Monument voor Slachtoffers Mensenhandel by Mart Visser: Een Bijzondere Stalen Constructie
Geschreven op 3-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in MensenrechtenSlachtoffers van kinderhandel en mensenhandel krijgen een gezicht. Op het terrein van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in Leeuwarden wordt op 3 november in de middag een monument onthuld. Het is een stalen constructie met beeltenissen, ontworpen door Mart Visser.
Het monument is in opdracht van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel gemaakt. Het CKM is een initiatief van Fier, het landelijk expertisecentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties, en kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.
Met het monument wil het CKM aandacht vragen voor de miljoenen slachtoffers die mensenhandel jaarlijks maakt, zowel in binnen- als buitenland. Fier en Terre des Hommes hebben hun krachten gebundeld ten behoeve van een betere rechtspositie van slachtoffers van mensenhandel en voor bewustwording en lobby op dit onderwerp. Ook werken de organisaties samen aan een veilige terugkeer.
In ons land worden dagelijks duizenden kinderen, jongeren en volwassenen uitgebuit door hun mensenhandelaar. Veel vrouwen en meisjes zijn slachtoffer van seksuele uitbuiting, met name in de prostitutie. Veel andere slachtoffers werken tegen veel te lage lonen en in slechte omstandigheden in de horeca, bouw of land- en tuinbouw. Op dit moment volgen een kleine tweehonderd slachtoffers bij Fier een zorgtraject. Een kwart van hen komt uit Nederland. Van de buitenlandse slachtoffers komen de meesten uit West-Afrika.
Mart Visser heeft bij het ontwerp van het monument gekozen voor een stalen constructie. ‘Staal staat symbool voor veiligheid, en die krijgen de slachtoffers hier.’ Visser koos voor gezichten die niet herkenbaar zijn maar waar wel een verhaal achter zit. Want hoewel de verhalen over mensenhandel aan het licht komen, blijven de slachtoffers onbekend. ‘En daarom heb je geen idee of het een man of een vrouw is. Kind of volwassene. Transseksueel of hetero. Donker of blank. Maar één kop, de derde van rechts boven, daar kijk je doorheen. En daarachter staat de Veilige Veste van Fier. De boodschap? Eén organisatie die ieder slachtoffer kan helpen. Die ene kop, dat is Fier.’
De onthulling van het monument komt ruim een jaar na de opening van het gebouw van het CKM, dat 32 wooneenheden huisvest waar slachtoffers van mensenhandel worden opgevangen. Het monument komt voor het gebouw van Fier en het CKM te staan.
Het CKM is een energie- en waterneutraal pand waar slachtoffers van mensenhandel en hun kinderen opgevangen en behandeld kunnen worden voor korte en langere periode. In het CKM, dat een landelijke functie heeft, is bovendien plek voor het kennis- en expertisecentrum en een Diagnostisch Centrum ten behoeve van slachtoffers van mensenhandel.