2015 Verkiezingen in Myanmar: NLD Partij van Aung San Suu Kyi Wint Parlementsverkiezingen
Geschreven op 5-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in MensenrechtenUpdate 12 november 2015: President Thein Sein van Myanmar belooft een vreedzame overdracht van de macht naar aanleiding van de overweldigende winst die oppositieleider Aung San Suu Kyi zondag boekte bij de parlementsverkiezingen.
Hoewel de officiële uitslag nog op zich laat wachten, heeft haar partij National League for Democracy woensdag al 163 van de 182 zetels geclaimd. Thein Sein heeft laten weten dat hij pas na het bekendmaken van de officiële uitslag met de oppositieleidster om de tafel wil gaan zitten om de situatie te bespreken. Die uitslag kan volgens de verkiezingscommissie nog een week of zelfs langer op zich laten wachten.
9 november 2015: Mooi hoor. De oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi heeft de parlementsverkiezingen in Myanmar opgeëist. Ongeveer 70 procent van de tot toe getelde stemmen zijn door de NLD gewonnen.
De regerende Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) van zittend president en oud-generaal Thein Sein heeft al toegegeven de parlementsverkiezingen te hebben verloren. De partij zal de uitslag van de verkiezingen accepteren.
Voor het eerst in 25 jaar werden er in Myanmar (Birma-Burma) vrije verkiezingen gehouden. Myanmar is al heel lang een militaire dictatuur, maar sinds enkele jaren is er een verandering gaande. Het leger is minder streng. Sinds 2011 is de door het leger gesteunde regeringspartij USDP aan de macht.
21 augustus 2012: Mooi stapje in de goed richting in Birma. Het ministerie van Informatie heeft bekend gemaakt dat de censuur op alle publicaties in Birma met onmiddelijke ingang wordt opgeheven. Tot stonden alle media in Birma onder strikte controle van het militaire regime. Kranten en tijdschriften moesten hun stukken over politieke en religieuze onderwerpen aan een regeringsraad voor censuur voorleggen voor ze gepubliceerd konden worden. De censuur voor niet politieke onderwerpen werd vorig jaar al afgeschaft.
30 april 2012: Zo, het kan snel gaan. De NLD heeft besloten om de voorgenomen boycot van de beëdiging voor het parlement op te geven. Uit respect voor de wil van het volk, dat de NLD vertegenwoordigd is in het parlement, zullen de oppositieleden, inclusief Aung San Suu Kyi, de eed aanstaande woensdag toch afleggen
23 april 2012: Geweldig. De NLD van Aung San Suu Kyi won bij de verkiezingen begin april 43 van de 45 verkiesbare parlementszetels. Minder mooi is het feit dat Aung San Suu Kyi, net als de 42 andere NLD leden, vandaag niet is verschenen in het parlement voor de beëdiging omdat ze het niet eens zijn met de tekst in de eed die ze moeten afleggen dat zij de grondwet zullen beschermen. De NLD-leden zijn wel bereid om te zeggen dat ze de grondwet zullen respecteren, maar dat wordt door het regime niet geaccepteerd.
23 december 2011: Mooi hoor. Aung San Suu Kyi heeft laten weten dat haar partij is ingeschreven voor de volgende verkiezingen in Burma. Niet dat er al bekend is wanneer er weer verkiezingen zullen zijn, maar de inschrijving van de NLD (National Liga for Democracy) is alvast gedaan. Nog mooier wellicht is het feit dat Aung San Suu Kyi zich ook zelf kandidaat wil stellen.
14 februari 2011: Staatsmedia in Burma hebben Aung San Suu Kyi gewaarschuwd dat zij en haar partij tragisch aan hun eind komen als ze westerse sancties blijven steunen. Het is de eerste directe kritiek op de Birmese oppositieleidster sinds haar huisarrest in november werd opgeheven. Burma heeft sinds kort formeel een burgerregering, maar wordt in feite nog volledig door het leger gedomineerd. Volgens de staatsmedia negeert Aung San Suu Kyi dat er een nieuw tijdperk is begonnen waarin Burma op weg is naar democratie.
15 november 2010: Zo Aung San Suu Kyi is vrij en dat betekent dat ze gelijk weer politiek actief is in Myanmar. Zondag het eerste openbare optreden na jaren voor een enorme menigte in Yangon. Ook was er gelijk tijd voor een eerste interview met de BBC over de situatie in Myanmar, haar vrijlating en uiteraard de onlangs gehouden verkiezingen. Zie ook: Interview met Aung San Suu Kyi by ARD – Aung San Suu Kyi addresses supporters
13 november 2010: Aung San Suu Kyi is eindelijk vrij. Schijnt zelfs zo te zijn dat de junta geen voorwaarden heeft gesteld aan de vrijlating. De verkiezingen zijn achter de rug dus een goed moment om de oppositieleider vrij te laten. Kan toch geen invloed meer uitoefenen, laat staan de verkiezingen winnen zoals in 1990.
Ongelofelijk stukje manipulatie van de verkiezingen, waarvan de officiële uitslag nog op zich laat wachten. Niet dat die voor veel verrassingen kan zorgen. De junta blijft aan de macht en alleen partijen die het huidige regime een arm hart toedragen deden mee aan de verkiezingen.
Van de afgelopen 20 jaar zat Aung San Suu Kyi er 15 gevangen. De barricades voor haar huis zijn inmiddels weggehaald. Voor zondag 14 november staat al een eerste speech voor haar talloze aanhangers op het programma. Nu maar hopen dat de junta daar weer geen aanleiding in ziet voor een volgende arrestatie cq periode van huisarrest.
Myanmar’s pro-democracy leader Aung San Suu Kyi is set to rally her many supporters Sunday with a rare political address on her first full day of freedom after release from years of house arrest. The daughter of Myanmar’s independence hero carries a weight of expectation among her followers for a better future for the nation after almost half a century of military dictatorship.
A crowd of thousands roared its approval on Saturday after the Nobel Peace Prize Winner — who has been locked up for most of the past two decades — appeared after the end of her latest seven-year stretch of detention. “We must work together in unison,” she told the sea of jubilant people waiting outside the crumbling lakeside mansion where she had been held, suggesting she plans to keep up her long struggle against the military regime. “I’m glad that you are welcoming me and supporting me. I want to say that there will be a time to come out. Do not stay quiet when that time comes.”
The 65-year-old urged her followers to come to her party’s headquarters at noon (0530 GMT) on Sunday to listen to what would be her first political address in seven years. Source: Channel News Asia
12 november 2010: Nou als het allemaal meezit en dat weet je in Myanmar oftwel Burma, nooit zeker gaat het zaterdag 14 november 2010 echt gebeuren. Aung San Suu Kyi wordt dan waarschijnlijk eindelijk vrijgelaten in wat inmiddels is omgedoopt tot de Republic of the Union of Myanmar, compleet met nieuwe vlag.
Burma, officially the Republic of the Union of Myanmar, adopted a new state flag on 21 October 2010 to replace the former socialist flag in use since 1974. The new flag was introduced along with implementing changes to the country’s name, which were laid out in the 2008 Constitution.
The design of the flag has three horizontal stripes of yellow, green and red with a five-pointed white star in the middle. The three colors of the stripes are meant to symbolize solidarity, peace and tranquility, and courage and decisiveness. Source: Wikipedia
MILITARY-RULED Myanmar unveiled a new national flag on Thursday, just two weeks before an election that the government calls a major step in a transition to democracy but critics say is a sham. Read more at Straits Times
Zie ook: Trailer Burma VJ The Movie by Anders Østergaard – Myanmar refugees in Thailand see no hope
15 maart 2010: Wie gevangen zit, kan niet meedoen aan de verkiezingen. Die nieuwe wet, bedacht door de militaire junta is onlangs aangenomen en dat betekent automatisch dat Aung San Suu Kyi niet mee kan en mag doen aan de eerste verkiezingen sinds 1990.
Zoals te verwachten was, heeft de junta er met een simpele wet voor gezorgd dat er geen herhaling kan plaatsvinden van de verkiezingen in 1990. Toen won Aung San Suu Kyi met ruime meerderheid. Waarop de junta besloot de uitslag geheel te negeren.
5 januari 2010: Nou, wie had dat gedacht? Generaal Than Shwe heeft aangekondigd dat er verkiezingen komen en zoals dat gaat in Burma (Myanmar), zonder een datum te noemen, maar waarschijnlijk wel in 2010.
Bovendien is het maar de vraag wat er met de uitslag van die verkiezingen gaat gebeuren.
De laatste verkiezingen in 1990 werden met grote overmacjht gewonnen door Aung San Suu Kyi van de oppositie. Voldoende reden voor de junta om die uitslag gewoon te negeren en niet onbelangrijk het leven van Aung San Suu Kyi volkomen te verwoesten en haar alle bewegingsvrijheid te ontnemen. Ze bracht maar liefst 14 van de afgelopen 20 jaren door in de gevangenis of onder strikt huisarrest.
Met vooruitziende blik is het huisarrest van Aung San Suu Kyi vorig jaar nog door één of andere rechtbank met 18 maanden tot begin 2011, waardoor er in principe geen rol voor haar is weggelegd bij de Myanmar Election 2010.
Ten overvloede heeft de generaal de bevolking vast gewaarschuwd om toch maar vooral de juiste keuze te maken als ze gaan stemmen. En gelooft u mij: zo’n waarschuwing maakt indruk in Burma. De straffen zijn onmenselijk, gevangenissen zijn een ware hel en met de rechtspraak is het niet veel anders. Werkampen zijn er overal en de junta zit er helemaal niet mee om hele dorpen even aan het werk te zetten. Onder dwang, dat wel. Bron: The Guardian
Zie ook: Locals tortured following Karen defection
Zie ook: Houding Birmees regime misdadig – ING Bank helemaal niet eerlijk – Stop handel met Burma – FBI ontdekt opnieuw fout hout uit Birma bij Nederlandse Houthandelaren
Erik van Erne zegt:
5 januari 2010 om 14:34 | Permalink
Video Richard Branson speaks for 64forsuu
Her Majesty Queen Rania Al Abdullah of Jordan (Jordan) wrote 64 words:
Aung San Suu Kyi. Her small shoulders carry the weight of a restless nation who wait, with dignity, for her release. A woman whose vision and strength reach beyond her borders to embrace all those who believe in freedom and justice. You are not forgotten. We pray for your health and strength. We stand with you, Lady of the Lake. Rania Al Abdullah
Erik van Erne zegt:
17 januari 2010 om 15:15 | Permalink
Video One man’s mission to change Myanmar
Myanmar’s military rulers have promised elections this year for the first time in 20 years. But many critics say they will be a sham if opposition leader Aung San Suu Kyi is not freed from decades behind bars.
Former political prisoner Win remains optimistic, however, and is doing what he can to bring about change.
Erik van Erne zegt:
14 september 2010 om 20:58 | Permalink
Myanmar’s election body confirms end of Suu Kyi’s NLD party
Myanmar’s election body has confirmed the abolition of detained opposition leader Aung San Suu Kyi’s party along with nine others ahead of November elections, state media reported on Tuesday. Suu Kyi’s National League for Democracy is one of five parties forcibly dissolved after failing to apply to continue their activities, state media announced, quoting the Union Election Commission. It was the first time state media has announced the NLD’s dissolution, although it has been previously confirmed by officials after the party decided to boycott the upcoming election, saying the rules were unfair.
The other parties abolished for failing to reregister are the Union Pao National Organisation, the Shan Nationalities League for Democracy Party, the Shan State Kokang Democratic Party, and the Wa National Development Party. State media said five more political parties – out of 42 which were initially allowed to register to run in the November 7 poll – were abolished because they failed to meet requirements on registering candidates.
The election has been widely condemned by activists and the West as a charade aimed at putting a civilian face on military rule. Source: Channel News Asia
Erik van Erne zegt:
18 september 2010 om 21:22 | Permalink
Myanmar warned Aung San Suu Kyi’s NLD Party to Drop Protests
Myanmar state media warned opposition leader Aung San Suu Kyi’s party on Saturday to drop protests against its dissolution and threatened jail for anyone impeding the November vote.
Although the National League for Democracy (NLD) which was officially disbanded this week was not directly named, the report in the New Light of Myanmar said “a party” was “attempting to mislead the people into misunderstanding the law”. The article said the party was persuading people to “protest against the elections by boycotting” the November 7 vote, the first in two decades in the military-ruled nation.
It listed a host of prohibited activities, including “undue influence” to prevent a person from voting and “instigation, writing, distributing or using posters or attempting by other means to disturb voting”. These acts could “on conviction be punishable with imprisonment for a term not exceeding one year or with fine not exceeding one hundred thousand kyats (1,000 US dollars) or with both,” it said.
Suu Kyi, who has been detained for much of the two decades since Myanmar’s last election, is due to be released just days after the upcoming vote. Source: Channel Nes Asia
Erik van Erne zegt:
21 oktober 2010 om 18:27 | Permalink
Myanmar: Aung San Suu Kyi dreams of tweets
Myanmar’s detained pro-democracy leader Aung San Suu Kyi wants to get a Twitter account once she is released from house arrest so she can get in touch with the younger generation after years of isolation, her lawyer said Monday.
The 65-year-old Nobel Peace Prize winner, who has been detained by the military government for 15 of the past 21 years, entered her latest period of detention in May 2003, before the Twitter era started.
Her detention expires on Nov. 13, prompting speculation she will be freed though there has been no such official announcement from the ruling junta. The country’s first election in 20 years will take place days earlier on Nov. 7, timing that analysts say was designed to keep the opposition leader locked away for the polls.
“Daw Aung San Suu Kyi’s current wish is to sign up on Twitter when she is released,” said her lawyer Nyan Win, who has visited her twice in the past week. “Daw” is a title of respect in Myanmar. Source: Yahoo
Erik van Erne zegt:
22 oktober 2010 om 05:39 | Permalink
UN rights expert calls Myanmar election process ‘deeply flawed’
An independent United Nations human rights expert expressed disappointment today that Myanmar’s process for its upcoming elections – the nation’s first in two decades – is “deeply flawed,” urging the release of all prisoners of conscience, including Nobel Peace Prize laureate Aung San Suu Kyi.
The UN Special Rapporteur on the Human Rights Situation in Myanmar, Tomás Ojea Quintana, told reporters in New York today that “conditions for the general elections are limited under the current circumstances,” adding that the potential for the polls to bring meaningful change remain uncertain.
“I believe that the Myanmar Government needs to send a strong signal to the international community about its commitment to hold genuine elections, and the unconditional and immediate release of prisoners of conscience would be such a signal,” he said.
Yesterday, the expert presented his report focusing on the landmark 7 November elections, only the third multiparty poll in more than 60 years since independence, to the General Assembly.
He told the 192-member body that the freedoms of expression and assembly have been further restricted through the implementation of election laws, while party registration requirements and the high cost of registering candidates have hampered parties not backed by the Government. “It is clear that the process has not been inclusive,” Mr. Quintana stressed. Source: UN
Erik van Erne zegt:
30 oktober 2010 om 23:22 | Permalink
Secretary-General Ban Ki-moon on Saturday urged that the upcoming elections in Myanmar be as inclusive, participatory and transparent as possible to ensure a credible transition to a civilian democratic government, as he met with the country’s Prime Minister, Thein Sein.
The elections, scheduled for 7 November, will be the first in the country in two decades. During the meeting, which took place on the sidelines of the summit between the United Nations and the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Hanoi, Viet Nam, Mr. Ban reiterated his call for the release of political prisoners and for the lifting of restrictions on Daw Aung San Suu Kyi, according to the Secretary-General’s spokesperson.
Ms. Suu Kyi, a pro-democracy leader, Nobel Peace Prize laureate and head of the National League for Democracy (NLD), has been under house arrest for much of the past two decades. The Secretary-General also reaffirmed the UN’s long-term commitment to work in partnership with the Government and people of Myanmar in their efforts to build a stable, democratic and prosperous future.
In his speech to the summit yesterday, Mr. Ban told the gathered heads of State and government that they have a significant stake in seeing Myanmar turn the elections into “an opportunity for peace, democracy and prosperity.” Source: UN
Erik van Erne zegt:
6 november 2010 om 23:54 | Permalink
Myanmar refugees in Thailand see no hope
Erik van Erne zegt:
22 november 2010 om 11:04 | Permalink
Burma grants visa to Aung San Suu Kyi’s son Kim Aris to visit his mother
Military-ruled Burma has granted a visa to democracy champion Aung San Suu Kyi’s youngest son Kim Aris, 33 so that he can visit his mother following her release from house arrest.
“He has got his visa already and he is trying to come today,” said Ms Suu Kyi’s lawyer, Nyan Win, adding the 65-year-old opposition leader planned to welcome her son at Yangon airport.
Erik van Erne zegt:
22 januari 2011 om 19:42 | Permalink
Burma’s Aung San Suu Kyi going online after detention
Burma ‘s pro-democracy leader Aung San Suu Kyi is ready to go online to broaden her domestic and international contacts after years of detention when the military regime allowed her virtually no contact with the outside world, her security chief said Saturday. She may even be tweeting soon.
Au zegt:
4 februari 2011 om 01:15 | Permalink
Burma’s New Parliament — and Aung San Suu Kyi
“For the first time in 22 years, Burma’s ruling generals convened a parliamentary meeting today, casting it as one of the final steps in their ‘roadmap to democracy.’ But the reality falls well short of a multi-party democracy,” says Suzanne DiMaggio, Asia Society’s Vice President for Global Policy Programs.
“Twenty-five percent of the Parliament’s seats were reserved for the military, a military-backed party controls more than 80 percent of the rest, and it is widely assumed that Senior General Than Shwe will appoint himself to fill the role of president. Taken together, these developments virtually ensure that the military leaders who have been recycled into political life will remain at the helm of government for at least one or two five-year terms. The big question now is whether competing power centers will be able to develop over time both at the national and the state levels. Meanwhile, pro-democracy leader Aung San Suu Kyi sent an audio message to an audience of business and government leaders at the World Economic Forum in Davos, calling for responsible investment in the country. Burma’s fellow ASEAN members recently voiced support for the lifting of sanctions against the country, but Suu Kyi has been mum on this subject, indicating that she is carefully weighing her views. How she comes out on sanctions will carry a great deal of weight in the international community.” Source: Asian Society
Erik van Erne zegt:
21 maart 2011 om 18:50 | Permalink
Interview with Aung San Suu Kyi by ARD
Aung San Suu Kyi Lady of No Fear
Erik van Erne zegt:
30 mei 2011 om 14:33 | Permalink
Aung San Suu Kyi plans tour of rural Myanmar in June
Myanmar’s pro-democracy leader Aung San Suu Kyi plans to tour the countryside next month in her first trip into the provinces since a 2003 political tour ended in her house arrest.
Suu Kyi said she hoped to travel outside of Yangon in June but didn’t provide further details.
Erik van Erne zegt:
15 augustus 2011 om 00:09 | Permalink
Aung San Suu Kyi addresses supporters
Myanmar opposition leader Aung San Suu Kyi addresses her supporters during what is billed as her first overtly political trip since her release from house arrest last year. Video
Erik van Erne zegt:
3 januari 2012 om 05:16 | Permalink
Enorme prijsverhoging benzineprijs en elektriciteit in Burma
De regering in Burma heeft de Burmezen op 1 januari 2012 verrast met een onaangekondigde prijsverhoging voor benzine en andere brandstof van maar liefst 30%.
Automobilisten merkten ineens dat de prijs van een liter van 0,70 euro naar 0,93 euro was gestegen. De overheid subsidieert de brandstofprijzen in Burma.
Ook de prijzen voor elektriciteit gaan met maar liefst 40% omhoog.
Zie ook: Nederland: hoogste benzineprijs van Europa en accijnsverhoging per 1-1-2012