Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi – Het schiet niet op in Burma !
Geschreven op 22-2-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in MensenrechtenHet is alweer een tijdje stil rond Burma. Na de protesten vorig jaar heeft de militaire junta in Burma de touwtje nog strakker in handen. De beloofde dialoog met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is er in zeer beperkte mate en verloopt zoals het al heel veel jaren gaat in Burma. We moeten ons voorbereiden op het ergste !
Aung San Suu Kyi zit overigens weer eens in een periode van huisarrest. In de laatste 18 jaar heeft ze maar liefst 12 jaar in de gevangenis gezeten of onder strenge bewaking in haar huis gewoond, zonder dit te mogen verlaten.
Er verandert helemaal niets. De rechten van heel veel mensen worden op gruwelijke wijze geschonden, vrijheid, laat staan vrijheid van meningsuiting bestaat niet en alles en iedereen moet gehoorzamen en doen wat de militairen willen.
Er is veel meer internationale steun nodig en vooral druk op het militaire regime. Hoe is het toch mogelijk dat de hele wereld toekijkt hoe de militairen met ijzeren hand regeren. Zal wel komen omdat Total zo goed bezig is om de gasvelden voor de kust te exploiteren. Daardoor worden de militairen van voldoende geld voorzien om het defensie apparaat te laten draaien. Steun het Burmacentrum.
Dictator Saddam Hoessein was nog een lieverdje vergeleken bij het dictatoriale bewind in Burma. Wist u eigenlijk dat er maar liefst 52.000.000 gevangen zijn in Burma. Niemand kan en mag het land verlaten zonder toestemming en het land in gaat ook zomaar niet. Bronnen: Reuters en AFP Google
Erik van Erne zegt:
1 februari 2022 om 10:34 | Permalink
Een jaar na de staatsgreep lijkt Myanmar in een burgeroorlog af te glijden
Vandaag is het een jaar geleden dat het leger in Myanmar met een staatsgreep de macht overnam. Als reactie daarop braken massale protesten uit, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Hoe is het een jaar na de staatsgreep met het land gesteld?
Gebeurtenissen in Myanmar op een rij:
Op 1 februari zet het leger in Myanmar de burgerregering onder leiding van Aung San Suu Kyi af. Reden daarvoor is de claim van het leger dat er massaal gefraudeerd zou zijn bij de verkiezingen een paar maanden eerder. Aung San Suu Kyi boekte tijdens die verkiezingen een monsterzege.
Hooggeplaatste leden van de regeringspartij worden gearresteerd. Ook Aung San Suu Kyi komt vast te zitten. Tegen haar lopen verschillende zaken die samen tot een celstraf van honderd jaar kunnen leiden.
Als reactie op de staatsgreep breken massale protesten uit. Honderdduizenden Myanmarezen gaan de straat op en eisen de vrijlating van Aung San Suu Kyi en andere politici, en herstel van de burgerregering.
De protesten worden hard neergeslagen door de nieuwe militaire regering. Juntaleider Min Aung Hlaing laat het leger op de demonstranten schieten, waardoor in de eerste dagen na de staatsgreep honderden Myanmarezen het leven laten. Ook worden duizenden mensen gearresteerd.
Het leven in Myanmar lijkt weer verdacht veel op dat tijdens de militaire dictatuur tussen 1962 en 2011. Dat regime werd gekenmerkt door corruptie, geweld en politieke repressie. Na 2011 trad de eerste democratisch gekozen burgerregering in bijna een halve eeuw tijd aan.