google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Goed Voorbereid Zijn Heb je Zelf in de Hand: Het Noodpakket

Geschreven op 10-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Duurzaam, Kerst, Milieu Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Goed Voorbereid Zijn Heb je Zelf in de Hand27 juli 2010: Zo, na de campagne Denk Vooruit wordt het nu tijd voor de campagne Goed Voorbereid Zijn Heb je Zelf in de Hand.

We hebben het goed voor elkaar in Nederland, maar ook bij ons kan iets gebeuren. Het kan zijn dat de stroom langere tijd uitvalt, er geen water uit de kraan komt of dat u tijdelijk uw huis moet verlaten, bijvoorbeeld door explosiegevaar. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort situaties. De hulpdiensten zijn namelijk nooit meteen ter plaatse en kunnen niet altijd iedereen direct helpen. Bij een incident of noodsituatie kan op actuele informatie worden gevonden.

Of u nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen en u te informeren over risico’s in je omgeving. Als u een lichamelijke of verstandelijke beperking heeeft, maak dan met mensen om u heen (familie, vrienden, buren) afspraken over wie u kan helpen in een noodsituatie. Enkele tips hoe u zichzelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Zie ook Niet Bang maar Voorbereid

Zorg dus voor een goede voorbereiding. Een noodpakket bevat in ieder geval: een radio op batterijen; een zaklamp; een eerstehulpdoos; lucifers in waterdichte verpakking; waxinelichtjes; warmhouddekens; een gereedschapsset en een waarschuwingsfluitje. Daarnaast is het verstandig in ieder geval enkele flessen water in huis te hebben. Ga ook na wat voor uw specifieke gezinssituatie onmisbare producten zijn.

Zoals wij al eerder schreven is het advies om een radio en zaklamp op batterijen in het noodpakket te stoppen, minder slim. Batterijen lopen na verloop van tijd leeg. Beter kunt u kiezen voor een radio met opwindmechanisme en een zaklamp zonder batterijen, zoals de ouderwetse knijpkat. Zijn er in moderne uitvoeringen.

Wat te doen bij een noodsituatie? (PDF)
Iedere noodsituatie is anders, maar voor elke noodsituatie geldt in ieder geval: Blijf zo rustig mogelijk en denk na voordat u handelt. Waarschuw en informeer mensen in uw omgeving. Als u gewond bent of in acuut gevaar verkeert, alarmeer dan de hulpdiensten of probeer anderen om hulp te vragen. Bent u zelf niet gewond, help dan waar mogelijk anderen.
Probeer informatie te krijgen van een betrouwbare bron. Luister naar de calamiteitenzender of kijk op Crisis NL . Volg de instructies van de hulpdiensten en de overheid op. 

Goed Voorbereid Zijn Heb je Zelf in de Hand-risico

De rijksoverheid vindt het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen redden als er iets gebeurt. Hulpdiensten kunnen nooit overal tegelijk zijn en helpen altijd eerst waar het écht nodig is. Daarom startte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2006 een multimediale campagne met als thema ‘Denk Vooruit’, die momenteel wordt voortgezet met als thema ‘Goed voorbereid zijn, heb je zelf in de hand’. Bron: Nederland Veilig

 

guusje-ter-horst.bmp10 oktober 2008: Hoe kom je op het idee? Minister Guusje ter Horst gaat de ambtenaren van haar ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dit jaar een noodpakket geven waarmee ze zichzelf het eerste etmaal na een ramp kunnen redden.

Geweldig idee toch? Sluit ook heel mooi aan bij die spotjes en radiouitzendingen van Postbus 51 die we eind 2007 en begin 2008 veelveeldig hebben gehoord.  We kunnen maar beter voorbereid zijn op een ramp. Maar wat is een ramp?

Zoals begin januari in Utrecht in de wijk Overvecht waar de stroom uitviel bij zo’n 10.000 huishoudens? Zonder stroom valt er wel heel veel weg. Voor een avondje kun je het nog wel leuk vinden, maar je hebt dan bijvoorbeeld geen radio die het ook doet.

wereldontvanger.jpgDenk Vooruit riep Nederland op om een soort rampenpakket in huis te halen. Daarbij viel mij op dat er nogal de nadruk werd gelegd op een radio. Een radio op batterijen en natuurlijk moet je dan zorgen voor reserve batterijen. En juist die nadruk op batterijen is onbegrijpelijk.

Want wie weet dat nou niet: batterijen lopen na een tijdje leeg. U kent dat wel. Altijd op het moment dat er geen stroom is. Niet zo goed vooruit gedacht en niet echt duurzaam, zou ik zo zeggen. 

Ook die zaklamp op batterijen en het geweldige advies om toch vooral voor reserve batterijen te zorgen is niet meer van deze tijd. Er zijn tal van zaklampen verkrijgbaar, die het gewoon doen op ….menskracht. flashlight.jpgDe ouderwetse knijpkat is terug van weggeweest in moderne uitvoeringen. Ook is er een ruim assortiment zaklampen die het gaan doen na even schudden.  

Nu maar hopen dat de ambtenaren een ander en wat duurzamer noodpakket krijgen, zodat men goed voorbereid is op mogelijke rampen in ons land. In Nederland zijn dit soort nood-radio’s al langer verkrijgbaar. Ook met opwindmechanisme.

U kunt er zelfs één winnen bij de Energiebespaarquiz.

4 Reacties

 1. GeenStijl zegt:

  31 oktober 2008 om 13:58 | Permalink

  Heeft u al een noodpakket?
  Huishoudelijke mededeling van de overheid. Wat doet u wanneer er een ramp gebeurt? En dan hebben we het dus over een ramp vergelijkbaar met die afschuwelijke stroomuitval in de Bommelerwaard. In een uitgestrekt land als Nederland kun je dan dus geen kant op en ben je volledig op jezelf aangewezen. Daarom gaat de overheid nu een ieder van u adviseren een noodpakket samen te stellen. Vandaag reikt minister Guusje Nadorst de eerste drie pakketten uit. Tevens roept zij supermarkten op kant-en-klare noodpakketten op de markt te brengen. Voor de doe-het-zelevers onder u hierbij alvast het boodschappenlijstje: radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, zaklamp, extra batterijen, EHBO-doos, lucifers in waterdichte verpakking, voorraadje van uw favoriete medicijnen, contant geld, kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren, reservesleutels van huis en auto, plattegrond van omgeving, autokaart en een lijstje met de telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen! Verder is aan te raden: een gereedschapsset, drie liter water per dag per persoon (voor minstens drie dagen), voorraad houdbaar eten (voor minstens drie dagen), blikopener (als het voer in blik zit), wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband (geen tampons!), tandpasta, tandenborstels, stevige schoenen, dichte kleding, dekens, campingkookstel met extra brandstof (gas, benzine), pannensetje, eetgerei en een fluitje (geen bierglas) om hulp te roepen. Ook handig is om touw en bouwzeil in te slaan in het geval u een schuilplaats moet maken. Nee hoor, wij zijn niet gek, zij zijn een vliegtuig. HAMSTEREN!

  Het ECHTE noodpakket: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/10/het_gs_noodpakket_kerstpakket.html

 2. junior zegt:

  4 november 2008 om 01:18 | Permalink

  hallo mensen van nederland wat ik niet begrijp van dit rampenpakket is
  waarom er amtenaren zijn die het pakket gratis hebben gekregen ???
  amtenaren krijgen volgend jaar 10% loon erbij volgens alle nieuws berichten
  maar ja je weet het de hard werkende mens die toch al steeds meer geld moet inleveren in deze wereld zal het pakket toch moeten kopen
  we leven echt in een rare wereld mischien is het toch handiger om anti recessie pakketjes te gaan kopen dan komt het geld weer een beetje aan het rollen………

 3. Pietje Puk zegt:

  26 december 2009 om 19:20 | Permalink

  Handig zo pakket, maar wel een beetje duur…..

 4. Erik van Erne zegt:

  21 april 2010 om 13:01 | Permalink

  NL Alert via telefoon aanvulling op alarmsirenes

  Als begin 2011 ‘NL Alert’ wordt ingevoerd als nieuw systeem om op mobiele telefoons te waarschuwen bij een ramp, blijven de vertrouwde alarmsirenes gewoon bestaan. Zeker tot 2018 loeien de sirenes als iedereen naar binnen moet, ramen en deuren moet dichtdoen en naar de radio moet luisteren. Maar daarnaast komt er een bericht met informatie op alle mobiele telefoons in een rampgebied.

  Met NL Alert kunnen tekstberichten over een ramp gestuurd worden naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Dat kan een klein gebied zijn (een buurt of stad), een hele regio of een bepaald deel van het land. In hetzelfde gebied kunnen dan de sirenes afgaan.

  Een alarmbericht via NL Alert heeft veel voordelen: Mensen worden niet alleen gealarmeerd dát er iets aan de hand is, maar ze krijgen ook informatie over wát er loos is. Ook krijgen zij instructies over wat zij moeten doen. Het is niet nodig vooraf 06-nummers van mensen te verzamelen, want een alarmbericht van NL Alert gaat gewoon door de lucht naar alle mobiele telefoons in een bepaald gebied. Het systeem maakt namelijk geen gebruik van de sms-techniek, maar van ‘cell broadcast’: het uitzenden van een bericht naar alle telefoons binnen één of meer cellen van het gsm-netwerk.

  Als het mobiele telefoonverkeer plat gaat doordat iedereen gaat bellen en sms’en, blijft het systeem in de lucht. Het systeem is snel: iedereen in het rampgebied krijgt tegelijkertijd het alarmbericht. Doven en slechthorenden – die de sirenes niet horen – krijgen ook informatie. Gespecialiseerde gsm-toestellen kunnen tekstberichten omzetten in spraakberichten. Zo kunnen ook blinden en slechtzienden de informatie krijgen.

  Het is de bedoeling dat aan de tekstberichten een speciale ringtone wordt gekoppeld, zodat het alarmbericht altijd door komt, dus ook als de telefoon in de trilstand of op ‘stil’ staat. De introductie van NL Alert – begin volgend jaar – zal gepaard gaan met zorgvuldige voorlichting over wat mensen van het systeem mogen verwachten en wat zij zelf moeten doen om de alarmberichten te kunnen ontvangen op hun mobiele telefoon.

  Nederland loopt wereldwijd voorop met de toepassing van dit systeem voor het alarmeren en informeren van burgers in crisissituaties, maar in Europees verband willen ook andere landen meedoen. Er worden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat in alle landen die meedoen de hulpdiensten, telefoonproviders en telefoonfabrikanten hetzelfde of een vergelijkbaar systeem gaan gebruiken. Bron: http://www.rijksoverheid.nl/

  Mooi. Als Nederland echt voorop zou lopen, dan is een twitteraccount NL Alert natuurlijk het minste. Via website, RSS-feeds, Tweets, wat social media applicaties en een stuk of wat social network accounts communiceren lijkt mij nou echt vooruitstrevend en innovatief.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (720)
 • Agenda (3.457)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (549)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.490)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.802)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (339)
 • Iets anders (448)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (761)
 • MVO (114)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.836)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Atlas Werkconferentie Online Op 21 april 2022 by Atlas Leefomgeving: Van Praten Naar Doen
 • De Week Van De Groene Tuin: Hittestress En Wateroverlast Aanpakken – Zeven Tips
 • Europese Commissie Presenteert Plannen Tegen Wegwerpeconomie: Alleen Nog Duurzame Producten
 • Geen Wegwerpbekers En Borden Bij Ronde Van Vlaanderen: Herbruikbare Bekers En Borden Verplicht
 • Zoetwaterriffen In Utrechtse Singel Voor Bevorderen Biodiversiteit
 • Subsidie Groene Daken In Zeeland Voor Particulieren En Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)
 • Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) Rapport Op Weg Met Waterstof Gepresenteerd
 • Links

  Milieunet op..