Post-it heeft tegenwoordig ook een verantwoorde versie van het alom bekende gele kattebelletje, namelijk de Post-it Notes Green. Deze zijn gemaakt van 100% gerecycled papier en er is zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt.
Wil je dus ook bij het ‘notitieplakken’ rekening houden met het milieu, plak dan een groentje!!
De scharrelpolitie van Wakker Dier ontdekte dat veel spacecake in onze hoofdstad werd gemaakt van legbatterijeieren. Op Dierendag 2007 stapten diverse Amsterdamse coffeeshops over op ‘scharrel’-spacecake.
Wakker Dier voorzag de eerste scharrelspacecakes van een ‘legbatterijvrij’-sticker. Zo is voor iedere cake-eter duidelijk dat er ook aan ‘space voor kippen’ is gedacht.
Dus zelfs als je wilt spacen kun je verantwoord bezig zijn!
Gepost op 31 januari 2008 door Liselotte Sorée |
De Reclame Code Commissie meldt dat reclame van Daihatsu in strijd is met de Nederlandse reclamecode. Het gaat om een advertentie in dagblad De Pers, drie pagina’s van de site en drie brochures.
Volgens de Commissie kan de kreet in de dagbladadvertentie dat ‘de nieuwe Cuore’ de ‘zuinigste benzineauto ter wereld’ is niet worden aangetoond. Dat geldt ook voor de mededeling dat Daihatsu ‘het meest milieuvriendelijke automerk’ is. Mededelingen in zowel dagblad als brochures en op de site dat de Daihatsu-modellen ‘elk afzonderlijk behoren tot de schoonste en zuinigste in hun klasse’ kunnen eveneens niet worden aangetoond.
De termen ‘Daihatsu klimaatneutraal’ en ‘CO2 neutraal’ mogen volgens de RCC ook niet, omdat daarvan -ten onrechte- de suggestie uitgaat dat het klimaat geen enkele (nadelige) invloed zou ondervinden van Daihatsu automobielen. Omdat Daihatsu al eerder is aanbevolen om niet meer op een dergelijk wijze reclame te maken, heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken. Bron: Adformatie
Alweer een geweldig staaltje Greenwashing. Eindelijk een uitspraak die ook duidelijk is over klimaatneutraal en de variant CO2-neutraal. Dat kan gewoon niet. De suggestie dat een product geen enkele invloed zou hebben op het klimaat is niet aantoonbaar. Tegelijk werd ook BCC even onder de loep genomen.
Wordt het niet eens tijd dat de Reclame Code Commissie ook eens even kijkt naar de activiteiten van al die aanbieders van klimaatneutrale producten?
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
De wetgeving en het beleid rond “water” is momenteel sterk in ontwikkeling. Voor gemeenten betekent dit dat zij een aantal extra “watertaken” krijgen. Hierdoor zijn gemeenten binnen het bebouwde gebied vanaf 1 januari 2008 aanspreekpunt voor burgers en bedrijven voor “alle facetten van water”.
Royal Haskoning heeft daarom, ter ondersteuning van gemeenten, een methode ontwikkeld om de communicatie met haar burgers en bedrijven te structureren en “leemten in kennis” in te vullen: het Waterloket. Voor de risico’s van stedelijk water verwijs ik u graag naar deze site.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Op 28 en 29 maart houdt TNO Bouw en Ondergrond open dagen en geeft haar relaties en familie een kijkje achter de schermen, onder het motto ‘De Wereld in beweging’.
Er zullen diverse interessante workshops en activiteiten plaats vinden rondom de onderwerpen ondergrond, leefomgeving, energie, klimaat, deltatechnologie en milieu.
Vanaf 1 februari kunt u zich hier aanmelden.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Investeren in energiebesparing zonder eigen geld. Wow, wie wil dat niet ? Een nieuw of gerenoveerd kantoorgebouw gaat vele jaren mee, zo lees ik.
Wie direct de meest energiezuinige technieken toepast, zorgt dan ook voor een jarenlange verlaging van het energieverbruik. Te duur of te lastig?
Helemaal niet! Voor de financiering en organisatie bestaan allerlei oplossingen; voor projectontwikkelaars, gebouweigenaars en huurders.
Deze brochure laat u de belangrijkste mogelijkheden zien.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Niet te geloven welke instrumenten, zelftest en andere tools er allemaal zijn. Speciaal voor scholen is er de ABCD-tool om met een minimale inspanning inzicht te krijgen in het energiegebruik en binnenmilieu van uw school!
De tool vraagt gegevens over het schoolgebouw zoals bouwjaar, oppervlak, isolatie, type gebouw, energie- en gasgebruik, etc. Met deze gegevens wordt een overzicht gegenereerd die aangeeft of de school qua energiegebruik en binnenklimaat in de categorie A (goed), B, C of D (slecht) valt. Behalve de score van de school, geeft het programma ook een lijst met maatregelen die genomen kunnen worden om het energiegebruik en binnenklimaat te verbeteren.
Mooi hè, hoe dat gaat. Moet je nu gaan voor het Energielabel (van A tot en met G) of voor de Energy Rating (van 1 tot en met 5) of bent u beter af met de ABCD-tool (van A tot en met D). Er zijn vast nog wel wat andere tools, die weer net op iets anders uitkomen. Ben ook wel benieuwd of dit nu ook allemaal aansluit bij de EPBD richtlijnen. Het eindresultaat moet in elk geval zijn dat er energiezuinige frisse scholen gaan ontstaan.
Typisch voorbeeld van door de bomen het bos niet meer zien, lijkt mij zo. Kan iemand dit even een beetje op elkaar afstemmen?
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Hoe scoort uw organisatie op dit moment op het gebied van energiebewust ondernemen? Met de zelftest komt u daar snel achter. Door het invullen van 24 vragen op het gebied van organisatie, techniek en gedrag krijgt u een score van één tot vijf sterren.
Eén ster betekent dat er in uw organisatie nog geen aandacht is voor maatregelen op het gebied van duurzame energie. Als u vijf sterren scoort kunnen we u waarschijnlijk weinig nieuws vertellen over maatregelen op het gebied van energie-efficiency.
Door deze zelftest krijgt u snel een beeld van hoe uw organisatie met energie omgaat. U krijgt dan tips en adviezen hoe dat slimmer kan! Bron: SenterNovem
Tip: komt er een Energy Rating van 5 uit rollen dan is deelnemen aan de Nationale Energie Toekomst Trofee (NET Trofee 2008) echt iets voor u !
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Een opvallende reclame langs de A15 dezer dagen: op twee nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen prijkt een groot energielabel met de klasse A. Het pand is ontwikkeld door JC van Kessel Geldermalsen Beheer bv.Tegelijkertijd haalde de Facilicom Services Group het nieuws dankzij een A++-rating voor haar nieuwe kantoorpand. Gezien de strenge bouwnormen is het eigenlijk bijna normaal dat een pand een goede classificatie behaalt. Waarom dan toch al die aandacht?
Met het geveldoek op de panden wilde Van Kessel de energiezuinigheid van de gebouwen benadrukken, vertelt de projectmanager van Van Kessel. “We liften eigenlijk een beetje mee op de grote publiekscampagne om het label onder de aandacht te brengen. Maar het gaat verder dan dat. Wij zijn hier al jaren structureel mee bezig. Bij het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen kiezen we bewust voor duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld in de installaties die we gebruiken. Denk hierbij aan gebouwventilatie door middel van warmteterugwinunits. We hebben dan ook nauwelijks panden die lager scoren dan de A-klasse.”
“We merken uit de reacties die we krijgen dat het geveldoek echt een eyecatcher is. Dat moet ook, want we willen mensen ertoe aanzetten om na te denken over energiezuinigheid. Wij merken echt in de praktijk dat we mensen moeten wijzen op energieaspecten. De panden aan de A15 bijvoorbeeld grenzen ook aan de Betuwelijn. Klanten vragen ons wel uit zichzelf naar de geluidsoverlast, maar niet naar de energiezuinigheid. Daar willen we ook de aandacht op richten.”
Facilicom Services Group liet uit eigen beweging een EPA-screening uitvoeren in haar nieuwe hoofdkantoor. Een A++-energielabel was het resultaat. Als dienstverlener op het gebied van onder meer facility management wilde de organisatie aantonen dat zij ook op het gebied energie-efficiency kwaliteit levert. Een EPA-screening omvat meer dan alleen de technische maatregelen. Martine Geurts, vice president-directeur van Facilicom: “Het hele proces dat een organisatie doorloopt, wordt bekeken - vanaf het eerste moment van agenderen van energiebesparing tot aan de fase van beheer. Het gaat dus verder dan het installeren van dubbel glas of een innovatief klimaatbeheersysteem. De adviseur kijkt ook kritisch naar het draagvlak onder de verschillende organisatieonderdelen en het gedrag van de medewerkers. Bron: Senter Novem
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
NEC heeft aangekondigd met een nieuwe generatie mobiele telefoontjes te gaan komen.
Veel is er nog niet bekend over de eerste modellen die in nogal zoetsappigge kleurtjes zijn uitgevoerd.
Duidelijk zichtbaar is in elk geval de vloeistof die als brandstof dient voor de ingebouwde brandstof-cell. De kleur van de mobieltjes onstaat doordat de vloeistof een kleurtje heeft meegekregen.
Verdere informatie over prijzen, levertijd, specificaties en het moment van introductie op de markt ontbreekt helaas.
Bron: The Gadget Blog
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Dat er in China op grote schaal veranderingen plaatsvinden als gevolg van de enorme economische groei spreekt voor zich. Opvallend daarbij is dat men in China steeds vaker kiest voor goed doordachte ecologische concepten met een minimaal energieverbruik, een sterk verbeterd watermanagement en zorg voor een groene leefomgeving.
Het Grand MoMa complex in Beijing, China is daar een mooi voorbeeld van.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Zaterdag 2 februari zendt de NOS het programma ‘Koninklijk jarig in Carré’ uit. Het is een registratie van de feestelijke matinee met muziek en dans, ter ere van de 70ste verjaardag van koningin Beatrix en de 65ste verjaardag van prinses Margriet in Koninklijk Theater Carré. Voorafgaand aan het concert worden de portretten van Beatrix en Margriet herhaald.
Te zien op Nederland 1 van 13.30 - 16.52 uur.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Koningin Beatrix wordt vandaag 70 jaar. Van harte gegeliciteerd met deze mijlpaal en wij wensen u een mooie dag toe. Vrijdag 1 februari staat een feestelijke matinee voor duizend genodigden in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op de agenda. Het Koninklijk Huis viert dan tegelijk de verjaardag van Prinses Margriet, die eerder deze maand 65 werd.
In Carré treden 150 jonge musici en dansers op van negen conservatoria en andere podiumkunst opleidingen. Op uitnodiging van de Koningin en Prinses presenteren de opleidingen een staalkaart van het jonge kunsttalent in Nederland. In ruim een uur passeert een grote diversiteit aan podiumkunsten de revue. Daarbij zijn hoogtepunten uit dans, opera, orkest en kamermuziek, jazz en de elektronische kunsten, in grote en kleine bezettingen en in gewaagd ensemblewerk. De muziekstukken worden afgewisseld met optredens van dansacademies. De presentatie van de middagvoorstelling, die geregistreerd wordt door de NOS, is in handen van Ivo Niehe. Bron: Het Koninklijk Huis
Voor het echte feest moeten we natuurlijk nog even wachten tot Koninginnedag als heel Nederland feest viert. Dit jaar in Franeker en Makkum met traditiegetrouw veel leden van het Koninklijk Huis.
Wij wensen Koningin Beatrix een mooi verjaardagsfeest toe en uiteraard een hele goede gezondheid.
Gepost op 31 januari 2008 door Erik van Erne |
Minister Jacqueline Cramer van VROM, ontving vandaag een glazen tulp waarin e-scrap is verwerkt, ter ere van het feit dat ICT-Milieu de mijlpaal van de 100 miljoenste kilo gebruikte ICT-apparatuur heeft bereikt.
Na verwerking kan maar liefst 97 procent worden hergebruikt en dat is ruim boven de wettelijke norm van 75 procent.
“Minister Cramer: “Ik vind het een fantastische prestatie en dat in een relatief korte tijd. Vooral het feit dat 97 procent van het ingezamelde materiaal weer wordt hergebruikt, spreekt mij erg aan. Dit past goed in mijn beleid om zoveel mogelijk met een gesloten kringloop te werken.”
Bron: ICT-Office
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
In Nederland zie je ze op deze manier nog maar zelden rijden, maar in het buitenland kom je dit vaker tegen. Oude autobanden die worden afgevoerd. De binnenbanden vinden sinds kort een heel andere bestemming.
Want van die oude binnenbanden kun je weer hele mooie producten maken. Wist u dat? Ik niet ! Tot ik deze fraaie tassen tegenkwam, volledig gemaakt van gerecycelde binnenbanden.
Op dit moment zitten er vier modellen in de collectie en op de site wordt redelijk wat informatie gegeven over de productie en het gebruik van 100% recycled materials.
Alweer een heel mooi voorbeeld van hergebruik.
Bron: Green and More
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
De Flinstones, wie kent ze niet uit de gelijknamige stripboeken, televisie-series en de films. Geweldig om naar te kijken zeker als het gezin Flinstone uit Bedrock met vader Fred, moeder Wilma en hun dochter Pebbles op pad gingen in hun met menskracht aangedreven voertuig.
Zoevend van de ene naar de andere plek in Bedrock. Later natuurlijk nagemaakt als de bekende trap-auto, maar nu in een geheel nieuw jasje als een moderne Flinstones car.
Vanaf Earth Day verkrijgbaar onder de naam HumanCar, de human-powerd car met een topsnelheid van 80 km/uur.
Een ZERO-emission voertuig, dat overigens niet echt goedkoop is met een aangegeven adviesprijs van $ 15.000,-.
Bron: Ecoble
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
Er zitten nog altijd zo’n negentien miljoen kippen in Nederlandse legbatterijen. Hun eieren worden massaal verwerkt in koekjes, cake en mayonaise enzovoorts.
In veel van onze dagelijkse boodschappen zitten dus legbatterijeieren verwerkt. Zonder dat we het weten.
Wakker Dier heeft uitgerekend hoe lang een kip in haar draadgazen kooitje heeft moeten zitten voor verschillende veel gegeten producten.
Product Aantal minuten kip in legbatterij
Pastamaaltijd 697
Boterham eiersalade 431
Plak cake 359
Gevulde koek 192
Stroopwafel 140
Frietje mayonaise 86
Beschuit 6
Wasbeurt met eiershampoo 1
Schrikbarend vind ik zelf. Weg met die legbatterijen!
Gepost op 30 januari 2008 door Liselotte Sorée |
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
Wie kent ‘m niet, de Knight Rider met zijn fameuze Kitt als voertuig. Voorzien van de nodige technologie is Kitt de steun en toeverlaat van de Knight Rider.
Op 17 februari is de première van het twee uur durende Knight Rider Movie Event van NBC. Met een geheel gemoderniseerde Kitt 2.0, die is uitgerust met de nieuwste snufjes en technologie. De klimaatproblematiek is nu ook doorgedrongen tot de filmindustrie, dus is de nieuwe Kitt II solar powered hybrid engine ! In de film komen naar het schijnt nog wat andere voorbeelden voor van energiezuinig gedrag.
Kijkt u hier alvast even naar een klein voorproefje uit de film. In zijn geheel te zien op 17 februari bij NBC 9/8C.
Gepost op 30 januari 2008 door Erik van Erne |
Gepost op 31 januari 2008 door Liselotte Sorée |
Er zijn nog geen reacties » Reageer hier »