Wist u dat stichting Milieunet al jaren werkt voor het Burma Centrum Nederland? In die jaren hebben wij veel campagnes bedacht en uitgevoerd in opdracht van BCN.
Die campagnes bleken veelal zeer succesvol. Tal van Nederlandse bedrijven hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Burma, het tegenwoordige Myanmar of doen geen zaken meer met het door de militaire junta beheerste en gecontroleerde land. Al jaren vraagt het Burma Centrum Nederland om meer aandacht voor de extreme omstandigheden, de schending van de mensenrechten, de onderdrukking en het bikkelharde optreden van de militairen.
De massale protesten in Burma en de geweldadige reacties van de militairen daarop openen nu de ogen van velen. Maar is dat genoeg om de situatie in Burma te veranderen? Nog steeds zijn er Nederlandse bedrijven die zaken doen met Burma en daarmee direct of indirect de militaire junta ondersteunen.
De politiek roept nu, zoals het Burma Centrum al jaren doet, ook eindelijk op om Burma te boycotten, om bedrijven die zaken doen met Birma te boycotten, zoals Total. Maar hoe reageren mensen aan de pomp bij Total (en dat zijn er toch veel in Nederland): dat maakt toch niets uit, dat zet geen zoden aan de dijk.
Ik denk daar anders over: het maakt wel uit. Uw keuze is wel belangrijk. Vele kleintjes maken samen een groot verschil. Dus geen Total meer tanken !!!
Vandaag werd tijdens het PICNIC’07 event in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt door Sir Richard Branson, voorzitter van de jury.
Winnaar werd Igor Kluim met het door hem ingezonden idee: Qurrent
“Qurrent has developed a unique system that consists of a box in every participating home (Qbox) that measures and optimizes energy flows and a central server (Qserver) which collects the data fro all Qboxes and runs that data through an optimizing algorithm. From that algorithm, the Qserver sends data back to the Qbox, which will then run certain devices in the home (washing machine, dryer, boiler, etc.) at the most financially and energy efficient time. The whole system not only looks at a single home, it creates an optimum for the entire cluster (or Local Energy Network). Locally generated energy will hereby be used more effectively, increasing the profitability of products like solar panels.” aldus de jury.
Gepost op 29 september 2007 door Erik van Erne |
Compenseer jij je CO2 uitstoot ook al? Als je met het vliegtuig op vakantie gaat? Of met de auto naar je oma in Overveen? En je vrienden, je collega’s? En geeft je dat het prettige gevoel dat je daarmee een probleem de wereld uit helpt? Reken dan even met me mee:
Een gemiddelde Nederlander produceert per jaar ongeveer 10 ton aan CO2. Om die kooldioxide uit de lucht te halen en om te zetten in zuurstof, moeten zo’n 500 bomen aan de slag, liefst in een tropische omgeving. Nu hebben bomen de nodige jaren nodig voordat ze volwassen worden en een volledige productie kunnen leveren, maar ala, dat laten we hier even buiten beschouwing.
We gaan verder. Als je het als gemiddelde Nederlander zeventig jaar volhoudt damp je dus zo’n slordige 700 ton CO2 bij elkaar, genoeg werk voor 35.000 groene jongens. Die kun je ook niet op een kluitje planten, per stuk vragen ze 25m2 aan ruimte, wat neerkomt op een benodigde oppervlakte van bijna een vierkante kilometer. Per persoon. Maal 16 miljoen auto en allochtone inwoners. Is dus de slordige omvang van Rusland.
Je snapt al wat er gebeurt als we dat ALLEMAAL gaan doen: dan zullen we een aantal extra planeten moeten gaan beplanten. Niet dus.
Of ik de oplossing dan wel heb? Nee. Maar wel de richting waar we moeten zoeken. NU slimme keuzes maken, niet uitstellen. Zon en wind het werk laten doen, daar hebben we zat van. Olie, gas en kolen laten zitten waar ze zijn. Zijn binnenkort toch op. Dat lukt natuurlijk niet van vandaag op morgen. In de tussentijd zullen we ECHT zuinige machientjes moeten maken en ECHT minder energie gaan verbruiken. En vooral: nooit meer compenseren !
Peter van Vliet
Hoofdredacteur van Duurzaamnieuws
Gepost op 28 september 2007 door Peter van Vliet |
Wist u dat stichting Milieunet een groot voorstander is van duurzame energie. Uiteraard nemen wij al jaren 100% groene stroom en groen gas af. Kijk maar even naar dit stroometiket. Daarnaast bieden wij consumenten en het MKB de mogelijkheid om via onze site over te stappen op stroom en gas leverancier Greenchoice.
Stichting Milieunet ontvangt voor iedereen die overstapt op zowel groene stroom als groen gas van Greenchoice een éénmalig bedrag van € 25,-.Stichting Milieunet gebruikt deze middelen om minder-draagkrachtige organisaties te ondersteunen met een professionele communicatie aanpak. Met uw overstap via stichting Milieunet ondersteunt u dus niet alleen het milieu maar tevens een aantal non-profit instellingen.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Wist u dat stichting Milieunet een groot aantal themasites heeft waarmee wij groene initiatieven en duurzaamheid onder de aandacht brengen.
Voor Sinterklaas bieden wij een groot aantal leerzame sinterklaascadeautjes en een selectie van links naar andere, informatieve sinterklaassites.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Wist u dat stichting Milieunet al sinds 1998 uitgever is van de Toolkit Milieucommunicatie. De Toolkit is een ‘doe-tijdschrift’ met kant en klare direct inzetbare communicatiemiddelen, zoals tips, artikelen, wist-u-datjes, strips, puzzels, rebussen, quizzen, foto’s, cartoons en andere illustraties. De Toolkit is vooral handig voor milieu-, afval-, energie-, water- en klimaatcoördinatoren en communicatiemedewerkers. Alle communicatiemiddelen mogen rechtenvrij worden ingezet voor interne voorlichtingsdoeleinden. Overheden mogen de communicatiemiddelen ook inzetten voor voorlichting aan inwoners. Kijk hier voor een overzicht van alleToolkits.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Wist u dat SME Advies in Utrecht al jaren zeer praktijkgerichte cursussen geeft voor de milieu-professional die telkens ingaat op een bepaald thema, zoals milieu, afval of energie.
De nieuwste cursus gaat helemaal over communiceren over klimaat, klimaatverandering en wat je daar aan kunt doen op lokaal/regionaal niveau. Hoe geef je op lokaal/regionaal niveau handen en voeten aan klimaatcommunicatie?
Hoe kun je het bewustzijn van mensen over klimaat vergroten en hen daadwerkelijk aanzetten tot de gewenste gedragsverandering? Wat wordt je boodschap? Met en naar wie ga je communiceren? Wanneer ga je communiceren? Welke instrumenten kun je inzetten? Hoe sluit je aan bij landelijke campagnes? Welke aanpak werkt wel en welke juist niet? Wat zijn ervaringen van collega’s?
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Stichting Milieunet bevordert hergebruik van goederen en materialen door alle kringloopwinkels en de leveranciers van andere materialen en goederen, zoals bouwmaterialen, caravans en boten overzichtelijk en gratis aan te bieden.
Wat de één niet meer kan gebruiken is voor de ander een waardevolle grondstof. Nog mooier is het natuurlijk als de materialen en goederen die door de één worden ‘weggegooid’ door de ander gratis kunnen worden opgehaald om weer te worden hergebruikt. Lees verder.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Dé kluskalender voor elke klusser!
Een verjaardagskalender met 12 cartoons en 32 duurzame klustips. De kalender zet met cartoons en ondersteunende tips aan om duurzaam te gaan klussen. Elke maand komt een ander onderwerp aan de beurt.
Een perfect cadeau voor iedere klusser. Voor een verjaardag, sinterklaas of kerst. Kijk hier om te bestellen.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Het klimaat verandert en dat weten we inmiddels allemaal. Gelukkig kunnen we er ook allemaal iets aan doen: met energiebesparing! En dat energiebesparing ook leuk kan zijn, dat kun je lezen in de Klimaatgids, een uitgave van stichting Natuur en Milieu.
Deze gids staat vol met unieke cartoons en illustraties van bekende tekenaars, met daarnaast 50 energietips die in totaal een besparing kunnen opleveren van maar liefst 2.000 euro! De Klimaatgids is niet te koop.
Vanaf 1 oktober geeft stichting Milieunet bij elke bestelling de Klimaatgids cadeau.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Vanavond krijgt de jury onder voorzitterschap van Sir Richard Branson de zware taak om de inzendingen van de vijf finalisten te beoordelen. Heel benieuwd wat daar uiteindelijk als winnend idee uit zal komen.
Morgen wordt tijdens PICNIC’07 op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam bekend gemaakt wie de prijs van 500.000 euro krijgt om HET IDEE uit te werken.
Meer over de Green Challenge lees je hier.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Goodies, hét magazine voor de duurzame lifestyle. Over mode, design, reizen, shoppen en lekker eten. Laat je inspireren door de schitterende fotografie, boeiende reportages en interessant interviews.
In het septembernummer van Goodies is er onder andere aandacht voor het vergroenen van je huis en hergebruik van bouwmaterialen. Lees verder.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Of is het een noodzakelijk antwoord op de grote vraagstukken van de wereld van vandaag: klimaatverandering, uitputtende energievoorraden en een steeds grotere kloof tussen arm en rijk. één ding is zeker: het is de hoogste tijd om wakker te worden en er zelf iets aan te doen.
In ‘Duurzaam ontwikkelen - een wereldkans’ laat Anne-Marie Rakhorst aan de hand van aansprekende visies zien welke kentering zich afspeelt.
Een aanrader ! Het boek is hier te bestellen.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Uit de jaarlijkse Duurzaamheidmonitor 2007 van iNSnet blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden duurzamer is gaan leven in vergelijking met de gegevens uit de iNSnet Duurzaamheidmonitor 2006.
Vooral op het gebied van energiebesparing, verwarming en isolatie én de keuzes in het huishouden is het gedrag duurzaam beinvloed. Lees verder.
Gepost op 28 september 2007 door Erik van Erne |
Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan is een project voor de kinderen uit de verschillende groepen van het basisonderwijs. Ze leren via een mix van leuke, goed te begrijpen spellen zoals een Afval Memoryspel, een Waterpuzzel, het Energie Kwartetspel of een waarden en normen spel hoe we in Nederland omgaan met ons afval, energie, water en aan welke waarden en normen we in Nederland gehecht zijn.
Stichting Milieunet biedt iedere week een leuke, leerzame kleurplaat aan, die voor eigen gebruik gratis kan worden geprint. Lees verder.
Gepost op 21 september 2007 door Erik van Erne |
Vindt uw organisatie duurzaamheid belangrijk? Probeert u dat te bereiken door innovatieve producten of diensten aan te bieden? Dan kunt u meedoen met het Ei van Columbus, de nationale prijs voor duurzame innovatie.
De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan kleine en grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden of kennisinstellingen. Voor de komende editie is het Ei van Columbus op zoek naar koplopers.
Kijk hier voor mijn ei !
Gepost op 17 september 2007 door Erik van Erne |
Op het Nationaal Sustainability Congres op 20 november 2007 zullen veel goede, duurzame initiatieven in de spotlights worden gezet. Naast bestaande initiatieven wordt ook aandacht besteed aan nieuwe ideeën. Slimme, vernieuwende, verrassende, innovatieve, haalbare ideeën die bij zouden kunnen dragen aan een duurzamer Nederland.
Op het Nationaal Sustainability Congres zal daarom de Young Sustainability Award, een geldprijs van 5000 euro, worden uitgereikt aan degene met het beste idee. Lees verder.
Gepost op 17 september 2007 door Erik van Erne |
Duurzame ontwikkeling staat sterk in de belangstelling. Niet minder dan 96% van de mensen zegt duurzame ontwikkeling belangrijk te vinden. Maar hoe duurzaam is onze samenleving? Wie weet het antwoord? In de loop der jaren zijn veel indexen ontwikkeld om de duurzaamheid te meten, waar onder hele goede.
Er is echter nog geen index die alle aspecten van duurzame samenleving omvat, eenvoudig en overzichtelijk is en geschikt is om Nederland te vergelijken met andere landen. Lees verder.
Gepost op 11 september 2007 door Erik van Erne |
De Energy Trophy is een Europese competitie voor energiebesparing in kantoorgebouwen door gedragsveranderingen. De deelnemende bedrijven en organisaties zijn inmidels bekend. Van september 2007 tot 29 augustus 2008 gaan in totaal 18 kantoren aan de slag met energiebesparing door gedragsverandering. Lees verder.
Gepost op 6 september 2007 door Erik van Erne |
Duurzaam Geleerd, Duurzaam Gedaan is een project voor de kinderen uit de verschillende groepen van het basisonderwijs. Ze leren via een mix van leuke, goed te begrijpen spellen zoals het Afvalspel, een Waterpuzzel, het Energie Kwartetspel of een waarden en normen spel hoe we in Nederland omgaan met ons afval, energie, water en aan welke waarden en normen we in Nederland gehecht zijn.
Kijk hier voor het project.
Gepost op 4 september 2007 door Erik van Erne |
Gepost op 29 september 2007 door Erik van Erne |
Er zijn 2 reacties » Reageer ook »