De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht.
Zij willen dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens. Elk jaar wordt het lichter en lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte, leegheid en weidsheid van de nacht en het heelal. Want wat is er mooier dan een hemel vol schitterende sterren?
Jaarlijks vragen we daarom aan gemeenten, instellingen en bedrijven om (overmatige) belichting uit te zetten. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd, variërend van een workshop nachtfotografie in Groningen tot een nachtwandeling bij Kerkrade.
In 2007 is de derde Nacht van de Nacht definitief doorgebroken. Ruim 12.000 bezoekers bezochten meer dan 200 activiteiten. In alle provincies konden mensen de nacht ervaren. Ruim 100 gemeenten en tientallen deelnemende (grote) bedrijven en organisaties doofden het licht van meer dan driehonderd torens, kantoren, bruggen, kerken monumenten, elektriciteitscentrales en andere bouwwerken.
Kijkt u hier nog even naar een filmpje over de Nacht van de Nacht 2007.
De cursus klimaatcommunicatie van SME Advies voor 11 september a.s. is helemaal vol. De belangstelling voor deze zeer praktijkgerichte korte cursus is zo groot dat er in het voorjaar van 2009 weer een cursus wordt gegeven.
Voor de cursus op donderdag 5 maart 2009 kunt u zich nog wel aanmelden, maar haast u wel want er zijn al een aantal inschrijvingen en het aantal plaatsen is beperkt. Per cursus is er slechts ruimte voor tien deelnemers.
Kijk hier voor een uitgebreide informatie en om u aan te melden voor de cursus op donderdag 5 maart 2009 (van 9.30 tot 17.00 uur) en de terugkommiddag op donderdag 16 april 2009 (van 13.00 tot 17.00 uur)
Gepost op 28 augustus 2008 door Erik van Erne |
De cursus Afvalcommunicatie in de Praktijk is een communicatietraining van anderhalve dag rond de thema’s afvalscheiding, zwerfvuil en afvalpreventie voor medewerkers van overheden en reinigingsdiensten. Het programma bestaat uit een combinatie van praktijk en theorie.
De nadruk ligt op de praktijk waarbij uw eigen ervaringen en die van medecursisten centraal staan. Samen met de medecursisten neemt u voorbeelden van afvalcampagnes onder de loep en werkt u aan een eigen communicatiestrategie, waarbij u o.a. gebruik kunt maken vele praktijkvoorbeelden.
Cursusdata voorjaar 2009: donderdag 12 maart 2009, van 9.30 tot 17.00 uur en donderdag 23 april 2009, van 13.00 tot 17.00 uur (terugkommiddag)
Bij deelname ontvangt u de Toolkit Afvalcommunicatie er gratis
Gepost op 28 augustus 2008 door Erik van Erne |
Update 18-08: Helaas is er weer slecht nieuws over de afhandeling van uw subsidieaanvraag. SenterNovem heeft de periode van 13 weken waarbinnen een beschikking wordt gegeven voor zonnepanelen, verlengd met nog eens 13 weken.
Dit geldt alleen voor de aanvragen die in april, mei en juni zijn gedaan; aanvragers in juli krijgen binnen 13 weken bericht. Reden voor de verlenging is de grote golf van binnengekomen SDE-aanvragen, namelijk meer dan 9.000 stuks.
Sinds eind juli verstuurt SenterNovem beschikkingen met een gemiddelde van 1000 per week. De aanvragen die op 1 april zijn gedaan, zullen als eerste behandeld worden. Als u op 1 april een aanvraag heeft gedaan en er zijn verder geen vragen wat betreft uw aanvraag, ontvangt u dus voor eind augustus van ons een brief met de beschikking. Met de brief ontvangt u ook meer informatie over het verdere verloop van de uitkering van uw subsidie, uw registratie als producent van duurzame energie en de wijze waarop uw stroomproductie moet worden gemeten. Bron: SenterNovem
U heeft subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en bent natuurlijk nieuwsgierig naar de stand van zaken. Dan is er goed en slecht nieuws voor u.
Het slechte nieuws is dat u wel kunt bellen naar de SDE-helpdesk, maar dat u geen antwoord krijgt. Althans geen persoonlijk antwoord over uw persoonlijke subsidie-aanvraag. U wilt graag weten waar u aan toe bent. Dan heeft bellen weinig zin, behalve dat u dan zeker weet dat u met een gerust hart de komende maanden op vakantie kunt gaan. Dat is het goede nieuws.
Wat is het geval? Iedereen die de SenterNovem belt krijgt een lieftallige, ingeblikte dame die een keuze menu voorlegt. Kies je voor “informatie over uw ingediende SDE-aanvraag” dan krijg je de volgende korte tekst te horen: “SenterNovem is bezig alle aanvragen af te handelen. Wij streven ernaar alle aanvragen eind augustus afgehandeld te hebben.” Tuut-tuut-tuut. Bron: Duurzame Energie Thuis
Eerder was er ook al een beetje goed nieuws want de kans dat uw aanvraag wordt afgewezen omdat het geld op is, is een stuk kleiner geworden met weer 14 miljoen euro extra budget.
Gepost op 18 augustus 2008 door Erik van Erne |
Al heel, heel lang geleden, ik weet zelfs niet meer precies wanneer het was, leerde ik Betsie Wassenaar en Ton Bals kennen. Ze waren ergens in de jaren negentig een winkeltje begonnen in de Utrechtse Zakkendragerssteeg.
Bureaubewust, een winkel in het centrum van Utrecht met allemaal heel bewuste producten voor kantoor. Van pennen tot mappen, van papier tot bureau accessoires en van kalenders tot relatiegeschenken.
We kopen er al een jaar of twaalf eigenlijk alles wat we nodig hebben voor het kantoor en daar hoorde ook altijd een bezoekje aan de winkel bij. We hadden het wel eens over internet, een webwinkel en het heeft even geduurd maar het is zover.
Betsie en Ton, van harte gefeliciteerd met de webwinkel.
Gepost op 17 augustus 2008 door Erik van Erne |
Zaterdag 16 agustus gaat Oranje verder in de strijd om Olympisch Goud. Het vertoonde spel en de uitslagen in de groepswedstrijden geven niet direct het beeld dat Oranje kansen heeft tegen Argentinië, maar het is en blijft sport dus wieweet gaat er iets moois gebeuren. Vanmiddag om 15.00 uur.
Het duurt nog wel even, maar de loting voor het Olympische Voetbal Tournooi op de Olympische Spelen in Beijing is al gedaan.
De Olympische Oranje elf van Foppe de Haan gaat het in groep B opnemen tegen Nigeria op 7 augustus (let op dit is één dag voor de officiële opening), op 10 augustus is de VS de tegenstander en op 13 augustus staat Japan op het programma.
Ik zie kansen voor Oranje om ver te komen en wie weet halen we de finale wel op 23 augustus.
Gepost op 16 augustus 2008 door Erik van Erne |
Zo, de Olympische Spelen zijn van start gegaan. Niet officieel, maar er worden al wedstrijden gespeeld voorafgaand aan de officiële opening die op 08-08-2008 plaatsvindt om exact 8 uur en 8 minuten en 8 seconden. Waarom? Omdat de Chinezen wel wat hebben met nummer 8. Dat is zo rond een uurtje of twee Nederlandse tijd.
Die 8 staat voor geluk, vandaar ook de benaming Lucky Beijing die de Chinezen voor de spelen hebben bedacht. Na jaren van voorbereiding is alles min of meer piekfijn voor elkaar. Er is overal aan gedacht en wat natuurlijk heel mooi is, is de aandacht voor milieu, duurzaamheid, duurzame energie, openbaar vervoer, afvalmanagement en groen. Wat minder goed gaat het met de aanpak van de luchtvervuiling. Men hoopt op regen. Denk dat een dagje regen, zoals wij dat hier vandaag meemaken heel welkom is in Beijing.
Maar er is wel meer mis in China. De vrijheid van meningsuiting, met de mensenrechten neemt men het niet zo nauw en ook met dierenrechten heeft men nog niet veel. Toch denk ik dat het goed is dat de Olympische Spelen in China plaatsvinden. Het zorgt toch voor meer openheid. China staat als nooit tevoren in de belangstelling, daarbij komen we meer te weten over China dan ooit. Een boycot, zoals sommigen willen, is helemaal geen oplossing en we zullen ongetwijfeld zien dat iedereen er gewoon weer is bij de openingsceremonie.
Als u de wedstrijden van Oranje sporters wilt volgen, is onderstaand overzicht wel heel erg handig. Per datum staat alles aangegeven en wel zo handig: in de Nederlandse tijd. Met dank aan Olympische Spelen 2008
Gepost op 7 augustus 2008 door Erik van Erne |
Nou, het ontwerp ziet er alvast zeer futuristisch uit, maar wie weet wordt deze nieuwe 2CV wel net zo’n succes als het origineel.
Want laten we eerlijk zijn, dat was toch ook een heel vreemd ontwerp, een vreemde eend, een lelijke eend.
Gek genoeg heb ik dat bij dit ontwerp ook. Lelijk, vreemd, maar toch gaat er een bepaalde aantrekkingskracht van uit.
Veel is er verder niet bekend. Men heeft het over een energiezuinige auto en met alle nieuwe ontwikkelingen op batterijgebied lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat ook dit een electrisch karretje gaat worden.
Ben benieuwd of we deze moderne lelijke eend ooit op de weg gaan zien. Het futuristische ontwerp wilde ik u niet onthouden.
Bron: Tuvie
Gepost op 6 augustus 2008 door Erik van Erne |
Hoelang moeten we wachten voordat het weer koeler wordt op aarde? Hoe kan de aarde op een broeikas lijken als er geen glas overheen zit? Wat heeft het broeikaseffect met chemie te maken? Is het dan zo erg dat het een beetje warmer wordt? Wat is groene energie?
In samenwerking met de K.U.Leuven en professor Van Meervelt schreef Kathleen Vereecken het leuke kinderboekje Het broeikaseffect of waarom warmt onze aarde op? Een actueel thema op een speelse en toegankelijke manier uitgelegd aan kinderen tot 12 jaar. Boordevol kleurrijke illustraties van Benjamin Leroy en met proefjes om thuis zelf aan de slag te gaan
De K.U. Leuven stelde haar deuren open voor leergierige kinderen. Ze bestookten de professoren met honderden vragen over wetenschap, geschiedenis, psychologie en nog zoveel meer. Kathleen Vereecken bundelde de interessantste, leukste en meest originele vragen over het broeikaseffect en Benjamin Leroy zorgde voor grappige illustraties. Met quizvragen en experimenten. Bron: Lannoo
Gepost op 6 augustus 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 6 augustus 2008 door Erik van Erne |
Zo, dat ziet er ook goed uit. Nu maar hopen dat dit navolging gaat krijgen bij alle grote automerken.
De volledig electrische Smart komt er aan. De Smart ED is leverbaar vanaf 2010. Althans dat is de voorlopige planning. Zal mij niet verbazen als deze Smart toch nog wat sneller op de (Amerikaanse) markt gaat komen. De torenhoge brandstofprijzen doen de Amerikanen massaal besluiten om snel te kiezen voor een energiezuinig voertuig. Nou dan is zo’n electrisch karretje het natuurlijk helemaal. Bron: Smart
Zie ook:
Electrische wagens goed voor het klimaat !
De electrische Mini Cooper komt er aan
De Tesla Roadster - een fijne electrische race-auto !
Geneva International Motor Show - De full electric Morgan Life Car !
Geneva Autoshow - De eerste foto’s van de full-electric Pininfarina Sintesi !
De Lightning - A full Electric Sportscar !
De Aptera - Full Electric Katamaran op de Weg !
De full-electric Lotus Elise, Daihatsu Cuore en VW Golf !
De Smith Ampere - Zero-Emission in samenwerking met Ford !
De full-electric Triac, de Moose, de Microwatt en de Buckshot !
De InnoVan - de electrische bestelauto van de toekomst !
De Vectrix - een electrisch monster !
Gepost op 5 augustus 2008 door Erik van Erne |
De duurzame ijscokar laat zich het beste vergelijken met een ouderwetse ijscokar voorzien van zonnepanelen en een kleine windturbine. De energie voor koeling, hulpaandrijving, verlichting en lichtkrant is afkomstig uit accu’s, die kunnen worden opgeladen met uit wind of zonlicht verkregen elektriciteit.
De totale elektrische installatie is zodanig gedimensioneerd, dat met volle accu’s en een beetje mooi weer een hele dag, onafhankelijk van het lichtnet, met de ijscokar kan worden gewerkt. Laadstromen van de met wind of zonlicht opgewekte elektriciteit zijn zichtbaar m.b.v. meters. Dit is ook het geval bij de totale stroom van de gebruikte elektriciteit door lichtkrant, koeling, etc. Op deze wijze kan het samenspel tussen opwekking en gebruik van energie worden gedemonstreerd. Met de vrij programmeerbare lichtkrant zal vooral het nut en de noodzaak van duurzame energie worden benadrukt. IJsjes gekoeld met duurzame energie smaken immers het lekkerst !!
De ijscokar is eigendom van windmolencoöperatie “de Windvogel“. De duurzame ijscokar is aanwezig op het Mijzen Festival dat van 6 tot en met 10 augustus in de Mijzenpolder, een schitterende, ongerepte veenweide polder in Noord-Holland, gelegen tussen Heerhugowaard, Koggenland, Schermer, Beemster en Graft de Rijp. Bron: Mijzen Festival
Gepost op 5 augustus 2008 door Erik van Erne |
In België wordt er veel aandacht besteed aan het afvalmanagement bij evenementen. Zo ook bij de Lokerse Kermisweek, de Fonnefeesten en Polifonics. Van 1 tot en met 10 augustus.
Veel bezoekers komen voor deze grote feesten naar de Lokerse binnenstad en dat levert heel wat afval op. De organisatoren van de evenementen proberen daar samen met intercommunale IDM wat aan te doen. Zoals de voorbije jaren zal het afval bij de Lokerse Feesten op grote schaal gesorteerd worden. Het afval wordt tijdens de Lokerse kermisweek gesorteerd in maar liefst tien fracties.
De organisatoren van de Fonnefeesten en Polifonics pakken het anders aan. Zij voorkomen afval van lege bekers door drank te serveren in herbruikbare drinkglazen. Bovendien schenken ze heel wat dranken uit statiegeldflessen. Bron: Waaskrant
Het voorkomen van afval sluit heel mooi aan bij alle inspanningen van de OVAM onder de noemer: Afvalarme Evenementen. Ook in Nederland zijn er al veel organisatoren die inzetten op zo min mogelijk afval en het voorkomen van zwerfafval.
Stichting Louis d’Eco heeft sinds 1993 tal van gemeenten en organisatoren geadviseerd bij het anders organiseren van het totale afvalmanagement bij evenementen. De inzet van herbruikbare Eco-glazen voorkomt heel veel afval en daardoor wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot voorkomen.
Gepost op 4 augustus 2008 door Erik van Erne |
Zo, dat is weer een hele mooie stap in de goede richting. De eerste leverancier van een hele serie C2C certified food-verpakkingen is een feit.
Ik heb de indruk dat het bedrijf zelf enigzins verrast is door het succes. De website is onder constructie. Iets meer informatie over deze nieuwe verpakkingslijn is hier te vinden. Bron: CSR Wire
Gepost op 4 augustus 2008 door Erik van Erne |
Het gaat snel de goede kant op met de electrische auto’s. Waren het eerst nog volkomen onbekende, veelal nieuwe merken die met een electrische auto op de markt kwamen, nu zijn de bekendere merken kennenlijk ook zo ver.
BMW heeft aangekondigd met een 100% electriche Mini Cooper op de Amerikaanse markt te komen. Leverbaar vanaf de zomer van 2009. Of en wanneer deze electrische Cooper in Europe cq Nederland op de markt komt is ons niet bekend. Probleem is waarschijnlijk de benodigde infrastructuur om electrische voertuigen op te laden. Voor zover mij bekend zijn er geen grote plannen om die infrastuctuur te realiseren. Bron: Autoblogger Green
Gepost op 4 augustus 2008 door Erik van Erne |
Zo, dat ziet er toch geweldig uit?
Mooi en bovendien heel erg duurzaam. Dit stadoin ontwikkeld door Various Architects uit Noorwegen biedt plaats aan zo’n 3500 toeschouwers.
Het stadion gaat vanaf volgend jaar dienst doen voor de grote wereldtoernee van Identity of the Soul.
Het gehele stadion kan worden verpakt een een aantal grote zeecontainers. Opzetten duurt een week of twee en het weer demonteren is met een week gepiept.
Bron: World Architecture News
Gepost op 4 augustus 2008 door Erik van Erne |
Mooi plan van de Spaanse regering om een stevig in te gaan zetten op de 100% electrische auto. Men wil er zo tegen 2014 een stuk of 1.000.000 op de weg hebben.
Miguel Sebastian, Spaans minister van Economie en van Toerisme, ziet de electrische auto als de oplossing voor de toekomst. Zuinig, goedkoop en milieuvriendelijk, mits opgeladen met groene stroom en daar hebben ze in Spanje al heel wat mooie duurzame energiecentrales voor gereailiseerd.
Of de overheid ook voor de bijbehorende infrastructuur gaat zorgen, is mij niet bekend. Het lijkt mij een absoluut noodzakelijke voorwaarde om de snelle overgang naar electrische voertuigen mogelijk te maken. Bron: Triple Pundit
Gepost op 4 augustus 2008 door Erik van Erne |
In Utrecht is het moment aangebroken om een nieuw Milieubeleidsplan op te stellen. Voldoende reden voor GroenLinks Utrecht om met wat suggesties te komen voor milieu-wethouder Tymon de Weger (ChristenUnie). Als echte Utrechter ben ik natuurlijk benieuwd naar de 101 ideeën die Groen Links heeft bedacht. Bron: ontvangen persbericht GroenLinks Utrecht
Ik heb er eens even naar gekeken en het komt op mij over als een beetje bij elkaar geraapte allegaartje aan losse ideeën, van enige samenhang is volgens mij weinig tot geen sprake. Ok, de grote lijnen zijn duidelijk, maar dat weten we nu wel: 1. energiebesparing, 2. duurzame energie, 3. compenseren en dan ben je klimaatneutraal in 2030. Dat is het plan.
Jammer, ik had wel wat meer verwacht. Geen echte visie, geen samenhang, geen plannen voor de korte termijn, wel veel zaken genoemd voor de lange termijn en dat is vreemd want het nieuwe Milieubeleidsplan gaat over de periode 2008-2013.
Als voorbeeld even twee punten over de energievoorziening: Groene stroom. De gemeente neemt groene stroom af, waarbij in 2020 tenminste 40% echt duurzaam moet zijn opgewekt en de overige 60% kan worden gecompenseerd door investeringen in alternatieve energie, en in tweede instantie door opslag van CO2. De gemeente ziet erop toe dat de energieleverancier alleen duurzaam geproduceerde biomassa gebruikt. Groen gas. In BRU-verband wordt overgegaan op groen gas.
Dit is gewoon triest. Waarom zou de gemeente zolang moeten wachten met het afnemen van duurzame energie? Dat is toch niets: 40% in 2020. Daar wordt je geen koploper mee. In het kader van het overheidspogramma Duurzaam Inkopen dat men ook noemt als leidraad staat bovendien heel wat anders: 100% in 2010.
Dat wordt nog een hele klus voor de wethouder. Succes.
Gepost op 3 augustus 2008 door Erik van Erne |
Wie kent ‘m niet? De Zevenheuvelenloop in de fraaie omgeving van Nijmegen. Letterlijk over berg en dal. Dit jaar gaan op 16 november alweer voor de 25ste keer een groot aantal lopers van start voor deze najaarsklassieker.
Zo’n jubileum is natuurlijk een bijzonder moment, een mooi moment. Ook een mooi moment om nog eens even stil te staan bij duurzaamheid en milieu. Niet voor het eerst want de organisatie onder de bezielende leiding van Henk Stevens is zich al veel langer bewust van de impact die het organiseren van evenementen op het milieu hebben.
Eind jaren ‘80 voerde de organisatie de eerste milieuvriendelijke actie al in, te weten het voordelige NS-treinretour. De organisatie verwacht dat dit jaar zo’n 15.000 deelnemers gebruik gaan maken van dit milieuvriendelijke alternatief voor de auto. Om dat extra te stimuleren betalen deelnemers die buiten de regio Nijmegen wonen en niet met de trein reizen een eigenvervoer-toeslag van € 5,-. De opbrengst van deze ‘ecotax’ wordt geïnvesteerd in Seven Hills Mills: windmolen(s) om duurzame energie op te wekken. Ook de catering voor 1000 medewerkers en gasten en duizenden businesslopers is al jaren van ecologische producten met zo veel mogelijk uit de regio.
Nu is het tijd om een flinke stap verder te gaan. Alle producten en diensten worden opnieuw tegen het licht gehouden. Een eerste, kleine greep als het gaat om de Zevenheuvelenloop. De 30.000 goodiebags inclusief inhoud komen te vervallen. Zo veel mogelijk vermijden van drukwerk en de communicatie zoveel mogelijk digitaliseren. De jaarlijkse brochure van 24 pagina’s in een oplaag van 180.000 stuks wordt niet meer gemaakt. T-shirts, medailles, startnummers, bekers en flesjes e.d. zoveel mogelijk van duurzame materialen of alternatieven hiervoor (laten) ontwikkelen.
Verder gaat men afval zoveel mogelijk voorkomen en waar mogelijk afvalscheiding realiseren. Verder wil men energie en vervoer voor materialen etc. zo duurzaam mogelijk. Bron: persbericht Zevenheuvelenloop
Mooi dat de organisatie nu flinke milieuwinst wil boeken bij zowel de Zevenheuvelenloop als de Marikenloop, die in mei 2009 weer op het programma staat. De aanbevelingen die men nu gaat uitvoeren, werden al veel langer geleden exact zo aangegeven in verschillende rapportages in het kader van het project Milieuzorg bij Evenementen van de gemeente Nijmegen en bij het project Milieubarometer voor Evenementen.
Henk, gefeliciteerd dat het er nu toch van is gekomen, daarmee zijn beide evenementen hard op weg om echt duurzame evenementen te worden en zijn jullie een waar voorbeeld. Zo kan het ook, of te wel Iedereen kan scoren !
Gepost op 3 augustus 2008 door Louisdeco |
Mooi product van SimpleTech. Een exerne harddisk gemaakt van gerecyceld aluminium en bamboo, die er bovendien nog eens mooi uitziet ook.
Uitgebreide informatie ook over hoe eco-friendly de [re]drive wel niet is. Een hele waslijst aan pluspunten. Maar u weet het inmiddels wel. Wij gaan altijd even op zoek naar het werkelijke stroomverbruik. En u raad het al, dat staat natuurlijk weer niet echt duidelijk weergegeven:
Estimated power savings per daily watts. Savings will vary depending on how long the external drive and/or computer system is left on. Calculations are based on using a traditional 7200RPM 500GB external drive running 24/7 at 200 watts/day (10% R/W, 90% idle), compared to the [re]drive running 5/24 at 19 watts/day (10% R/W, 90% idle) in a system that sleeps or is turned off. Calculations are based on using Spring Light’s CO2 Savings formula: and the [re]drive running at 5/24 (180 watt savings X 365 days X 5 year life = 328K watts). The CO2 contribution of 1000 watts is 1.45lbs, calculating to 328,000w * 1.45lbs/1000w or 475 lbs of CO2 saved.
Mooi, mooi, mooi allemaal. Het lijkt er inderdaad op dat de [re]drive echt energiezuinig is. Waarom het stroomverbruik niet gewoon staat aangegeven blijft een raadsel en wekt op zijn minst de indruk dat er wat gekunsteld gerekend is.
Gepost op 3 augustus 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 30 augustus 2008 door Erik van Erne |
Er zijn nog geen reacties » Reageer hier »