google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Consumentenbond test LED-Lampen: Philips Econic LED-lamp als beste getest

Geschreven op 28-1-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Licht Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Philips LED econicDe Philips Econic LED lamp is als beste uit de bus gekomen in het meest recente onderzoek naar LED- lampen van de Consumentenbond.

In de test werden onderzocht vier LED lampenmerken onderzocht,  de Gamma, Philips, AH en de Pharox LED-lampen. De Philips Econic LED-lamp kwam als beste uit de bus en scoort aanzienlijk beter dan de andere merken ten aanzien van lichtopbrengst.

Uit de test van de Consumentenbond bleek dat de Philips 5 Watt LED-lamp dezelfde lichtopbrengst heeft als een gloeilamp van 25 Watt. De LED-lamp van Philips heeft daarmee het hoogste rendement van alle LED-lampen uit de test. Philips LED-lampen zijn direct na het aanknippen op hun volle capaciteit en zijn daarom ook in dit opzicht een goede vervanging voor gloeilampen. De test wees tevens uit dat de Philips LED-lampen een lichtkleur hebben die vergelijkbaar is met de lichtkleur van gloeilampen. Ze geven optimaal licht in een realistische kleur.

De Consumentenbond gaf echter ook aan dat er bij de meesten LED-lampen “schromelijk” is overdreven op de verpakking over hoeveel lumen, of wel de lichtsterkte, de lamp produceert. Philips is, aldus de Consumentenbond, de “enige die niet overdrijft”.

Het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) heeft al eerder dit jaar in onderzoek aangetoond dat sommige fabrikanten van LED’s de prestatiecijfers van hun LED-lampen overdrijven en dat er duidelijke kwaliteitsverschillen zijn tussen de verschillende LED-lampen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Een apart onderzoek van VSL naar de kwaliteit van Philips LED-lampen liet zien dat Philips MASTER LED lampen makkelijk voldoen aan de verschillende testcriteria die zijn geformuleerd door de onafhankelijke, in Nederland gevestigde onderzoeks- en metrologisch instituut, en deze in sommige gevallen zelfs overtreffen. Bron: Philips

Zie ook: De Philips MASTER LED-lampen – Ook Philips wil LED-lampen in alle huiskamers: Econic, Accent en Novallure LED-lampen – Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij

Heb helaas zelf de LED-lampen test van de Consumentenbond nog niet gezien. Ben benieuwd naar de exacte scores van de verschillende lampen in de test. Zou ook mooi zijn om te weten welke LED-lampen er zijn getest per lampenmerk. Update 2 februari 2010:

De Philips Econic heeft het hoogste rendement van deze ledlampen, redelijk tot goed. Albert Heijn en Pharox claimen dat de lichtopbrengst van hun 6W led vergelijkbaar is met een gloeilamp van 60W, maar een vergelijking met een gloeilamp van 25 watt is reëler. De besparingen van de meeste led-lampen zijn lager dan op de verpakking wordt beloofd. De lamp van Gamma scoort echt onder de maat. Een aantal testlampen van de Gamma ging al binnen enkele weken stuk. Ook de kleurweergave is slechter dan van spaarlampen, die niet bekend staan om hun warme uitstraling.

De kleurweergave van led-lampen kan flink beter zijn dan van spaarlampen, maar is nog niet op het niveau van gloeilampen. Led-lampen starten wel direct op, dus zijn veel sneller dan spaarlampen. Het positieve imago maken ze echter nog niet op alle fronten waar op dit moment. Een goede spaarlamp is zuiniger en goedkoper in gebruik dan deze led-lampen. De investering van minstens €25 is over een tijdje beter besteed dan nu.

14 Reacties

 1. J. van Bruggen zegt:

  28 januari 2010 om 11:47 | Permalink

  Mooie praatjes van Philips. Ik zou vooral de test van de Consumentenbond er even naast zetten. Zij hebben een heel andere conclusie: “koop voorlopig nog spaarlampen” is heel wat minder positief dan Philips doet voorkomen.

 2. Erik van Erne zegt:

  2 februari 2010 om 09:01 | Permalink

  @J. van Bruggen

  Heb wat meer informatie gevonden uit een persbericht van de Consumentenbond en dat toegevoegd aan het artikel. Zie ook de video van de Consumentenbond test.

  Er wordt inderdaad veel overdreven. Gelukkig is het tegenwoordig zo dat de feiten vrij snel op tafel komen en het internet helpt geweldig om een erg opportunistische van fabrikanten genadeloss af te straffen.

  Communicatie is en blijft een vak en het verzorgen van eerlijke, heldere informatie over een product zou weer standaard moeten worden, in plaats van het overdreven gedoe cq verdraaing van feiten of het simpelweg weglaten van feiten.

 3. Maurice Lacroix zegt:

  5 februari 2010 om 12:42 | Permalink

  Bij ons op de Veluwe zijn LED lantarenpalen geplaatst.
  Ik sprak toevallig op een feestje met iemand die die palen als proef heeft laten plaatsen en die kwam met een heel verhaal aan zetten over het feit dat die lantarenpalen qua lumen helemaal niet zo goed zijn maar een soort licht uitstralen wat vooral de lichtgevoelige staafjes prikkelt.
  Het LEDje in de Pharox lamp schijnt van de zelfde makers te zijn en ook zo te werken
  Nu weet ik weinig van techniek maar heb wel een biologische achtergrond en dat verhaal klinkt aannemelijk. Dat soort licht staat bekend als Mesopisch.
  Google maar eens.

 4. Erik van Erne zegt:

  5 februari 2010 om 12:48 | Permalink

  @Maurice

  Klopt volgens mij. Zie ook: Het Nieuwe Licht is Echt Groen Licht http://tinyurl.com/m7jv3h

 5. Fred Oliemans zegt:

  12 februari 2010 om 13:52 | Permalink

  Het zal maar over je product gezegd worden. Erg duur, soms ongezellig, niet zo zuinig als beloofd, niet altijd dimbaar, sneller kapot dan op de verpakking aangegeven en bij massaal gebruik misschien zelfs gevaarlijk voor het elektriciteitsnet vanwege blindstroom.

  Het is een bloemlezing van negatieve kwalificaties die worden toegeschreven aan led-lampen, de verlichting die volgens Philips de wereld gaat veroveren.

  http://www.ed.nl/economie/philips/6220216/Gepland-ledfeestje-blijft-nog-even-uit.ece

 6. Karman zegt:

  12 juni 2010 om 01:43 | Permalink

  Deze 4 merken die zijn getest in het filmpje zijn voorbeelden van een paar LED lampen die slecht uit de test komen. De keuze voor deze lampen om te testen is natuurlijk omdat deze lampen relatief veel worden aangeboden op de markt.

  Project LED in Amsterdam heeft veel LED lampen die veel beter zijn dan de lampen die onlangs zijn getest.

 7. Bart zegt:

  10 februari 2011 om 15:28 | Permalink

  Er zijn idd veel betere ledlampen.
  Ik heb enorm veel ledlampen getest en ik kwam tot conclusie dat de Ledlampen van nortomled echte vervangers zijn van klassieke. Ik ben zelfstandige in elektriciteit, mijn klanten de deze ledlampen gebruiken zijn allemaal tevreden. Philips benaderd deze lampen zelfs niet en zijn duurder.

 8. Geert zegt:

  22 maart 2011 om 13:37 | Permalink

  Philips LED-lampen voldoen aan normen

  LED-lampen zijn veilig.’ Dat stelt Philips in een reactie op het artikel ‘LED-verlichting bevat vaak giftige stoffen,’ van Cobouw. Philips, producent van onder meer LED-verlichting, stelt de consument gerust. ‘De genoemde led’s in het artikel zijn geen Philips LED’s. Philips maakt geen 5mm twee-pins led’s.

  Onze LED-lampen bevatten geen lood of kwik en voldoen aan de ROHS wetgeving (Restriction on the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). Bij het breken van de Philips LED-lampen tijdens normaal gebruik, komt de minimale hoeveelheid van overige schadelijke stoffen niet vrij aangezien ze in gebonden vorm in LED-componenten aanwezig zijn.”

 9. Sanne zegt:

  5 maart 2012 om 21:20 | Permalink

  Bedankt voor dit artikel. Ik heb ook een advies gekregen over de beste LED verlichting voor mijn fitting en dat was ook een Philips lamp.

 10. max zegt:

  7 maart 2012 om 13:43 | Permalink

  Led lampen van philips zijn veel te duur en dat komt met name omdat ze veel te veel geld en tijd in R&D hebben gestoken.

 11. Linda zegt:

  9 maart 2012 om 12:40 | Permalink

  Maar dat betaald zich natuurlijk wel terug in kwaliteit

 12. arjan zegt:

  3 september 2013 om 13:32 | Permalink

  de productie van spaarlampen kost veel meer energie en grondstoffen, dit is ook vervuiling, het zogenaamde rendement zou hem in het warmte verlies zitten iets waar de gloeilamp slecht scoort, dit is totale onzin, de plek die het meest verlicht wordt in huis is de woonkamer in de winter, de warmte die een gloeilamp produceert verwarmt de woonkamer die je anders bijstookt met de cv of gaskachel die een nog slechter rendement hebben, lang leve de milieu vriendelijke gloeilamp

 13. Ruud IJtsma zegt:

  7 september 2013 om 21:20 | Permalink

  Levensduur van ledlampen… nog niet altijd zoals je mag verwachten

  Heb bij Leditlight de afgelopen jaren regelmatig lampen gekocht.
  Onder andere een serie van 5 MR16 lampen. Hiervan zijn er binnen de garantietermijn van 3 jaar 3 stuk gegaan. De laatste 2 gaven recent de geest, net na afloop van de garantietermijn (een deed niets meer, de ander brandde nog op minder dan de halve sterkte).
  Het is helder dat hier sprake is van een slechte serie.
  Leditlight laat echter ondanks herhaalde mailtjes NIETS van zich horen.
  Een typisch voorbeeld van SLECHTE SERVICE en SLECHTE KWALITEIT.

 14. Guus zegt:

  16 mei 2015 om 20:41 | Permalink

  Led verlichting van goedkopere collega’s werkt bij ons thuis en op kantoor vaak net zo goed daarom ga ik geen geld uitgeven aan de marketing die philips in zijn lampen steekt!

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (686)
 • Agenda (3.270)
 • Biologisch (117)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (865)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (524)
 • Design (238)
 • Dieren (178)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.385)
 • Educatie (352)
 • EEN-Armoede (251)
 • Energie en Besparing (3.607)
 • Europa (29)
 • Evenementen (202)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (315)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (33)
 • Greenwashing (120)
 • Hergebruik-Kringloop (327)
 • Iets anders (397)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (142)
 • Joe Biden – Barack Obama (118)
 • Kerst (123)
 • Klimaat (1.706)
 • Licht (393)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (171)
 • Milieu (754)
 • MVO (112)
 • Natuur (773)
 • Nederland (34)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (127)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (232)
 • Vakantie (83)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.587)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (303)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • De Volledig Elektrische Rigitrac SKE 50 Electric Tractor by Rigitrac
 • Zonnepark Trekweg A6: Gelegen Tussen De A6 En De Trekweg In Almere by RVB
 • Alle 120 Basisscholen In Gemeente Utrecht Van Het Aardgas Af
 • Flatmate Energiebesparende Douchewarmtewisselaar Voor 97 Huurwoningen De Alliantie
 • Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC
 • ENGIE Vernieuwt Waterkrachtcentrales Bervercé (9 MW) en Heid de Goreux (8 MW)
 • Hoe Dump Je Veilig En Milieuvriendelijk Oude Laptops 
 • Financiële Impuls Van 300 Miljoen Euro Voor Regionale Ontwikkelmaatschappijen (ROM’s)
 • Flowbatterij Havengebied Rotterdam Drijvend Laadstation Elektrisch Varen by Greenchoice
 • Green Deal H2-Wijken: Praktische Toepassing Waterstof Als Warmtevoorziening In Woonwijken
 • Groenste Ondergrondse Fietsenstalling Stationslein Zwolle Met 5.800 Stallingsplekken Geopend
 • ICO Windpark Met Elf Windturbines Haven Van Zeebrugge: Stroom Elektrische Auto’s by ENGIE
 • Online Kansspelen: Wat Zijn De Do’s En Don’ts?
 • Een Duurzame Uitvaart: De Mogelijkheden Voor Een Duurzame Uitvaart
 • Uitstoot Broeikasgassen Acht Procent Lager In 2020 by CBS
 • Het Verband Tussen Gezondheid En Actief Reizen: Lopen Gunstig Voor Gewicht by KiM
 • De Nationale Bruggenbank: Van Overheden, Voor Overheden – Hergebruik Bruggen by AmRoR
 • De EV Experience Op Formule 1 Circuit Zandvoort: The Future is Electric – Ervaar Elektrisch Rijden
 • Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA
 • Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie
 • Links

  Milieunet op..