Glass Yard Development: Glow In The Dark Wandelpaden In Derbyshire, UK
Geschreven op 12-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in LichtStel je voor dat niet straatlantarens de weg verlichten, maar dat de weg dat zelf doet. In Groot-Brittannië kan je ze tegenkomen: wandelpaden die lichtgeven.
Dankzij beton dat overdag ultraviolette stralen opslaat, geven de paden ‘s avonds licht.
Deze glow in the dark wegen zijn energieneutraal en ook nog eens mooi om te zien. Wordt dit de toekomst van de infrastructuur?
Wie de wandelpaden met eigen ogen wil zien moet daar wel even voor naar Derbyshire, net boven Birmingham. Hier werkte projectontwikkelaar Blue Deer samen met bouwbedrijf Tarmac aan het project dat Glass Yard Development heet. Om het glow in the dark beton te maken mengden de bedrijven het materiaal met gerecyclede en in dezelfde kleur geverfde stukjes composiet. Overdag laadt het composiet zich op met ultraviolette stralen. Als het donker is, licht het materiaal op zodat het beton zorgt voor de verlichting van de wandelpaden.
In Engeland wordt deze zogeheten Toptint Glow gebruikt voor de stoep en de wandelpaden van de balkons van het gebouw Glass Yard. Het is de eerste keer dat er op zo’n grote commerciële schaal gebruik wordt gemaakt van deze uitvinding. De product development manager Glanville Norman van Tarmac zegt in de Construction Enquirer dat het een mooie stap is om duurzaamheid en esthetiek te kunnen combineren.
Op dit moment wordt ook onderzoek gedaan naar glow in the dark planten die in staat zijn straten te verlichten.
Wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT hebben nieuwe resultaten geboekt door nano deeltjes in te bedden in bladeren van planten of bomen. Deze deeltjes kunnen herhaaldelijk worden opgeladen door een LED en daarna fel oplichten en zodoende voor verlichting zorgen.
Eerder kwam MIT met een onderzoek naar fluorescerende waterkers. Daarvoor spoten onderzoekers verschillende moleculen in de plant, zoals luciferase dat bijvoorbeeld ook in de glimworm voorkomt. Maar de verlichting van de plantjes was nog niet afdoende voor op straat.