVO (113)
 • Natuur (788)
 • Nederland (40)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (234)
 • Vakantie (86)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.668)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Eerste Vlucht Met Waterstof Vliegtuig In 2024 Van Rotterdam Naar London by ZeroAvia
 • CO2-Uitstoot Shell Zal Komende Tien Jaar Stijgen Met Ruim 4% In Plaats Van Dalen
 • KNMI Klimaatsignaal ’21: Zeespiegel Stijgt Sneller, Meer Zon, Meer Extreme Buien by KNMI
 • Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022: Recycleketen Verpakkingen Sluitend Maken
 • Vodafoon Eco-SIM Kaarten: Vodafone Maakt Sim-Cards Voortaan Kleiner En Van Gerecycled Plastic
 • Circulair Bouwen In De Metropoolregio Amsterdam (MRA): Future Or Tradition by C-Bèta
 • Drijvend 330 MW Mar de Ágata Windmolenpark Andalusië, Spanje by BlueFloat Energy En Sener
 • Drijvend 1,3 GW Parco Eolico Marino Windmolenpark In Puglia, Italië by Odra Energia
 • Drijvend 1GW Parc Tramuntana Windmolenpark In Golf de Roses Catalonië, Spanje by BlueFloat Energy En Sener
 • Alaska Air En ZeroAvia Ontwikkelen Waterstof Elektrisch Vliegtuig Met 76 Zitplaatsen
 • Fiido X Folding Electric Bike: Electric Bicycle With Folding Mechanism by Fiido
 • De Nieuwe Elegante Elektrische Range Rover Komt in 2024 by Land Rover
 • Nautilus Eco-Resort: Triple Zero Ecotoerisme – Zero-Energy, Waste, Poverty by Vincent Callebaut
 • Zes Scholen Van Stichting Sarkon En Twee Scholen Van SBBK Stappen Over Op LED by Saled
 • The European Commission’s Pollinator Park by Vincent Callebaut
 • Energy Conservation: Seven Methods For Energy Conservation
 • Monteurs VodafoneZiggo Rijden in Utrecht Elektrische Bakfiets Met Zonnepanelen by SunRider
 • State Of The Energy Union: Meer Stroom Uit Duurzame Dan Uit Fossiele Bronnen In EU In 2020
 • New Chinese Shouhang 100 MwP Solar Power Plant by Innovative Techs
 • SnappStory: Het Eerlijke Verhaal Achter 10 Jaar SnappCar by Victor van Tol En Anka Jacobs
 • Links

  Milieunet op..