Privacy In Gevaar door Nieuwe Wetgeving: AIVD en MIVD Kunnen Ongestoord Hun Gang Gaan
Geschreven op 13-8-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in MensenrechtenTot nu toe was het zo dat alleen ongericht informatie uit de lucht mocht worden onderschept. Met het merendeel aan communicatie, die tegenwoordig via kabels gaat, hebben de AIVD en MIVD met een nieuwe wetgeving onbeperkt toegang tot informatie.
Inlichtingendiensten krijgen dus verregaande bevoegdheden waardoor juist zij onafhankelijk gecontroleerd zouden moeten worden. Iets wat klaarblijkelijk ontbreekt.
Nieuwe wet op de inlichtingendiensten
Volgens de Volkskrant concludeerden onderzoekers van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, dat de nieuwe wet op de inlichtingendiensten – die ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie begin juli naar de Kamer stuurden – ervoor zorgt dat de AIVD en de MIVD ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Daarnaast ontbreken afspraken over onafhankelijk toezicht. Bovenal concludeerden zij dat de nieuwe wet op de inlichtingendiensten onverenigbaar is met Europese mensenrechtenverdragen.
Snowden
De voor de Nobelprijs voor de Vrede genomineerde Edward Snowden heeft behoorlijk wat losgemaakt. In juni 2013 werd het bestaan van PRISM – een afluisterdienst van de NSA – onthuld in The Guardian en The Washington Post. In september 2013 onthulde Edward Snowden tevens het bestaan van het programma Bullrun – een programma van de NSA dat versleutelde internetcommunicatie weet te ontcijferen.
Privacy
Privacy is hierdoor een steeds belangrijker onderwerp geworden. De Amerikaanse regering werd herhaaldelijk beschuldigd van illegale afluisterpraktijken. Mensen zijn door het klokkenluiders verhaal van Snowden een stuk bewuster geworden over de fragiele staat van hun privacy en de rol die de overheid daarin speelt. Dat het voorstel voor de nieuwe wet pas in juli is gepresenteerd – tevens het begin van de rustige vakantieperiode – zou best te maken kunnen hebben met zijn onthullingen. Wellicht heeft de regering gewacht met het nieuwe voorstel tot zijn verhaal op de achtergrond geraakte. Het voorstel voor de nieuwe wet heeft jaren op zich laten wachten en vervangt een oude wet uit 2002.
Europese mensenrechtenverdragen
Momenteel zorgt de nieuwe wet inlichtingendiensten ervoor dat de AIVD en de MIVD ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Onderzoekers van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam hebben vonnissen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie bestudeerd. Zij concludeerden dat deze vorm haaks staat op EU mensenrechtenverdragen. Enkel onafhankelijk voorafgaand toezicht zou het probleem kunnen tackelen maar in het nieuwe wetsvoorstel is daar niets over te vinden. In Nederland is het de minister die zowel de opdracht geeft als zijn eigen opdracht toetst. Een kromme gang van zaken. Volgens de onderzoekers zou er dan ook een rechterlijke toetsing geïntroduceerd moeten worden.
Persoonlijke vrijheid
In Nederland is er wel een commissie die toezicht op de AIVD en MIVD houdt maar die controleert enkel achteraf. Zij kan de inzet van bijzondere bevoegdheden niet tegengaan of beëindigen en de leden van die commissie worden benoemd door de ministers van beide diensten. Bezorgde burgers zullen daarom wellicht hun privacy in eigen hand willen nemen want aan de huidige vorm valt weinig vertrouwen te ontlenen. Niet voor niets beschermen advocaten gespecialiseerd in privacy precies dat individuele recht. Daar waar de overheid steken laat vallen. De alsmaar toenemende digitalisering en de daarbij komende privacygevoeligheid zorgt er voor dat burgers er zelf voor moeten zorgen dat hun privacy gewaarborgd wordt. Zeker wanneer wetgeving die privacy niet als belangrijkste goed acht.
Marco zegt:
20 augustus 2015 om 10:13 | Permalink
FIOD mag zelf prepaid-telefoons aftappen
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD krijgt de bevoegdheid om ook prepaid-telefoons te volgen en af te luisteren. Minister Kamp van Economische Zaken, die gaat over telecom, heeft dat besloten.
Prepaid-telefoons worden veel gebruikt door criminelen, omdat ze anoniem zijn en daardoor moeilijker af te luisteren. Opsporingsdiensten moeten speciale apparatuur, zogeheten IMSI-catchers, inzetten om te achterhalen wie welke telefoon gebruikt. De FIOD krijgt nu de wettelijke bevoegdheid om IMSI-catchers zelfstandig in te zetten ten behoeve van de opsporing en het bestrijden van fiscale , financieel-economische en goederenfraude, het waarborgen van de integriteit van het financiële stelsel en de bestrijding van de daarmee samenhangende georganiseerde criminaliteit. IMSI-catchers misleiden de telefoon, door net te doen alsof ze een GSM-mast zijn. Als het toestel zich aanmeldt kan de IMSI-catcher een speciale code achterhalen, die gekoppeld is aan het telefoonnummer. Als het telefoonnummer bekend is, kunnen de speurders de telefoon volgen en afluisteren.
De verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu zijn nihil, aangezien de wijziging slechts tot een beperkte uitbreiding van de kring van gerechtigde gebruikers van de desbetreffende apparatuur zal leiden. De bevoegdheden van de FIOD worden uitgebreid. Bron: Overheid.NL
Henkie zegt:
25 augustus 2015 om 12:22 | Permalink
Nederland wordt echt een Big Brother is Watching You land. Die minister Ronald Plasterk probeert midden in de zomervakantie de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) er even doorheen te drukken.
Er is nog wel een internet consultatieronde waar iedereen voor 1 september op het concept-wetsvoorstel -waarmee de grondrechten van elke Nederlander met voeten worden getreden- kan reageren. Als deze wet er komt, krijgen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD ongekende bevoegdheden om inbreuk te mogen maken op onze privacy. Nederland dreigt uit de bocht te vliegen met het massaal bespioneren van zijn burgers. Slecht plan.
doreen zegt:
25 augustus 2015 om 12:32 | Permalink
Het ongericht aftappen van de communicatie van onschuldige en onverdachte burgers is in strijd met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook staat het haaks op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.
Het wordt steeds gekker in Nederland!! Weg met die Plasterk
Kees zegt:
28 augustus 2015 om 09:25 | Permalink
Uitbreiding aftapbevoegdheden AIVD onuitvoerbaar volgens Tele2
De plannen van het kabinet voor de uitbreiding van de aftapmogelijkheden voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn ingrijpend en onuitvoerbaar volgens Tele2. Volgens de nieuwe plannen mogen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ook het dataverkeer onderscheppen dat via (glasvezel)kabels loopt. Het gaat dan ook om mobiele telefonie en e-mail.
Tele2 schrijft dat dit ingrijpende gevolgen heeft: de veiligheidsdiensten geven zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases. “Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de diensten zal vallen.”
Dit heeft volgens Tele2 niet alleen gevolgen voor de privacy van Nederlanders, maar ook voor bedrijven die zijn gevestigd of zich willen vestigen in Nederland. Bedrijven draaien zelf op voor de kosten en “de afgetapte informatie kan zonder enige vorm van toezicht aan bevriende buitenlandse inlichtingendiensten worden gegeven”.
“Ieder bedrijf of maatschappelijke organisatie (ongeveer 360.000 volgens het CBS) welke in Nederland actief is zal, gegeven de definitie van aanbieder van communicatiediensten” zijn of haar databases doorzoekbaar en het netwerk aftapbaar moeten maken en de kosten hiervoor zelf moeten dragen. De vraag dient zich aan in hoeverre Nederlandse en buitenlandse bedrijven, in de wetenschap dat ze onevenredig veel tijd, geld en energie zullen moeten spenderen om de gewenste doorzoekbaarheid en aftapbaarheid te realiseren, Nederland nog als aantrekkelijk vestigingsland zullen aanschouwen”.
“Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn, dat niet onder de reikwijdte van de (bulk)interceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaats vindt. De organisaties die verplicht is mee te werken aan interceptie wordt uitgebreid van aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken en -diensten tot aanbieders van een communicatiedienst. In de praktijk is dit een ieder, variërend van Twitter, Whatsapp, webhosting en clouddiensten tot nieuwssites, patiëntenverenigingen, sportclubs, vakbonden, kerkgenootschappen, universiteiten, hotels en bedrijven”. Bron: Tele2
Willem zegt:
28 augustus 2015 om 09:43 | Permalink
Internationaal is er ook veel kritiek op de plannen van het Minister Plasterk. Privacy International geeft in een reactie aan dat deze wet Nederland “tot een land maakt met een van de meest ingrijpende aftapsystemen ter wereld.”