De Kleur van Licht en De Kracht van Licht by Labyrint
Geschreven op 3-1-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Licht‘En er was licht’, zo staat er geschreven. Maar de mens zou de mens niet zijn als ie niet zou proberen het licht te verbeteren. Glastuinbouwers en wetenschappers denken dat planten beter kunnen groeien met aangepast licht. Ecologen en dierbeschermers proberen de biodiversiteit te beschermen met nieuwe oplossingen voor het altijd aanwezige licht in de nacht.
Het innovatieve bedrijfje PlantLab meent een oplossing te hebben voor het wereldvoedselprobleem: in kleine, afgesloten kweekcontainers groeien slaplantjes zonder dat er ook maar een straaltje zonlicht bijkomt. Het geheim? Met een uitgekiende mix van juiste voedingsstoffen, water en LED-verlichting groeien de slaplanten als kool. Plantenfysiologen van de Universiteit Wageningen denken echter niet dat we in de toekomst alleen maar groenten zullen eten die nooit zonlicht hebben gezien. Bij vruchtdragende gewassen als paprika’s of tomaten is het proces complexer en bovendien is een met alleen kunstlicht gekweekte tomaat tien keer zo duur. Veel telers staan nu voor de vraag: in LED-verlichting investeren of niet? In het Bleiswijkse Improvement Centre onderzoeken zij samen met wetenschappers en lichtfabrikanten wat het beste werkt.
Maar wat is het effect van al dat kunstlicht op de flora en fauna? Onlangs zijn wetenschappers begonnen met een grootschalig onderzoek naar de effecten van nachtverlichting op planten en dieren. Joop Marquenie, bioloog en oud-medewerker van de Nederlandse Aardolie Maatschappij neemt ons mee naar het oostpunt van Ameland, 15 km van de bewoonde wereld. Hier onderzoekt de NAM de invloed van licht op vogels, onder meer met de groene lichtsoort Clear Sky. Ook gaat Labyrint op stap met vleermuisdeskundige en bioloog aan de Universiteit van Wageningen Herman Limpens.
De kleur van licht heeft invloed op de groei van planten. Bekijk het verschil tussen de een plant die groeit onder blauw licht en een plant die groeit onder rood/blauw licht.
‘Casa Rosso’ met roze licht veel energiezuiniger ! – Philips stort zich nu ook op LED-verlichting voor de Glastuinbouw – LED-verlichting breekt door in glastuinbouw – LED-lampjes die UV-licht uitstralen maken sla uit serre gezonder – Het Improvement Centre: Milieuvriendelijke Discotomaten – Lemnis Lighting: Duurzamere Kassenteelt met Energiezuinige Lemnis Oreon LED-Verlichting – Philips LED-Verlichting Verhoogt Productie Glastuinbouw – LED-Verlichting goed voor productie en kwaliteit Prestige Rozen – Blauwe LED-verlichting goed voor in bloei trekken tulpen
Erik van Erne zegt:
13 januari 2011 om 10:11 | Permalink
Minder energie, méér tomaten
Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) bezocht het Improvement Centre glastuinbouw in Bleiswijk. Veel tuinders zijn enthousiast over de resultaten van de grootschalige praktijkproeven hier. Energie besparen kan met de allernieuwste technische maatregelen en door het efficiënter gebruiken van bestaande technieken.
Erik van Erne zegt:
12 juli 2017 om 17:04 | Permalink
Tomaten groeien door aardwarmte
Tomatenkweker Peter Duijvestijn vertelt over het gebruik van aardwarmte en biologische bestrijdingsmiddelen bij zijn bedrijf. Geïnteresseerden uit heel Europa gingen bij hem op bezoek tijdens een werkbezoek dat onderdeel was van de ERIAFF-conferentie 2017 over innovaties duurzame oplossingen in de land- en tuinbouwsector die de provincie Noord- en Zuid-Holland en de gemeente Westland organiseerden.