Op 5 maart viert Milieu Centraal haar 10 jarig bestaan. In die 10 jaar heeft Milieu Centraal baanbrekend werk verricht bij het informeren van miljoenen Nederlanders over alles wat met het milieu te maken heeft.
Tijdens de lustrumbijeenkomst wil Milieu Centraal een anwoord krijgen op de vraag of Nederlanders nu echt warm lopen voor energiebesparing, of laat het ze koud?
In de afgelopen tien jaar hebben veel consumenten Milieu Centraal gevonden met hun vragen over energie en milieu. Maar wat brengt consumenten in beweging? Vijf Nederlandse organisaties binden op woensdagmiddag de strijd aan met hun groene campagnes. Zij willen allemaal een gedragsverandering bij de consument teweegbrengen.
Een vakjury, bestaande uit Henkjan Smits (talentscout), Hilde Roothart (trendwatcher) en Cees van Woerkum (hoogleraar communicatiestrategieën), stelt kritische vragen. Een representatief panel van 100 consumenten bepaalt via stemkastjes of ze warm worden van de campagne, of dat de informatie hen koud laat. De uitslag van de publieksstemming bepaalt de winnaar.
Campagnes die meedingen naar de prijs zijn: De Groene Stekker - BCC, Klimaatcampagne - HIER, Een kip of varken kan niet kiezen, jij wel! - Voedingscentrum, Klimaathypotheek - Rabobank en Het Nieuwe Rijden - SenterNovem. Minister Jacqueline Cramer van VROM houdt tijdens de wedstrijd een toespraak. Cees van Grimbergen presenteert de competitie en Ed Nijpels, voorzitter van Milieu Centraal, reikt aan de winnende campagne de LED-trofee uit .
Het programma kunt u hier vinden. Het beloofd een boeiende middag te worden. Campagnes die inspelen op gedragsverandering presenteren zich vanzelf gedurende de middag. Alleen voor genodigden. Bron: ANP
Een bijzondere competitie kun je wel zeggen. Want wat is de bedoeling? Naar de maan, tenminste 500 meter rijden en foto en verzamelde data weer terug naar aarde zenden.
De X Prize Foundation was al langer in samenwerking met de National Science Teachers Association (NSTA) in de weer met wat prijzen. Maar het benodigde prijzengeld werd niet gevonden. Google schoot te hulp en de competitie is een feit. Het prijzengeld is nu $30 miljoen en er hebben zich inmiddels tien teams ingeschreven voor de competitie. Wilt u meer weten dan raad ik u de volgende filmpjes, zie reacties, even aan.
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Kijkt u maar even naar de auto’s op de achtergrond in het filmpje. Het grijze racemonster is onmiskenbaar de Tesla Roadster. Inmiddels is ook bekend dat de film op 2 mei in première gaat en er is ook een officiële Iron Man film site.
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Aardig artikel in Intermediar. Zet de zaken nog eens even voor u op een rijtje. Met behoorlijk wat voorbeelden. Ik zou zeggen, gewoon even lezen als u meer wilt weten over Cradle to Cradle.
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Vandaag liet Prime Minister Gordon Brown al van zich horen. Veel petities ontvangen denk ik. De actie Banish the Bags van de Daily Mail krijgt de volledige steun van Gordon en zijn gehele family. En dat levert dan een mooi plaatje op in de krant met een uitgebreid betoog met als boodschap: het moet vlugger, we gaan te langzaam en iedereen moet een bijdrage leveren.
Benieuwd wat de volgende stap wordt. Ik denk gewoon verboeden, zoals ze onlangs in China hebben gedaan. Weg met al die plastic rotzooi, geen valse sentimenten over fabrieken die dan moeten sluiten en tempo maken. De problemen zijn gewoon te groot om maar rustigjes aan te doen of de in ons land zo bekende kaasschaaf methode toe te passen.
Een duurzame samenleving betekent ook een verschuiving in de productieprocessen. Vervuilende producten zullen steeds minder worden getolereed, maar dat levert ook weer heel veel werk op bij innovatieve duurzame bedrijven die echt duurzame producten op de markt zetten. Wat dacht u van deze boodschappentassen ?
Heeft u toevallig enig idee waarom wij in Nederland niets doen aan de alsmaar stijgende berg plastic zakjes ?
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
De Daily Mail is woensdag met een opmerkelijke actie gestart: Banish the Bags ! Vorig jaar november riep Prime Minister Gordon Brown al op om de plastic zakjes in de ban te doen. Op min of meer vrijwillige basis. Een uitdaging voor het bedijfsleven en supermarkten om in elk geval geen gratis tasjes meer te verstrekken.
Die oproep heeft nog niet het gewenste resultaat, het is te vrijblijvend aldus de Daily Mail. Plastic zakjes moeten de wereld uit. Te beginnen in het eigen land. Clean up the Country is de boodschap. Er komt veel te veel plastic rotzooi in de natuur, dieren sterven en eco-systemen worden aangetast. Er is een on-line petitie die kan worden ondertekend. Daarin wordt de Prime Minister beleefd doch zeer dringend verzocht om met hardere maatregelen te komen.
Wie volgt dit goede voorbeeld ?
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Wist u dat er een opvallende gelijkenis bestaat tussen Groot-Britannië en Nederland als het gaat om de opwekking van duurzame energie? Beide landen slagen er maar niet in om het aandeel duurzame energie in de totale energiebehoefte op te krikken.
Nederland is zelfs iets gedaald en komt in 2007 tot 6%. Daarnaast importeren we wat duurzame energie. In Groot-Brittannië staat de teller op een armzalige 4,55% in 2006. Daar gaat weer een heel klein beetje bijkomen nu er eindelijk wordt gestart met de aanleg van drie windenergie parken. Twee op het land in North Lincolnshire en South Yorkshire en één voor de kust ter hoogte van de monding van de Thames. Totaal als het allemaal klaar is goed voor 225 MegaWatt. Bron: Reuters
Net als in Nederland lopen alle plannen een enorme vertraging op door regels, procedures en het fenomeen Not in my Backyard kennen ze in Engeland net zo goed als ons Niet in mijn Achtertuin ! Er is voor 8000 MegaWatt aan duurzame energieprojecten vastgelopen in het voortraject. Geen idee hoeveel dat in Nederland is. Als u het weet, hoor ik het graag.
Opvallend is ook het torenhoge ambitie niveau van beide regeringen. Nederland gaat voor een aandeel van 30% duurzame energie in 2020 en het United Kingdom zet in op 15% in 2015. Ben heel benieuwd hoe we die doelstellingen gaan halen, u niet ?
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Al eerder schreef ik over De Verklaring van Tokyo. Als eerste van de twaalf internationale bedrijven die de verklaring hebben ondertekend, komt Sony nu naar buiten met een speciale Sony, Sustainability and Environment site. Bron: PR Newswire
Men heeft de site onderverdeeld in de drie P’s: Product, Proces en Planeet. Opvallend is het feit dat men eigenlijk al heel veel heeft gedaan en dat men er pas nu voor kiest om daarmee naar buiten te komen richting de consument. Zal mij benieuwen of we vanaf nu makkelijker kunnen terugvinden wat het stroomverbruik is bij alle Sony producten die door retailers aan u en mij worden aangeboden. En misschien is een Groene Stekker wel wat, maar dan wel graag met alle informatie over het stroomverbruik.
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Steve Nash, the All-Star guard van de Phoenix Suns is behoorlijk begaan met het milieu.
Hij heeft Nike zover gekregen om een basketbalschoen op de markt te bregen gemaakt van gerecyceld afvalmateriaal van de Nike productielijnen.
De Nike ‘Trash Talk’ heeft zijn vormgeving te danken aan de Nike Zoom BB II Low, waar Nash tot nu toe op speelde.
Goed werk van Nash en dan ook nog eens met een mooi Oranje accent !
Bron: Nike
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Steeds meer bedrijven informeren klanten over de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door productie, verpakking en transport van producten. Maar laat de consument daardoor zijn koopgedrag beïnvloeden? En als dat zo is, wat zijn dan de gevolgen daarvan voor producenten in ontwikkelingslanden?
Sprekers zijn Volkert Engelsman (Nature and more), Chris Dutilh (Unilever), Marij Philippens (Vrom) en Prof. Gert Spaargaren (Wageningen Universiteit). Op 12 maart a.s. van 17:00 - 20:00 uur in Nieuwspoort in Den Haag.Organisator: Schuttelaar & Partners Bron: Vice Versa
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Het House of Representatives heeft deze week een Renewable Investment Package aangenomen en dat is eindelijk eens echt goed nieuws uit Amerika.
Waar komt het op neer? De vervuilende oliemaatschappijen worden belast en het binnenkomende geld wordt ingezet om schone duurzame energie op te wekken. Tegelijkertijd werd een Tax Loophole gedicht die tot nu toe vooral hele energieslurpende merken als Hummer wel erg aantrekkelijk maakte voor consumenten. Voor de details verwijs ik graag naar deze site.
Bron: Reuters
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Dat wordt binnenkort een hele normale vraag als u even bij uw favoriete supermarkt langsgaat. Tenminste als het voorbeeld van de Noorse Supermarkt Strømmen Storsenter even buiten Oslo navolging krijgt en die kans acht ik groot. Zeker in Nederland waar we toch al alles in de strijd gooien om van alles en nog wat te compenseren.
Daar is een heleboel discussie over, zoals u weet, betere controle is nodig, enzovoort, enzovoort. Dan is het natuurlijk logisch dat iemand in Nederland gewoon CO2 certificaten gaat verkopen. In de supermarkt, dat is lekker makkelijk en het geeft je toch een goed gevoel. Je koopt eigenlijk het recht om te mogen vervuilen. Geweldig toch?
Kan niet wachten om een kilo of tien aan certificaten in te kopen. Als het even meezit krijg je er wat Groene Smurfen bij of gaat het de Groene Klimaat Wuppie worden. Wie zal het zeggen. Samen met de aankoop van wat boompjes in het Klimaatbos in Flevoland, de inkoop van groene stroom en groen gas, een zeer laag energieverbruik, groen bankieren en een duurzaam en afvalarm inkoopbeleid, om maar even wat dingen te noemen die we ook echt doen, zitten we natuurlijk helemaal goed.
Wilt u nu alvast wat CO2 certificaten aanschaffen dan zijn er al verschillende mogelijkheden. Kijkt u hier en hier en hier voor wat mogelijkheden. Let u er wel even op dat de ene CO2 credit de andere niet is. Ook de prijzen verschillen nogal. Nog mooier is natuurlijk om wat CO2 credits aan te kopen in een hele mooie geschenkverpakking. Heeft u weer eens een origineel verjaardagscadeautje.
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Wat zou er toch aan de hand zijn met George Bush? Ik denk dat hij graag afscheid zou willen nemen als President van Amerika met iets positiefs. En dat valt niet mee, want dat wordt toch een beetje zoeken naar de bekende speld in de overbekende hooiberg.
De man is aan een opmerkelijke Public Relations Tour begonnen. Pasgeleden liep hij nog apetrots rond in Afrika, zichzelf op de borst kloppend over de enorme bijdrage die er dankzij zijn steun is geleverd aan de bestrijding van AIDS. Gemakshalve vergeten erbij te zeggen dat er wel wat bizarre voorwaarden aan de hulp zaten. Iets met condooms.
En ook niet al te lang geleden organiseerde hij een soort mini-klimaat topje, want er moet nu echt iets gaan veranderen. Dan ineens het bericht dat de USA nu wel bindende afspraken wil maken over de aanpak van de klimaatverandering. Europa heeft al laten weten: te laat en niet genoeg.
Maandag werd het charme-offensief voortgezet. Maar liefst 35 miljoen Amerikanen zaten aan de beeldbuis gekluisterd. Zakdoeken en tissues paraat, want nooit eerder sprak de President of The USA zulke ontroerende woorden. Ik geef ze u graag even onvertaald mee.
President George W. Bush vowed Monday that he would, starting now, “make everything better.”
“This time I’m serious,” Bush said. “I am ready to make a fresh start if we can just put the past behind us. I promise.” Though Bush told all Americans they owed it to him to give him one more chance, he admitted that there was no excuse for his mishandling of national affairs. “Things have just been so crazy at work lately,” he said.
During the 14-minute address Bush acknowledged that he and the country had drifted apart. He accepted some of the blame, but stressed that it was partly the American people’s fault, and went on to chide them for not giving him an opportunity to explain, not standing behind him, and failing to understand his “very real” need for unchecked executive authority.
“My job is stressful,” Bush said. “Trust me, things will calm down in a few months once I don’t have to deal with it anymore.”
Ik moet het toegeven. Dit keer geloof ik Bush. Ik ben er van overtuigd dat alles inderdaad beter wordt als meneer Bush is vertrokken uit het Witte Huis en er dus helemaal niets meer mee te maken heeft. Blijft toch een grappige man, zie ook het filmpje en de diaserie. Bron: The Onion
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Brommers en scooters stoten per seconde meer ultrafijnstof uit dan vrachtwagens, en twee keer zo veel als een gemiddelde auto. Een fietser ademt extreem veel ultrafijnstof in wanneer een brommer hem passeert. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Bron: De Volkskrant
Het blijft toch een beetje gek dat we dat nu pas te weten komen. Ik zal het eerlijk toegeven: ik heb er zelf nooit echt bij stilgestaan dat in alle aanpak van de luchtkwaliteit en het verminderen van de CO2 uitstoot je allerlei voertuigen tegenkomt, maar voor zover mij bekend blijven brommers en scooters nuiten beeld. En nu ik daar zo over denk vraag ik mij af of we in Nederland wel alle voertuigen met uitstoot goed in beeld hebben. Over motoren hoor ik wel eens het een en ander, maar hoe zit het met tractoren en wordt er weleens stilgestaan bij de uitstoot van aggregaten (geen voertuig maar wel veel uitstoot). Het evenmentenseizoen komt er weer aan !
Overigens denk ik dat u al wandelend over straat net zo extreem veel ultrafijnstof inademt als een fietser. Woont u toevallig in de binnenstad, zoals ik in Utrecht, dan ben je natuurlijk helemaal de klos. Dat ultrafijnestof stopt echt niet bij uw voordeur of open raam.
De oplossing lijkt simpel: net als voor vrachtwagens een Milieuzone instellen.
Gepost op 28 februari 2008 door Erik van Erne |
Op de Geneva International Motor Show zal Pininfarina op 4 maart de all-electric Sintesi onthullen. Veel is er nog niet over bekend, maar de ontwikkeling door Bolloré in nauwe samenwerking met Pininfarina beloofd veel goeds.
Bron: Treehugger
Oh ja, de Sintesi is te koop vanaf eind 2008 en de prijs is nog niet bekend !
Bron: Newlaunches
Gepost op 28 februari 2008 door Wolfram |
The Gift is een korte nieuwe film van Unicef UK, met medewerking van Gwyneth Paltrow, Jemima Khan en Sir Roger Moore .Denk dat u het beste zelf even kunt kijken naar The Gift. en als u klaar bent met kijken doe dan ook gerust een kleine gift.
Uw geld wordt goed besteed.
Bron: Unicef
Gepost op 28 februari 2008 door Erik van Erne |
En zo kun je natuurlijk ook de aandacht vestigen op de klimaatproblemen, de kap van de regenwouden en nog wat van die misstanden.
Dan helpt het natuurlijk wel als je wat bekende mensen weet te strikken die in jouw producten gaan rondlopen. Papparazzi erbij en de plaatjes met de boodschap Save The Future vinden hun weg wel. Bron: Ecorazzi
Goed idee van Katharine Hamnett om allerlei producten op de markt te brengen met een positieve boodschap. Natuurlijk van organic cotton en ook bij het productie proces gaat men duurzaam te werk.
Katharina zet zich ook in om de aandacht te vestigen op de wantoestanden in Burma, zie haar Free Burma oproep. Onlangs riep Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi nog op om meer internationale druk uit te oefenen en de weg vrij te maken voor echte democratie en uiteraard beeindiging van de militaire dictatuur.
Daar steunen wij Katharina bij deze graag in.
Gepost op 28 februari 2008 door Erik van Erne |
Een mooi voorbeeld van hergebruik. Dit keer met een gevonden toilet, een heleboel electronica en dan heb je natuurlijk wel een echte iToilet !!
Gepost op 28 februari 2008 door Erik van Erne |
Van 24 tot en met 26 mei staat in Kobe, Japan de G8 Environment Ministers Meeting gepland.
Dit is één van de vele voorbereidende conferentie voor de G8 Summit 2008, waar het milieu en de klimaatverandering de hoofdthema’s zijn.
Gepost op 28 februari 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 29 februari 2008 door Erik van Erne |
Er zijn nog geen reacties » Reageer hier »