Een wereldprimeur ! En ook nog eens uit ons eigen land. Geweldig. Akzo Nobel is er als eerste in de wereld in geslaagd energie op te wekken uit waterstof ten behoeve van industriële productie. Tijdens het experiment, dat een jaar geleden begon, heeft de centrale in Delfzijl meer dan 200.000 kWh aan het net geleverd.
De gebruikte brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit, warmte en zuiver water. Hierbij komen geen emissies (CO2, roet, fijnstof) vrij, zolang de energie die nodig is om waterstof te produceren duurzaam is opgewekt. Waterstof wordt gezien als de energiedrager van de toekomst.
De technologie wordt in Delfzijl voor het eerst op deze schaal toegepast. De fabriek, die vierduizend uur heeft gedraaid, toont aan dat de technologie efficiënt en duurzaam toepasbaar is. Bron: De Volkskrant
Gefeliciteerd ! Nu snel op hele grote schaal toepassen. Hebben we die kolencentrales niet nodig.
De Navajo Nation, de sovereigne staat van de Navajo People, gaat investeren in windenergie. In totaal gaat met een slordige 500 MegaWatt aan duurzame energie opwekken.
De stroom wordt door Dine Power Authority, het eigen energiebedrijf, geleverd aan inwoners in de steden in het gebied. Navajo Nation omvat grote delen van Arizona, New Mexico en Utah. Het windenergie project moet ook een einde maken aan de al jaren voortdurende armoede onder de eigen bevolking.
Bron: Reuters
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Mooi van ZAP. Ik zie het zo voor me. Alle karretjes die er in de Utrecht rondrijden voor onderhoud, ophalen van afval en het bezorgen van goederen even vervangen door een 100% electric ZAP City-Truck XL, opladen met 100% groene stroom en ZERO-emission is het resultaat.
Ben er van overtuigd dat het dan ook een heel stuk beter gaat met de luchtkwaliteit en zoals we uit Amsterdam weten is dat weer goed voor de Economie.
Bron: EcoGeek
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Slechte luchtkwaliteit is uiteraard één van de grote problemen waar met name grote steden last van hebben. Zo ook in Amsterdam en daar moet natuurlijk iets aan worden gedaan. Het gaat om de gezondheid van vele Amsterdammers.
‘Voorrang voor een gezonde stad’? Voor wie de afgelopen maanden onder een steen heeft geleefd, hier de executive summary: 2010, Amsterdam, alles binnen de ringweg A10 wordt off-limits voor dieselauto’s zonder roetfilter en benzine- en lpg-auto’s met een datum eerste tenaamstelling van vóór 01-01-1992.
De controle gaat plaatsvinden via 60 camerapoorten boven de toegangswegen tot het Sperrgebiet. En daarbinnen is er altijd nog de milieupolitie.
Is dit het ambitieuze plan dat de luchtkwaliteit in de hoofdstad drastisch gaat verbeteren? Ambitieus is het zeker, maar het milieu is er niet mee gebaat.
Nog geen twee dagen na het bekend worden van het plan kwam namelijk de aap uit de mouw. Of de woordvoerder van de gemeente zich versprak, wisten we toen nog niet.
Opeens werd duidelijk dat het Amsterdam niet ging om de luchtkwaliteit an sich, maar om het halen van normen die het mogelijk maken om groen licht te geven aan allerlei hoogst prestigieuze en massaal fijnstofproducerende nieuwbouwplannen.
Ook de uitspraken van mevrouw Vos in Een Vandaag doen vermoeden dat het hier niet gaat om naïviteit: “Er lopen processen met als gevolg dat tal van bouwprojecten worden stilgelegd omdat de lucht te vuil is.
Dat is iets waar wij echt last van hebben. Onze economie komt in gevaar.”
Bron: Autoblog
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Minister Jacqueline Cramer vraagt alle burgers hun mening te geven over de toekomst van de Randstad. Om ervoor te zorgen dat de Randstad in de toekomst een aantrekkelijke plek is, wordt nu gewerkt aan een plan voor het jaar 2040.
Alle burgers kunnen tot en met 22 april 2008 digitaal hun voorkeuren over de toekomst van de Randstad geven. Belangrijke vragen zijn: moet nieuwe verstedelijking zoveel mogelijk worden gespreid of is concentratie van de nieuwe bebouwing en meer hoogbouw wenselijk? Is het beter om te gaan wonen, werken en leven in de delen van Nederland die boven zeeniveau liggen? Of accepteren we de risicos en maken wij van de Randstad de meest veilige delta ter wereld? De keuzes die burgers en andere experts maken, zijn bouwstenen voor de uiteindelijke visie. Bron: VROM
Geef uw mening over de toekomst van de Randstad ! Het kost u zo’n 15 minuten.
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Gisteren werd er door enkele honderden genodigden afscheid genomen van Eckart Wintzen. Een herdenkingsbijeenkomst op het terrein van de Westergasfabriek werd afgesloten met een daverend applaus. Ook van onze kant een daverend applaus voor Eckart.
Heel goed dat we elk jaar op Eckartdag weer stil zullen staan bij alles dat Eckart Wintzen heeft gedaan om duurzaam ondernemen en een duurzame samenleving te bevorderen. Bron: Het Financieele Dagblad
Hieronder nog even een filmpje met Eckart Wintzen tijdens PICNIC ‘07 ook op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Een uurtje het licht uit doen is het niet in Nederland. Aan de oproep van het WWF werd niet of nauwelijks gehoor gegeven. Het Hilton Hotel in Amsterdam deed de lichten uit en stichting Milieunet deed de lichten uit. Verder voorbeelden zijn niet bekend.
In de rest van de wereld werd er wel massaal gehoor gegeven aan de oproep en deed men het licht om 20.00 uur lokale tijd in meer dan 370 steden een uurtje uit. In Canada werd de actie gesteund door maar liefst 150 steden. Vele miljoenen mensen deden mee en er werd zo’n 264 MegaWatt bespaard. Toronto meldt een besparing van 223 MegaWatt.
In Australië deed 58 procent van de bevolking mee en werd er 11,4 procent energie bespaard. Alle steden in Australië deden mee, evenals, 94 procent van de top 100 ASX companies, 100 procent van de vastgoedbedrijven waaronder Lend Lease, Mirvac, Colliers, Investa, Multiplex, CBRE, AMP, Knight Sinclair en Westfield. Ook de vijf belangrijkste banken in Australië deden mee: St George, Westpac, Commonwealth, National Australia Bank and ANZ.
In New Zealand kwam Churchtown tot een energiebesparing van 12,8 procent en op de Filipijnen ging het licht uit in 30 steden. Daarnaast deden heel veel bedrijven mee onder aanvoering van Philips Lighting Systems. The SM group - the nation’s most extensive network of malls - gingen een uur plat. The Ayala group, McDonald’s, Jollibee, Max’s, Red Ribbon, Starbucks, Coca-Cola, HSBC, Intel, Shangri-la and Peninsula Hotels, Smart, Globe, Canon, Dell, Cemex, Colliers en Tetrapak.
Jammer dat dit soort acties in Europa niet aanslaan, alleen in Nederland is men bang dat ons netwerk het niet aan kan. Alleen in de Scandinavische landen en in het United Kingdom ging men ervoor. In de rest van de wereld is zo’n actie geen probleem en er wordt daadwerkelijk energie bespaard. En dat is weer heel wat anders dan de acties die er in Nederland zijn om de aandacht te vestigen op de klimaatproblemen. Wij houden het vooralsnog bij het aanplanten van Klimaatbosjes en Klimaatneutraal.
Een beter milieu begint bij jezelf. Toch ??
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
De Council, het op een na hoogste vergaderorgaan van de Lutherse Wereld Federatie (LWF) buigt zich in juni (25 juni tot 1 juli) over het klimaat.
Thema van de vergadering in Arusha (Tanzania) is: ‘Smeltende sneeuw op de Kilmanjaro: christelijke getuigenis middenin de noodlijdende schepping’. Dat meldt ELKKwartaal, het blad van de Evangelisch-Lutherse Synode. Bron: Rorate
Mooi toch dat juist het klimaat zo leeft bij de verschillende godsdiensten over de hele wereld.
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
In Beijing is afgelopen week de tentoonstelling Green Olympics - From Concepts to Action geopend in de Lufthansa Friendship Shopping City.
Tot en met vandaag is daar te zien wat er allemaal is gedaan om van de komende Olympische Spelen echt groene spelen te maken.
Morgen gaat Green Olympics op reis door China en doet daar een aantal plaatsen aan.
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Op donderdag 4 september 2008 opent WATT, de eerste Sustainable Dance Club ter wereld, in Rotterdam. De initiatiefnemers, ondernemers in de horeca Aryan en Willem Tieleman en dance-goeroe Ted Langenbach, maakten dit op 21 maart bekend.
Ze traden hiermee tevens in de openbaarheid met de nieuwe naam die het complex aan de West-Kruiskade gaat krijgen - bij generaties uitgaanspubliek immers bekend als Nighttown en in de overgangsfase in de media vaak besproken onder de werktitel MyTown. “WATT symboliseert kracht, energie en vermogen,” aldus Aryan Tieleman.
De komende maanden transformeert het leegstaande gebouw tot een uniek duurzaam cultureel podium, dance club en poppodium met sustainable features waaronder een energieopwekkende dansvloer, zero-waste bars en een waterwall. Bron: Partyflock
Ecorazzi meldt dat niemand minder dan Amy Winehouse is gecontracteerd voor het ongetwijfeld grootste openingsfeest.
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Op 20 en 21 mei aanstaande staan de Dow Jones Environmental Ventures 2008 op het programma in San Mateo, Californië. Het milieu en de klimaatproblemen zijn ook doorgedroongen tot de Dow Jones. Mooi dat er ook vanuit de beleggerswereld steeds meer belang wordt gehecht aan duurzame bedrijfsvoering.
As more investors pour money into environmentally-friendly technologies, questions arise over challenges start-ups might face with high customer acquisition costs and gaining wide-spread distribution as larger companies join the market. Where are the opportunities for start-ups to innovate? What are the business models that will attract venture investment in 2008? Hear panelists discuss what lies ahead for environmental companies and the opportunities for start ups. Bron: Dow Jones
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Als u nu maar voldoende zonnepanelen op het eigen huis kunt aanbrengen en het is een mooie zomer dan kan het zomaar gebeuren dat u voor het eerst van uw leven geld ontvangt van uw energiemaatschappij.
De eerste cheque van $ 8,45 werd in 2006 met plezier ontvangen. Dat kunt u zich toch wel voorstellen als u bedenkt dat de totale investering voor Solar Harvest, inclusief aankoop grond, bouw, verbouw, installatie van zonnepanelen en zonneboilers het lieve sommetje van $1.38 million dollar heeft gekost.
De inkomsten zijn met de sterk gestegen prijzen voor energie inmiddels aardig opgelopen. Bovendien heeft men in het huis ook nog het een en ander aan energieverslinde apparaten vervangen door energiezuinige exemplaren. Bronnen: JetsonGreen en New York Times
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Blijft toch wel grappig met Arnold Schwarzenegger. Aan de ene kant is de man ongelofelijk goed in de weer om van Californië een echt duurzame staat te maken. Aan de andere kant zorgt Arnold zelf voor een behoorlijke uitstoot van broeikasgassen.
Afgelopen week kondigde hij opnieuw twee grote solar-energy projecten aan. Mijn Ei van Columbus wordt eindelijk uitgevoerd. Edison gaat de daken benutten die er al zijn en dat moet ongeveer 250 Mega Watt aan duurzame stroom opleveren. Elk jaar opnieuw.
FPL Energy gaat in de Mojava woestijn ook een energy-farm opzetten, eveneens goed voor 250 MegaWatt. Bron: Los Angeles Times
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Now in its fourth year, World Challenge 08 is a global competition aimed at finding projects or small businesses from around the world that have shown enterprise and innovation at a grass roots level. We would love to hear from our audience about social entrepreneurs who are making a difference without costing the earth. It could be you or someone you know.
World Challenge 08 is brought to you by BBC World and Newsweek, in association with Shell, and is about championing and rewarding projects and business which really make a difference. The winner will receive a grant of USD $20 000 to put back into their project/business, and two runners up will each receive USD $10 000. One representative from each of the three finalists will be flown to The Hague, The Netherlands to attend the award ceremony in December 2008. Bron: BBC World
U kunt als duurzame ondernemen nog inschrijven tot en met 31 mei. Succes ! Zou mooi zijn als er drie Nederlandse bedrijven doordringen tot de finale, dat bespaart weer een paar vliegtickets met bijbehorende uitstoot.
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Kijk dat verwacht je toch niet zo gauw. In Denemarken hebben ze een ongekend luxe probleem bij de opwekking van windenergie. Als het hard waait, en dat doet het daar vaak, dan heeft men teveel stroom.
De logische gedachtengang is simpel: exporteren die groene energie. Daar denkt men in Denemarken anders over. Men heeft besloten om de duurzame energie te gaan gebruiken voor het opzetten van een infrastructuur voor electrische auto’s. Dong Energy gaat daarvoor een samenwerking aan met Project Better Place.
Denen kunnen binnenkort een Electric Vehicle (EV) aanschaffen met een fikse korting. Bron: Wall Street Journal
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Of je dit gevaarte nu een kroonluchter mag noemen is even de vraag. Een betere vertaling van Chandelier is mij niet bekend.
De Meyda Chandelier is in elk geval gigantisch groot. (35 feet in diameter, 17 feet tall, and 7,000 pounds). U kunt hier een hele serie foto’s vinden van de productie.
Men heeft in deze Chandelier 328 Power- LED’s van Philips Luxeon verwerkt die samen 1120 Watt per uur aan stroom verbruiken. De komende 15 jaar hoeft men bovendien geen lampjes te vervangen.
Als men spaarlampen had toegepast zou het stroomverbruik ruim 7 x zo hoog zijn uitgevallen en die spaarlampen had men elke twee jaar moeten vervangen. Bron: GroovyGreen
Oh, ja, u kunt de Meyda Chandelier vanaf vandaag bewonderen in de hal van het Stanley Theater in Utica, NY.
Gepost op 30 maart 2008 door Erik van Erne |
Om de huidige klimaatcrisis te keren, moet de wereldwijde CO2-uitstoot tegen 2050 met 50 % omlaag. Zuinig omgaan met energie is de goedkoopste, meest propere en meest veilige manier om grote uitstootreducties te realiseren. Als we echt iets aan de klimaatverandering willen doen, moeten efficiënte producten de norm worden.
Onder het motto ‘Weer de peer’ voert Greenpeace campagne om gloeilampen te weren en te vervangen door energiezuinige lampen. Met de campagne wil Greenpeace politici overtuigen wetgeving in het leven te roepen om de minst efficiënte producten uit de handel te halen. Te beginnen met gloeilampen.
Aan winkelketens hebben we gevraagd om hetzelfde te doen. Met succes: Ikea, Brico, Colruyt en Delhaize zetten de verkoop van gloeilampen stop in 2010. Gamma doet hetzelfde tegen 2011. Ook u kunt meehelpen aan de oplossing en in een beweging een pak geld besparen.
Hier en nu, door de resterende gloeilampen in uw huis te vervangen door spaarlampen. Bron: Groenhuis
Gepost op 30 maart 2008 door Wolfram |
De Canadese regering ‘betreurt’ de ‘mythes’ die over de zeehondenjacht in omloop zijn. Volgens de regering, die dit laat weten in een via de Canadese ambassade in Den Haag verspreide verklaring, worden vrijwel alle gevangen zeehonden, zo’n 98 procent, ‘op een acceptabele, humane manier gedood’. Bronnen: Updaid en AD
Wilt u even zien hoe humaan het er aan toe gaat dan kan ik van harte aanbevelen om het filmpje even te bekijken. Niet zo geschikt voor de gevoelige kijker !!
Gepost op 30 maart 2008 door Wolfram |
Wat hebben Kampen en Kyoto aan gemeenschappelijk belang? Behalve de roep om duurzame energie niet veel. Toch speelde Kyoto afgelopen dinsdagavond een belangrijke rol tijdens een informatieavond over het geprojecteerde windpark Kampen N50 Zuid.
Een breed panel van deskundigen schetste het beeld van een voorbeeldig gekozen locatie voor vijf windmolens. Projectontwikkelaar Prodeon uit Zwolle heeft in opdracht van enkele grondeigenaren de mogelijkheden en risico’s van windmolens langs de N50 onderzocht. Slotsom: voor mens en natuur geen onaanvaardbare risico’s.
De inspraakprocedure loopt nog, maar men is optimistisch. Nog dit jaar zal met de bouw worden begonnen. Bron: De Stentor
Gepost op 29 maart 2008 door Erik van Erne |
Mensen in het United Kingdom die vandaag de Google zoekmachine gebruiken, krijgen tussen 20.00 en 21.00 uur lokale tijd een speciale Google Earth Hour pagina te zien. Daarmee vestigt Google de aandacht op de Earth Hour actie van het WWF.
Ook het WWF doet mee en roept iedereen in het United Kingdom op om mee te doen aan Turn off the Lights in Britain. U doet toch ook mee? Vanavond om 20.00 uur, even een uurtje het licht uit.
Gepost op 29 maart 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 31 maart 2008 door Erik van Erne |
Er zijn 3 reacties » Reageer ook »