Een zorg minder met Energiezorg
Geschreven op 26-9-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Communicatie, Energie en Besparing, MilieuUw energiegebruik beter en structureel beheersen. Wie wil dat niet met de huidige energieprijzen. Met Energiezorg is dit mogelijk!
Energiezorg is het op een structurele en economisch verantwoorde wijze uitvoeren van organisatorische, technische en gedragsmaatregelen om het gebruik van energie, inbegrepen de energie voor de productie en het gebruik van grond- en hulpstoffen, te minimaliseren.
Veel bedrijven en organisaties willen (of moeten) Energiezorg inbedden in hun organisatie. Veel gehoorde vragen over Energiezorg zijn: Waar sta ik nu en hoe kan ik het aanpakken? Wat is Energiezorg? Waarom Energiezorg? Ben ik aan Energiezorg toe? Hoe kan ik Energiezorg invoeren? Welke instrumenten kan ik gebruiken? Wie kan mij verder helpen? Bij wie kan ik met vragen terecht? Waar kan ik de informatie vinden?
Elk jaar houdt SenterNovem een steekproef om de kwaliteit van het invullen van de BasisCheck Energiezorg te toetsen. Vooral het verankeren van Energiezorg in de organisatie blijkt een moeilijk onderdeel te zijn. Daarom gaat SenterNovem de steekproef anders aanpakken. Duidelijke meerwaarde van de nieuwe steekproef is dat u concrete verbeterpunten krijgt aangereikt. Daardoor wordt duidelijk waar het energiezorgsysteem nog niet goed functioneert, wat de consequenties daarvan zijn en wat u daaraan kunt doen.
Het controleren van alle relevante documenten blijft uiteraard staan want documentatie is een noodzakelijk onderdeel van uw Energiezorgsysteem. Het is belangrijk om inzicht te hebben in wat uw organisatie doet (of heeft afgesproken) op het gebied van energie-efficiency. Daar horen uiteraard documenten bij die beheerd moeten worden. Het voordeel van documenteren is dat het overzicht verschaft. En overzicht zorgt er voor dat u snel kunt handelen. De Energiezorg Handreiking Documenteren helpt u daarbij en geeft praktische tips. Zodat u in geval van wijzigingen in één oogopslag kunt zien wat u moet doen om de structurele aandacht voor het energiegebruik binnen uw organisatie vast te houden en hoe u met uw Energiezorgdocumentatie kunt aansluiten bij reeds bestaand instrumentarium.
Daarnaast wordt in persoonlijke gesprekken aandacht besteed aan hoe de vastgelegde afspraken binnen uw bedrijf worden uitgevoerd. Met de nieuwe steekproef wordt een duidelijke link gelegd tussen ‘vastleggen wat u doet’ en ‘doen wat u heeft vastgelegd’. In november 2008 zal de eerste gewijzigde steekproef starten bij 50 bedrijven. Bron: SenterNovem
Eerlijk gezegd kende ik de term Energiezorg niet echt en als u het mij vraagt is het gewoon een onderdeel van Milieuzorg. Maakt niet uit. Waar het om gaat is aandacht hebben voor uw energieverbruik en aandacht voor hoe uw medewerkers met energie omgaan. Wordt er veel energie verspild? Is iedereen in de organisatie wel overtuigd van het nut? Zijn er mogelijkheden om energie te besparen? En hoe communiceert u over uw Energiezorg binnen de organisatie en hoe verwerkt u een en ander in uw totale communicatiemix?
Veel bedrijven, overheden en oraganisaties worstelen met de aanpak en de communicatie daarover. Wij krijgen daar veel vragen over van en adviseren op een heel praktische wijze over de aanpak en de interne en externe communicatie.
Meer weten over onze aanpak? Neemt u dan even geheel vrijblijvend contact op met Erik van Erne.