Wonderwoods In Stationsgebied Utrecht by Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects
Geschreven op 3-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenHet Healthy Urban Quarter aan de Jaarbeursboulevard in het Utrechts Stationsgebied wordt ontwikkeld door ontwikkelconsortium G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Dit consortium won met hun plan Wonderwoods de door de gemeente uitgeschreven tender.
Het plan doet recht aan de ambities van de gemeente Utrecht voor gezond stedelijk leven.
Het concept is happiness 2.0 en gaat over het terughalen van de natuur in de stad met als doel een gezonder leven. Namens het consortium tekenden architectenbureaus Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects voor het plan.
In Wonderwoods komen koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, waaronder woningen voor mensen die werkzaam zijn in de publieke sector, en atelierwoningen. Verder komt er ruimte voor kantoor, gezonde horeca, fitness/yoga, kleinschalige winkels, educatie, inpandige fietsenstallingen, een kleine parkeergarage en de publieksfunctie Playlab.
Het Playlab, dat een beleving biedt op het snijvlak van technologie (virtual reality en 3D) en beeldende kunst voor jong en oud, is nieuw in Utrecht.
Het plan Wonderwoods omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak.
De hoogste toren komt aan de Croeselaan. Deze ziet eruit als een verticaal bos, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en aan de gevel. Stefano Boeri Architetti en Arcadis werken dit plan met consultatie van de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht uit.
De toren aan de kant van bioscoop Kinepolis heeft fraaie rondingen en veel groen aan de binnenkant. Dit is van buiten te zien doordat de te openen atria een doorkijk bieden naar de binnenkant.
Het aanzicht van Wonderwoods is van alle kanten aantrekkelijk en toegankelijk en het gebouw past goed bij de rest van de omgeving. Enerzijds is het robuust, zoals de grote kantoren in de omgeving, en anderzijds is het op detailniveau aangepast voor een prettig straatniveau. Het ontwerp markeert een perfecte overgang tussen het Stationsgebied en het toekomstige Beurskwartier.
Zie ook: Forest City in Liuzhou, Guangxi Province, China by Stefano Boeri Architetti – China’s Forest City Shijiazhuang: A Model of Sustainable Growth Running on Renewable Energy – China’s Solar City Dezhou: Secrets of The World’s First Solar City by China Icons – China’s Eco-City Tianjin: The Sino-Singapore Eco-City with High Energy Efficiency and Renewable Energy – Vertical Village in Dubai by Graft: Harvests the Sun with Vats Array of Solar Panels – The Vertical Farm: A Keystone Concept for the Ecocity by Dickson Despommier at TEDxWarwick – Santalaia in Bogotá, Colombia: An Amazing Vertical Garden – A Living Building –Iconic School of Art, Design and Media in Singapore – Forest City Johor in Iskandar Malaysia, next to Singapore by Country Garden Pacific View (CGPV)
De Duurzame MicroCity Het Platform in Utrecht Gaat voor BREEAM Outstanding – Het Nieuwe Stadkantoor van de Gemeente Utrecht: Licht, Duurzaam en Een Groen Dak – Weg tot de Wetenschap Onderzoeksgebouw voor RIVM en CBG met BREEAM Outstanding Certificaat – Koningsberggebouw: Duurzaam Onderwijscentrum Biomedische Wetenschappen Universiteit Utrecht – Nieuwbouw Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht by LIAG – Herman Wijffels over Utrecht 2040: Provincie Utrecht als Pilotgebied voor Duurzame Ontwikkeling – Creative Valley Utrecht: The Way We Work Today Manifest voor de Werkomgeving als Eco Systeem – De Dafne Schippersbrug: Fietsbrug over het Amsterdam Rijn Kanaal Tussen Leidse Rijn en Oog in Al – De Moreelsebrug (Rabobrug): Fiets- en Voetgangersbrug Tussen Croeselaan en Moreelse Park – Plan Smakkelaarspark in Utrecht: Het Oog Van De Orkaan – Een Groene Oase in Utrecht Centrum
Tags: Duurzaam
Erik van Erne zegt:
18 december 2018 om 12:03 | Permalink
Palazzo Verde Antwerpen: Het Verticale Bos In Antwerpen by Stefano Boeri
Palazzo Verde komt in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid en wordt net zoals Bosco Verticale een woonproject met een symbiose tussen architectuur en natuur. Er komen drie collectieve daktuinen en veel groen op de terrassen van alle 50 appartementen. In het L-vormige gebouw komen 86 bomen, 1000 struiken en 1200 planten. Zij zuiveren jaarlijks ongeveer 5 ton CO2, stelt projectontwikkelaar Triple Living.
Zie ook: Forest City in Liuzhou, Guangxi Province, China by Stefano Boeri Architetti – The Vertical Farm: A Keystone Concept for the Ecocity by Dickson Despommier at TEDxWarwick – China’s Forest City Shijiazhuang: A Model of Sustainable Growth Running on Renewable Energy – Tao Zhu Yin Yuan Tower in Taipei, Taiwan: Agora Garden With 23,000 Trees by Vincent Callebaut
Erik van Erne zegt:
14 maart 2019 om 15:36 | Permalink
Wonderwoods In Utrecht Beloond Met Twee MIPIM Architectural Review Future Projects Awards
Het gebouw bestaat alleen nog maar op papier maar nu valt het unieke Wonderwoods al in de prijzen. Het pand dat aan de Croeselaan komt te staan heeft twee awards in de wacht gesleept bij de MIPIM Architectural Review Future Projects Awards.
Aan de jaarlijkse architectuurwedstrijd mogen alleen maar projecten meedoen die nog niet gebouwd zijn. De start van de bouw van Wonderwoods staat dit jaar gepland. Het gebouw won twee prijzen, zowel in de categorie gemengd gebruik als de hoofdprijs voor beste project van het jaar.
De bouw van Wonderwoods start in het derde kwartaal van dit jaar. De oplevering van de torens moet plaatsvinden in 2022.
Erik van Erne zegt:
20 oktober 2021 om 13:15 | Permalink
Wonderwoods, Het Groenste Gebouw Van Utrecht Is Niet Zo Duurzaam Als Gedacht
Minder glas en beton, meer groen, minder hitte in de stad en meer neerslag vasthouden in en rond het complex: Wonderwoods moet het antwoord zijn op de vraag van Utrecht om het binnenstedelijke klimaat te verbeteren. De twee torens, met een verticaal bos, worden 73 en 105 meter hoog en zouden daarmee straks hét duurzame visitekaartje moeten zijn van de stad.
Maar maakt de ‘groene saus’ over het project het gebouw ook echt wel duurzaam? In een filmpje van de aannemer die de fundering legt, wordt toegelicht hoe eerst palen zijn aangebracht en deze vervolgens worden ontgraven en weer 4,5 meter worden ingekort. Hierbij komt, zo stelt het filmpje 3000 ton beton (afval) vrij. Wat vervolgens via de asfaltcentrale op Papendorp wordt hergebruikt als wegfundering.
De Utrechtse VVD vroeg zich naar aanleiding van dit filmpje af: hoe duurzaam is dit eigenlijk? Uit de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders blijkt dat de 3000 ton beton zorgt voor zo’n 180 tot 200 ton CO?-uitstoot. Naar schatting wordt er 5,4 ton CO2 per jaar opgenomen door het gevelgroen. ,,Dit betekent dat voor 180-200 ton CO?-uitstoot tussen de 30 en 40 jaar nodig is om dit te compenseren.’’