Waarom Rijkswaterstaat aan Duurzaamheid Werkt
Geschreven op 6-5-2011 - Erik van Erne. Geplaatst in Bouwen-KlussenIn deze film laat Rijkswaterstaat zien hoe aan duurzame energie, duurzaam inkopen en duurzame gebiedsontwikkeling wordt gewerkt.
Marktpartijen reageren positief op deze aanpak. Het gaat juist om ruimte te geven aan duurzaam innoveren.
Rijkswaterstaat neemt zijn verantwoordelijkheid, als grote opdrachtgever in de Grond-, Weg- en Waterbouwsector en is daarom het programma RWS duurzaam gestart. De carbon footprint van de organisatie is in beeld gebracht. Het gaat hierom de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen die door Rijkswaterstaat en zijn opdrachtnemers jaarlijks aan de atmosfeer wordt toegevoegd. Op basis van deze inzichten gaat Rijkswaterstaat samen met marktpartijen zoeken naar de meest kosteneffectieve manier om CO2 reductie te realiseren. Vooral op het gebied van duurzame energie, bagger, grondverzet, asfalt, beton en aanschaf van schepen is veel te winnen. Rijkswaterstaat werkt daarbij samen met kennisinstituten en andere overheden. Natuurlijk geeft Rijkswaterstaat zelf daarbij ook het goede voorbeeld.
Doelen van Rijkswaterstaat zijn: 20 procent minder energiegebruik van de objecten (bruggen, tunnels, sluizen en waterkeringen); 2 procent per jaar minder energiegebruik van gebouwen en faciliteiten en 100 procent duurzaam inkopen. In het programma RWS duurzaam richt Rijkswaterstaat zich op drie gebieden: Duurzame energie; Duurzaam inkopen en Duurzame gebiedsontwikkeling.
Rijkswaterstaat nodigt andere overheden, kennisinstellingen en marktpartijen uit actief mee te denken over duurzame oplossingen voor Rijkswaterstaat. Met het project ‘Rijkswaterstaat Duurzame bedrijfsvoering in energieneutrale Ramspolbrug’ heeft Rijkswaterstaat de Gouden Mier gewonnen. Dit is dé onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen de bedrijfsvoering van het Rijk. Rijkswaterstaat was één van de vijf genomineerden en ging uiteindeljik met zowel de publieksprijs, als de juryprijs aan de haal.
Tags: Duurzaam